Oscar Boy Özel
Akademi’ye 10 alternatif özgün şarkı
Dün gece haberleri kaçırmış olabilirsiniz. Nereden geldiğini anlayamadığımız En İyi Özgün Şarkı adayı “Alone Not Yet Alone” kuralları ihlal ettiği için diskalifiye edildi. Şarkının bestecisi Bruce Broughton, bir zamanlar Akademi’nin müzik branşının başkanlığını yapmış. Kuralları gayet iyi bilmesine rağmen üyelere direkt mail attığından dolayı Akademi, kategoriden men edilmesini uygun görmüş. İşin garibi eğer bu mailı Broughton yerine bir kampanya danışmanı yollasaydı herhangi bir sorun teşkil etmeyecekti. Alıngan demeçler veren beyefendi de diğer yapımların büyük paralar vererek yarıştığını ima eden bir basın açıklaması yapmış. Saçma… Neyse efendim, biz bu afişi 80’li yıllardan kalma bir pornoya benzeyen “Alone Not Yet Alone” yerine aday olmayı hak etmiş 10 özgün şarkıyı konuşacağız şimdi. Gerçi Akademi, boşalan yere başka bir şarkının gelmeyeceğini açıkladı, ama olsun. Ben sizin yerinize finalistlerin tamamını dinleyip elemeleri yaptım. Özellikle de her filmden sadece bir şarkıya dikkat çekmek istedim. Yoksa The Great Gatsby’nin yarışma hakkı olan tüm parçalarını arka arkaya sıralardım zaten. Buyrun bakalım, biraz müzik ziyafeti çekin.
YOUNG & BEAUTIFUL | The Great Gatsby
2013’de ülkemize uğrayan Lana Del Rey’in “Young & Beautiful” isimli parçası The Great Gatsby’nin albümü yayınlandığından beri her yerde çalıyor zaten. Hiç kuşkusuz geçtiğimiz yılın en iyi şarkılarından biri. Üstelik filmde de üzerine basıla basıla o kadar çok kullanılmış ki, özetle The Great Gatsby’nin tema müziği denebilir. Ama Akademi aday etmekle uğraşmamış. O yüzden hepsini film tanrılarına emanet ediyoruz.
https://www.youtube.com/watch?v=nQeYtJ4WhJ8
LAST MILE HOME | August: Osage County
Hak ettiği değeri görmediğini düşündüğüm August: Osage County’nin en güzel özelliklerinden biri de yaşayan en iyi rock gruplarından Kings of Leon’un “Last Mile Home” isimli muazzam şarkısını içermesiydi. Filmin birkaç yerinde kullanılan ve fragmanlarda da dinleme imkanına eriştiğimiz “Last Mile Home”un akustik versiyonu soundtrack’de, orijinali ise grubun son albümü Mechanical Bull’da bonus şarkı olarak yer almakta.
I SEE FIRE | The Hobbit: The Desolation of Smaug
Ömrümüzün üç saatini hunharca çalan The Hobbit serisinin ikinci ayağında, kapanışa insanın içine dokunan sesiyle Ed Sheeran’ın “I See Fire” isimli şarkısı konmuş. Sanıyorum filmdeki tek iyi şey olduğu konusunda hepimiz hemfikirizdir. The Hobbit’in alacağı ve aldığı her türlü adaylığa itirazım olsa da “I See Fire” bu yılın en kaliteli işlerinden biriydi.
ATLAS | The Hunger Games: Catching Fire
Müziğe bir süreliğine ara verdiklerini açıkladıklarından beri yasta olduğumuz Coldplay, 2013’ün en güzel sürprizlerinden biri olarak The Hunger Games: Catching Fire için “Atlas” isimli bir şarkı besteledi. Chris Martin’in sesi tüm galakside huzur yarattığı için zaten “Atlas”ı da beğenmeme ihtimalimiz yoktu. Özgün şarkı açısından oldukça kalabalık bir yılda aday olmayı hak edenlerden biri de The Hunger Games: Catching Fire’ın Coldplay imzalı parçasıydı kısacası.
STAY ALIVE | The Secret Life of Walter Mitty
Sevmelere doyamadığımız bir önemli şarkıcı daha: Jose Gonzalez! Listedeki vasat yapımlardan biri olan The Secret Life of Walter Mitty’de hangi ara çaldı bilmiyorum; ama Gonzalez’in dinlendirici sesi sayesinde “Stay Alive” da kesinlikle şu listeye girme hakkı kazanıyor. Tabii her şeyden evvel Theodore Shapiro’nun olağanüstü müziklerini aday etmelilerdi. Fakat Akademi, John Williams ve Thomas Newman gibi sıkıcı bestecilerin etkisinden bir türlü kurtulamadığı için alternatif isimlere sıra gelmiyor.
