Haberler
Critics’ Choice Ödülleri
Ve sezonun ilk büyük ödüllerinden biri sahibini buldu. Haftalardır eleştirmen gruplarıyla oyalanıp duruyorduk. Sizlere daha önce Oscar öncesi dağıtılan 7 ödülün (Critics Choice, Altın Küre, SAG, DGA, WGA, PGA ve BAFTA) önemli olduğunu söylemiştim. Sonunda bunlardan ilki sahiplerini buldu. Ve açıkçası bizi şaşırtan pek ödül yok. 25 daldan 15’ini kesin olarak bildim. Ama zaten bilemediklerimi de runner-up olarak söylemişim. Kısacası Critics’ Choice epey sıkıcı olup sezona sıfır heyecan kattı. İsterseniz biraz inceleyelim…
En İyi Film: The Social Network
En İyi Yönetmen: David Fincher, The Social Network
En İyi Uyarlama Senaryo: The Social Network
En İyi Özgün Müzik: The Social Network
Hiç ama hiç şaşırmadık açıkçası The Social Network‘ün aldığı ödüllere. Çünkü burası Altın Küre, BAFTA ya da başka bir yer değil. Burası tüm sezon boyunca The Social Network‘e ödüller yağdıran eleştirmenlerin ödülleri! Film, yönetmen ve uyarlama senaryo benim tahminlerimle de uyuşuyor. Ama müzik… Bilemiyorum. Ben The Social Network için şundan birkaç gün öncesine kadar film ödülünü dahi hak etmiyor diyordum. Sezonun neredeyse tüm filmlerini izledikten sonra bir bütün olarak çoğu filmden iyi olduğuna kanaat ettim. Müziğinin ödüllendirilmesi ise buna rağmen saçma. Çünkü hakikaten özel birşey yok filmin müziklerinde. Üstüne üstlük Inception‘ın aday olduğu o dalda bu ödülü alması düpedüz haksızlık!
En İyi Kadın Oyuncu: Natalie Portman, Black Swan
Bunun olacağını da biliyorduk. Ama tabi içimizde “Acaba Annette Bening alabilir mi?” korkusu vardı. Eleştirmenler ise ödülü Natalie‘ye vermeyi tercih ettiler. Ben yine de SAG’e kadar kesin cümleler kurmayacağım. Ne Critics’ Choice, ne de Altın Küre oyunculuk kategorilerinde birşey haber veriyor çünkü. Tabi beni en çok sevindiren ödüllerden birisi bu, o ayrı.
En İyi Erkek Oyuncu: Colin Firth, The King’s Speech
En İyi Özgün Senaryo: The King’s Speech
Hala The King’s Speech ‘i izlemedim. Hatta Oscar iddialıları arasında izlemediğim tek film The King’s Speech. Ama James Franco‘nun performansını egale edip bu ödüle kavuşabilecek ne yaptı diye merak ediyorum Firth için. Belki de hayal kırıklığına uğrayacağım. Belki bu sene aldığı ödüller yine bir kariyer takdir etme zincirine ait. Ama merak ediyorum ve tabi Firth‘in şu an için Oscar’ı garantileyen tek oyuncu olduğunu eklemek istiyorum.
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Christian Bale, The Fighter
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Melissa Leo, The Fighter
En İyi Toplu Performans: The Fighter
Öncelikle The Fighter‘ı izlemiş biri olarak Amy Adams‘ın bu ödülü Melissa Leo‘dan daha çok hak ettiğini düşündüğümü söylemek istiyorum. Sonrasında ise tabiki de çok şaşırmadım diyebilirim. Ama toplu performans ödülü The Social Network‘e gider diye bekliyordum. Christian Bale‘ın sonunda birileri tarafından fark edilip ödüllendirilmesi ise şahane. Hak ettiği yere gelmeye başladı.
En İyi Genç Oyuncu: Hailee Steinfeld, True Grit
Eğer True Grit‘i izlediyseniz Hailee Steinfeld‘in filmde yardımcı değil esas kadın oyuncu olduğunu fark etmişsinizdir. Ama ne yazık ki yapımcı firma Oscarlar için Steinfeld‘i yardımcı kadın oyuncu dalında pazarlıyor. Eğer ki Akademi Hailee Steinfeld‘in oylarını bölmeyip onu yardımcı kadın oyuncu dalına yerleştirirse bu kız ödülü alır! Oylar bölünür ve aday olamazsa yapacak birşey zaten yok. Ama oturup kadın oyuncu dalına konulursa avucunu yalar. Sonuç olarak hem Hailee‘yi hem de yapımcı firmayı tebrik etmek lazım. Bugüne kadar izlediğim en iyi Coen filmiydi. Aday olmayı Jennifer Lawrence‘dan 10 kat daha fazla hak ediyor, orası kesin.
Yabancı Dilde En İyi Film: The Girl with the Dragon Tattoo
En İyi Belgesel: Waiting for Superman
En İyi Animasyon: Toy Story 3
En İyi Komedi: Easy A
En İyi TV Filmi: The Pacific
Beş spesifik ödül, beş farklı yapım. The Girl with the Dragon Tattoo bu sene epey ödül topladı zaten. Bu ödülü almasına şaşırmadık. Toy Story 3 animasyon dalının kilidi. Belgesel kategorisinde üçlü bir karmaşa var ama galip şaşırtmadı. Aynısı TV filmi dalı için de geçerli. The Pacific‘in galibiyeti çoktan belliydi. İçlerinde en çok sevindiren ise tabiki de Easy A‘in aldığı ödül. Altın Küre tarafından kadın oyuncu dalında ağırlansa da komedi/müzikal film dalına konmaması bence büyük bir saçmalık. Üstelik o dalda Red ve The Tourist gibi iki rezalet film varken!
En İyi Aksiyon: Inception
En İyi Görüntü Yönetimi: Wally Pfister, Inception
En İyi Kurgu: Lee Smith, Inception
En İyi Sanat Yönetimi: Inception
En İyi Özel Efekt: Inception
En İyi Ses: Inception
Törenin en çok ödül toplayan filmi Inception oldu ve zannediyorum buna en çok sevinen de biz sadık Nolan hayranlarından başkası değil. Kurgu dalında bu ödülü almış olması hakikaten hoş. Hak edilmiş olmasının yanı sıra film-kurgu ödülleri aynı adrese gider klişesini de yıkıyor. Eğer ki Eddie Ödülleri’nde de bu ödüle kavuşabilirse bence Nolan ve ekibinin teknik kategoriler haricinde burada da bir şansı olabilir. 1-2 gündür yarınki Altın Küre Ödülleri’nde Christopher Nolan‘ın En İyi Yönetmen ödülünü alabileceğini de düşünmeye başladım. Bilemiyorum, mutluyuz!
En İyi Makyaj: Alice in Wonderland
En İyi Kostüm Tasarımı: Alice in Wonderland
Yorum yapmayacağım. Söylenebilecek tek şey sadece bu dallarda ödül alabileceği, fazlası olamaz.
En İyi Şarkı: “If I Rise”; 127 Hours
127 Hours‘a en alakasız dalda ödül verseler bile sevinirim. Bu yılın en beğendiğim filmlerinden biriydi. Bu galibiyet ise diğer adayları düşününce kesinlikle hak edildi. Natalie Portman ve Inception zaferleri dışında en sevindiğim ödüllerden biri de bu oldu zannediyorum.
Sonuç olarak Critics’ Choice Ödülleri hiç şaşırtmadı ve sırasını savdı. Umuyorum yarın gece Altın Küre’de birkaç süprizle eğleniriz. Sıkıcı ödül sezonundan daha kötü birşey yok çünkü. Sizlerin de ödüllerle ilgili düşüncelerinizi, tepkilerinizi bekliyorum…