Oscar 2013
Oscar Sohbetleri: Road to the Guilds
Altın Küre ve Critics’ Choice’dan sonra artık gerçekten heyecanlanmamız gerek ödüllerin dağıtıldığı bir haftasonuna giriyoruz artık. PGA (Amerikalı Prodüktörler Birliği) ve SAG (Oyuncular Birliği) Ödülleri sonunda sahiplerini bulacak. Önce yarın gece PGA’den haberleri alacağız. Ardından da Live Blogging yapacağımız SAG Ödül Töreni gerçekleşecek. Ben de her zamanki gibi fırsatlardan istifade edelim, Oscar Sohbetleri’ni PGA ve SAG tahminlerimize ayıralım istedim. Buyursunlar…
PGA
Adaylar: Argo / Beasts of the Southern Wild / Django Unchained / Les Miserables / Life of Pi / Lincoln / Moonrise Kingdom / Silver Linings Playbook / Skyfall / Zero Dark Thirty
Ne yalan söyleyeyim, PGA’in En İyi Film 10’lusu Amour’un sızdığı Oscar’ın 9 adayından daha çok mutlu ediyor beni. En azından ısınamadığım, ısınmak istemediğim ve her fırsatta bunu açık yüreklilikle söyleyip, sırf gelen tepkilerden korktuğum için seviyor taklidi yapmadığım Haneke’nin filmi olmayınca daha tatlı geliyor listeler gözüme. Hem Moonrise Kingdom da var. Daha ne isterim? Peki PGA’i kim kazanacak? İnanın bilmiyorum. Bundan önceki yıllarda tahmin yapmak çok daha kolaydı. Yarış birkaç filmin arasında gözüküyordu. Ama bu sene tam bir kargaşanın içerisindeyiz. Büyük ihtimalle üç büyük meslek birliği (PGA, SAG, DGA) ödüllerini apayrı filmlere verip 85. Akademi Ödülleri öncesi iyice kafamızı karıştıracak. Peki olası senaryolar nedir?
- Argo kazanabilir; çünkü film Critics’ Choice ve Altın Küre sayesinde inanılmaz momentum kazandı. Lincoln’ı sevmeyenler için hala en büyük alternatif gibi gözüküyor. Prodüktörler arasında sektörde çok sevilen George Clooney var. Ayrıca PGA’i almazsa Oscar yarışında gerilemeye yaşayabilir film. Yani bu ödüle çok ihtiyaçları var, ki zaten çok da iyi bir kampanya yaptılar.
- Silver Linings Playbook kazanabilir; çünkü diğer yarışçılara göre daha hafif bir konusu varmış gibi gözükse de bu sezon herkesin tek bir ağızdan sevdiği tek film SLP. Üstelik Harvey Weinstein’in elinde ve inanılmaz zorlayıcı bir kampanya yürütüyorlar. Gelen eleştirilere bakılırsa Amerika’da her yerde Silver Linings Playbook reklamları varmış. Filmi tekrardan gösterime soktuklarını da belirteyim.
- Lincoln kazanabilir; çünkü Oscar için yapıldığı çok bariz olsa da standartların üzerinde bir Spielberg işi. Amerikalılar’ın da bağrına bastığı bir yapım. Yalnız her ne kadar çok sevdikleri bir başkan olsa da, bu Lincoln’ın Cumhuriyetçi olduğu gerçeğini değiştirmiyor. O yüzden kesin bir Lincoln zaferi görene kadar ben bu yöndeki oyların daha çok Argo’ya kayacağı düşüncesindeyim.
- Les Miserables kazanabilir; çünkü kim ne derse desin son yıllardaki en iyi müzikallerdendi. Bu yılın en epik işi olduğunu da gözardı etmeyelim. Tabii Les Miz’in çoktan tahminlerde alt sıralara düştüğünü de unutmamak gerek.
- Life of Pi kazanabilir; çünkü dünyada hala mucize denilen bir şey var.
- Zero Dark Thirty kazanabilir; çünkü bu yılın en iyi filmi. Deal with it motherfucker!
