Takip et

Oscar 2014

Oscar Rehberi ’13: En İyi Özgün Müzik & Şarkı

tarihinde yayınlandı.

Akademi’nin oldukça katı kuralları olan müzik branşının ödüllerini konuşmaya geldi sıra. Özgün müzik ve özgün şarkı dalları adından da anlaşılacağı üzere işin “özgünlük” kısmıyla epey ilgilenmekte. Özgün müzik dalında yarışacak bir aday adayının mutlaka bestelerini o film için yapmış olması şartı koşuluyor. Eğer ki başka bir albümde yayınlamak üzere kaydetmiş; ama müzikler söz konusu filme verilmişse besteler Oscar yarışından diskalifiye ediliyor. Özellikle filmin yönetmeni ve yapımcılarıyla direkt bağlantı içerisinde bir yaratım sürecinden geçilmesine dikkat ediliyor. Özgün şarkıda da yine aynı orijinallik kuralları var. Ama bunlara ilave olarak film içerisinde şarkının hem müzik, hem de sözlerinin çalınması koşulu var. Eğer ki film içerisinde kullanılmadıysa, kapanış jeneriğinin ilk şarkısı olması da kabuller arasında. Ama eğer ki kapanışta ikinci ya da daha sonra çalınıyor ise kesinlikle özgün şarkı yarışına dahil olamıyor.

Özgün müzik ve özgün şarkı kategorisinde kuralları geçip yarışmaya hak kazananların listesi tüm Akademi üyelerine gönderiliyor. Ayrıca özgün şarkı aday adaylarının filmde kullanıldıkları kısımların DVD’lerine üyelere gönderme hakkı var. Daha sonra branşdaki herkes bu iki kategoride oylarını kullanarak adayları belirliyor. Bu arada bir yapımdan sadece iki şarkının aday olma sınırı var. Eğer ki oylama sonucunda üç şarkı ilk beşe girecek kadar destek almışsa, en az oyu alan eleniyor. Ayrıca iki kategoride de 25 aday adayının olması durumunda 3 aday çıkarma koşulu var. Eğer ki aday adaylarının sayısı 9’un altında ise kategori o sene tamamen iptal ediliyor. Bir de kuralları okurken çok önemli bir şeye rastladım. Müzik branşı yarış içerisinde yeteri kadar müzikalin yer aldığını düşünürse En İyi Özgün Müzikal kategorisini o sene için açabiliyormuş. Müzikallerden de içerisinde 5 ya da daha fazla özgün şarkı barındırması isteniyor.

Gelelim bu senenin yarışına… Ne yazık ki müzik branşı özellikle özgün müzik dalında çoğu zaman sıkıcı olmaktan ileriye gidemiyor. Mesela The Book Thief ve Saving Mr. Banks yerine insan The Secret Life of Walter Mitty ve All Is Lost görmek istiyor. Kariyerinin başından beri çalıştıkları her filme aynı şarkıları yapan John Williams’la Thomas Newman’a çok saygı duyuyorlar tabii. Yapacak bir şey yok. Ama The Social Network’e ödül verdiklerini de unutmamak gerek. İşlerine gelince orijinal seçimler yapabiliyorlar. Mesela bu yıl da branşın genç üyeleri Arcade Fire’ın yaptığı Her müziklerini aday ederek şaşırttılar. Ben yarışın Gravity ile Philomena arasında olduğunu düşünüyorum. Gerçi tam olarak “arasında” demek de pek doğru sayılmaz. Çünkü Gravity bu kategoriyi şimdiden parsellemiş durumda. Philomena ise yaşlı üyelerin ve tabii ki Alexandre Desplat severlerin ilgisini çekecektir.

Özgün şarkı dalında ise nispeten daha iyi adaylar var. Müzik branşının başkanını Bruce Brroughton’ın bestelediği “Alone Not Yet Alone” birilerinin yerini çalmış olsa da “The Moon Song”un varlığı sebebiyle bu adaylığı görmezden gelebiliyoruz. Sayelerinde Spike Jonze bu sene 3 Oscar adaylığı birden aldı. Fakat yarış üç şarkı arasında geçecek. Bunlardan birincisi Frozen’ın en iyi parçalarından biri olan “Let It Go”. Çok iyi kullanıldı ve çok da güzel reklamı yapıldı. O yüzden diğer adaylardan bir adım önde. Ama Altın Küre gibi “starfucker” olmak isterlerse U2’nun Mandela: Long Walk to Freedom için yaptığı “Ordinary Love” var ellerinde. Üstelik şarkı epey de iyi. Weinstein kendi filminin Oscar alması için elinden geleni ardına koymayacaktır. Bu dalın en iyisi olduğuna inandığım “Happy” ise bir Pharrell Williams parçası. Son birkaç haftadır da ABD’deki müzik listelerinde üst sıralarda yer almakta. Bir sürpriz olursa, Adele’den sonra bir kez daha popüler bir isim Oscar’ı kucaklayacak. Bu arada gözler Lana Del Rey’in The Great Gatsby’de seslendirdiği “Young and Beautiful”u arıyor. Haksızlık yaptıklarını söylememe gerek yoktur sanıyorum.

ÖZGÜN MÜZİK
Kazanacak: Gravity
Kazanabilir: Philomena
Kazanmalı: Gravity
Aday olmalıydı: The Secret Life of Walter Mitty

ÖZGÜN ŞARKI
Kazanacak: Let It Go | Frozen
Kazanabilir: Ordinary Love | Mandela: Long Walk to Freedom
Kazanmalı: Happy | Despicable Me 2
Aday olmalıydı: Young and Beautiful | The Great Gatsby

ÖZGÜN MÜZİK

THE BOOK THIEF

  • John Williams: Kırkdokuzuncu Oscar adaylığı. Özgün şarkı dalına “Nice to Be Around” – Cinderella Liberty (1973), “If I Were in Love” – Yes, Giorgio (1982), “Somewhere in My Memory” – Home Alone (1990), “When You’re Alone” – Hook (1991) ve “Moonlight” – Sabrina (1995) ile aday olmuş ama kazanamamış. Özgün müzik dalında yine aday olup kazanamadığı çalışmaları ise şöyle: Valley of the Dolls (1967), Goodbye, Mr. Chips (1969), The Reivers (1969), The Poseidon Adventure (1972), Images (1972), Tom Sawyer (1973), Cinderella Liberty (1973), The Towering Inferno (1974), Close Encounters of the Third Kind (1977), Superman (1978), Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back (1980), Raiders of the Lost Ark (1981), Star Wars: Episode VI – Return of the Jedi (1983), The River (1984), Indiana Jones and the Temple of Doom (1984), The Witches of Eastwick (1987), Empire of the Sun (1987), The Accidental Tourist (1988), Indiana Jones and the Last Crusade (1989), Born on the Fourth of July (1989), Home Alone (1990), JFK (1991), Sabrina (1995), Nixon (1995), Sleepers (1996), Amistad (1997), Saving Private Ryan (1998), Angela’s Ashes (1999), The Patriot (2000), Harry Potter and the Sorcerer’s Stone (2001), A.I. Artificial Intelligence (2001), Catch Me If You Can (2002), Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (2004), Munich (2005), Memoris of a Geisha (2005), War Horse (2011), The Adventures of Tintin (2011) ve Lincoln (2012). Kazandığı 5 Oscar’a gelecek olursak… Fiddler on the Roof (1971), Jaws (1975), Star Wars (1977), E.T. the Extra-Terrestrial (1982) ve Schindler’s List (1993).

https://www.youtube.com/watch?v=yc86mNkI2T8

GRAVITY

  • Steven Price: İlk Oscar adaylığı.

HER

  • William Butler: İlk Oscar adaylığı.
  • Owen Pallett: İlk Oscar adaylığı.

PHILOMENA

  • Alexandre Desplat: Altıncı Oscar adaylığı. Daha evvel The Queen (2006), The Curious Case of Benjamin Button (2008), Fantastic Mr. Fox (2009), The King’s Speech (2010) ve Argo (2012) ile aday olmuş. Hiç Oscar’ı yok.

https://www.youtube.com/watch?v=ik1eeCASO2w

SAVING MR. BANKS

  • Thomas Newman: Onikinci Oscar adaylığı. The Shawshank Redemption (1994), Little Women (1994), Unstrung Heroes (1995), American Beauty (1999), Road to Perdition (2002), Finding Nemo (2003), Lemony Snicket’s A Series of Unfortunate Events (2004), The Good German (2006), Wall-E (2008) ve Skyfall (2012) ile bu kategoride aday olmuş. Ayrıca Wall-E (2008) için bestelediği “Down to Earth” ile de özgün şarkı dalına aday olmuş. Hiç Oscar’ı yok.

https://www.youtube.com/watch?v=ESYX58uDv3Y

ÖZGÜN ŞARKI

Alone Not Yet Alone | ALONE NOT YET ALONE

  • Bruce Broughton (müzik): İkinci Oscar adaylığı. Daha evvel özgün müzik kategorisine Silverado (1985) ile aday olmuş, ama zafere ulaşamamış.
  • Dennis Spiegel (söz): İlk Oscar adaylığı.

Happy | DESPICABLE ME 2

  • Pharrell Williams (söz ve müzik): İlk Oscar adaylığı.

Let It Go | FROZEN

  • Kristen Anderson-Lopez (söz ve müzik): İlk Oscar adaylığı.
  • Robert Lopez (söz ve müzik): İlk Oscar adaylığı.

