Oscar 2014
86. Akademi Ödülleri – Son Aday Tahminleri: Part I
Tüm yıl boyunca beklediğimiz anlardan birine daha yaklaşmış bulunmaktayız. Perşembe günü 86. Akademi Ödülleri adayları açıklanacak. Heyecan dorukta. Tıpkı geçen yıl olduğu gibi bolca sürpriz beklentimiz var. Yarışın nasıl şekilleneceğini merak ediyoruz. Çünkü bu yıl oldukça belirsiz bir başlangıç yaptık. Bugün ve yarın olmak üzere sizlerle son aday tahminlerimi paylaşacağım. Çarşamba günü ise Gold Diggers listeleri gelecek. Oscar yarışı Oscar Boy’dan takip edilir diyerek reklamımızı yapıp söze girelim isterseniz. Geri dönüşü olmayan son tahmin heyecanı başlasın!
EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU
Sezon boyunca tüm ödülleri toplamasını beklediğimiz Jared Leto’nun adını analım öncelikle. Her yıl Mo’Nique, Anne Hathaway, Heath Ledger, Christoph Waltz gibi sezon içerisindeki tüm heykelcikleri toparlayan bir oyuncu oluyor. Bu yıl o isim Jared Leto. Aday olmama ihtimali sıfır. Ödülü almama ihtimali de sıfıra oldukça yakın. Kategoriyi dolduracak ikinci isim Michael Fassbender. 12 Years a Slave’in yarışı önde getiren filmlerden biri olması bu sefer Fassy’nin işine yarayacak. Geçen sefer Shame, Akademi üyelerine fazla geldiği için ilk beşe girememişti. Neyse ki bu yıl iddialı bir filmde oldukça başarılı bir performans sunuyor. Benim sevmediğim Captain Phillips’in en iyilerinden biri olan Barkhad Abdi’nin yeri de oldukça sağlam görünüyor. Her gruptan adaylık almayı başardı. 6-7 adaylık vermelerini beklediğim için bu yapıma, Abdi’nin tanınmıyor oluşu bir problem yaratmayacaktır. Kaldı ki son aylarda “tanınmama” sorunundan kurtuldu Somali asıllı aktör. Son iki aday olarak ise Bradley Cooper ile Daniel Brühl’ü uygun gördüm. American Hustle’ın En İyi Film ödülünü kazanma ihtimali olduğu için üyeler mutlaka Cooper’a oy verecektir. Brühl ise Cooper’ın tersine tüm gruplardan adaylık almayı başardı. Fakat Rush’ın iddiasının bitip bitmediğini bilmiyoruz. Eğer kategoriden birini çıkaracak olurlarsa, o Brühl olur.
1. Jared Leto | Dallas Buyers Club
2. Michael Fassbender | 12 Years a Slave
3. Barkhad Abdi | Captain Phillips
4. Bradley Cooper | American Hustle
5. Daniel Brühl | Rush
Listeye sızabilecek isimlerden birincisi Jonah Hill. Eğer ki The Wolf of Wall Street agresif eleştirilerle karşılaşmamış olsaydı, Hill’in aday olma ihtimali yükselebilirdi. Lakin BAFTA tarafından bile görmezden gelinen genç aktör, Moneyball’da olduğu gibi kucaklanmadı endüstri tarafından. Will Forte’nin durumu da aynı. Tek şansı Nebraska’nın gerçekten çok sevilmesi. Hatırlarsanız geçen sene de Jacki Weaver sırf filminin beğenilmesine bağlı olarak adaylık yakalamıştı. Aynısı Forte’nin başına da gelebilir. Ve son olarak James Gandolfini’nin de ilk beşe sızma ihtimalinin oldukça yüksek olduğunu ekleyeyim. Ama bir yandan da Enough Said’deki performansının yetersiz bulunabileceğini düşünüyorum Akademi üyeleri tarafından. Televizyon çıkışlı aktörlere bayılan HFPA bile geçtiğimiz yıl kaybettiğimiz aktörü aday etmedi.
