Takip et

Oscar 2013

85. Akademi Ödülleri’nin ardından…

tarihinde yayınlandı.

jennifer-lawrence-daniel-day-lewis-oscars-2013

Üzerimden büyük bir yük kalkmış gibi hissediyorum bu sene. Belirsizliğin ve yarışın artık tamamen kampanyalara kalışı 85. Akademi Ödülleri’nin stresini arttırmıştı hepimizin üzerinde. Ama bu fasıl da sonunda sona erdiği için mutluyum. Önümüzdeki 10 günü 2012’yi özetlemeye ayıracak olsam da artık gelecek senenin Oscarlar’ı için konuşmaya, yazmaya başlamak vakti geldi. Ama bunların öncesinde meslek birlikleriyle Oscar sonuçlarını karşılaştırıp bir yazı daha yazalım istedim. Hemen başlayalım:

  • EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU – Tommy Lee Jones / Christoph Waltz: SAG (Oyuncular Birliği), ikinci Oscar’ını alan Christoph Waltz’u aday dahi etmeyerek yepyeni bir istatistiğe imza attı. Ki bu da benim Waltz’u kendi tahminlerime koymamamın tek sebebi. Halbuki düşünürseniz Waltz aday olduğu tüm ödülleri alarak Oscar için ne kadar iddialı olduğunu göstermişti. İkinci Oscar’ını bu kadar kısa bir sürede alabileceğine de inanmamıştım ne yalan söyleyeyim. Neyse ki Akademi bu sene ikinci, üçüncü Oscarlar’ı dağıtırken korkak davranmadı. Dolayısıyla da büyük ihtimalle SAG üyelerine Django Unchained’in geç yollanmasından dolayı Tommy Lee Jones’un SAG’i kazandı, Waltz’un ise Oscar’la buluştuğu bir tabloya şahit olduk.
  • EN İYİ YÖNETMEN – Ben Affleck / Ang Lee: Yılın en merak edilen dallarından biriydi bu. Çünkü sezon boyunca tüm yönetmen ödüllerini Ben Affleck topladı. Bu da Oscar gecesine sürprizlerle girmemizin başlıca sebebi. Malum Affleck’in yönetmen adaylığı alamaması tüm yarışa şekil verince, burada büyük bir boşluğa düştük. Neyse ki ödül kategorinin herkes tarafından ortak kararla takdir edilen tek yönetmenine, Ang Lee’ye gitti. Sadece Brokeback Mountain’dan sonra Ang Lee’nin yine En İyi Film ödülünü alamadan evine gitmesi garip oldu. Neyse ki Life of Pi, Oscar faslını 4 ödülle sonlandırarak arayı kapattı.
  • EN İYİ PRODÜKSİYON TASARIMI – Anna Karenina ve Life of Pi / Lincoln: Bence tüm meslek birliği ve Akademi farkları arasında konuşulması gereken tek dal bu. Çünkü hakikaten kimin kazanacağını bilmiyorduk ve Lincoln çoğumuzun listesinde ilk üçte bile değildi. Yarış tamamen Anna Karenina, Life of Pi ve Les Miserables arasında geçecek derken Lincoln ipi göğüsleyen film oldu. Böylece Akademi en çok adaylığı verdiği filmi En İyi Erkek Oyuncu dalı haricinde de takdir ederek, bir ayıbı ortadan kaldırdı. Kazanandan mutlu muyum? Pek değil. Oy bölünmesinden ortaya çıkan sonuçlara ise, desteklemesem de seviniyorum. O yüzden çemkirecek filan değilim. En azından yarışan tüm filmlerin fanları bir şekilde memnun edildi. Bu arada ilginç bir şey daha, En İyi Film adaylarından sadece Beasts of the Southern Wild ödül kazanamadı Oscar gecesinde. Ki buna rağmen bence adaylar arasında en çok sevilen işlerden biriydi. Aldığı alkışları hatırlatırım.

FİLM
PGA: Argo
Oscar: Argo

YÖNETMEN
DGA: Ben Affleck | Argo
Oscar: Ang Lee | Life of Pi

OYUNCULAR
SAG: Daniel Day-Lewis, Jennifer Lawrence, Tommy Lee Jones ve Anne Hathaway
Oscar: Daniel Day-Lewis, Jennifer Lawrence, Christoph Waltz ve Anne Hathaway

SENARYOLAR
WGA: Zero Dark Thirty ve Argo
Oscar: Django Unchained ve Argo

KURGU
Eddie: Argo
Oscar: Argo

GÖRÜNTÜ YÖNETİMİ
ASC: Skyfall | Roger Deakins
Oscar: Life of Pi | Claudio Miranda

KOSTÜM TASARIMI
CDG: Anna Karenina, Mirror Mirror ve Skyfall
Oscar: Anna Karenina

PRODÜKSİYON TASARIMI
ADG: Anna Karenina, Skyfall ve Life of Pi
Oscar: Lincoln

SES MİKSAJI
CAS: Les Miserables
Oscar: Les Miserables

SES KURGUSU
MPSE: Skyfall ve Life of Pi
Oscar: Skyfall ve Zero Dark Thirty

GÖRSEL EFEKT
VES: Life of Pi
Oscar: Life of Pi

Devamını oku
Yorum Yapın

Yorum yazın...

Oscar Boy sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin