Haberler
Oscar Boy & Readers’ Choice Ödülleri ’10 – Kazananlar
Sonunda 2010’un en iyilerini seçmek üzere yaptığımız oylamanın sonuçları geldi. Siz ne kadar şaşırdınız bilmiyorum ama ben genelde beklediğim sonuçlarla karşılaştım. İsterseniz önce konuya bir giriş yapalım. 1 Şubat tarihinde adayları açıkladığımda hem pozitif hem de negatif tepkilerle karşılaştım doğal olarak. Pozitif tepkilerin çoğu Akademi’den farklı olarak Inception‘a verdiğim adaylıklar üzerineydi. Ayrıca sizin seçiminize bağlı olan bir ödül olması fikri de ayrıca hoşunuza gitti. Şikayetler ise The Fighter‘ın Toplu Performans adayı olmaması, Barbara Hershey yerine Mila Kunis‘in listede olması gibi belli başlı şeyler üzerineydi. Animasyon kategorisinde The Illusionist‘i göremeyince üzülenleriniz de oldu ama zaten izleme şansı elde edemediğimi, bu yüzden listede olmadığını söylemiştim.
Oscar Boy Ödülleri 2010’da Black Swan 13, Shutter Island 10, Inception 9, 127 Hours ise 7 adaylık aldı. En İyi Film kategorisine aday olamayıp en çok adaylık alan film ise 6 adaylığı olan Alice in Wonderland idi. Akademi’den farklı olarak Scott Pilgrim vs. The World, Somewhere, The Twilight Saga: Eclipse gibi adaylarımız da mevcuttu. Olabildiğince bir filme her dalda adaylık vermemeye çalışarak gerçekten o kategoride olmasını istediğim filmleri seçmeye çalıştım. Ne kadar başarılı olduğum ise sizlerin takdirinize kalmış.
Sonuçlara gelirsek… Geçtiğimiz sene sadece 979 oy toplayabilmiştik. Bu sene ise bu rakam 2769’a çıktı. Yani neredeyse geçtiğimiz senenin üç katı kadar bir katılım oldu. En çok oy En İyi Film dalına, en az oy ise En İyi Özgün Şarkı dalına geldi. En fazla oy oranına sahip galibimiz En İyi Kadın Oyuncu dalında oldu. Birincinin oy oranı %73.96. Ve ne kadar enteresandır ki en az oy oranıyla galibiyet ise En İyi Film dalında elde edildi. 2010’un en iyisi olarak seçtiğiniz film %23.89’luk bir oy topladı.Geçtiğimiz sene Avatar‘dan bu tür bir galibiyet bekliyordum ama film sizden sadece 5 dalda ödül alabilmişti. Bu sene ise ödüllerde ciddi anlamda bir yığılma oldu ki sonuçları okuyunca bunu çok daha iyi anlayacaksınız.
Gelelim Oscar Boy ve Readers’ Choice ödülünün birbirinden farkına. Durum oldukça basit. Readers Choice‘ tamamen sizin seçimlerinizi oluşturuyor. 1-18 Şubat tarihleri arasında oyladığınız ve kazanmasını istediğiniz filmlere giden bir ödül yani. Oscar Boy ise benim verdiğim ödül. Kısacası benim seçimlerim de diyebiliriz. Şimdi geçelim asıl kısma, yani ödüllerin sahiplerine. Yazının devamında en iyiler sizi bekliyor…
EN İYİ FİLM
Oscar Boy
1. Black Swan
2. The Social Network
3. 127 Hours
4. Shutter Island
5. Inception
6. True Grit
7. Biutiful
8. Never Let Me Go
9. Blue Valentine
10. The King’s Speech
Readers’ Choice
1. Inception
2. Black Swan
3. The King’s Speech
4. 127 Hours
5. The Social Network
6. Biutiful
7. Shutter Island
8. Never Let Me Go
-. True Grit
10. Blue Valentine