6. Jonah Hill | The Wolf of Wall Street
7. Will Forte | Nebraska
8. James Gandolfini | Enough Said
Saving Mr. Banks’in düşündüğümüzden daha fazla sevilmesine bağlı olarak Tom Hanks’in bir sürpriz yapabileceğini düşünüyorum. Sadece tüm odak Captain Phillips’in olduğu için şimdilik ilk beşten uzak. Üstelik önemli gruplardan bir tanesine daha aday olamadı. James Franco ise eleştirmenlerin favorisi olarak gözüküyor. Akademi üyelerinin geçtim Franco’yu aday etmeyi, Spring Breakers’ı izleyeceklerine dahi ihtimal vermiyorum. Ama liste dışı bırakmamakta yarar var.
9. Tom Hanks | Saving Mr. Banks
10. James Franco | Spring Breakers
EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU
Buradaki yarışın Jennifer Lawrence ile Lupita Nyong’o arasında geçeceğini artık hepimiz biliyoruz. Eğer Akademi üyeleri JLaw’a arka arkaya iki sene ödül vermek isterlerse Lupita’nın herhangi bir sıkıntı yaratacağını zannetmiyorum. Fakat tüm dünya tarafından çok sevilen bir aktris olduğu için galiba ikinci Oscar’ına kavuşmakta pek sıkıntı çekmeyecek. Lupita Nyong’o performansı ise çok gösterişli olmamasına rağmen, karakterin kendisinden dolayı fazlasıyla beğenilmekte. Neyse zaten şimdi kazanacakları konuşmanın bir anlamı yok. Konumuz adaylar… June Squibb benim favorilerimden biri. Bolca adaylık almasını beklediğim Nebraska’nın yıldızı da iki genç yıldızdan sonra üçüncü sırada. Eleştirmenler tarafından yersiz yere yuhalanan August: Osage County ise uzun zamandır ödül radarına giremeyen Julia Roberts’a yarayacak gibi gözüküyor. Belki daha sakin bir yılda yarışmış olsaydı ödülü alma ihtimalini bile konuşuyor olabilirdik. Ve sonuncu sıraya ise Margot Robbie’yi uygun gördüm. Ama aday olmayacağından da epey eminim. Sadece Winfrey yerine en çok birincilik oyu alabilecek aktris Robbie’ymiş gibi geldi. Yine de siz bana inanmayın.
1. Jennifer Lawrence | American Hustle
2. Lupita Nyong’o | 12 Years a Slave
3. June Squibb | Nebraska
4. Julia Roberts | August: Osage County
5. Margot Robbie | The Wolf of Wall Street
Oprah hala yarışın dışında kalmış değil. Ama The Butler gerçekten unutulmuş durumda. Filmi kimse konuşmadığı gibi, umursamıyor da. Bu kadar iyi filmin olduğu bir yılda zaten ödül muhabbetlerine dahil olması bile şaka gibi. Sally Hawkins’in, Robbie’nin yerini alabileceğine inanmıyor değilim. Fakat hala yeteri kadar destek göremiyorum. Altın Küre adaylığı haricinde elinde tek bir şey dahi yok. Octavia Spencer ise Bağımsız Ruh’da yerini Melonie Diaz’a kaptırdığında zaten tüm şansını kaybetti. Ama olur da Akademi, Fruitvale Station’ın peşinden gitmek isterse şaşırtma ihtimali var.
6. Oprah Winfrey | Lee Daniels’ The Butler
7. Sally Hawkins | Blue Jasmine
8. Octavia Spencer | Fruitvale Station
Sürpriz yapabilecek iki isim var. Bunlardan birincisi Nelson Mandela’nın ölümü sebebiyle filme merak salıp Mandela: Long Walk to Freedom başına geçenlerin oy verebileceği Naomie Harris. Diğeri ise gereğinden fazla sevilen Dallas Buyers Club’ın kılını dahi kıpırdatmayan yıldızı Jennifer Garner. Eğer tahminlerinize renk katmak istiyorsanız ikisinden birini listelerinize eklemenizi önerebilirim.
9. Naomie Harris | Mandela: Long Walk to Freedom
10. Jennifer Garner | Dallas Buyers Club
EN İYİ PRODÜKSİYON TASARIMI
Daha evvel Avatar’da olduğu gibi Gravity’nin de prodüksiyon tasarımı ödülünü evine götürme ihtimali oldukça yüksek bana kalırsa. Geçtiğimiz yıl Lincoln’ın aldığı zaferi saymazsak son dönemde hep görsel efekt destekli yapımlar bu kategorinin galibi oldu. Diğer yanda da yarışın favorilerinden 12 Years a Slave var. Bu tür dallar adaylık sayısının artmasına yardımcı olacak biliyorsunuz ki. Bir de adaylar seçilirken her branş kendi içerisinde oylama yaptığı için favori filmlerini arka arkaya sıralayacaklarına inanıyorum. Misal American Hustle’da benzer bir durumdan faydalanacak gibi gözüküyor. Olağanüstü setleri olmasa da sırf favorilerden biri olduğu için bu kategoride adaylık almakta zorlanmayacaktır. The Great Gatsby kesinlikle aralarından en iyi olanı. Eleştirel anlamda başarısız yapımların kostüm tasarımı, prodüksiyon tasarımı, görsel efekt, makyaj gibi kategorilerde adaylık aldığına daha önce de şahit olmuştuk zaten. Kaldı ki bence abartılığı kadar kötü değil, aksine 2013’ün en iyilerinden biri Gatsby. Ve son olarak Saving Mr. Banks. Ana dallardan ziyade böyle teknik dallarda elini kalabalıklaştıracak bir film daha. Sırf Disney parkı için bile aday edebilirler.
1. Gravity | Andy Nicholson ve Rosie Goodwin
2. 12 Years a Slave | Adam Stochausen ve Alice Baker
3. The Great Gatsby | Catherine Martin ve Beverly Dunn
4. American Hustle | Judy Becker ve Heather Loeffler
5. Saving Mr. Banks | Michael Corenblith ve Susan Benjamin
Her’ün ilk beşten bir filmi yerinden etme ihtimali olduğu kesin. Ama Akademi’nin filmle istediğimiz bağı kurabileceğinden şüpheliyim. O yüzden diğerlerine göre daha sade kalan modern Los Angeles yorumu bu branşdakilerin ilgisini çekmeyebilir. Inside Llewyn Davis’in de şansı çok yüksek bana kalırsa. Coen Kardeşler’in filmlerinde en küçük dairenin bile ne kadar karakter kazandığını iyi biliyorsunuz. Bu filmde de Jess Gonchor’un setleri görmezden gelinecek gibi değil. Sürpriz yaparsa şaşırmamak lazım. Sadece meslek birlikleri tarafından pek dikkate alınmadığı için Akademi’nin de sırtını çevirmesinden korkuyorum. The Hobbit’in de hala bir şansı var tabii. Kesinlikle set anlamında oldukça zengin yapımlar. Fakat bir yandan da seyirci Orta Dünya’dan fena halde sıkıldı. Fanları haricinde The Hobbit serisinin suratına bakan yok. Akademi de tıpkı ilk filme olduğu gibi, buna da yeteri kadar oy vermeyebilir.
6. Her | K.K. Barrett ve Gene Serdana
7. Inside Llewyn Davis | Jess Gonchor ve Susan Bode
8. The Hobbit: The Desolation of Smaug | Dan Hennah ve Ra Vincent
Sürpriz yapabilecekler arasında eleştirmenlerin pek de beğenmediği Elysium, Oz the Great and Powerful ve The Lone Ranger var. Bana kalırsa şu listedeki neredeyse her yapımdan daha çok hak ediyorlar prodüksiyon tasarımı adayı olmayı. Fakat her şeyin hak etmeyle alakalı olmadığını hepimiz gayet iyi biliyoruz. Yine de içlerinden en az birisinin sürpriz yapabileceğini düşünüyorum ben. Teknik dallarda oylayan grup çok kalabalık olmadığı için genel zevklerden ziyade öznel seçimler daha çok önem teşkil ediyor.
