TV
63. Primetime Emmy Ödülleri
Bilgisayarın arızası sebebiyle ne yazık ki söz verdiğim gibi Emmy Ödülleri’nden live blogging yapamadık. Ama bu demek değil ki Emmyler hakkında konuşmayacağım. İşte şimdi belki de son yılların en süprizli törenlerinden biri hakkında uzun uzun sohbet etme vakti…
DRAMA
En İyi Dizi: Mad Men
En İyi Erkek Oyuncu: Kyle Chandler, Friday Night Lights
En İyi Kadın Oyuncu: Julianna Margulies, The Good Wife
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Peter Dinklage, Game of Thrones
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Margo Martindale, Justified
En İyi Yönetmen: Martin Scorsese, Boardwalk Empire (“Pilot”)
En İyi Senaryo: Friday Night Lights; Jason Katims (“Always”)
Bu yıl özellikle yardımcı oyuncu kategorilerinde “hak edenler”i tercih etme konusunda Akademi oldukça doğru seçimler yapmış. Margo Martindale süpriz yapmayarak tıpkı beklediğimiz gibi ödülü alan isimlerden. Justified‘ı hiç izlemedim ama duyduğuma göreMartindale‘ın dizideki performansı tam anlamıyla efsaneymiş. Tabi Martindale‘ın film karyierindeki başarısı da düşünülünce bu ödülü desteklememek mümkün olmuyor. Seyircinin favorisi olan Game of Thrones‘dan Peter Dinklage Türk basınında “Sibel Kekilli‘yle sevişmek ödülü getirdi.” yorumlarına maruz kalsa da hepimiz biliyoruz ki Dinklage da bu ödülü hak ederek kazandı. Benim gönlüm Alan Cumming‘den yanaydı doğrusu. Hatta ödülü John Slattery‘nin alacağını düşünüyordum. Ama Emmy her zamanki gibi yapacağını yapıp Dinklage süpriziyle karşımıza çıktı.
Scorsese‘nin Scorsese olması sebebiyle tattığı zafer dışında Drama ödüllerinin en şanslısı kuşkusuz Friday Night Lights oldu. Bu sezon ekrana veda eden dizi önce senaryo ödülünü alarak bir süpriz yaptı. Ben o sırada Twitter’da dizinin En İyi Dizi ve En İyi Erkek Oyuncu kategorilerinde şansı olduğunu söylerken, bunun üzerine Kyle Chandler‘da ödüllendi. Tabi Mad Men‘in dört yıldır süre gelen haklı zaferinin önüne hala geçebilmiş bir dizi yok. Ben hep söylüyorum. Mad Men‘i durdurabilecek kapasiteye sahip tek dizi Breaking Bad. Ama duyduğuma göre (yeni sezonunu hala izlemedim) yeni sezon çok da güçlü değilmiş. Yani beşinci sezonuyla beşinci kez Mad Men kazanırsa sakın şaşırmayın.
Ve tabi bir de gönüllerimize taht kurmuş Julianna Margulies vardı ki ödülü Elisabeth Moss alabilir diye de düşünmüyor değildik. Lakin senaryo, yönetmen ve yardımcı erkek oyuncu dallarında Mad Men‘in görmezden gelinmesi üzerine Moss‘un bir zafer kazanacağına hiçbirimiz inanmadık.
KOMEDİ
En İyi Dizi: Modern Family
En İyi Erkek Oyuncu: Jim Parsons, The Big Bang Theory
En İyi Kadın Oyuncu: Melissa McCarthy, Mike & Molly
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Ty Burrell, Modern Family
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Julie Bowen, Modern Family
En İyi Yönetmen: Michael Alan Spiller, Modern Family (“Halloween”)
En İyi Senaryo: Modern Family; Steve Levitan ve Jeffrey Richman (“Caught in the Act”)
İkinci kez En İyi Komedi Dizisi seçilen Modern Family, bence tıpkı Mad Men gibi uzun yıllar sürecek bir başarıya doğru yol alıyor. Modern Family uzun zamandır Amerikan televizyonlarından çıkmış en zeka dolu iş. Gönlümde yatan asıl fatih Parks & Recreation olsa da gittikçe zayıflayan 30 Rock, hiç haz etmediğim The Big Bang Theory ve kan kaybeden The Office‘den kat kat iyi olduğu kesin. Modern Family‘nin aday olduğu her ana kategoriden zaferle dönmesinin şaşılacak bir yanı yok. Ty Burrell ve Julie Bowen‘ın zaferine ise ne kadar sevindiğimi anlatamam. Bence artık Modern Family oyuncularından özellikle ödüllendirilmesi gereken biri de kalmadı. Ben seyirci kadar Ed O’Neill‘ı beğenmiyorum. Belki Sofia Vergara… Ama o da çok çok iyi değil.
Jim Parsons‘ın Steve Carell‘in elinden aldığı ödülle ilgili söylenecek çok söz var. The Office‘deki son sezonuyla Carell‘in ödüllenmesini fazlasıyla istemiştim. Ama kabul edin bu yıl En İyi Erkek Oyuncu kategorisi çok zayıftı. Louie C.K. ve Matt LeBlanc adeta boşluktan yararlandı. Alec Baldwin her daim iyi ama ortada Bryan Cranston-vari tekrar tekrar ödüllendirilmesi gereken birşey yok. Johnny Galecki‘den bahsetmek bile istemiyorum. Hem Parsons hem de Galecki bana göre yetenekli olmadıkları gibi komik de değiller. Hep aynı mimikler, hep aynı ifadeler…
Gelelim büyük şoka. Öncelikle En İyi Kadın Oyuncu dalının gecenin en güzel anlarına şahitlik ettiğini söylemek gerek. Altı aday bayanın da sıfır kompleksle sahneye çıkıp içlerinden sadece biri ödül alacak olmasına rağmen bize inanılmaz neşeli anlar yaşatması harikuladeydi. Ülkemizde rakibi kazanınca töreni terk edip, basına “Şike var.” açıklaması yapan yarım akıllı dizi yapımcılarını düşünürsek böyle bir medeniyete asla şahit olamayacağımızı söyleyebiliriz. Melissa McCarthy‘nin zaferi için ise birşey diyemiyorum. Hoş bir süpriz tabiki de lakin diziyi hiç izlemedim. Yalnız Bridesmaids‘i izlemiş biri olarak diyebilirim ki McCarthy çok çok iyi bir komedi oyuncusu. Bence ödül sezonunda da (özellikle Altın Kürelerde) Bridesmaids ve McCarthy isimlerini duyacağız.
MİNİ DİZİ / TV FİLMİ
En İyi Mini Dizi / Tv Filmi: Downton Abbey
En İyi Erkek Oyuncu: Barry Pepper, The Kennedys
En İyi Kadın Oyuncu: Kate Winslet, Mildred Pierce
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Guy Pearce, Mildred Pierce
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Maggie Smith, Downton Abbey
En İyi Yönetmen: Brian Percival, Downton Abbey
En İyi Senaryo: Downton Abbey; Julian Fellowes
Burada ödül alan üç işi de izlemiş biri olarak Downton Abbey‘nin ödülü hak ettiğini söylemeliyim. Yalnız The Kennedys‘deki performansıyla Emmy alan Barry Pepper için çok da güzel düşüncelerim yok. Tıpkı Jim Parsons‘ınki gibi hak edilmeyen bir zaferdi. Kate Winslet ve bitmek bilmeyen sahteliğine gelirsek… Bir zamanlar en sevdiğim aktris olduğunu söylesem de artık Kate‘in ödül törenlerindeki “Bakın ne kadar seksiyim.” tavırlarından ve “Ödülü aldığıma çok şaşırdım.” konuşmalarından içime fenalık geldi. Yavaş yavaş EGOT yapmaya doğru ilerlese de şimdilik eksik Tony’siyle sahip olduğu EGO, Winslet‘i fazlasıyla yoruyor gibi görünüyor.
ŞOV…
Jane Lynch‘in ev sahipliği yaptığı gece de özellikle Lynch‘in performansı için pek de iyi olmadığı söylenebilir. Başlangıçtaki müzikal numara tam bir felaketti. Tüm program boyunca oynatılan videolardan en iyisinin The Office‘le ilgili olanıydı bana göre. Charlie Sheen‘in zaten normal hayatta yeteri kadar itici bir adamken bir de kibar numaralarına yatıp Two and a Half Men‘e başarı dilemesi, Jon Cryer‘in saçma ötesi ağlama numarası ve açılışta Jimmy Kimmel ile Jimmy Fallon‘ın yaptığı bayağı sunum felaketti. Ama iyi anlar yok muydu? Tabiki de vardı. Yukarıda da belirttiğim gibi En İyi Kadın Oyuncu ödülü verilirken şahit olduklarımız oldukça sevimliydi bana kalırsa. Teşekkür konuşmalarının çoğu da oldukça eğlenceliydi. Ty Burrell‘inki başta olmak üzere, Margo Martindale‘ın sevinç gözyaşlarına boğulduğu teşekkür konuşması aklımda kalanlardan sadece birkaçı.
Pazar gecesinden ve geçen hafta yapılan Creative Arts gecesinden geriye kalan belli başlı ödüllere gelirsek…
VARIETY / REALITY
En İyi Variety: The Daily Show with Jon Stewart
En İyi Yönetmen: Don Roy King, Saturday Night Live
En İyi Senaryo: The Daily Show with Jon Stewart
En İyi Reality-Yarışma: The Amazing Race
CREATIVE ARTS
En İyi Reality: Deadliest Catch
En İyi Konuk Erkek Oyuncu (Komedi): Justin Timberlake, Saturday Night Live
En İyi Konuk Kadın Oyuncu (Komedi): Gwyneth Paltrow, Glee
En İyi Konuk Erkek Oyuncu (Drama): Paul McCrane, Harry’s Law
En İyi Konuk Kadın Oyuncu (Drama): Loretta Devine, Grey’s Anatomy
En İyi Animasyon: Futurama
En İyi Variety Special: The Kennedy Center Honors
En İyi Sunucu: Jeff Probst, Survivor