Oscar 2013
Oscar Rehberi ’12: En İyi Film
Adaylar: Amour / Argo / Beasts of the Southern Wild / Django Unchained / Les Miserables / Life of Pi / Lincoln / Silver Linings Playbook / Zero Dark Thirty
Ve geldik Oscar Rehberi’nin sonuna. Son birkaç gündür söylediğim gibi Oscar haftasına kadar sizleri bir daha tahminlerle meşgul etmeyeceğim. Önümüzdeki haftayı 2012’den arta kalan filmlerle geçirmeyi planlıyorum. Sonra da zaten heyecan iyice doruğa çıkacağı için konuşacak çok şeyimiz olacak. Evet, En İyi Film dalında bu yıl yine 9 aday var. Sanırım Akademi’nin yeni oylama sistemi filmler açısından parlak ya da kötü bir yıl olsa da bize 8-9 aday çıkarmaya devam edecek. Yalnız bu yılın geçtiğimiz yıla oranla çok daha kaliteli olduğu kesin. Ne ilginçtir ki kategorinin en zayıf filmi şu an yarışı önde götüren yapım gibi gözüküyor. Peki bu sadece bir kampanya harikası mı, yoksa başka nedenler de var mı? Buyrun konuşalım.
Argo, iyi filmlerin çok geç gösterime girdiği 2012’de seyirci karşısına çıkıp, iyi eleştiriler alan ilk filmdi. Oscar oyununda şöyle bir şey var, Eylül başı gibi yavaştan gösterime girmeye başlayan ödüllük filmlerden eleştirmenlerin kalbini ilk çalan ve sezonu iyi kapatan son film genelde bir şekilde başarılı oluyor. Şaka yaptığım düşünülmesin. Her sene tabii ki de böyle bir formül olmuyor ama The King’s Speech ilklere, Million Dollar Baby sonlara güzel bir örnek. Yalnız Argo tüm bunların haricinde milliyetçi yanı olan diğer iki yapımdan (Lincoln ve Zero Dark Thirty) çok daha kolay çaldı insanların kalbini. Ve artık işin “en iyi”den çıkıp “seyirciye en iyi ulaşan” haline dönüştüğünün farkındasınızdır. Bir de Ben Affleck’e verilmemiş bir adaylık var. Akademi içerisindeki yönetmenler Affleck’i ilk beşe sokmayarak sırf tepkiden dolayı Argo’ya gelecek oylarla yüzleşmek zorundalar şimdi. Ben önünün hala kesilebileceğine inanıyorum. Ama şu tabloda başka bir filmin En İyi Film ödülünü alacağını tahmin etmek delilik olur.
Silver Linings Playbook benim En İyi Film ödülü için beklediğim ikinci alternatif. Bir kere film kampanyaların adamı Harvey Weinstein’in ellerinden çıkma. İkincisi son yıllarda romantik komedi türünün başına gelmiş en iyi şey. Bu kadar karakter sahibi bir film kolay kolay karşımıza çıkmıyor. Ben ilk izlediğim günden beri SLP’ye aşığım. Akademi’nin oyuncu üyeleri filmin dört önemli ismine de adaylık verince iyice havaya girdim. Bir de üzerine Jennifer Lawrence’ın kesin olmasına rağmen şüphelendiğimiz SAG zaferi, David O. Russell’ın bipolar oğluyla Robert De Niro’nun otistik çocuğunun varlığının filme ayrı bir önem katması eklenince her şey yolunda gitti. Harvey reklamın her türlüsünü yapıyor. Ama sanırım The Artist için çalıştığı kadar uğraşmasına gerek kalmadı Silver Linings Playbook’a. Çünkü film kendisini ilk kez seyirci karşısına çıktığından beri satıyor. Minimum 1, hatta 2 oyuncu Oscar’ı bekliyorum ben filme. Bu oyların bir kısmının da En İyi Film dalına yansıyacağını düşünüyorum. Şu an en önde gözüken üç film arasında favorim. Kazanırsa dünyalar benim olur.
Lincoln oyuncu kurallarına göre oynayarak hareket eden ve Silver Linings Playbook’la aynı yerde duran yapım. Yalnız şöyle bir şey var; Silver Linings Playbook zaten halkın sevgilisi oldu. Herhangi bir ödül töreninden büyük bir ödül almaya ihtiyaç duymadı. Ama Lincoln teknik dallarda pek çok adaylık elde etmiş olsa da kimsenin birincisi değil. Herkes filmi takdir ediyor, aşık olup birinci sıraya koymak için yanıp tutuşan yok. Altın Küre’de Bill Clinton’ı getirince çok eleştiri aldılar. Silver Linings Playbook’un yönetmeni David O. Russell ve başroldeki Bradley Cooper, Joe Biden’la görüşünce ise kimse gıkını çıkarmadı. Hala kazanabilir mi? Evet. Peki Steven Spielberg sektörde eskisi kadar seviliyor mu? Hayır. En azından benim gördüğüm bu. Çok kolay öne geçebileceği bir yarışta, delice kampanyaya rağmen bir türlü ödül alamıyorlar. Obama bile filme bayıldığını söyledi. Hala kılını kıpırdatan yok.
Zero Dark Thirty bir hafta evvel Martin Sheen’in “Filmdeki işkence sahneleri sebebiyle diğer Akademi üyelerini oy vermemek için kışkırttığım yalandır.” açıklaması manasız işkence tartışmalarını biraz olsun unutturdu. Ve biraz düşünürseniz aslında Zero Dark Thirty, yönetmen adaylığı haricinde beklediğimiz tüm adaylıkları aldı zaten. Affleck, Bigelow ve Hooper’ın ilk beşe kalamaması hepimizi üzse de aslında düşünürseniz tek problemin yeteri kadar birincilik oyu alamamaları olduğunu görebilirsiniz. Üstelik Affleck’e gelecek tepki oylarının bir benzeri Bigelow’a da gelebilir. Yönetmenlere kazan Akademi üyeleri Zero Dark Thirty’yi oy yağmuruna tutabilir. Ki LA Times’daki isimsiz örnek Oscar oylamalarında cidden Kathryn Bigelow’un yokluğuna kafayı takmış birisi bile var.
Life of Pi, çok fazla adaylık alması sebebiyle öne çıkıyor. Yalnız ısrarla söylüyorum, Life of Pi bizim ülkemizde kopardığı fırtınayı Amerika’da koparamadı. Avatar için de aynısını yapmıştı bizim izleyicimiz. İyi görsel efekt görünce teslim olma durumumuz var. Neyse ki Life of Pi’ın senaryosu öylesine kuvvetli ki bu ciddi destek can sıkmıyor. Kazanabileceği konusuna pek inanmıyorum. Ama şu tabloda beşinci sırada olduğu kesin. Görsel efekt, özgün müzik gibi dalların üyeleri büyük kategoride Life of Pi’ı birinci sıraya koymak isteyecektir. Ona şüphe yok.
Les Miserables izlemeden evvel kazanacağına çok inandığım, izledikten sonra ise filme aşık olmama rağmen seyirciyi ikiye böldüğünü gördüğümden pek şans tanıyamadığım bir yapım oldu. Oy bölünmesi muhabbetinden bile yararlanabileceğini düşünmüyorum. Django Unchained de aynı kaderi paylaşıyor Les Miserables’la. Spagetti western kısmının “spagetti” kısmına takılan, Tarantino’nun son filmini fazla karikatürize ve kanlı bulanlar var. Akademi üyesi muamelesi yaptığım ebeveynlerimden biri bile aynı durumdan şikayet etti. Bu arada Oscar öncesi bizim evin Akademi üyelerinin de fikrini alıp bir yazı yazacağımı hatırlatayım.
Son ikide ise Beasts of the Southern Wild ve Amour var. Biri ödülü almak için aşırı bağımsız, diğeri ise yeteri kadar Akademi üyesi tarafından izlenmediği için büyük ihtimalle kayıp yaşayacak. Haneke’ye En İyi Yönetmen ödülü bekleyenlere de tekrar bir şey hatırlatmak şart. Örneğin, En İyi Yönetmen dalının adayları sadece Akademi üyesi yönetmenler tarafından belirleniyor. Ama kazananı belirlerken herkes tüm dallarda oy kullanabiliyor, bunu unutmayın. Haneke bir sanat yönetmeni ya da kostüm tasarımcısından En İyi Yönetmen oyu alabilir mi, şüpheliyim. Neyse Amour’la uğraşmayacağım. Kaybettiği her ödül için kahkahalarımla eğlendiğim Live Blogging’de görüşürüz ne de olsa.
Kazanacak: Argo
Kazanabilir: Silver Linings Playbook ya da Lincoln
Kazanmalı: Zero Dark Thirty, Django Unchained, Silver Linings Playbook ya da Les Miserables
Aday olabilirdi: Moonrise Kingdom
AMOUR
Stefan Arndt: İlk Oscar adaylığı.
Veit Heiduschka: İlk Oscar adaylığı.
Michael Katz: İlk Oscar adaylığı.
Margaret Menegoz: İlk Oscar adaylığı.
ARGO
Ben Affleck: İkinci Oscar adaylığı. Bir Oscar’ı var.
- 1997: Good Will Hunting / En İyi Özgün Senaryo (KAZANDI)
George Clooney: Sekizinci Oscar adaylığı. Bir Oscar’ı var.
- 2005: Good Night, and Good Luck. / En İyi Yönetmen (Ang Lee, Brokeback Mountain kazandı.)
- 2005: Good Night, and Good Luck. / En İyi Özgün Senaryo (Crash kazandı.)
- 2005: Syriana / En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (KAZANDI)
- 2007: Michael Clayton / En İyi Erkek Oyuncu (Daniel Day-Lewis, There Will Be Blood kazandı.)
- 2009: Up in the Air / En İyi Erkek Oyuncu (Jeff Bridges, Crazy Heart kazandı.)
- 2011: The Descendants / En İyi Erkek Oyuncu (Jean Dujardin, The Artist kazandı.)
- 2011: The Ides of March / En İyi Uyarlama Senaryo (The Descendants kazandı.)
Grant Heslov: Dördüncü Oscar adaylığı. Hiç kazanamadı.
- 2005: Good Night, and Good Luck. / En İyi Yönetmen (Ang Lee, Brokeback Mountain kazandı.)
- 2005: Good Night, and Good Luck. / En İyi Özgün Senaryo (Crash kazandı.)
- 2011: The Ides of March / En İyi Uyarlama Senaryo (The Descendants kazandı.)
BEASTS OF THE SOUTHERN WILD
Michael Gottwald: İlk Oscar adaylığı.
Dan Janvey: İlk Oscar adaylığı.
Josh Penn: İlk Oscar adaylığı.
DJANGO UNCHAINED
Reginald Hudlin: İlk Oscar adaylığı.
Pilar Savone: İlk Oscar adaylığı.
Stacy Sher: İkinci Oscar adaylığı. Hiç kazanamadı.
- 2000: Erin Brockovich / En İyi Film (Gladiator kazandı.)
LES MISERABLES
Tim Bevan: Üçüncü Oscar adaylığı. Hiç kazanamadı.
- 1998: Elizabeth / En İyi Film (Shakespeare in Love kazandı.)
- 2007: Atonement / En İyi Film (No Country for Old Men kazandı.)
Eric Fellner: Dördüncü Oscar adaylığı. Hiç kazanamadı.
- 1998: Elizabeth / En İyi Film (Shakespeare in Love kazandı.)
- 2007: Atonement / En İyi Film (No Country for Old Men kazandı.)
- 2008: Frost/Nixon / En İyi Film (Slumdog Millionaire kazandı.)
Debra Hayward: İlk Oscar adaylığı.
Cameron Mackintosh: İlk Oscar adaylığı.
LIFE OF PI
Ang Lee: Beşinci Oscar adaylığı. Bir Oscar’ı var. Bu yıl aynı zamanda En İyi Yönetmen dalında da aday.
- 2000: Crouching Tiger, Hidden Dragon / En İyi Film (Gladiator kazandı.)
- 2000: Crouching Tiger, Hidden Dragon / En İyi Yönetmen (Traffic, Steven Soderbergh kazandı.)
- 2005: Brokeback Mountain / En İyi Yönetmen (KAZANDI)
Gil Netter: İkinci Oscar adaylığı. Hiç kazanamadı.
- 2009: The Blind Side / En İyi Film (The Hurt Locker kazandı.)
David Womark: İlk Oscar adaylığı.
LINCOLN
Kathleen Kennedy: Sekizinci Oscar adaylığı. Hiç kazanamadı.
- 1982: E.T. The Extra-Terrestrial / En İyi Film (Gandhi kazandı.)
- 1985: The Color Purple / En İyi Film (Out of Africa kazandı.)
- 1999: The Sixth Sense / En İyi Film (American Beauty kazandı.)
- 2003: Seabiscuit / En İyi Film (The Lord of the Rings: The Return of the Ring kazandı.)
- 2005: Munich / En İyi Film (Crash kazandı.)
- 2008: The Curious Case of Benjamin Button / En İyi Film (Slumdog Millionaire kazandı.)
- 2011: War Horse / En İyi Film (The Artist kazandı.)
Steven Spielberg: On beşinci Oscar adaylığı. Üç Oscar’ı var. Bu yıl aynı zamanda En İyi Yönetmen dalında da aday.
- 1977: Close Encounters of the Third Kind / En İyi Yönetmen (Woody Allen, Annie Hall kazandı.)
- 1981: Raiders of the Lost Ark / En İyi Yönetmen (Warren Beatty, Reds kazandı.)
- 1982: E.T. The Extra-Terrestrial / En İyi Film (Gandhi kazandı.)
- 1982: E.T. The Extra-Terrestrial / En İyi Yönetmen (Richard Attenborough, Gandhi kazandı.)
- 1985: The Color Purple / En İyi Film (Out of Africa kazandı.)
- 1993: Schindler’s List / En İyi Film (KAZANDI)
- 1993: Schindler’s List / En İyi Yönetmen (KAZANDI)
- 1998: Saving Private Ryan / En İyi Film (Shakespeare in Love kazandı.)
- 1998: Saving Private Ryan / En İyi Yönetmen (KAZANDI)
- 2005: Munich / En İyi Film (Crash kazandı.)
- 2005: Munich / En İyi Yönetmen (Ang Lee, Brokeback Mountain kazandı.)
- 2006: Letters from Iwo Jima / En İyi Film (The Departed kazandı.)
- 2011: War Horse / En İyi Film (The Artist kazandı.)
SILVER LININGS PLAYBOOK
Bruce Cohen: Üçüncü Oscar adaylığı. Bir Oscar’ı var.
- 1999: American Beauty / En İyi Film (KAZANDI)
- 2008: Milk / En İyi Film (Slumdog Millionaire kazandı.)
Donna Gigliotti: Üçüncü Oscar adaylığı. Bir Oscar’ı var.
- 1998: Shakespeare in Love / En İyi Film (KAZANDI)
- 2008: The Reader / En İyi Film (Slumdog Millionaire kazandı.)
Jonathan Gordon: İlk Oscar adaylığı.
ZERO DARK THIRTY
Kathyrn Bigelow: Üçüncü Oscar adaylığı. İki Oscar’ı var.
- 2009: The Hurt Locker / En İyi Film (KAZANDI)
- 2009: The Hurt Locker / En İyi Yönetmen (KAZANDI)
Mark Boal: Dördüncü Oscar adaylığı. İki Oscar’ı var. Bu yıl aynı zamanda En İyi Özgün Senaryo dalında da aday.
- 2009: The Hurt Locker / En İyi Film (KAZANDI)
- 2009: The Hurt Locker / En İyi Özgün Senaryo (KAZANDI)
Megan Ellison: İlk Oscar adaylığı.
aserat54
10 Şubat 2013 at 20:38
Mark Boal, 2009’ta “The Hurt Locker” ile yönetmen dalında kazanmadı ki. “En İyi Film” ile beraber, “En İyi Özgün Senaryo” dalında kazandı…
Umur Çağın Taş
10 Şubat 2013 at 20:40
Bigelow’dan copy paste yapmanın azizliği olmuş.
aserat54
10 Şubat 2013 at 20:40
Sıralamam;
Bu sefer açıklama yapmadan sıralayacağım…
1-) Argo
2-) Silver Linings Playbook
3-) Lincoln
4-) Life of Pi
5-) Zero Dark Thirty
6-) Les Miserables
7-) Beasts of the Southern Wild
😎 Django Unchained
9-) Amour
Emel
11 Şubat 2013 at 21:10
Argo bu kategorideki yerini hemen hemen sağlama aldı…Açıkçası ben filmi izlediğim zaman çok beğenmiştim ve o zamana kadar aldığı ödülleri hakettiğini düşünüyordum ki hala bu düşünceye sahibim fakat yılın bana göre en iyi iki filmi Les Miserables ve Django Unchained. Bir mucize olup bu iki filmden biri ödülü alırsa gece benim için tam anlamıyla mutlu sonla bitecek 🙂