Oscar 2013
Oscar Rehberi ’12: En İyi Özgün Müzik / Şarkı
Özgün Müzik adayları: Anna Karenina / Argo / Life of Pi / Lincoln / Skyfall
Bana göre büyük haksızlıkların döndüğü bir kategoriye geldik. Akademi’yle çoğu zaman oyuncular ve teknik dallarda zevklerimiz uyuşuyor. Tabii ki de farklılıklar gösterdiğimiz, benim de buradan “Neden aday oldu?” dediklerim var ama hiçbiri özgün müzik dalındaki adaylar kadar hüsrana uğratmıyor sanırım. Bu yıl da garip seçimlerle dolu bir kategori var elimizde. 1934’den beri dağıtılan bu ödül son yıllarda hep farklılık yaratan, film müziği konusunda çığır açan işlere gitti. Slumdog Millionaire, The Social Network, Brokeback Mountain, Up, The Artist gibi filmlerin daha evvel bu kategoride kazandığını söylemem yeterli olacaktır.
Bu senenin adaylarına gelirsek… Dario Marianelli yine Anna Karenina’da harikalar yaratmış ve bana kalırsa bu yılın açık ara en iyi, en özgün işini ortaya koymuş. Ödülü almasını çok isterim. Yalnız karşısında Life of Pi gibi güçlü bir rakip var. Bana göre En İyi Özgün Müzik dalında aday olan “Pi’s Lullaby” dışında çok esprisi yok Life of Pi’ın müziklerinin. Geçtiğimiz sene Moneyball ile aday etselerdi çok daha fazla mutlu olabilirdim. Yalnız filmin müziklerine hayran olan bir kesim var ciddi ciddi ve Akademi’nin bu kategoride oy veren üyeleri kulaklarına pek tanıdık gelmeyen egzotik müzikleri çok seviyorlar. Şu an Danna’nin Oscar’ı cepte gibi.
Gelelim içler acısı diğer üç adaya. John Williams’a saygı duyuyormuş numarası yapmak istesem de bana yaptığı her şey aynı geliyor artık. Lincoln’da da War Horse’dan kopyalanıp buraya yapıştırılmış gibi duran, çoğu zaman ABD marşını hatırlatan müzikler Williams’a yıllar sonra ikinci ödülünü getirebilir mi? Belki. Alexandre Desplat’ın kariyerinin en zayıf işi olan Argo ise Akademi üyelerinin yönetmen dalında Affleck’in aday olmaması üzerine bir tepki olarak kazanabilir. Ve bu sadece bu dal için geçerli değil. Sonuçta Argo’ya sadece En İyi Film ödülünü verip kenara çekilecek değiller. Thomas Newman ise… Yine yorum yapmak istemiyorum. Her işi birbirine benzeyen bir başka müzisyen. American Beauty haricinde sevdiğim bir şeyi olmadı sanırım bugüne kadar. Zaten Newman’ın ödülü alması ancak mucize olur.
Ben Life of Pi’ın kazanacağına kesin gözüyle bakıyorum. Argo da alternatif gibi gözüküyor hak etmese de. Yalnız Desplat’ın hala Oscar almadığını da unutmayın. Bu da Argo’ya artı bir oy olarak gelebilir. Anna Karenina buranın en iyisi. Gerçekten hak edene oy vereceklerse dünya üzerinde herhangi bir kimsenin Anna Karenina’dan başkasına oy vereceğine inanmak istemiyorum, ki filmi çok sevmediğimi de gayet iyi biliyorsunuz. Lincoln da Akademi’nin çok sevmiş olması durumunda sürpriz yapabilecek bir seçenek.
Kazanacak: Life of Pi
Kazanabilir: Argo
Kazanmalı: Anna Karenina
Aday olabilirdi: Beasts of the Southern Wild ve The Master
Özgün Şarkı adayları: Before My Time (Chasing Ice) / Everybody Needs a Best Friend (Ted) / Pi’s Lullaby (Life of Pi) / Skyfall (Skyfall) / Suddenly (Les Miserables)
Her yıl olduğu gibi bu yıl da oldukça zengin şarkılarla dolu koca bir listeden sıkıcı adaylar sundu Akademi karşımıza. “Falling Slowly” – Once, “Jai Ho” – Slumdog Millionaire ve “The Weary Kind” – Crazy Heart zaferlerine yabana atamam, ama son iki yıldır hem aday olanlar hem de kazananlar birbirinden kötü şarkılardı kim ne derse desin. Bu yıl da “Skyfall” haricinde çok muhteşem bir materyal yok aslında. “Pi’s Lullaby” kesinlikle kulağa cezbedici geliyor da bundan 1-2 sene sonra melodisini dahi hatırlar mıyım emin değilim.
Diğer üç aday ise tam bir felaket. Sırf Oscar’a aday olmak için yazıldığı belli olan “Suddenly”, törenin sunucusu MacFarlane diye aday edilen “Everybody Needs a Best Friend” ve kategoriyi dolduramayan üyelerin “Bu şarkıyı Scarlett Johansson söylemiş!” mantığıyla oy verdiğini düşündüğüm, oldukça sıradan “Before My Time”. Neyse ki elimizde Adele’in olağanüstü parçası var da kötünün iyisi kim olacak diye düşünmek zorunda kalmıyoruz.
