Oscar 2015
Oscar Rehberi ’14: En İyi Makyaj & Saç Tasarımı
– Kraliçe Cate Blanchett’in, The Wolfman’e En İyi Makyaj ödülünü takdim ettiği o unutulmaz an. –
Son üç senedir makyajın yanına “Saç Tasarımı” ibaresinin de yerleştirildiği bu kategori 1981’den bu yana Oscar’ın bir parçası. Oylama sistemi diğer kategorilere göre oldukça farklı olan bu dalda önce tüm filmler özel tanıtımlar hazırlayıp Akademi üyelerinin karşısına çıkıyor. Sunumları dinleyen branşın minimum 15 üyesi 7 filmlik kısa liste hazırlıyor. Ardından aday adayları açıklanıyor ve sonrasında ikinci bir oylamayla aralarından üçü Oscar’ın En İyi Makyaj & Saç Tasarımı dalına aday olarak giriyor. Bu branşın üyeleri tüm filmleri başından sonuna kadar izlemek zorunda kalmadığı için bazen Oscar radarının tamamen dışında kalan filmleri aday edebiliyorlar. Yakın tarihteki Bad Grandpa, Norbit ve Click örnekleri anlaşılmama yardımcı olacaktır. Fakat bu seneki üç aday da diğer kategorilerde karşımıza bir şekilde çıkan yapımlar. Bu arada bu yılın kısa listesinde yer almasına rağmen aday olmaya hak kazanamayan diğer filmlerin Maleficent, The Theory of Everything, Noah ve The Amazing Spider-Man 2 olduğunu da ekleyeyim.
Burada da diğer teknik dallarda olduğu gibi eğer ki aday yapım aynı zamanda En İyi Film dalında da yer alıyorsa genelde ödül ona gidiyor. Geçmişe baktığınızda da tek istisnasının 1997’de yaşandığını ve Titanic yerine Men in Black’in kazandığını göreceksiniz. Ama Men in Black’in prostetikleri o dönem için inanılmaz büyük bir başarı sayıldığından Titanic’in buz tutmuş yüzleri Akademi’den aradığını bulamamıştı. Gerçi 11 dalda kazanıp, orada nasıl kaybettiği de koca bir muamma. Bu seneki adaylar arasında da makyaj adına oldukça gösterişli bir film, Guardians of the Galaxy var. Fakat The Grand Budapest Hotel’in karşısında kolay tutunamayacağını düşünüyorum ben nedense. 9 dalda birden aday gösterilerek yüzümüzü güldüren yapımın alacağı sayılı ödüllerden biri olacak makyaj & saç tasarımı bana kalırsa. Özellikle filmin daha 10. dakikasında Tilda Swinton’ı tanınmaz hale getirdikleri için epey oy toplayacaklardır bana kalırsa.
Foxcatcher’ın ana karakteri tamamen makyaj altında olmasına rağmen The Butler seviyesindeki prostetiklerin pek bir etki yaratacağına inanmıyorum. Tabii röfleli Channing Tatum peruğu ilgilerini çekerse bilemeyeceğim. Bu arada Guardians of the Galaxy’yi de tamamen gözden çıkarmamak şart. Filmde Chris Pratt haricindeki her karakter ya makyaj ya da görsel efektten besleniyor, ki her iki kategoride de yer almakta bu gişe fatihi. Lakin The Grand Budapest Hotel’in altında sektörün Meryl Streep sayesinde tanıdığı Mark Coulier’in de imzasının olması kafaları karıştırıyor. Zero’nun bıyığı aşkına bu ödülü Wes Anderson’ın filmine vermeliler.
Kazanacak: The Grand Budapest Hotel
Kazanabilir: Guardians of the Galaxy
Kazanmalı: The Grand Budapest Hotel
Aday olmalıydı: Unbroken
FOXCATCHER
- Bill Corso: Üçüncü Oscar adaylığı. Bir ödülü var. Lemony Snicket’s A Series of Unfortunate Events (2004) ile ödülü kazanan Corso, Click (2006) ile de aday olmuş.
- Dennis Liddiard: İlk Oscar adaylığı.
THE GRAND BUDAPEST HOTEL
- Frances Hannon: İlk Oscar adaylığı.
- Mark Coulier: İkinci Oscar adaylığı. İlk adaylığını The Iron Lady (2011) ile almış ve ödülü kazanmış.
GUARDIANS OF THE GALAXY
- Elizabeth Yianni-Georgiou: İlk Oscar adaylığı.
- David White: İlk Oscar adaylığı.
Oscar Rehberi Görsel Efekt Kısa Film | Kısa Animasyon | Kısa Belgesel
Makyaj Oyunları
19 Haziran 2015 at 00:09
Harika güzel paylaşımlarınız var. kadınlar için makyaj çok önemli sitenizde bu konuda çok güzel bilgiler paylaşıyorsunuz. umarım emeklerinizi alırsınız. Makyaj Yapmak Sanattır. Sanattan farkı yoktur bence.