AMEN | All Is Lost
Yılın müzik anlamında en zengin yapımlarından biri olan All Is Lost’un değerini bir tek Altın Küre anladı ne yazık ki. Ben son ana kadar “Amen”in şaşırtabileceğini de düşünüyordum açıkçası. Fakat olmadı, olamadı. Alexander Ebert isimli şahsına münhasır müzisyenin bestelediği koca All Is Lost albümü toptan görmezden gelindi. Neyse ki ara ara “Amen”i açıp Redford’un insanda baş ağrısı yapan mücadelesini yad edebiliyoruz.
IN THE MIDDLE OF THE NIGHT | Lee Daniels’ The Butler
Starz’da yayınlanan üçüncü sınıf bir televizyon filmi kalitesine sahip The Butler, neyse ki kılını dahi kıpırdatmayan Oprah Winfrey’ye adaylık getirmedi. Ama gönül isterdi ki filmin aday adayı iki şarkısından biri ilk beşe girmeyi başarsın. Bu yıl Grammy semalarında da yer alan Fantasia’nın sesinden dinlediğimiz “In the Middle of the Night”, kadrosunda Nurseli İdiz’i göremeyince üzüldüğümüz The Butler’ın tek iyi yanıydı.
SO YOU KNOW WHAT IT’S LIKE | Short Term 12
Büyük umutlarla beklediğimiz Short Term 12’in nasıl bir hüsran yarattığını söylememe gerek yoktur sanıyorum. Fakat filmde Brie Larson ve John Gallagher Jr.’dan daha çok ilgi çeken Keith Stanfield’dan dinlediğimiz “So You Know What It’s Like” oldukça güçlü bir şarkıydı. En azından filmi tamamladığı, hatta Short Term 12’in en iyi sahnesinde baş kahraman olduğu söylenebilir. “It’s Hard Out Here for a Pimp”e Oscar veren Akademi, bunu nasıl görmezden geldi pek anlayamadım.
https://www.youtube.com/watch?v=jzaVZYg0Fdw
BECOMES THE COLOR | Stoker
Yılın ilk yarısında gösterime girmesi sebebiyle adını sanını unuttuğumuz Stoker’da “Becomes the Color” isimli bir parça vardı, ki bence film biraz daha iddialı olsaydı Oscar sohbetlerinde Stoker’ı özgün şarkı kategorisine dahil edebilirdi. Emily Wells isimli hanımefendinin seslendirdiği parça sanıyorum filmin kapanış jeneriğinde çalıyordu. Ama yanılıyor da olabilirim. Doğrusunu bilen varsa yorumlar kısmına yazıversin mümkünse.
RISE UP | Epic
Ve son olarak “Rise Up”… Evet, bu yıl Epic’den daha kötü bir animasyonla karşılaşacağınızı pek zannetmiyorum. Ama Beyonce’nin sesinden yeni bir şey dinlemeye o kadar açız ki, Queen B ne yapsa yeridir diyerek onu da listeye aldım. En azından Monsters University’deki daha önce binlerce kez dinlenmişlik hissi yaratan Randy Newman müziklerinden çok daha orijinal.
Özel Mansiyon
“A Little Party Never Killed Nobody (All We Got)” – The Great Gatsby
“100$ Bill” – The Great Gatsby
“You and I Ain’t Nothin’ No More” – Lee Daniels’ The Butler
“Together” – The Great Gatsby
“Over the Love” – The Great Gatsby
“Go Where the Love Is” – The Way, Way Back
“Oblivion” – Oblivion
Not: Inside Llewyn Davis’de özgün bir şarkı yok arkadaşlar. “Neden aday olmadı?” sorusuna cevap arayanları “Please Mr. Kennedy”nin sözde esinlenildiği (kopyalandığı) şarkıya yönlendiriyorum.
Faruk Songur
30 Ocak 2014 at 13:15
Becomes the Color filmin finalinde müthiş bir mizansenle kapanışı yapıyor. Emily Wells’i keşfetmeme sebep oldu Stoker.
Yaxley
30 Ocak 2014 at 13:43
Aynen, Becomes the Color filmin muhteşem kapanış sahnesinde çalıyordu. Faruk gibi benim de Emily Wells’i keşfetmeme sebep oldu.
aserat54
30 Ocak 2014 at 14:07
Bunlara ek olarak, Sweeter Than Fiction – Taylor Swift (One Chance) ve Unfinished Songs – Celine Dion (Unfinished Song) da olabilirdi. Yine de, çok güzel bir dosya. Ellerinize sağlık…
Seda Artar (@sedart)
31 Ocak 2014 at 21:19
Yazarken eğlendiğin yazıları okurken çok eğleniyorum. İyi ki yazmışsın.
Aserat54
31 Ocak 2014 at 22:47
Sizin ödüllerinizdeki şarkı beşlisinin nasıl olacağını da merakla bekliyoruz…
Pingback: Akademi’ye 10 alternatif özgün müzik | Oscar Boy