9. Elysium | Philip Ivey ve Peter Lando
10. Oz the Great and Powerful | Robert Stromberg ve Nancy Haigh
11. The Lone Ranger | Jess Gonchor ve Cheryl Carasik
EN İYİ KOSTÜM TASARIMI
Burada ödülü paylaşmak için American Hustle ile The Great Gatsby epey mücadele edecekmiş gibi geliyor bana. Ama tabii Hustle’ın bir adım önde olduğunu söylemek mümkün. Ana kategorilerde de favoriler arasında yer aldığından dolayı pek çok Akademi üyesinin izlemeyeceğini tahmin ettiği The Great Gatsby’yi genel oylamada sollayabilir. Kolayca listeye gireceğine inandığım bir başka film de 12 Years a Slave. Malum eğer bir filmi severlerse aday edebildikleri kadar kategoride aday etmeye bayılıyorlar. Midnight in Paris’e gelen sürpriz sanat yönetimi adaylığını hatırlarsınız. 12 Years a Slave’in kostümleri de çok gösterişli olmamasına rağmen, özellikle ilk yarım saatinde dikkat çeken birkaç işçilik mevcut. Saving Mr. Banks’in de en az saydığım ilk üç film kadar oy alacağını düşünüyorum. Bir dönem filmi olmasının getirisi olarak kostüm tasarımcıları tarafından kolayca takdir edilecektir. Dallas Buyers Club ise beşinci sıraya yerleşeceğine inandığım sürpriz film. Son dönemlerde büyük meslek birliklerinin hepsinden destek gördü, biliyorsunuz ki. CDG (Kostüm Tasarımcıları Birliği) listelerinde bile favorilerden birkaçını liste dışı bırakmayı başardı.
1. American Hustle | Michael Wilkinson
2. The Great Gatsby | Catherine Martin
3. 12 Years a Slave | Patricia Norris
4. Saving Mr. Banks | Daniel Orlandi
5. Dallas Buyers Club | Kurt & Bart
The Hunger Games: Catching Fire, eğer Akademi’nin biraz ilgisini çekebilseydi büyük ihtimalle ilk beşe yerleştirmekten çekinmezdim. Ama şu tablo içerisinde yeteri kadar oy toplayabileceğinden emin değilim. Yine de sürpriz beklemiyor değilim. Oz the Great and Powerful ve The Hobbit: The Desolation of Smaug ise bolca oy toplayacağına inanmama rağmen ilk beşe sızacak kadar güçlü görmediğim yapımlar. Gerçi kostüm tasarımı dalında kötü eleştirinin bir zararı dokunmuyor; fakat eğer adınız The Duchess, Marie Antoinette ya da The Young Victoria değilse kimse görsel efekt merkezli yapımları dikkate almıyor.
6. The Hunger Games: Catching Fire | Trish Summerville
7. Oz the Great and Powerful | Gary Jones
8. The Hobbit: The Desolation of Smaug | Bob Buck, Ann Maskrey ve Richard Taylor
Uzak ihtimaller olsa da Inside Llewyn Davis ile The Invisible Woman’ın hala bir şansı var. İkisi de kostümler açısından zengin yapımlar. Fakat ana kategorilerde Oscar muhabbetine dahil olmadıkları için şanslarını kaybediyorlar. Dolayısıyla şimdilik listenin alt sıralarında tutmak yeterli olacaktır.
9. Inside Llewyn Davis | Mary Zophres
10. The Invisible Woman | Michael O’Connor
EN İYİ ÖZGÜN MÜZİK
Gravity ile 12 Years a Slave’in bu kategoride favoriler arasında yer aldığına şüphe yok. Kim hak ediyor derseniz, elbette Gravity derim. 12 Years a Slave’deki “Solomon”un, Shame’deki “Brandon”a olan benzerliği beni rahatsız ediyor. Fakat Akademi üyeleri filmi sevmeleri durumunda müzikler konusunda çok seçici davranmıyorlar. O yüzden ikisinin de adaylığı cepte. Yaptığı her şeyle aday olmasına alıştığımız John Williams, The Book Thief ile de adaylığı kaçırmayacakmış gibi geliyor bana. Filmi kimsenin konuştuğu yok; fakat Akademi üyeleri Williams’ı es geçmek istemeyecektir. Geriye kalan yerleri ise oldukça iyi olduğunu düşündüğüm Henry Jackman’ın Captain Phillips’deki çalışması ve Thomas Newman’ın bugüne kadar görev aldığı her film için bestelediklerinin bir başka kopyası olan Saving Mr. Banks ile doldurdum. Çok emin miyim? Hayır. Ama şimdilik ideal beşli bu bana kalırsa.
1. Gravity | Steven Price
2. 12 Years a Slave | Hans Zimmer
3. The Book Thief | John Williams
4. Captain Phillips | Henry Jackman
5. Saving Mr. Banks | Thomas Newman
Hans Zimmer eğer destek görebilirse bu yıl iki adaylık birden çıkarabilir. Lakin Rush’ın erken vizyon tarihi ve gişedeki başarısızlığı filmin geride kalmasına sebep oldu. Dolayısıyla Zimmer’ı sadece 12 Years a Slave ile geçiştirmeleri olası. Dün Altın Küre’de bir zafer elde eden All Is Lost’da aynı problemle boğuşuyor. Acaba filmi izlediler mi? Üstelik Akademi için çok da minimalist kalıyor All Is Lost’un müzikleri. Geleneksel bestelerin haricinde illa ki listeye doğu ezgileri içeren birini sıkıştırmaya bayılır Akademi. Bundan yararlanabilecek tek film ise Mandela: Long Walk to Freedom. Lakin Captain Phillips’in de bu çizgide olduğu düşünülürse Mandela çıkış yapamayabilir.
6. Rush | Hans Zimmer
7. All Is Lost | Alexander Ebert
8. Mandela: Long Walk to Freedom | Alex Heffes
Sürpriz olarak Her ve Philomena bekliyorum ben. Desplat’ya olan genel hayranlık malum. Bence çalışmakta olan en iyi müzisyenlerden biri kendisi. Her ise Akademi için fazla genç işi kalıyor sanırım. Tron: Legacy ile Daft Punk’ı aday etmedilerse, neden Her’le Arcade Fire’ı aday etsinler?
9. Philomena | Alexandre Desplat
10. Her | Arcade Fire
EN İYİ ÖZGÜN ŞARKI
Frozen’ın bu kategoride galip geleceği daha şimdiden belli. Altın Küre’yi U2’ya kaptırmış olsa da büyük bir istisna olmadığı müddetçe müzikal yapımlarda doğru kullanılmış özgün parçalar her zaman ön plana çıkarmayı başarmıştır Akademi tarihinde. En büyük rakibi The Great Gatsby gibi gözükse de Adele kadar çok konuşulan bir isim değil Lana Del Rey. Üstelik Amerikalılar’ın Adele kadar itibar ettiği bir isim de değil. Ama aday olursa Frozen’la birlikte epey oy toplayan şarkılardan biri olacaktır, ona şüphem yok. Mandela filminin U2 parçasıyla anılacağını iddia edip bir de araya Akademi’nin gizli favorilerinden olan rap türünde bir parça ekledim. En az Frozen’daki “Let It Go” kadar doğru kullanıldığını düşünüyorum “So You Know What It’s Like”ın Short Term 12’de. Son olarak da listeye I See Fire ekledim. Ama emin değilim açıkçası. Burada bazen aklınızın ucundan dahi geçmeyecek adaylar çıkabiliyor.
1. Let It Go | Frozen
2. Young & Beautiful | The Great Gatsby
3. So You Know What It’s Like | Short Term 12
4. Ordinary Love | Mandela: Long Walk to Freedom
5. I See Fire | The Hobbit: The Desolation of Smaug
The Butler parçalarından birinin listeye girebileceğini düşünüyorum, ama hangisi olduğuna karar verebildiğimi söyleyemem. İlk beşe koymamış olsam da şaşırmayacağım bir adaylık olur. All Is Lost’un Alexander Ebert imzalı müzikleri haricinde “Amen” isimli parçası da çokça konuşulmakta biliyorsunuz ki. Bu kategoride filmleri izlemek değil, şarkıları dinleyip puan vermek önemli olduğu için All Is Lost ender adaylıklarından birini özgün şarkı dalında koparabilir.
6. In the Middle of the Night | Lee Daniels’ The Butler
7. You and I Ain’t Nothin’ No More | Lee Daniels’ The Butler
8. Amen | All Is Lost
The Moon Song’ın Akademi’nin ilgisini çekebileceğinden şüpheliyim. Where the Wild Things Are ile Karen O’yu aday etmemişlerdi ne de olsa. Despicable Me 2’nun son dönemlerde epey ünlenen Happy’si ile Short Term 12’in yerini doldurup atak yapabilir. Bir de Epic’den Rise Up var. Chasing Ice benzeri bir şok bekliyorsanız, Epic’den gözünüzü ayırmamanızı tavsiye ederim.
9. The Moon Song | Her
10. Happy | Despicable Me 2
11. Rise Up | Epic
EN İYİ MAKYAJ & SAÇ TASARIMI
Basit bir mantıkla düşünelim hemen… Önce bir En İyi Film iddialısı seçiyoruz: American Hustle. Hemen arkasından En İyi Film listesine girme ve birden fazla adaylık alma ihtimaline sahip, çok da gösterişli makyajları olmayan bir yapım: Dallas Buyers Club. Ve son olarak Akademi’nin radarına girmesine şaşıracağımız, ama gerçekten de kategoride yer almayı hak eden bir film: Bad Grandpa. Tamam mıyız?
1. American Hustle
2. Dallas Buyers Club
3. Jackass Presents: Bad Grandpa
Kısa listeye kalan diğer yapımlardan Hansel and Gretel: Witch Hunters ile The Great Gatsby’nin pek şansı yok bana kalırsa. Ama The Lone Ranger ve The Hunger Games: Catching Fire ikilisi sürpriz yapabilir. Gerçi nedense bu sefer makyaj tahminlerimden hiç olmadığı kadar eminim. Sanıyorum yıllar sonra Akademi’nin bu daldaki oylama mantığını kafamda oturttum.
4. The Hunger Games: Catching Fire
5. The Lone Ranger
6. The Great Gatsby
7. Hansel and Gretel: Witch Hunters
EN İYİ SES KURGUSU
Tahminlerde her zaman batırdığım ses kategorilerine geldik. O yüzden sözü fazla uzatmadan kısaca bir özet geçeceğim. Gravity ve Captain Phillips zaten yarışın genel favorilerinden olduğu için listedeki yerleri garanti gibi gözüküyor. Lone Survivor da berbat bir film; fakat Transformers’daki kaliteyi görmezden gelmeyip aday eden Akademi üyeleri bence Lone Survivor’ı da es geçmeyecektir. Geriye ise All Is Lost ile Rush kalıyor. İşte bu ikiliden tam olarak emin değilim; fakat yerlerini alabilecek başka bir yapım da bulamıyorum.
1. Gravity
2. Captain Phillips
3. Lone Survivor
4. Rush
5. All Is Lost
Alternatif olarak Iron Man 3, Pacific Rim, Star Trek Into Darkness ve Man of Steel gibi teknik harikalar sayılabilir. Ya da filmi çok sevmeleri durumunda aday etmekten çekinmeyecekleri 12 Years a Slave çıkabilir.
6. Iron Man 3
7. Pacific Rim
8. Star Trek Into Darkness
9. 12 Years a Slave
10. Man of Steel
EN İYİ SES MİKSAJI
Burada da benzer şeyleri tekrarlamak istemiyorum açıkçası. Gravity, Captain Phillips ve Lone Survivor’dan diğerlerine göre daha eminim. Rush da adaylığı kaçırmaz diye umuyorum. Inside Llewyn Davis ise müzikal projeleri ses miksajı dalında ağırlamaya bayılan Akademi üyeleri için tek alternatif gibi gözüküyor. Ama yerini başka bir yapım alırsa da çok şaşırmam.