The Moon Song | HER

  • Karen O (söz ve müzik): İlk Oscar adaylığı.
  • Spike Jonze (söz): Dördüncü Oscar adaylığı. Bu yıl aynı zamanda En İyi Film ve En İyi Özgün Senaryo dallarında da yarışıyor. Daha evvel ise Being John Malkovich (1999) ile En İyi Yönetmen ödülüne aday olmuş, fakat kazanamamış.

Ordinary Love | MANDELA: LONG WALK TO FREEDOM

  • Paul Hewson (söz ve müzik): İkinci Oscar adaylığı. Bono olarak tanıdığımız Hewson, Gangs of New York (2002) için bestelediği “The Hands That Built America” ile bu kategoriye aday olmuş; ama ödülü kazanamamış.
  • Dave Evans (müzik): İkinci Oscar adaylığı. The Edge olarak tanıdığımız Evans, Gangs of New York (2002) için bestelediği “The Hands That Built America” ile bu kategoriye aday olmuş; ama ödülü kazanamamış.
  • Adam Clayton (müzik): İkinci Oscar adaylığı. Gangs of New York (2002) için bestelediği “The Hands That Built America” ile bu kategoriye aday olmuş; ama ödülü kazanamamış.
  • Larry Mullen (müzik): İkinci Oscar adaylığı. Gangs of New York (2002) için bestelediği “The Hands That Built America” ile bu kategoriye aday olmuş; ama ödülü kazanamamış.

Devamını oku
Yorum Yapın

0 Comments

  1. aserat54

    28 Ocak 2014 at 14:59

    Alone Not Yet Alone yerine The Great Gatsby olmalıydı! Ki, bu eksik de bu sene neredeyse kusursuz olan şarkı dalına “dört dörtlük” diyemememize neden oluyor. Rush bile görmezden gelinirken, böyle saçma bir filmin 1 dalda bile olsa aday olması, sinirime dokunuyor.

    Keşke, ödülü geçen seneki ses kurgusu beraberliği gibi “Let It Go” ve “Happy” arasında paylaştırsalar… İkisi de tek kelimeyle süper… 🙂

    • aserat54

      28 Ocak 2014 at 15:01

      Bu arada Alexander Desplat’in hâlâ bir Oscar’ı olmaması da, beni deli ediyor. Hem de, yaptığı başarılı bestelere rağmen!

  2. aserat54

    28 Ocak 2014 at 15:06

    Favorilerimden en az beğendiklerime kadar sıralamam:
    1-) Let It Go
    2-) Happy
    3-) The Moon Song
    4-) Ordinary Love
    5-) Alone Not Yet Alone

    Kazanma ihtimallerine göre:
    1-) Let It Go
    2-) Ordinary Love
    3-) Happy
    4-) The Moon Song
    5-) Alone Not Yet Alone

  3. Mert.

    28 Ocak 2014 at 15:39

    Özgün Müzik: Gravity

    Kazanması gerekiyor..

    Özgün Şarkı: Happy – Despicable Me 2

    Ben Frozen’ın iki ödül birden alacağına inanmıyorum. Animasyon ödülünü kaybetmeyeceğine göre bu dalın kazananı Despicable Me 2 olur diye düşünüyorum. Şöylede birşey var, eğer senaryo ödülünü American Hustle kazanırsa Spike Jonze bir şekilde ödüllendirilmek istenebilir orasıda burası, ben şarkıyı beğendim, kazanırsa sevinirim, ama senaryo ödülü Her’den başkasına gitmemeli, gidebilememeli..

    Not: Sonunda, neyse..

    • aserat54

      28 Ocak 2014 at 16:31

      Bu sene Alone Not Yet Alone isimli facia haricinde muhteşem adaylar var. Gözler Lana Del Rey (Young and Beautiful)’i, Coldplay (Atlas)’i arıyor. Ama, bu haliyle de oldukça güzel bir beşli olmuş.
      – Ödülü Let It Go alabilir. Çünkü, film çok sevildi.
      – Ordinary Love da kazanabilir tabii. Ama, Weinstein’in işi zor. Philomena’yı bile anca yutturabildi Akademi’ye. Güzel bir şarkı. Fakat, rakipleri ondan da güçlü.
      – Happy’nin kazanmasını da her şeyden çok istiyorum. Bakalım…
      – The Moon Song, filmin büyük bir fırtına yaratırsa kazanacak gibi görünüyor.
      – Alone Not Yet Alone ise, “Bizden biri besteledi.” diye zafer elde edebilir. Ki, bu oldukça düşük bir ihtimal.

      Akademi, şarkı dalında genellikle favorilere ödül veriyor. Pek de risk almıyor. Let It Go kazanacak gibi görünüyor…

      Bu arada Özgün Müzik tahminim: Gravity / Steven Price (tabii ki de)

Yorum yazın...

Oscar Boy sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin