Oscar 2013
Oscar Sohbetleri: The Race is on bitches!
Haftalardır neden Oscar Sohbetleri‘ni yazmadığımı inanın ben de bilmiyorum. Ama artık adaylar açıklandığına göre, En İyi Film yarışındaki son durumdan bahsetmek için bir şeyler karalayabilirim. Malum uzun yıllardır hiç bu kadar belirsiz bir yarışa şahit olmamıştık. Adaylar açıklandıktan sonra durum değişir diye düşündük ama iki favori filmin, Argo ve Zero Dark Thirty, yönetmeni aday olamayınca tahminler iyice allak bullak oldu. Büyük ihtimalle PGA (Amerikalı Prodüktörler Birliği) ve SAG (Oyuncular Birliği) ödüllerini dağıtınca daha net bir tablo oluşacak ama bunun için de bir hafta daha beklememiz gerekiyor. O yüzden dört ana başlıkta En İyi Film yarışını konuşalım istiyorum. Birincisi birliklerden gelen adaylıklara göre filmlerin durumu. İkincisi Akademi’nin en çok adaylığı verdiği filmlerin yarışına dayanarak yaptığım tahminler. Üçüncüsü Altın Küre, Critics’ Choice ve diğer eleştirmen gruplarının tercihleri doğrultusunda bir başlık. Dördüncüsü ise internette dönen dedikodular ve büyük Oscar tahmincilerinin yarış hakkındaki genel fikirleri. Hemen başlayalım…
MESLEK BİRLİKLERİ
Ödül sezonunda 11 tane meslek birliği var bildiğiniz gibi ve bu 11 grup bize verdiği adaylıklarla Oscar tahmini konusunda hep yardımcı olmuştur. Lakin bu yıl Oscar adaylarının açıklanma tarihi öne çekildiği için birlikler oylama sürecinde Akademi’yi pek etkileyemedi. Bundandır ki 1965’den beri ilk kez DGA ile Akademi’nin listesinden sadece 2 yönetmen uyuşuyor. Ki koca DGA tarihinde En İyi Yönetmen ödülü Oscar’dan sadece 6 kere farklı adrese gitmiş. Ne denli kuvvetli bir istatistik olduğunu söylememe gerek yoktur umarım.
Peki bu meslek birliklerinin isimleri ve ödül verdikleri kategoriler ne? PGA – En İyi Film, DGA – En İyi Yönetmen, SAG – Tüm oyunculuk kategorileri, WGA – Senaryo kategorileri, ACE – En İyi Kurgu, ASC – En İyi Görüntü Yönetimi, ADG – Sanat Yönetimi / Prodüksiyon Tasarımı, CDG – En İyi Kostüm Tasarımı, CAS – En İyi Ses Miksajı, MPSE – En İyi Ses Kurgusu ve VES – En İyi Görsel Efekt.
Geçtiğimiz yıl 11 meslek grubundan Hugo 9, The Girl with the Dragon Tattoo 8, The Artist ve The Descendants 7 adaylık almıştı. Bu yılın tablosuna gelirsek… Lincoln 9, Les Miserables 8, Life of Pi 8, Argo 8, Zero Dark Thirty 7, Skyfall 7 gruptan adaylık almış. Oscar’ın diğer En İyi Film adaylarına baktığınızda da Silver Linings Playbook’un 5, Django Unchained’in 3, Beasts of the Southern Wild’ın ise 2 adaylık aldığını görüyorsunuz. Ama orada özel durumlar da mevcut tabi. Mesela Amour, Amerikan yapımı olmadığı için zaten çoğu gruba adaylık şansını en baştan kaybediyor. Django Unchained pek çok birliğe screenerları geç göndermiş. Bu da SAG’den sıfır adaylık çekmesine sebep oldu. Beasts of the Southern Wild ise SAG kurallarına göre hareket etmediği için zaten listeye giremedi. Ve tabi bir de WGA’in birliğe üye olmadığı için aday etmediği filmler var… Django Unchained, Amour, Beasts of the Southern Wild…
Sayıları bir kenara bırakıp konuştuğumuzda ise Silver Linings Playbook’un çok önemli bir grup olan DGA’den adaylık almadığını görüyoruz. Bu da yine pek sık rastlamadığımız bir tablo. En son bunu gerçekleştirmiş olan film Driving Miss Daisy. Ama Driving Miss Daisy’nin Akademi’den de En İyi Yönetmen adaylığı almadığına dikkatinizi çekerim. Tam olarak senaryoya uyan film 1951 yapımı An American in Paris. Filmin yönetmeni Vincent Minnelli, DGA’den adaylık alamamış. Oscar’daki En İyi Yönetmen ödülünü ise aday olmasına rağmen George Stevens’a (A Place in the Sun) kaptırmış. Stevens’ın aynı zamanda DGA’i kazandığını da ekleyeyim. Ayrıca An American in Paris ile Silver Linings Playbook 8 adaylıkla da ayrı bir kader paylaşıyorlar. Lakin An American in Paris oyunculuk kategorilerinde pek yer edinemeyip teknik ödüllerde başı çekiyor. Silver Linings Playbook, 8 adaylığının yarısını Akademi’nin en kalabalık grubu olan oyunculardan almış. Haneye bir artı daha ekleyebiliriz.
Ama bu senaryoda en kuvvetli sonuç belli… Lincoln. Ses kurgusu ve doğal olarak görsel efekt harici tüm meslek birliklerinden adaylık aldı. Şu an tek ihtiyacı PGA, SAG ya da DGA gibi kuvvetli bir gruptan zafer elde etmek. Sadece elimizdeki adaylara bırakarak bir çıkarım yaparsak…
Bu senaryoya göre kim kazanır? Lincoln
Alternatif: Argo ya da Life of Pi
EN ÇOK OSCAR ADAYLIĞI
Akademi tarihinden gidiyoruz bu sefer. Her yıl En İyi Film ödülünü alan yapımların o yılın listesinde en çok adaylık alanlar arasında kaçıncı olduğunu teker teker sıralayıp kontrol ettim. Aday olduğu yılda adaylık sayısıyla birinci olup En İyi Film ödülünü alan 56 yapım var. İkincilerden sadece 16’sı En İyi Film seçilmiş. Üçüncülerde ise sadece 7 yapım var. Hatta isim verirsek The Silence of the Lambs, Ordinary People, Midnight Cowboy, In the Heat of the Night, The Greatest Show on Earth, An American in Paris ve Casablanca. Son olarak da dördüncü olup En İyi Film ödülünü alanlar var ki onlar da sadece 5 filmden oluşuyor. The Departed, Chariots of Fire, Annie Hall, Grand Hotel ve Wings. Ama Grand Hotel’ın oldukça istisnai bir durum olduğunu belirtmek gerek. Çünkü sadece En İyi Film ödülüne aday olmuş ve kazanmış.
Bu mantığa göre adaylık sayısında ilk 4 haricinde herhangi bir filmin büyük ödülü alma olasılığı yok. Bu da Django Unchained, Amour, Zero Dark Thirty ve Beasts of the Southern Wild’ı tamamen dışarıda bırakıyor. Yani elimizde birinci olarak 12 adaylıkla Lincoln, ikinci olarak 11 adaylıkla Life of Pi, üçüncü olarak 8’er adaylıkla Silver Linings Playbook ve Les Miserables, dördüncü olarak ise 7 adaylıkla Argo var. Şimdi bir de bu en çok Oscar adaylığı muhabbetine başka bir istatistiği karıştıralım.
4 oyunculuk dalında da Oscar’a aday olan Silver Linings Playbook haricinde 13 yapım var. Bunlardan her biri en az bir oyunculuk kategorisinde ödülü kazanmış. Ama o kısma şimdilik girmiyorum. Yani Lawrence ya da De Niro’nın Oscar’ı kesinlikle cepte. İşin En İyi Film kısmına gelirsek… Bu yapımlardan My Man Godfrey haricinde sıfır ödülle evine dönen bir film yok. Ama sadece From Here to Eternity ve Mrs. Miniver en büyük ödülü kucaklayabilmişler. Yine de Akademi’nin en kalabalık grubunun oyuncular olması Silver Linings Playbook’u öne çıkarıyor.
Şöyle bir toparlayacak olursak daha önceki 56 En İyi Film zaferine dayanarak Lincoln’ın bu kalabalık gruba dahil olması en olası senaryo gibi duruyor. Ama ardından gelen filmlere de dikkat.
Bu senaryoya göre kim kazanır? Lincoln
Alternatif: Silver Linings Playbook ve Life of Pi
ALTIN KÜRE, BFCA ve ELEŞTİRMEN GRUPLARI
Yıllardır aynı şeyi tekrarlıyorum, Altın Küre’nin adaylara dinamik kazandırma özelliği olsa da kazananı seçme konusunda pek bir etkisi yok. Ama bu yıl tamamen istisnalarda yaşadığımız için Argo’nun Altın Küre ve Critics’ Choice Ödülleri’nden hem En İyi Film, hem de En İyi Yönetmen ödülüyle dönmüş olması çok büyük bir durum. Evet, Ben Affleck ne yazık ki yönetmen beşlisinde yok. Her ne kadar desteklemesem de Affleck’in zaferleriyle bir problemim olduğu söylenemez. Hatta Oscar’da Spielberg ve Haneke isimleri geçecekse Affleck’i ikisine de tercih edeceğimi rahatlıkla söyleyebilirim. Yine de bu yönetmen adaylığının olmaması durumu can sıkıyor. Acaba Argo 84 yılda sadece 3 kere tekrarlanmış bir şeye imza atabilir mi emin değiliz. Sadece aldığı adaylıkların fazlalığı ve gelen ekstra ödüller, 6000 kişilik Akademi’nin sadece 300-350’sini oluşturan yönetmenlerin oylarına ihtiyacı olmadığını gösteriyor. Hatta bir tepki olarak diğer gruplardaki üyelerin Argo’yu desteklemesi bile mümkün. Ki bana çok olası bir senaryo gibi geliyor.
Eleştirmen birliklerine gelirsek… 13 grup Zero Dark Thirty, 10 grup Argo, 3 grup Lincoln, 2’şer grup Silver Linings Playbook ve Amour, 1’er grup ise Les Miserables ve Life of Pi demiş. Beasts of the Southern Wild ve Django Unchained’in elinde En İyi Film ödülü yok. Zero Dark Thirty’nin de oldukça anlamsız bulduğum “işkenceyi meşrulaştırma” eleştirileri yüzünden yarışta oldukça geriye düştüğünü düşünürsek yollar Argo için açılıyor. Tabiki de eleştirmenlerle Akademi’nin her zaman aynı tercihleri yapmadığı kesin ama bu yıl aynı yolda yürüdükleri yıl olabilir.
Bu senaryoya göre kim kazanır? Argo
Alternatif: Belki PGA sonrası bu senaryoya bir alternatif üretilebilir ama şu an oklar Argo’yu gösteriyor.
DEDİKODULAR ve OSCAR TAHMİNCİLERİNİN GÖRÜŞLERİ
Ünlü Oscar bloggerları ve Twitter’daki yoğun tartışmaları takip edenler, Lincoln’ın kazanmayacağına kanaat edebilirler. Çünkü Akademi üyeleriyle en çok iletişim kuran eleştirmen David Poland’ın söylediğine göre Lincoln beğenilmiş, ama Akademi üyeleri filme aşık olmamış. Ki hali hazırda bir ödülü olmaması da bu dedikoduların doğruluğunu kanıtlar nitelikte. Hatta Daniel Day-Lewis haricinde tek bir ödül almadan döneceğini düşünenler bile mevcut. Biraz daha abartırsak, üçüncü Oscar laneti sebebiyle Daniel Day-Lewis’in de altın heykelciği başkasına bırakması söz konusu. Sadece Hugh Jackman’ın Altın Küre’den sonra SAG’de ya da BAFTA’da sürpriz yapmaya ihtiyacı var. Ya da Bradley Cooper bir atak yapar, bilemiyorum. Aksi takdirde Day-Lewis’in ödülü alıp almaması hikayesi tamamen Akademi’ye teslim olur.
Ayrıca Silver Linings Playbook’un sürpriz bir atak yapacağını düşünenler de var. Jacki Weaver’a verilen adaylık filmin ne kadar çok sevildiğini kanıtlıyor. Harvey Weinstein ve şirketi üçüncü sene üst üste tekrardan En İyi Film ödülünü evine götürür mü emin değilim. Altın Küre’de Les Miserables’ın Silver Linings Playbook’u tahtından etmiş olması da kampanyalarını etkilemiş gibi gözükse de filme olan sevgi bir nebze olsun azalmadı. Ayrıca SLP’nin bu yılın herkes tarafından sevilen tek film olması da gidişatı değiştiriyor. Ne Lincoln, ne Argo, ne de yarıştaki başka bir film böyle pozitif bir tepki almadı.
Zero Dark Thirty’nin durumu ise vahim. Yılın en iyi filmlerinden biri olmasına rağmen salakça bir işkence muhabbeti aldı başını gidiyor. Filme oy vermemesi için Akademi’deki insanları ikna etmeye çalışan üyeler varmış söylentilere göre. Django Unchained de Akademi için fazla şiddetli bir film. Amour yabancı filme nasıl olsa aday oldu mantığıyla dışarıda kalacak. Beasts of the Southern Wild aradığı desteği bulamayacak. Life of Pi ise… Bilemiyorum. Life of Pi pek çok teknik dalda hak ederek adaylık aldı ama oyunculardan bir destek görmedi. Ve ister inanın, ister inanmayın 11 Oscar adaylığı olmasına rağmen ülkemizde kopardığı fırtınayı Amerika’da koparmadı Life of Pi.
Bu karmaşanın içerisinden çıkabilecek olan var mı?
Bu senaryoya göre kim kazanır? Argo ya da Silver Linings Playbook
Alternatif: Kura ile belirlenmiş herhangi bir aday
***
Benim tahminlerimi merak edenlere, merak etmese bile görmesini istediklerime de En İyi Film yarışı sıralamam gelsin son olarak. Sizlerden de tahminlerinizi ve görüşlerinizi bekliyorum:
- Argo
- Lincoln
- Silver Linings Playbook
- Les Miserables
- Life of Pi
- Beasts of the Southern Wild
- Django Unchained
- Zero Dark Thirty
- Amour
Sonat Ündaş
18 Ocak 2013 at 21:12
1. Silver Linings Playbook
2. Lincoln
3. Argo
4. Les Miserables
Diğer filmlerin bana göre hiç şansı yok.
Metin
19 Ocak 2013 at 10:59
Şöyle bir bakınca ne kadar berbat bir sene. Bu kadar boş film arasında çok beğenmesem de Amour ve Beasts of the southern Wild daha iyi filmler olarak görünüyor gözüme.
Oğuz Kaygalak
21 Ocak 2013 at 21:30
Aktör ödülü Hugh Jackman’in olacak işte buraya da yazıyorum. bu kadar kolay 3. oscarı vermezler meryl streepi o kadar beklettiler.
Umur Çağın Taş
21 Ocak 2013 at 21:59
Ben de Hugh Jackman ya da Bradley Cooper sürprizi bekliyorum. Ama SAG’den bir işarete ihtiyacım var tahminimi değiştirmek için.
Oğuz Kaygalak
21 Ocak 2013 at 23:25
dün filmi izledikten sonra geçen sene jean dujardin’i izledikten sonra ne hissettiysem onu hissettim. olası süpriz hugh jackman’dan gelecek gibi. silver linings playbook jennifer lawrance ile ödüllendirileceği için ve de akademi sunuculuğunu bile yapmış bir aktöre ödülü verecektir. bütün oklar hugh jackman üzerinde