Pek söyleyebileceğimiz bir şey yok aslında bu kategori için. Skyfall büyük ihtimalle tüm üyelerin oylarıyla ödülü kazanacak. Alternatif ya da sürprizlerden bahsetmeye bile gerek yok. Yalnız gönül isterdi ki Django Unchained’in harikulade şarkılarından biri aday olsun, 10 Years yeteri kadar Akademi üyesine ulaşmış olsun da ilk beşe girsin. Neyse artık. Alıştık müzik ve şarkı dallarında hüsrana uğramaya. En azından Adele gibi muhteşem bir ses, yaşayan en iyi şarkıcılardan biri Oscar alacak. Bakarsınız EGOT’a doğru adım adım yol alır. Sonuçta Grammy’si şimdiden cepte. İş Emmy ve Tony’ye kaldı.
Kazanacak: “Skyfall” | Skyfall
Kazanabilir: “Suddenly” | Les Miserables
Kazanmalı: “Skyfall” | Skyfall
Aday olabilirdi: “Never Had” | 10 Years, “Ancora Qui” | Django Unchained ve “Who Did That to You?” | Django Unchained
EN İYİ ÖZGÜN MÜZİK
ANNA KARENINA
Dario Marianelli: Üçüncü Oscar adaylığı. Daha evvel de yine Joe Wright filmleri olan Pride & Prejudice (2005) ve Atonement (2007) ile aday oldu. Atonement (2007) ile aldığı adaylıkta da ödüle kavuştu.
ARGO
Alexandre Desplat: Beşinci Oscar adaylığı. Daha evvel The Queen (2006), The Curious Case of Benjamin Button (2008), Fantastic Mr. Fox (2009) ve The King’s Speech (2010) ile aday oldu ama ödülü hiç kazanamadı.
LIFE OF PI
Mychael Danna: İkinci Oscar adaylığı. Bu yıl aynı zamanda En İyi Özgün Şarkı dalında da Life of Pi’dan “Pi’s Lullaby” isimli şarkıyla aday.
LINCOLN
John Williams: Kırksekizinci Oscar adaylığı. Özgün şarkı dalında “Nice to Be Around” – Cinderella Liberty (1973), “If I Were in Love” – Yes, Giorgio (1982), “Somewhere in My Memory” – Home Alone (1990), “When You’re Alone” – Hook (1991) ve “Moonlight” – Sabrina (1995) ile aday olmuş ama kazanamamış. Özgün müzik dalında yine aday olup kazanamadığı çalışmaları ise şöyle: Valley of the Dolls (1967), Goodbye, Mr. Chips (1969), The Reivers (1969), The Poseidon Adventure (1972), Images (1972), Tom Sawyer (1973), Cinderella Liberty (1973), The Towering Inferno (1974), Close Encounters of the Third Kind (1977), Superman (1978), Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back (1980), Raiders of the Lost Ark (1981), Star Wars: Episode VI – Return of the Jedi (1983), The River (1984), Indiana Jones and the Temple of Doom (1984), The Witches of Eastwick (1987), Empire of the Sun (1987), The Accidental Tourist (1988), Indiana Jones and the Last Crusade (1989), Born on the Fourth of July (1989), Home Alone (1990), JFK (1991), Sabrina (1995), Nixon (1995), Sleepers (1996), Amistad (1997), Saving Private Ryan (1998), Angela’s Ashes (1999), The Patriot (2000), Harry Potter and the Sorcerer’s Stone (2001), A.I. Artificial Intelligence (2001), Catch Me If You Can (2002), Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (2004), Munich (2005), Memoris of a Geisha (2005), War Horse (2011) ve The Adventures of Tintin (2011). Kazandığı 5 Oscar’a gelecek olursak… Fiddler on the Roof (1971), Jaws (1975), Star Wars (1977), E.T. the Extra-Terrestrial (1982) ve Schindler’s List (1993).
SKYFALL
Thomas Newman: Onbirinci Oscar adaylığı. Bugüne kadar hiç kazanamamış. The Shawshank Redemption (1994), Little Women (1994), Unstrung Heroes (1995), American Beauty (1999), Road to Perdition (2002), Finding Nemo (2003), Lemony Snicket’s A Series of Unfortunate Events (2004), The Good German (2006) ve Wall-E (2008) ile özgün müzik dalında adaylıklar almış. Bunların haricinde Wall-E (2008) için yaptığı “Down to Earth” isimli şarkıyla da aday olmuş.
EN İYİ ÖZGÜN ŞARKI
“Before My Time”, CHASING ICE
J. Ralph (söz/müzik): İlk Oscar adaylığı.
“Everybody Needs a Best Friend”, TED
Seth MacFarlane (söz): İlk Oscar adaylığı.
Walter Murphy (müzik): İlk Oscar adaylığı.
“Pi’s Lullaby”, LIFE OF PI
Mychael Danna (müzik): İkinci Oscar adaylığı. Bu yıl aynı zamanda En İyi Özgün Müzik dalında da Life of Pi için yaptığı müziklerle aday.
Bombay Jayashri (söz): İlk Oscar adaylığı.
“Skyfall”, SKYFALL
Adele Adkins (söz/müzik): İlk Oscar adaylığı.
Paul Epworth (söz/müzik): İlk Oscar adaylığı.
“Suddenly”, LES MISERABLES
Alain Boublil (söz): İlk Oscar adaylığı.
Herbert Kretzmer (söz): İlk Oscar adaylığı.
Claude-Michel Schönberg (müzik): İlk Oscar adaylığı.
Yarın: En İyi Prodüksiyon Tasarımı
aserat54
30 Ocak 2013 at 18:20
Yarınki “Oscar Rehberi ’12” yazısında hangi kategoriyi veya kategorileri mercek altına alacaksınız? Yazılmamış da…
Umur Çağın Taş
30 Ocak 2013 at 18:22
Yarın “En İyi Prodüksiyon Tasarımı” geliyor.
Oğuz Kaygalak
30 Ocak 2013 at 19:32
en iyi müzik: life of pi
en iyi şarkı: skyfall