1. Gravity
2. Captain Phillips
3. Lone Survivor
4. Rush
5. Inside Llewyn Davis
Alternatifler aşağıda sıraladığım gibi. 12 Years a Slave’in Inside Llewyn Davis ya da Rush’ın yerini alabileceğinden şüpheleniyorum bu arada.
6. All Is Lost
7. 12 Years a Slave
8. Pacific Rim
9. Iron Man 3
10. The Hobbit: The Desolation of Smaug
EN İYİ GÖRSEL EFEKT
Bu sene En İyi Görsel Efekt kategorisinde adaylar Gravity, Gravity, Gravity, Gravity ve Gravity olacak. Ama illa ki merak ediyorsanız… Pacific Rim ile The Hobbit: The Desolation of Smaug’un aday olma ihtimali oldukça yüksek. İlk figüranlarımız bu iki film. Gerisi için ise biraz kafa yormak gerekiyor sanıyorum. Iron Man serisinin efektleri beni her daim etkilediği için ben listeye koymadan edemedim. Kaldı ki ilk iki filmle de aday olmayı başarmışlardı hatırlarsanız. Yine ıskalamayacaklar bana kalırsa. Beşinci sıraya ise sürpriz bir aday, Elysium’u ekledim. Film her ne kadar berbat olsa da görsel efektler konusunda muazzam niteliklere sahip. Umarım tahminimde yanılmıyorumdur.
1. Gravity
2. Pacific Rim
3. The Hobbit: The Desolation of Smaug
4. Iron Man 3
5. Elysium
Star Trek Into Darkness ve World War Z ikilisinden biri atak yapabilir. Oblivion, The Lone Ranger ve Thor: The Dark World ise hiç gerçekleşmeyecek uzak ihtimaller gibi duruyor. Bu arada Man of Steel’i tekrar göz etme fırsatı yakaladım. Filmi hiç beğenmesem de görsel efekt kategorisinde ilk 10’a kalamamış olması gerçekten üzücü. Çünkü başarabildiği tek şey bu bana kalırsa. Neyse. Olan olmuş artık.
6. Star Trek Into Darkness
7. World War Z
8. Oblivion
9. The Lone Ranger
10. Thor: The Dark World
KISALAR
Kısalarla ilgili bir tahmin yapmayı planlamıyorum bu sefer. Kısa animasyonlardan sadece Room on the Broom ve Requiem for Romance’i izleyebildim. Kısa belgesellerden ise Jujitsu-ing Reality haricinde bir tanesine dahi ulaşamadım. Merak edenler için kısa animasyonda Get a Horse’un, kısa belgeselde The Lady in Number 6’in, kısa filmde ise The Voorman Problem’ın favori olduğunu söyleyeyim. Finalistler için de şöyle bir hatırlatma yapalım isterseniz:
KISA FİLM
- Aquel No Era Yo (That Wasn’t Me) | Esteban Crespo (yapımcı)
- Avant Que De Tout Perdre (Just Before Losing Everything | Xavier Legrand (yönetmen) ve Alexandre Gavras (yapımcı)
- Dva (Two) | Mickey Nedimovic (yönetmen) ve Henner Besuch (görüntü yönetmeni)
- Helium | Anders Walter (yönetmen) ve Kim Magnusson (yapımcı)
- Kush | Shubhashish Bhutiani (yönetmen)
- Pitääkö Mun Kaikki Hoitaa? (Do I Have to Take Care of Everything?) | Selma Vilhunen (yönetmen) ve Kirsikka Saari (senarist)
- Record/Play | Jesse Atlas (yönetmen) ve Thom Fennessey (yönetici yapımcı)
- Throat Song | Miranda de Pencier (yönetmen)
- Tiger Boy | Gabriele Mainetti (yönetmen)
- The Voorman Problem | Mark Gill (yönetmen) ve Baldwin Li (yapımcı)
KISA ANİMASYON
- Feral | Daniel Sousa (yönetmen) ve Dan Golden (müzik ve ses tasarımı)
- Get a Horse! | Lauren MacMullan (yönetmen) ve Dorothy McKim (yapımcı)
- Gloria Victoria | Theodore Ushev (yönetmen)
- Hollow Land | Uri Kranot ve Michelle Kranot (yönetmen)
- The Missing Scarf | Eoin Duffy (yönetmen) ve Jamie Hogan (yapımcı)
- Mr. Hublot | Lauren Witz ve Alexandre Espigares (yönetmen)
- Possessions | Shuhei Morita (yönetmen)
- Requiem for Romance | Jonathan Ng (yönetmen)
- Room on the Broom | Max Lang ve Jan Lachauer (yönetmen)
- Subconscious Password | Chris Landreth (yönetmen)
KISA BELGESEL
- CaveDigger (Karoffilms)
- Facing Fear (Jason Cohen Productions, LLC)
- Jujitsu-ing Reality (Sobini Films)
- Karama Has No Walls (Hot Spot Films)
- The Lady in Number 6: Music Saved My Life (Reed Entertainment)
- Prison Terminal: The Last Days of Private Jack Hall (Prison Terminal LLC)
- Recollections (notrac productions)
- SLOMO (Big Young Films and Runaway Films)
aserat54
13 Ocak 2014 at 16:53
The Great Gatsby, neden Makyaj & Saç Tasarımı’nda alt sıralarda?
Umur Çağın Taş
13 Ocak 2014 at 16:54
Çünkü aday olacağına inanmıyorum.
aserat54
13 Ocak 2014 at 16:55
Neden ama…
Umur Çağın Taş
13 Ocak 2014 at 16:59
Bence bir nedene ihtiyacı yok. Sadece üç filmlik yer var. The Great Gatsby’nin makyajları ne o kadar iddialı, ne de filmin genel olarak Oscar yarışında bir iddiası var. Dolayısıyla bence adaylığın yakından daha geçemeyecek makyaj & saç tasarımı kategorisinde.
cemertem
13 Ocak 2014 at 18:44
Doğru diyor ancak, The Great Gatsby’deki sanat tasarımları, dekorlar, aksesuarlar, makyaj ve saç tasarımları da yabana atılacak türden değil. Hak etmiyor desek de haksızlık yapmış oluruz.
Yaxley
13 Ocak 2014 at 20:02
Ya bu Yardımcı Kadın Oyuncu dalında sürpriz yapabilecek isimlerden bir diğeri de Sarah Paulson bence. Evet belki kendisini çok sevdiğim için fazla optimistik düşünüyorum ama son yıllardaki Jacki Weaver, Max von Sydow gibi sürpriz adaylara bakarsak genelde en iyi film dalında adaylık almış filmlerden çıkmış olduğunu söyleyebiliriz. Weaver mesela performansından dolayı değil Silver Linings Playbook’a olan aşırı sevgiden dolayı aday oldu.Dolayısıyla sürpriz bir isim arayacaksak en iddialılardan 12 Years a Slave’e bakmak gerek. Filmin fanatikleri zaten zayıf sayılabilecek kategoriyi doldururken Lupita Ve Paulson’ıı listelerine koymaktan çekinmeyecektir. Ki zaten Paulson’ın göründüğü sahnelerde ne kadar etkili olduğu da bir gerçek. O yüzden beni bu seneki şans tahminim Sarah Paulson ya da aynı sebeplerden dolayı Margot Robbie.
Refik Eren Uysal
14 Ocak 2014 at 13:48
Şahsen benim de düşüncem o yönde ve eğer ikisi arasında bir tercih yapılacaksa Sarah Paulson derim kesinlikle.(tamam kabul azıcık fanboyluk var :D)
Pingback: 86. Akademi Ödülleri – Son Aday Tahminleri: Part II | Oscar Boy