Takip et

Haberler

8. Oscar Boy Ödülleri: Kazananlar

tarihinde yayınlandı.

Ve bir ödül sezonunun daha sonuna geldik. Ben artık 2015’e vedamı tam olarak ettim. Sıra Readers’ Choice ve Sinema Bloggerları Ödülleri’nde. Artık 2016 filmlerini yazar ve Oscar Boy’da yeni projelere start verirken sizlerin seçimlerini de öğreniriz. Çok söyleyecek bir şeyim yok. Gurur duyduğum aday listemin tek bir satırından dahi tereddüt etmiyorum. Ödüllerimi dağıtırken de sadece kategori başlığına bakarak filmlerden bağımsız düşünmeye ve adı geçen şeyi ödüllendirmeye gayret ettim. Neyse, nasıl olsa benim seçimlerim olduğundan düzeltme yapmak yerine kendi oylarınızı yarın başlayacak Readers’ Choice telaşına saklarsınız. Buyrun bakalım bana göre 2015’in 24 kategorideki en iyilerine:

1

EN İYİ FİLM

  1. Inside Out (Pete Docter & Ronnie del Carmen)
  2. Carol (Todd Haynes)
  3. Anomalisa (Charlie Kaufman & Duke Johnson)
  4. Mad Max: Fury Road (George Miller)
  5. Son of Saul (László Nemes)
  6. The Revenant (Alejandro González Iñárritu)
  7. Steve Jobs (Danny Boyle)
  8. The Lobster (Yorgos Lanthimos)
  9. Girlhood (Céline Sciamma)
  10. The End of the Tour (James Ponsoldt)

Bakmaktan inanılmaz derecede keyif aldığım bir Top 10. 2015’i kapatırken gerçekten de aklımda kalan ve dönüp mutlaka izleyeceğim onlu bu. The End of the Tour ve Girlhood gibi buralarda pek değer görmemiş filmlerden tutun da, Oscar’ın En İyi Film adayı yaptığı Mad Max: Fury Road ve The Revenant’a kadar geniş bir spektrum var. Ama kazananım, Black Swan ile The Social Network’den bu yana tam puan verdiğim tek yapım Inside Out oldu. Uzunca bir süredir animasyonları ve belgeselleri bu kategoriye koymamayı tercih etmiştim. Fakat 2015’te dengeler değişti. Bu arada Carol’ı ödüllendirmek için de uzunca bir süre düşündüğümü söylemeliyim. Yani yarış benim için Ekim ayından beri hep ikisinin arasındaydı.

FURY ROAD

EN İYİ YÖNETMEN

Kazanan: George Miller | Mad Max: Fury Road
Runner-up: Todd Haynes | Carol
Diğer adaylar: Alejandro González Iñárritu (The Revenant), Yorgos Lanthimos (The Lobster), László Nemes (Son of Saul)

Yine olağanüstü, çok gurur duyduğum bir aday listesi. Fakat Mad Max: Fury Road’u izlediğim günden beri ne olursa olsun George Miller’ı ödüllendireceğimi biliyordum. Eleştirmen birliklerinden gelen destek ve Oscar’ın verdiği adaylıkla ne kadar sevindiğimi tahmin edemezsiniz. Runner-up pozisyonu için de Todd Haynes ile László Nemes arasında gidip geldim. Fakat Nemes’i nasıl olsa ilk film kategorisinde ödüllendireceğim diyerek yılın en sevdiğim (live action) filmine de bir mansiyon ödülü fırlatmadan edemedim.

3

EN İYİ ERKEK OYUNCU

Kazanan: Michael Fassbender | Steve Jobs
Runner-up: Josh Lucas | The Mend
Diğer adaylar: Andrew Garfield (99 Homes), Michael B. Jordan (Creed), Ben Mendelsohn (Mississippi Grind)

Oscar Boy Ödülleri’nde iki kez ödül alan ilk oyuncu olmayı başardı Michael Fassbender. Gerçi hala 2008 ödüllerimi güncellemiş değilim. Size çaktırmadan 2012 ve öncesinde dağıttığım heykelcikleri yeniden gözden geçirdim çünkü. Eksiklerimi tamamlayınca listeler de değişti. Fakat Fassy’nin 12 Years a Slave ile aldığı ödül olduğu yerde duruyor. Steve Jobs evine bir kez daha Oscar Boy Ödülü ile dönmesine yardımcı oldu. Yalnız nasıl olsa Fassy’nin sırasına savdım, acaba Josh Mend’i mi ödüllendirsem diye düşünmedim değil. Neyse, o kariyere “runner-up”lık da yeter.

4

EN İYİ KADIN OYUNCU

Kazanan: Cate Blanchett | Carol
Runner-up: Regina Casé | The Second Mother
Diğer adaylar: Desiree Akhavan (Appropriate Behavior), Elisabeth Moss (Queen of Earth), Amy Schumer (Trainwreck)

Cate Blanchett’in Blue Jasmine ile ödül aldığı yıl Blue Is the Warmest Color ve Gloria sebebiyle kendisine yeteri kadar ilgi gösterememiştim. Fakat bu sene izlediğim her filmle Blanchett’in diğerlerinden kat kat üstün bir performans gösterdiğini daha iyi anladım. Benim için hiç rakibi olmadı. Gerçi Filmekimi sırasında Regina Casé’yi izleyince biraz kafam karışmadı değil. Fakat final çizgisine yaklaşırken Blanchett arayı açtı.

5

EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU

Kazanan: Jason Segel | The End of the Tour
Runner-up: Sylvester Stallone | Creed
Diğer adaylar: Walton Goggins (The Hateful Eight), Harvey Keitel (Youth), Bobby Moynihan (Sisters)

Eğer “lead” olarak aday etmiş olsaydım yine Jason Segel’ı ödüllendirirdim sanırım. Bu yıl ödül verdiğim dört oyuncu arasında bana en çok dokunan performans ona ait çünkü. İzlediğim yeri, filmden çıktığımdaki afallamamı ve kitapçıya koşturup David Foster Wallace’ın eserlerini aramaya koyulmamı unutmayacağım. Yalnız Sylvester Stallone da “Beni ağlatan, karnımı doyurandır.” kontenjanını kullanmaya devam ediyor. Her ne kadar birinci yapmamış olsam da gelecek Oscar ödülüyle arabadan posterlerini sarkıtıp Ortaköy sahilinden Tarabya’ya kadar kutlama yapacağıma emin olabilirsiniz.

6

EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU

Kazanan: Phyllis Smith | Inside Out
Runner-up: Kate Winslet | Steve Jobs
Diğer adaylar: Jennifer Jason Leigh (The Hateful Eight), Mya Taylor (Tangerine), Alicia Vikander (Ex Machina)

Bu yıl çok başarılı bir yıl geçirmedi bana kalırsa yardımcı kadın oyuncu dalı. Fakat garip bir şekilde bu beşlinin hepsine de ödül verebilecekmiş gibi hissediyorum. Fakat oyumu Inside Out’un Sadness’ı Phyllis Smith’den yana kullandım. Karakterin resmini gördüğümde dahi Smith’in sesi kulağımda çınlıyor. Seslendirmenin de ne kadar önemli bir iş olduğunun en büyük kanıdı. İkincilik elbette 2008’den bu yana Oscar Boy Ödülleri’ne uğramayan Winslet’e gitti. Unutmayın, bu site ve Oscar aşkımın tek sebebi Titanic. Winslet ve DiCaprio o yüzden hep benim tarafımdan kayırılacak.

7

EN İYİ ÖZGÜN SENARYO

Kazanan: The Lobster | Yorgos Lanthimos ve Efthymis Filippou
Runner-up: Inside Out | Pete Docter, Ronnie del Carmen, Meg LeFauve, Josh Cooley
Diğer adaylar: Girlhood, Goodnight Mommy, Mistress America

Çok düşünmeye gerek yok bana kalırsa. The Lobster’daki zeka parıltıları bu sene izlediğim herhangi bir filmin senaryosunda yoktu. Evet, Inside Out’un fikrini de epey beğendim ve uygulamada Pixar’ın bugüne kadar yaptıklarının çok daha ilerisinde bir iş çıkardığını düşünüyorum. Fakat The Lobster’a karşı koymak imkansız!

8

EN İYİ UYARLAMA SENARYO

Kazanan: Anomalisa | Charlie Kaufman
Runner-up: The End of the Tour | Donald Margulies
Diğer adaylar: Carol, Creed, Steve Jobs

Yine kazananı çok belli bir kategori. Bu yıl Carol ve Inside Out ile birlikte aklımı başımdan almış bir diğer yapım, Anomalisa’ya gitti uyarlama senaryo ödülüm. İkinciliği de The End of the Tour’a teslim ettim. Neden Steve Jobs yok diyenlere de basit bir Akademi mantığıyla, zaten daha evvel iki ödül vermişim bu sene de kenarda otursun diyeceğim.

9

EN İYİ İLK FİLM

Kazanan: Son of Saul | László Nemes
Runner-up: Goodnight Mommy | Severin Fiala ve Veronika Franz
Diğer adaylar: The Diary of a Teenage Girl, Ex Machina, The Mend

En İyi Film kategorisinde aday ettiğim bir ilk filmi ödüllendirmememi beklemiyordunuz umarım. İkinciliği de son anda top 10’umdan çıkardığım Goodnight Mommy’ye verdim. Şu bir gerçek ki 2015, ilk kez yönetmenlik koltuğuna oturanların seyirciyi epey büyülediği bir yılda. Aday ettiğim beş yapım haricinde buraya Testament of Youth’un da adını eklemek şart.

10

EN İYİ TOPLU PERFORMANS

Kazanan: Tangerine
Runner-up: Steve Jobs
Diğer adaylar: Inside Out, The Lobster, Sisters

Sırf donut shop sahneleri için bile sonuna kadar Tangerine! Bu yıl daha eğlenceli, daha uyumlu başka bir ekip gördük mü bilmiyorum. Steve Jobs’da da herkesin ayrı ayrı muazzam performanslar çıkardığına şüphe yok. O yüzden ikinciliğe Fassy’nin önderlik ettiği Seth Rogen, Katherine Waterston, Michael Stuhlbarg, Sarah Snook gibi görünmez kahramanlara teslim ettim.

11

EN İYİ GENÇ OYUNCU

Kazanan: Karidja Touré | Girlhood
Runner-up: Bel Powley | The Diary of a Teenage Girl
Diğer adaylar: Oona Laurence (Southpaw), Milo Parker (Mr. Holmes), Assa Sylla (Girlhood)

Jacob Tremblay (Room) ve Abraham Attah’ı (Beasts of No Nation) listemden atma sebebim son anda izlediğim Girlhood idi. Ve garip bir şekilde bu iki rakibini tarihin tozlu sayfalarına gömen kızlarımızdan biri ödülün de sahibi oldu ayrıca. Karidja Touré’ye Oscar Boy heykelciğini teslim ederken Bel Powley’ye de uzaktan el sallıyorum. İlk büyük rolünde koca bir filmi sırtında taşımak ve üstelik bunu tartışmalar yaratan bir filmde yapmak kolay iş değil.

FURY ROAD

EN İYİ KURGU

Kazanan: Mad Max: Fury Road | Margaret Sixel
Runner-up: Sicario | Joe Walker
Diğer adaylar: Amy, Creed, Steve Jobs

Tartışmaya dahi gerek yok. Tabii ki de birinci Mad Max: Fury Road. Umuyorum bu daldaki zaferinin yanına bir de Oscar’ı ekler. Çünkü kolaj harikası (!) The Big Short’un kazandığını görmeye tahammül edemeyeceğim. Runner-up… Sicario!

FURY ROAD

EN İYİ GÖRÜNTÜ YÖNETİMİ

Kazanan: Mad Max: Fury Road | John Seale
Runner-up: Carol | Edward Lachman
Diğer adaylar: The Duke of Burgundy, The Revenant, Son of Saul

Sırf Charlize Theron’ın artık yorulup dizlerinin üzerine çökerek isyan ettiği o sahne için bile John Seale’ı ödüllendirebilirim. Lubezki’ye zaten henüz Akademi tarafından ilah ilan edilmeden önce ödül vermeye başlamıştım. Oscar Boy tarihinin 3 ödül almış ender (ve sanırım tek) isimlerinden. O yüzden ikinciliğe de Carol’a veriyorum.