- Django Unchained kazanabilir; çünkü… İşte yılın en iyi filmi, mucizeler vesaire vesaire…
- Beasts of the Southern Wild kazanabilir; çünkü PGA daha önce Little Miss Sunshine’a ödül vermişti. Sadece BOTSW ile Little Miss Sunshine’ın aynı derecede sevildiğinden şüpheliyim.
- Skyfall kazanabilir; çünkü ortalama bir filmin iyi olduğuna inandırmak yapımcı mucizesidir, kampanya mucizesidir, ödüllendirilmelidir.
- Moonrise Kingdom kazanabilir; çünkü kendi jenerasyonunun en iyi yönetmeni olan Wes Anderson’ın en eli yüzü düzgün işi var karşımızda. Yapımcıları arasında da Scott Rudin’in varlığını unutmayalım.
Gerçekçi olursak. Benim tahminim Argo’nun kazanacağı yönünde. Silver Linings Playbook ya da Lincoln da büyük alternatifler olabilir. Tabii Les Miserables kazanırsa hem şaşırır hem de gıkımı çıkarmam, onu da ekleyeyim.
SAG
Burada tahminlerime göre sıralayarak gideyim tüm kategorileri.
EN İYİ TOPLU PERFORMANS
- Silver Linings Playbook: PGA için de söylediğim gibi Silver Linings Playbook çok yoğun bir kampanya yürütüyor. Filmin arkasında iki senedir En İyi Film ödüllerini silip süpüren Harvey Weinstein’in şirketi var. Üstelik Jennifer Lawrence, Bradley Cooper ve Robert De Niro’nun performansları yabana atılacak gibi değil. Akademi’nin gösterdiği ilgi de malum. Bence SAG’in en büyük favorisi şimdilik. Ayrıca En İyi Film yarışında kalabilmesi için bu ödüle çok ihtiyacı var filmin. Eğer Altın Küre’den sonra bunu da kaybederse, Oscar’da işi zor.
- Lincoln: Duygusallığı bir kenara bırakıp, toplu performans başlığı altından filmlere bakacak olursak Lincoln bu ödülü diğer adaylardan daha çok hak ediyor. Yalnız sezonun ilk gününden beri söylüyorum, filmi sevmelerine rağmen Lincoln’a aşık olan birileri yok Hollywood’da. En azından şimdilik bunun aksini kanıtlayacak bir şey de yok. Sürpriz yapabilir. Ben inanıyor muyum kazanacağına? Hayır.
- Les Miserables: Hugh Jackman ve Anne Hathaway’in performansları ödüle çok yakın. Ayrıca filmde Eddie Redmayne, Samantha Barks, Amanda Seyfried ve Russell Crowe gibi karşı çıkması güç oyunculuklar da mevcut. Les Miz’in mucizelere Lincoln’dan daha çok ihtiyacı var. En İyi Erkek Oyuncu dalında buraya oranla daha şanslı duruyor.
- Argo: Ben Affleck ve Alan Arkin haricinde çok iyi oyunculukların olduğunu düşündüğüm Argo’nun SAG’de kazanma ihtimali pek yok bana kalırsa. En İyi Toplu Performans ödülünü En İyi Film olarak düşünmeleri durumunda işler değişebilir. Ama şimdilik hayal gibi duruyor.
- The Best Exotic Marigold Hotel: Şaka gibi bir adaylık. Yorum dahi yapmak istemiyorum. Çok sevdiğim oyunculardan, uykularında dahi yapabilecekleri roller…
EN İYİ ERKEK OYUNCU
- Hugh Jackman | Les Miserables: Evet, bunu yaptım! Risk aldım. Neden yaptım bilmiyorum, sadece ben SAG’de yılın ilk büyük şokunu tadacağımıza kendimi çok inandırdım. Hugh Jackman da en büyük alternatifmiş gibi geldi. Belki de Bradley Cooper’dır sürpriz yapacak isim, emin değilim. Ya da ben hayal görüyorumdur. Sadece bu ödülü Jackman alsa da, almasa da Day-Lewis’in Oscar’da da yine bir sınav vereceğini söylemek isterim. SAG’de kaybederse işi daha da zorlaşacak tabii.
- Daniel Day-Lewis | Lincoln: Meryl Streep’e yakın zamanda Doubt ile ödül verdikleri için The Iron Lady’deki performansını kenara attılar. Daniel Day-Lewis’in de hem Gangs of New York, hem de There Will Be Blood ile almış olduğu iki SAG Ödülü var. İkinci sıraya koymak için kendimce mantıklı sebepler de yarattım denilebilir. Bu arada SAG ile Akademi’nin en çok uyuştuğu dal burası, haberiniz olsun.
- Bradley Cooper | Silver Linings Playbook: Üçüncü sıraya koymuş olsam da bence Jackman ile yerleri değiştirilebilir Cooper’ın. Filmi çok beğenildi. Weinstein son iki senedir yoktan var ederek, erkek oyuncularına ödüller kazandırıyor. Dujardin’in mevsimi SAG’de açtığını hatırlatırım. Bakarsınız Cooper’a da gün doğar.
- Denzel Washington | Flight: Keşke daha zayıf bir yılda aday olsaydı da ödülü alamasa bile, üst sıralardaki yarışçıların yanına adını yazabilseydik Washington’ın. Türkiye’deki eleştirmenler pek çamur attılar gerçi ama son birkaç sahnesi haricinde çok kuvvetli bir filmdi Flight. Denzel Washington’ın da yıllardır çıkardığı en iyi performanstı.
- John Hawkes | The Sessions: Yattığı yerden oynayan Hawkes’ı, Akademi’ye yutturamadılar. Zannetmiyorum ki SAG, Hawkes’a tutulsun.
EN İYİ KADIN OYUNCU
- Jennifer Lawrence | Silver Linings Playbook: Çoğunluğun aksine ben çok kesin görüyorum Lawrence’ın zaferini. Eğer ödül başkasına giderse çok şaşırırım. Hak ettiğine de şüphe yok. E o zaman daha neyi konuşuyoruz?
- Jessica Chastain | Zero Dark Thirty: Hala Lawrence’ın en büyük rakibi olarak gösteriliyor. Aslında Critics’ Choice ve Altın Küre’de de eli boş dönmedi, doğru olabilir. Ama diyorum ya ben Lawrence’ın zaferine çok inanıyorum. Chastain daha iyi olsaydı bile Silver Linings Playbook’un arkasındaki destek oyunun yönünü her türlü değiştirirdi.
- Naomi Watts | The Impossible: Bugüne kadar yapılan tüm SAG gösterimlerinde ayakta alkışlandığını okudum Watts’ın. Buranın sürprize müsait tek ismi kendisi. Hani olmaz ya, bakarsınız Watts’a oy vermek isterler de kazanır. O yüzden abartılı sürpriz yapma eğilimi halinde (ya da oyların bölünmesinden yararlanarak) Watts’a ödül gelebilir.
- Marion Cotillard | Rust & Bone: Sony Pictures, Amour’a o kadar destek verdi ki çok daha iyi bir film ve performansı yarışa sokmayı unuttu. Doğal olarak da Cotillard’ın olağanüstü performansı yarış dışı kaldı. Ama SAG’e aday. Kırmızı halıda görmek bile yeter bana. Aşığız, seviyoruz, var mı diyeceğiniz?
- Helen Mirren | Hitchcock: Günün “Neden?” adayı.
EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU
- Robert De Niro | Silver Linings Playbook: Ağır kampanyaların üzerine Silver Linings Playbook’un SAG’den en az 2 ödülle ayrılacağı kesin. Robert De Niro da çok uzun bir geçmişi olmayan SAG’den almış olduğu bireysel bir ödülü yok ne yazık ki. SLP işte bu boşluğu dolduracak gibi. Zaten Christoph Waltz da aday olamadığından daha da belirginleşir oy farkları diye düşünüyorum. Oscar öncesi de ilk teşekkür konuşmasının provasını yapmış olur usta aktör.
- Tommy Lee Jones | Lincoln: Kim ne derse desin, ödül törenlerindeki röpörtajlar, görüntü vermeler, teşekkür konuşmaları Oscar kampanyalarını çok etkiliyor. Huysuzluğu sebebiyle takdir edilmesi güç olan Tommy Lee Jones’un da Altın Küre sonrası pek çok espriye malzemeye olduğunu söylememe gerek yoktur sanırım. Sezon başı bu kategori için favori gösterilen aktörün ödül almak için son şansı artık. SAG’i de kaçırırsa, Oscar hayallerini suya atsın.
- Philip Seymour Hoffman | The Master: Joaquin Phoenix ve Amy Adams’ı aday etmemiş insanlar, oturup da Philip Seymour Hoffman’a ödül verir mi? Hiç sanmıyorum.
- Javier Bardem | Skyfall: Katıldığı için şükretmesi gereken aday.
- Alan Arkin | Argo: Bu yıl aldığı adaylıklar için hakkını yediği aktörlerden özür dilemesi gereken aday.
EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU
- Anne Hathaway | Les Miserables: Sezonun cepte olan tek oyunculuk ödülü. Critics’ Choice, Altın Küre ve sırada da SAG var Hathaway için. Oscar öncesi nasıl olsa BAFTA’da da sahneye çıkacak ama Akademi sahnesine ısınmaya şimdilik buradan devam edecek. Hak etmiyor mu? Sonuna kadar hak ediyor!
- Sally Field | Lincoln: Hathaway’in en büyük rakibi olarak gösteriliyor. Veteranlara bayılan bir grup için de ideal bir aday kendisi. Kariyer ödüllendirmeye de bayılırlar. Yalnız Brothers & Sisters ile çok yakın zamanda aldığı bir ödül var, onu unutmayalım.
- Helen Hunt | The Sessions: Yine aday olduğu için mutlu olması gerekenlerden.
- Nicole Kidman | The Paperboy: Galip belli, daha konuşayım mı?
- Maggie Smith | The Best Exotic Marigold Hotel: Galip belli dememiş miydik?
TV
En İyi Toplu Performans (Drama): Homeland (Alternatif: Mad Men)
En İyi Toplu Performans (Komedi): Modern Family (Alternatif: 30 Rock)
En İyi Erkek Oyuncu (Drama): Damian Lewis | Homeland (Alternatif: Steve Buscemi | Boardwalk Empire)
En İyi Kadın Oyuncu (Drama): Claire Danes | Homeland (Alternatif: Maggie Smith | Downton Abbey)
En İyi Erkek Oyuncu (Komedi): Alec Baldwin | 30 Rock (Alternatif: Louis C.K. | Louie)
En İyi Kadın Oyuncu (Komedi): Betty White | Hot in Cleveland (Alternatif: Amy Poehler | Parks & Recreation)
En İyi Erkek Oyuncu (Mini Dizi / TV Filmi): Kevin Costner | Hatfields & McCoys (Alternatif: Ed Harris | Game Change)
En İyi Kadın Oyuncu (Mini Dizi / TV Filmi): Julianne Moore | Game Change (Alternatif: Nicole Kidman | Hemingway & Gellhorn)
Peki ya sizin tahminleriniz?
umutcelik
26 Ocak 2013 at 00:03
Gayet güzel bi’ derleme olmuş. TV kategorilerini saymazsak, Hugh Jackman dışında tüm tahminlerine katılıyorum.
hakan
26 Ocak 2013 at 10:31
Hocam bir yanlışınız var.daniel day lewis my left foot ve there will be blood ile oscar aldı.Gangs of newyork ile oscar almadı
Umur Çağın Taş
26 Ocak 2013 at 11:05
Oscar’dan değil SAG’den bahsediyorum.
Erşah
27 Ocak 2013 at 02:36
Enteresandır, Harvey Weinstein bu sene Silver Linings için bastırsa da Altın Küre’de gitti bir diğer yapımcı olduğu Django’nun masasına oturdu. Neden Django’ya gereken lobiyi yapmadı anlamadım. Adamlar SAG’ye bile aday olamadılar, yazık.
Jessica yerine Jennifer kazansın, geceden tek istediğim budur.
Pingback: Live Blogging’de buluşalım.. | Oscar Boy