Oldukça zor bir oylama süreci geçtiğini söyleyebilirim En İyi Film kategorisi için. Yarış iki film arasındaydı hep. Black Swan ve Inception diğer filmlere fark atarak en çok oyu alan filmler oldu. Aralarındaki oy farkı %2’nin altında. Hatta bir ara Black Swan‘ın seçileceğini düşünmeye bile başlamıştım ama son zamanlarda artırdığımız oylama reklamlarının üzerine Inception, Black Swan‘ı solladı. Bu ikiliye en yakın oy ise The King’s Speech ‘e ait. Sonrasında gelen 127 Hours ise The King’s Speech‘in sadece yarısı kadar oy alabildi. Bu arada Shutter Island‘a fazla adaylık vermemle ilgili gelen şikayetlere rağmen özellikle En İyi Film dalında epey oy topladığını söyleyebilirim. Ama herşeye rağmen oyların büyük çoğunluğu ilk 3 filmde. Sanıyorum The King’s Speech‘in En İyi Film seçilmesine çok da üzüleniniz olmayacak Oscar ödülleri dağıtıldığında. Ben ise seçimimi yapmakta epey zorlandım. İlk 3’üme yerleştirdiğim filmler arasında gidip geldim. Inception aralarından elediğim ilk film oldu. 127 Hours ve Black Swan arasında bir seçim yapmaya geldiğinde ise filmleri bir bütün olarak ele almaya özen gösterdim. Ve ne yalan söyleyeyim sırf izleyiciyle aynı tercihe sahip olmayacağım diye hiç aklımızdan geçmeyen bir filmi ödüllendirmeyi de düşünmedim. Tabi benim için yarış hiçbir zaman The King’s Speech–The Social Network arasında da olmadı, onu da söylemek lazım. Sonuçta Oscar Boy ödülünü Black Swan‘a layık gördüm. Çünkü bu sene izlediğim filmler arasında bana gerçekten en iyi olmayı hak eden, bütün olarak ele aldığımda da başarılı bir film. Aronofsky sinemasının bilinen tüm öğelerini içinde barındıran, uzun yıllardır kaliteli örneklerine rastlayamadığımız psikolojik film türünün en taze kanı sayabileceğimiz ve seyirciye kesinlikle umduğundan daha fazlasını veren Black Swan benim için 2010’un en iyi filmiydi.
EN İYİ YÖNETMEN
Adaylar: Darren Aronofsky / Danny Boyle / Derek Cianfrance / David Fincher / Christopher Nolan
Oscar Boy: Darren Aronofsky, Black Swan
Readers’ Choice: Christopher Nolan, Inception
Buradaki oylamanın sonucundan başka birşey bekleyeniniz yoktu umarım. Çünkü en başından beri ödülün Nolan‘a gideceği belliydi. Sizlerden gelen oylarda Nolan‘a en çok yaklaşan isim Darren Aronofsky oldu ki o da benim seçimim. Neden Christopher Nolan‘ı seçmediğime geçmeden önce oylarınızla ilgili birkaç bilgi vermek istiyorum. Oy oranı bile sizin Christopher Nolan‘ı ne kadar desteklediğinizi gösteriyordu zaten. Nolan %47.89’luk bir oy alırken, ikinci olan Aronofsky ise %25.36’lık bir oy toplayabildi. Bu dalın en üzücü durumu ise Derek Cianfrance‘in sadece 4 oy alması oldu ki Coen Kardeşler ve Cianfrance arasında kalıp son anda Cianfrance‘i aday ettiğim düşünülürse oyların bölünmesine sebep olamadığım düşünülüyor. Ve benim Nolan‘ı tercih etmememe gelirsek. Açıkçası ödülü kime vereceğimi düşünürken bile Danny Boyle ile Darren Aronofsky arasında kaldım. Tabiki de Christopher Nolan‘da bu yılın en iyilerindendi. Zaten öyle olmasa burada adaylığı olmazdı. Ama bence senaristliği yönetmenliğinden çok daha iyi ki zaten aşağıda da seçimimi göreceksiniz. Belki The Dark Knight Rises‘a aşık olur gözüm kapalı Christopher Nolan‘ı seçerim, olamaz mı?
EN İYİ ERKEK OYUNCU
Adaylar: Javier Bardem / Leonardo DiCaprio / Jesse Eisenberg / Colin Firth / James Franco
Oscar Boy: James Franco, 127 Hours
Readers’ Choice: Colin Firth, The King’s Speech
Aldığım tüm tepkilere rağmen benim bu yıl için En İyi Erkek Oyuncu seçimim James Franco. Eğer ki geçen sene adayları belirlemeden önce A Single Man‘i izlemiş olsaydım Colin Firth‘e geçtiğimiz sene bir ödül vermiş olabilirdim ama bu sene benim için en iyi Franco‘ydu. 127 Hours‘ı ne kadar beğendiğimi kelimelerle ifade edemem. Filmin tamamen James Franco‘nun performansı üzerine kurulu olduğu düşünülür ve tüm film boyunca bizi bir an olsun sıkmadığı düşünülürse zaten bu ödülü bir başkasına vermeyi de düşünemezdim. Lakin ben Franco‘yu seçerken siz de oylarınızı Colin Firth‘e yağdırdığınız. Kendisine en yakın olan adayın iki katından fazla oy toplamış olduğunu söylemem yeterli olacaktır sanıyorum. Bu dalda beni şaşırtan şey ise Jesse Eisenberg‘in aldığı oyun azlığı. The Social Network‘ü gerçekten ödüllendirmek istemediğinize kanaat ettim.
EN İYİ KADIN OYUNCU
Adaylar: Annette Bening / Nicole Kidman / Carey Mulligan / Natalie Portman / Tilda Swinton / Michelle Williams
Oscar Boy & Readers’ Choice: Natalie Portman, Black Swan
Ve gelelim rekortmenimize… Geçtiğimiz sene animasyon dalında böylesine bir fark atıldığına rastlamıştım ama ana dallardan birinde bu tür bir galibiyet beklemiyordum. Natalie Portman sizlerden %73.96 oranında oy topladı. Ona en yakın oyu alan isim Nicole Kidman oldu ama Natalie‘nin Kidman‘dan tamı tamına 4 kat fazla oy aldığını belirtmek isterim. Annette Bening listenin sonlarında yer alırken Tilda Swinton ise sadece 1 oy aldı! Hiçbir zaman rekabet olmadı diyebilirim. Bir ara Kidman‘a gelen oylar ani bir artış gösterince acaba gizli bir hayranı var da Portman‘ı sollaması için çalışıyor mu diye düşünmedim değil. Ama böyle bir çalışma bile Natalie Portman‘ı yerinden edemezdi zaten. Ben de hiç düşünmeden, izlediğim günden beri oyunculuğuna övgüler yağdırdığım Natalie Portman‘ı seçiyorum. Portman‘ın performansı sinema tarihinde bir fenomen olmayı daha şimdiden başardı. Ve eğer ki haklı bir Oscar galibiyetine de kavuşursa biliyorumki Oscar tarihinin de en hak edilmiş, en özel galiplerinden biri olacak.
EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU
Adaylar: Christian Bale / Andrew Garfield / Jeremy Renner / Mark Ruffalo / Geoffrey Rush
Oscar Boy: Geoffrey Rush, The King’s Speech
Readers’ Choice: Christian Bale, The Fighter
Öyle ilginç oylar verdiniz ki bu dalda hiç rekabet yaşanmadı. Herkes kendi kendi takıldı ve herkesin oy oranı da birbirinden epey farklıydı. En çok oy tabiki de Christian Bale ve Geoffrey Rush‘a geldi. Onları takip eden isim ise Oscar’a aday olmamasına şaşırdığım (hatta John Hawkes tarafından yerinden edilmesi kabul edilemeyecek) Andrew Garfield oldu. Oyların yarısından fazlası Christian Bale‘a gitti. Ama tabi oyunculara verilen oylarda, daha doğrusu hem oyuncu hem de yönetmenlere giden oylarda bir isim ön planda olduğu için fanatizmin etkisi de çok fazla. İnsanlar izlememiş olsa bile tüm kariyeri için Bale‘a oy veriyor. Oscar’da sonuç ne olur bilinmez ama ben Oscar Boy’u Geoffrey Rush‘a layık gördüm. The King’s Speech‘in bu kadar başarılı olmasının ana sebeplerinden biriydi Rush. O yüzden benim için iyi, ama o kadar da iyi olmayan The Fighter‘ı seçemedim.
EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU
Adaylar: Amy Adams / Helena Bonham Carter / Mila Kunis / Hailee Steinfeld / Jacki Weaver
Oscar Boy: Jacki Weaver, Animal Kingdom
Readers’ Choice: Helena Bonham Carter, The King’s Speech
Sizin seçimlerinizden birşeye şaşırdım mı? Evet. Peki bu hangi ödül? En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülü. Verdiğiniz oylar o kadar değişiklik gösterdi ki takip etmekte güçlük çektim. Önce Jacki Weaver‘la başladınız, ardından Hailee Steinfeld geldi. Bir ara da Amy Adams birinciydi. Ama son haftada bir anda dengeler değişti ve Helena Bonham Carter beklenmedik bir depar atarak birinciliğe yerleşti. Bu seçiminizle ilgili bir yorum yapmayacağım. Çünkü Helena Bonham Carter‘ın çok iyi bir oyuncu olmasına rağmen bu filmdeki performansıyla ödülü hak etmediğini düşünen çok. O yüzden ben hiç eleştirmeden benim ödülümün Jacki Weaver‘a gittiğini söylemek istiyorum. Animal Kingdom‘ı izlediğim ilk günden beri Weaver‘ın olağanüstü bir iş çıkardığını düşünüyorum. Ve bu sene içerisinde onunla rekabet edebilecek tek bir performans bile izlemedim! Animal Kingdom‘ın tek şanssızlığı filmin küçük bir film olması ve yeteri kadar reklamı yapılmaması. Yoksa ben en az geçtiğimiz seneki Mo’Nique kadar başarılı buluyorum Weaver‘ı. Eli boş döndüğü ödül törenlerini ise hayretle izliyorum. Özellikle Melissa Leo‘nun sırf göze batıp ödül almak üzere oynadığı rolünün bol ödül aldığı bir sezonda Weaver‘ın yerinde sayması kadar üzücü birşey yok.
EN İYİ UYARLAMA SENARYO
Adaylar: 127 Hours / Never Let Me Go / Rabbit Hole / Shutter Island / The Social Network
Oscar Boy & Readers’ Choice: The Social Network; Aaron Sorkin
The Social Network aday olduğu diğer kategorilerde adeta görmezden gelinmesine rağmen uyarlama senaryo dalında oldukça fazla oy topladı. The Social Network‘le 127 Hours arasında gidip gelen yarış hem sizin için, hem de benim için The Social Network‘ün galibiyetiyle sonuçlandı. Peki neden 127 Hours değil de The Social Network? 127 Hours daha çok yönetmeni, oyuncusu ve kurgusuyla başarılı bir film. Ben hala bu yıl beni en çok etkileyen filmler arasında yer aldığını savunuyorum. Ama The Social Network‘ün şimdiden kült olmuş cümlelerinin yazarı Aaron Sorkin bu ödülü herkesten çok hak ediyor. Eğer ki Akademi olur da Sorkin‘e bu ödülü vermezse zaten diyecek söz kalmaz, ama öyle bir süpriz olacağını da pek sanmıyorum. Neyse. Sonuçta %48.92’lik bir oy oranıyla yılın en iyi uyarlama senaryosu seçilen The Social Network‘ün bizim ödüllerimizde galip olduğu tek dal burası.
EN İYİ ÖZGÜN SENARYO
Adaylar: Biutiful / Black Swan / Blue Valentine / Inception / Somewhere
Oscar Boy & Readers’ Choice: Inception; Christopher Nolan
Öncelikle Blue Valentine ve Somewhere‘in adeta görmezden gelinmesine teessüf ettiğimi belirtmek istiyorum. Bu kadar Nolan düşmanı olmasına rağmen nasıl olur da bu 2 film oy alamaz anlayamadım. Inception‘ın zaferine gelirsek… %67.41’lik bir oranla karşı karşıyayız burada. Oturup da Nolan‘ın zeka pırıltılarıyla dolu olan Inception‘ın senaryosunun ne denli iyi olduğunu tartışmayacağım dahi. Sadece şunu söylemek istiyorum. 2010 yapımı filmler arasında en yüksek notumu, A+’yı verdiğim 3 film vardı, ki bunlardan biri de Inception‘dı. O yüzden seçimlerimi yaparken neden o filmler değil de bunlar kazandı diye düşünülmesin. Birincisi her filmin başarılı olduğu alan başka. İkincisi ise orada filmi izledikten 1 ya da 2 gün sonra yazılmış yazılar mevcut. Biraz etkisi altındasınız filmin. Zamanla bazı şeyler oturuyor ve tüm rakiplerini izledikçe daha sağlıklı kararlar alıyorsunuz. Tabi tüm bunlara rağmen Inception En İyi Özgün Senaryo ödülünü sonuna kadar hak ediyor, orası ayrı.
EN İYİ TOPLU PERFORMANS
Adaylar: Black Swan / The Kids Are All Right / The King’s Speech / Shutter Island / The Social Network
Oscar Boy & Readers’ Choice: The King’s Speech; Anthony Andrews, Eve Best, Helena Bonham Carter, Colin Firth, Jennifer Ehle, Michael Gambon, Derek Jacobi, Guy Pearce, Geoffrey Rush, Timothy Spall
En çekişmeli yarışlardan biri de toplu performans kategorisinde oldu. Uzunca bir süre The King’s Speech ve Black Swan arasında oy savaşı yaşandı. Bir ara Black Swan, The King’s Speech‘i epey sollamıştı ama sizlerin oylarıyla son anda sonuç değişti. Ben hak edilmiş bir ödül olduğunu düşündüğümden zaten kendi ödülümü de The King’s Speech‘e verdim. Firth, Rush ve Carter haricinde Eve Best, Guy Pearce ve Michael Gambon‘ın da varlıklarıyla yarattıkları şenlik kelimelerle ifade edilemez. Bu yılın beyazperdedeki en iyi ekibiydi bana kalırsa The King’s Speech. Ayrıca hala büyük ödül törenlerinde cast için ayrı bir ödül olmamasını anlayabilmiş değilim. SAG ve Critics’ Choice haricinde büyük gruplardan bu ödülü dağıtan niye kimse yok? Akademi’de de böyle bir kategori görsek hoş olmaz mıydı? Gerçi bu da bir yerde oyuncular için Oscar’ın değerini düşürebilir. Sonuçta burada tüm kadroya ödül veriliyor.
EN İYİ KURGU
Adaylar: 127 Hours / Black Swan / Inception / Shutter Island / The Social Network
Oscar Boy & Readers’ Choice: Inception; Lee Smith
Herşeyi bir kenara atın. Christopher Nolan‘ın yönetmen dalında aday olmamasını, Shutter Island‘ın tek bir adaylık dahi alamamasını, The King’s Speech‘e gösterilen aşırı sevgiyi. Hepsini ama hepsini bir kenara atın. Peki şimdi sorum şu: Inception‘un kurgusunun Oscar’a aday olamamasının nasıl bir mantığı olabilir? Ben bu sene 127 Hours ve Inception haricinde seyircisini kurguyla götüren bir başka film görmedim. Hatta 127 Hours‘ın Inception‘la yarışabilecek bir kurgusu bile yoktu. Büyük ihtimalle Oscar’da En İyi Kurgu ödülü The Social Network‘e gidecek ama Inception‘ı aday etmemek niye? Hem de en çok hak ettiği kategorilerden birinde! Sizler de bunu Akademi’ye ispat etmek istercesine oy verdiniz. Inception %71.21’lik oy alarak zirveye yerleşti. Böylece Inception‘ın bana göre en çok hak ettiği ödül olan En İyi Kurgu gerçek sahibini buldu.
EN İYİ GÖRÜNTÜ YÖNETİMİ
Adaylar: 127 Hours / Black Swan / I Am Love / Inception / Shutter Island
Oscar Boy: Black Swan; Matthew Libatique
Readers’ Choice: Inception; Wally Pfister
Roger Deakins‘in True Grit‘teki çalışmasını aday etmediğim için az da olsa bir tepki aldım. Ama ben Deakins‘ı sırf Deakins olduğu için aday etmek istemiyordum. Ve bana kalırsa benim 5 adayım da True Grit‘den çok daha iyi bir sinematografiye sahipti. Oyların %62.99’u Inception‘a gitti. Onu takip eden film Black Swan ise benim galibim oldu. Ben Pfister‘ın The Dark Knight‘da yarattığı şaheseri unutamadığım için Inception‘la ödüllendirmek pek mantıklı gelmedi. Libatique, Black Swan‘ın oyunculuktan sonra en başarılı olduğu dalı yarattığı için ödülü hiç düşünmeden ona verdim.
EN İYİ SANAT YÖNETİMİ
Adaylar: Alice in Wonderland / Inception / The King’s Speech / Shutter Island / True Grit
Oscar Boy & Readers’ Choice: Alice in Wonderland; Robert Stromberg, Karen O’Hara ve Peter Young
Inception 9 dalda aday olduğu Oscar Boy Ödülleri’nden 8 tanesinde sizin tarafınızdan seçilerek galip çıktı. Kaçırdığı o 1 dal ise En İyi Sanat Yönetimi. Bu dalda oldukça büyük bir çekişme oldu açıkçası. Alice in Wonderland ve Inception arasındaki mücadelenin haricinde The King’s Speech de bu iki filme oldukça yakın sayıda oy aldı. Üç film arasındaki oy farkının maksimum 6 olduğunu söylemem durumu daha anlaşılır kılar diye umuyorum. Inception‘a duyulan bu aşırı sevgiye rağmen Alice in Wonderland‘ın kazanmış olması ise kesinlikle dikkate değer bir mevzu. Burada okuyucunun gerçekten hak edeni oylamış olması ve en azından bir dalda Inception haricinde bir istisna yaratması çok hoş. Benim seçimim de kuşkusuz Alice in Wonderland. Tim Burton‘ın hayal dünyasının ne derece uçmuş olduğunu zaten bilsek de Alice in Wonderland‘de bu hayal dünyasını uygulamaya döken harika bir ekibi olduğunu da keşfetmiş olduk.
EN İYİ KOSTÜM TASARIMI
Adaylar: Alice in Wonderland / Black Swan / I Am Love / The King’s Speech / Shutter Island
Oscar Boy & Readers’ Choice: Alice in Wonderland; Colleen Atwood
Burada Alice in Wonderland o kadar kolay bir galibiyet elde etti ki anlatamam. İlk hafta Black Swan da çok oy almıştı ama zamanla aradaki fark büyüdü de büyüdü. Oyların neredeyse %50’sini alarak diğer adaylara da fark attı. Zaten kostüm tasarımından haberdar olanlar Colleen Atwood‘un ismini oldukça çok duymuştur. Ben de Alice in Wonderland‘i ödüllendirmeyi uygun gördüm bu dalda. Ayrıca Alice in Wonderland‘in biraz fazla eleştirildiğini de düşünmeden edemiyorum. İzledikten sonra Burton‘a haksızlık edildiğini düşündüm ki ben Tim Burton filmlerini çok sevmem.
EN İYİ ÖZGÜN MÜZİK
Adaylar: Alice in Wonderland / Black Swan / How to Train Your Dragon / Inception / Never Let Me Go
Oscar Boy: Black Swan; Clint Mansell
Readers’ Choice: Inception; Hans Zimmer
O kadar zorlandım ki seçim yaparken anlatamam. Hans Zimmer ile Clint Mansell arasında gidip geldim. İki filmin de soundtrackini oturup baştan sona defalarca dinledim. Sonunda sizlerin Zimmer‘ı ödüllendirdiğini görünce ben de Mansell‘ı seçerek iki başarılı ismi de ödüllendirmiş olalım istedim. Zaten başka bir isim çıksaydı sizlerin oylarınızdan herhalde iki kişiye birden vermek zorunda kalırdım kendi ödülümü. Yalnız oylarınıza bakılırsa pek de Zimmer-Mansell ikileminde kalmış görünmüyorsunuz. Inception neredeyse Black Swan‘ı ikiye katlamış. Yine de Inception‘dan sonra en çok oy alan score’un Clint Mansell‘e ait olduğunu da eklemeyi unutmayalım.
EN İYİ ÖZGÜN ŞARKI
Adaylar: Alice / Eclipse: All Yours / If I Rise / Sticks & Stones / To the Sky
Oscar Boy: “Sticks & Stones”; How to Train Your Dragon
Readers’ Choice: “If I Rise”; 127 Hours
If I Rise‘ın birinciliğini popülaritesine bağlamadan edemiyorum. Adaylar arasında If I Rise haricinde hiçbirinin bu sezon belli başlı ödüllere aday olmadığını düşünürsek böylesine bir ilgi görmesine şaşırmamak gerek. Tabi şarkının başarısı da belli. O kadar da popülariteye bağlamanın anlamı yok. Akademi’nin Özgün Şarkı finalistleri arasından seçtiğim beş aday arasında sizin için ikinci olan şarkı ise Avril Lavigne‘in Alice‘i olmuş. Ben ise seçimimi Sticks & Stones‘dan yana kullandım. How to Train Your Dragon‘ın neşeli temasıyla da birebir uyuşan şarkı bu adaylar arasında en beğendiğimdi. Hatta benim için ikincinin Eclipse‘den Eclipse: All Yours olduğunu da söylemeliyim. Film belki ciddi bir felaket olabilir ama soundtracklerinin ne derece başarılı olduğunu söylememe gerek yok.
EN İYİ SES
Adaylar: Black Swan / Harry Potter and the Deathly Hallows: Part I / Inception / Shutter Island / True Grit
Oscar Boy & Readers’ Choice: Inception
Inception‘ın bu dalda oyların hepsini silip süpürmesini beklerken sizlerden Harry Potter‘a öyle çok oy geldi ki Inception‘ın bir an için kaybedeceğini düşündüm. Aralarında yine de çok fark var ama Harry Potter fanlarının seriye olan bağımlılığını bir kez daha anlamış olduk. Tabi her açıdan son filmin serinin en iyisi olması gerçeği de var. Nitekim yedinci kitabın ikinci yarısına çekilecek filmin Oscar’da daha fazla kategoride boy göstereceğini düşünmekteyim. Belki zamanında Star Trek‘i aday eden PGA bile süpriz yapabilir. Ama sonuçta benim de seçimim Inception‘dan yana. Başka bir alternatif de göremiyorum.
EN İYİ ÖZEL EFEKT
Adaylar: Alice in Wonderland / Black Swan / Harry Potter and the Deathly Hallows: Part I / Inception / Scott Pilgrim vs. The World
Oscar Boy & Readers’ Choice: Inception
Bu dalda özellikle Scott Pilgrim vs. The World‘ü aday etmeme rağmen, ki filmi ve efektlerini beğenmiştim, oylar hiç adresini şaşırmadı. Inception tabiki de özel efektleriyle de çok iddialı bir filmdi ama böyle teknik kategorilerde şaşırtmayı seveyen bir okuyucumuz var. Bunu geçen seneki ödüllerde iyi anlamıştım. Burada da Inception‘a en yakın oy olan film Harry Potter olmuş. Benim de ödülüm Inception‘a gittiği için birşey demiyorum. Böylece Inception sizden sekizinci, benden de dördüncü ödülünü almış oldu.
EN İYİ MAKYAJ
Adaylar: 127 Hours / Alice in Wonderland / Black Swan / Harry Potter and the Deathly Hallows: Part I / Shutter Island
Oscar Boy & Readers’ Choice: Alice in Wonderland
Bu yılın Oscar’daki en zayıf dalı makyaj dalı. Burada da farklı bir durum olduğu söylenemez gerçi. Aday filmler yılın en iyileri olmalarına rağmen makyaj anlamında düşünüldüğünde çok da gösterişli işler değil. İçlerinde en göze çarpanının Alice in Wonderland olduğu düşünülürse oyların tek bir filmde yığılmasına şaşırmamak gerek. Black Swan ve Harry Potter da hatrı sayılır bir oy oranına sahip ama hiçbiri Alice in Wonderland kadar oy alamadı tabi. Ben de ödülümü Alice in Wonderland‘e verdim. Bu da Tim Burton‘ın son filmini bu yıl sitemizden en çok ödül alan ikinci film yapmaya yetti.
EN İYİ ANİMASYON
Adaylar: How to Train Your Dragon / Legend of the Guardians: The Owls of Ga’Hoole / Toy Story 3
Oscar Boy & Readers’ Choice: Toy Story 3
The Illusionist‘i izlemediğim için aday edememiştim. Ama ben animasyon kategorisindeki üç adayı da çok severek izledim. Toy Story 3, How to Train Your Dragon, Legend of the Guardians… Bana göre üçü de çok çok iyilerdi. Tabi geçtiğimiz sene olduğu gibi bir animasyonu En İyi Film kategorisine taşımadım, çünkü o derece bir etkilenme söz konusu olmadı. Ama Toy Story 3‘nin de çok başarılı olduğunu söylemeye gerek yok zannediyorum. Tıpkı geçen sene olduğu gibi bu sene de yüksek bir oy oranıyla galibi belli oldu animasyon kategorisinin. Toy Story 3 oyların dörtte üçünü alarak bu yılın en yüksek oy oranlarından birine ulaştı. Geçen sene Up‘a En İyi Film ödülünü verdiğinizi düşünürsek zaten animasyon konusunda ne derece bir fanatikliğin mevzu bahis olduğunu söylememe gerek kalmıyor.
Ödül Karnesi
Inception – 4 Oscar Boy & 8 Readers’ Choice
Black Swan – 5 Oscar Boy & 1 Readers’ Choice
Alice in Wonderland – 3 Oscar Boy & 3 Readers’ Choice
The King’s Speech – 2 Oscar Boy & 3 Readers’ Choice
127 Hours – 1 Oscar Boy & 1 Readers’ Choice
The Social Network – 1 Oscar Boy & 1 Readers’ Choice
Toy Story 3 – 1 Oscar Boy & 1 Readers’ Choice
Animal Kingdom – 1 Oscar Boy
How to Train Your Dragon – 1 Oscar Boy
The Fighter – 1 Readers’ Choice
Tugrul
21 Şubat 2011 at 12:24
Böyle bir seyi hazırlayıp, bızlere sundugunuz ve emek verdiginiz icin ellerinize saglık. Tesekkür ediyorum.
Inception’un akademi tarafından pekte ciddiye alınmadıgını varsayarsak biz sanırım cok sevmısız. Şaşırdıgım dallarda oldu tabi. En iyi yardımcı kadın oyuncu dalında carter ‘ın ödül alması gibi. Jacki Weaver’ı hala izleyemedigim ıcın kafamda soru ısaretleri var. Dediginiz kadar iyiyse umarım oscarı weaver alır. Bol reklam kampanyalarından sıyrılan ısımler yerine hak edenin kazanması her zaman icin tercih edecegim birsey.
Sonuc olarak akademi ödülleri yaklasık 1 hafta sonra dagıtılacak. Ve yine ishal olmus gibi ödülleri vericek. Bende sasırmayacagım.
Paylasım ıcın tekrar tesekkurler..
umurtas
21 Şubat 2011 at 19:35
Ben teşekkür ederim. İlerleyen zamanlarda bu oylamalarla ilgili yeni bir duyurum olacak. Umarım ona da aynı katılımı yakalayabiliriz.
kardelenmg
21 Şubat 2011 at 20:44
kardeş emeğine sağlık…..cok iyi bir calısma oldu……dediğim gibi
http://sinemakenti.wordpress.com/ olarak hep yanındayız……..
Pingback: Oscar Boy & Readers’ Choice Ödülleri ’10 – Kazananlar « Sinema Kenti
kardelenmg
23 Şubat 2011 at 09:30
http://sinemakenti.wordpress.com/2011/02/23/oscar-boy-readers%e2%80%99-choice-odulleri-%e2%80%9910-%e2%80%93-kazananlar/
Pingback: Oscar Boy & Readers Choice ’08 – Adaylar « Oscar Boy
Pingback: Oscar Boy & Readers’ Choice Ödülleri ’08 – Kazananlar « Oscar Boy