Ex Machina

EN İYİ PRODÜKSİYON TASARIMI

Kazanan: Ex Machina | Mark Digby ve Michelle Day
Runner-up: Star Wars: The Force Awakens | Rick Carter, Darren Gilford ve Lee Sandales
Diğer adaylar: Anomalisa, Crimson Peak, Mad Max: Fury Road

Burada sıradışı bir seçim yapıp görkemli setleri değil de Ex Machina’nın tekinsiz, klostrofobik ortamını ödüllendirmek istedim. Merak etmeyin Star Wars’da ikincilikte duruyor.

Brooklyn

EN İYİ KOSTÜM TASARIMI

Kazanan: Brooklyn | Odile Dicks-Mireaux
Runner-up: Cinderella | Sandy Powell
Diğer adaylar: The Dressmaker, Far from the Madding Crowd, The Hateful Eight

Brooklyn ile ilgili sevdiğim yegane şeydi sanırım kostümleri. O yüzden filme bayılmamış olsam da Odile Dicks-Mireaux’yu ödülsüz gönderemiyorum. Bu arada ilginç bir detay, Sandy Powell’ın runner-up pozisyonuna düştüğü üçüncü film bu. Always a bridesmaid, never the bride…

16

EN İYİ ÖZGÜN MÜZİK

Kazanan: Carol | Carter Burwell
Runner-up: Far from the Madding Crowd | Craig Armstrong
Diğer adaylar: Creed, Mad Max: Fury Road, Star Wars: The Force Awakens

Tartışmalara tamamen kapalı bir kategori daha. Carter Burwell’in kariyerindeki efsanevi çalışmalardna biri daha Carol. Aslında sadece burada değil, dağıttığım 24 kategoride de ödüllendirmem gerek. Eğer 2015’i tek bir besteyle hatırlayacaksam, o da Burwell’in Carol’ın açılışı için yaptığı şarkı olur. İkinciyi merak edenler Far from the Madding Crowd’ı görünce şaşırabilirler. Craig Armstrong’un bestelerine bir göz atın ve öyle karar verin derim.

17

EN İYİ ÖZGÜN ŞARKI

Kazanan: “Simple Song #3” | Youth
Runner-up: “Cold One” | Ricki and the Flash
Diğer adaylar: “Can’t Bring Me Down” (Dope), “I’ll See You in My Dreams” (I’ll See You in My Dreams), “Writing’s on the Wall” (Spectre)

Özgün şarkı kategorisi zayıf bir yıl geçirse de hem birincim, hem de ikincimi defalarca dinledim. O yüzden bana iddia edildiği kadar zayıf gelmiyor. Youth’la ilgili tüm kötü şeyleri unutmanızı sağlayan “Simple Song #3” ve Meryl Streep’in kızıyla eski eşine bir salonun ortasında çaldığı “Cold One”.

18

EN İYİ MÜZİK KULLANIMI

Kazanan: We Are Your Friends
Runner-up: Tangerine
Diğer adaylar: Dope, Magic Mike XXL, Youth

We Are Your Friends soundtrack’i bu sene en çok tükettiğim albümlerden biri oldu. Tangerine’in de kulakları sağır eden ucuz club şarkıları es geçilecek gibi değil. İkisi de hikayenin ruhunu müzikle besleyen yapımlardı ne de olsa.

FURY ROAD

EN İYİ MAKYAJ & SAÇ TASARIMI

Kazanan: Mad Max: Fury Road
Runner-up: The Hunger Games: Catching Fire – Part 2
Diğer adaylar: Everest, Goodnight Mommy, The Revenant

Mad Max sanırım her karakterinin suratında ağır bir makyaj taşıdığı ender filmlerden biriydi. Ve tek bir tanesi dahi sırıtmadığından hiç düşünmeden ödül veriyorum. İkincilik ise Tigris’in hatrına The Hunger Games’in oldu.

20

EN İYİ GÖRSEL EFEKT

Kazanan: Ex Machina
Runner-up: Mad Max: Fury Road
Diğer adaylar: Jurassic World, The Revenant, Star Wars: The Force Awakens

Tıpkı prodüksiyon tasarımı dalındaki gibi gözümüze sokmadan bir şeyler başaran bir filmi ödüllendirmek istedim ve bu da beni Ex Machina’ya itti. İkincim Mad Max, yoksa şüpheniz mi vardı?

21

EN İYİ SES

Kazanan: Mad Max: Fury Road
Runner-up: The Revenant
Diğer adaylar: Sicario, Spectre, Star Wars: The Force Awakens

Üzerine yorum yapacak bir şey yok. Ses miksajı sayesinde ayakta duran iki yapımın da adını anmak istedim. O yüzden birinci Mad Max, ikinci The Revenant. Fakat hala acaba Sicario’ya da ucundan bir şeyler mi verseydim diye düşünmüyor değilim.

22

EN İYİ ANİMASYON

Kazanan: Inside Out
Runner-up: Anomalisa
Diğer adaylar: The Good Dinosaur, Home, The Peanuts Movie

Sırf En İyi Film ödülümü Inside Out’a verdim diye bir paylaştırmaya gidip burada Anomalisa’yı taçlandırabilirdim; ama gönlüm el vermedi. Diğer üç adayın da formalite icabı orada olduğunu anlamışsınızdır zaten. O yüzden seçimlerim şaşırtmamış olmalı.

A young Amy Winehouse

EN İYİ BELGESEL

Kazanan: Amy
Runner-up: Listen to Me Marlon
Diğer adaylar: Best of Enemies, Going Clear: Scientology and the Prison of Belief, The Hunting Ground

Bu yıl beni hüngür hüngür ağlattı Amy. Sanıyorum bir belgeselde daha önce bu başıma hiç gelmemişti. Gerçi The Square’de tüylerimin diken diken olduğunu inkar edemeyeceğim. 2015’i kapatmaya hazırlandığım haftada izlediğim Listen to Marlon da ikincim oldu. Böyle hikayelerin sıradışı yöntemlerle anlatılmasına hayranım.

24

EN KÖTÜ FİLM

Kazanan: Fifty Shades of Grey
Runner-up: The SpongeBob Movie: Sponge Out of Water
Diğer adaylar: Hot Pursuit, Love, Seventh Son

Ve son ödül… Tabii ki de birinci bu yıl izlediğim en korkunç yapım Fifty Shades of Grey’in. Esasında sadece filmi değil, bu kitabı, kitabı alanları, kitaptan büyük bir zevkle konuşan akıllıları da ödüllendiriyorum. Salute! İkinci tabii ki SpongeBob. Televizyondaki versiyonundan daha kötüsünü de yapabiliyorlarmış, onu gördük.


Ödül karnesi

  • 5 – Mad Max: Fury Road
  • 3 – Inside Out
  • 2 – Carol, Ex Machina
  • 1 – Amy, Anomalisa, Brooklyn, Fifty Shades of Grey, Girlhood, The End of the Tour, The Lobster, Son of Saul, Steve Jobs, Tangerine, We Are Your Friends, Youth
Devamını oku
4 Comments

4 Comments

  1. Bart holomew

    21 Ocak 2016 at 14:29

    Bütün yıl boyunca açıklanan en iyi bu. Good job my friend 😉

  2. Refik Eren Uysal

    21 Ocak 2016 at 17:32

    Listeyi çok beğendim ama özellikle en iyi film ve yardımcı kadın oyuncu seçimlerinize BA-YIL-DIM 🙂

  3. Gözen

    25 Ocak 2016 at 17:35

    Oscar boy ne zaman seninle benim fikirlerimiz bu kadar uyuş mamaya başladı?

    • Umur

      25 Ocak 2016 at 17:38

      Ama sinema ve özellikle ödül sezonu fikir ayrılıkları olduğu için güzel değil mi? Tartışması, takip etmesi, sevinmesi, sinirlenmesi… Çok keyifli! 🙂

Yorum yazın...

Oscar Boy sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin