Oscar 2017
89. Akademi Ödülleri – Son Aday Tahminleri Part II: Görsel kategoriler & yabancı film
Dün işitsel kategorileri tahmin ederken fazla risk almayınca tüm cesaretimi bugüne ayırdım. Bazı kategorilerde ezberleri bozmadan adım adım ilerlesem de Hail Caesar (prodüksiyon tasarımı), Kubo and the Two Strings (görsel efekt), The Dressmaker (kostüm tasarımı) gibi çılgınlıklarım da yok değil. Yavaş yavaş ana dallara ilerliyoruz. Salı günü adaylar açıklanmadan evvel son tahmin yazılarımın üçüncü parçasını, Gold Diggers’ın seçimlerini ve tabii ki de olmazsa olmaz podcastimizi de Oscar Boy sayfalarında bulacaksınız. Şimdi yine yağlanalım ve meydana çıkıp güreşelim. Buyursunlar:
KURGU
Yıllar yılı burayı kazanan En İyi Film ödülünü de alır diye kandırıldığımız için tahminleri de bu yönde şekillendirmemize şaşmamalı. Ama tercihli oy pusulası sağolsun son birkaç senedir En İyi Film ödülünden bağımsız zaferler de görmüyor değiliz kurgu kategorisinde. Öyle ki buraya aday dahi olamayıp evine en önemli Oscar’la dönen yapımlar bile mevcut. Ama tabii La La Land’in gözle görülür kurgusu ve Moonlight’ın Barry Jenkins’in vizyonundan sonraki en büyük gücü inkar edilecek gibi değil. Hacksaw Ridge de ikinci yarıdaki savaş sahnelerinde elle tutulur montajıyla iddialı aday adaylarından biri gibi duruyor. Dalın dördüncü ve beşinci koltuklarını doldurmaya kalkıştığımızda ise tereddütler başlıyor. Arrival şaka maka yarışın önde gelen beş filmi arasına girmeyi başardı. Peki teknik kurgudan ziyade hikaye kurgusuyla branş üyelerinin gözüne girebilir mi? Ve bir de Manchester by the Sea sorunsalı var ki, ben neden bilmem onun hileli matematiğini Oscar adaylığına daha yakın görüyorum. Sırada bekleyenlerden Nocturnal Animals ve Hell or High Water ne kadar sevildiklerine bağlı olarak şaşırtabileceği gibi son birkaç haftadır ciddi anlamda kurgu adaylığı almak için kampanya yapan O.J.: Made in America’yı da görmezden gelmeyin derim. Ama tabii tüm sezonu es geçen Silence’dan Thelma Schoonmaker da eğer ki film Akademi üyelerine ulaşabilmiş ise “efsane” kontenjanından sıyrılır gelir.
[one_fifth]
1. LA LA LAND
Tom Cross
(Lionsgate)
[/one_fifth]
[one_fifth]
2. MOONLIGHT
Joi McMillon, Nat Sanders
(A24 Films)
[/one_fifth]
[one_fifth]
3. HACKSAW RIDGE
John Gilbert
(Lionsgate)
[/one_fifth]
[one_fifth]
4. MANCHESTER BY THE SEA
Jennifer Lame
(Amazon & Roadside)
[/one_fifth]
[one_fifth_last]
5. ARRIVAL
Joe Walker
(Paramount)
[/one_fifth_last]
İddialılar: Nocturnal Animals, Hell or High Water
Uzak ihtimaller: Silence, O.J.: Made in America, Rogue One
GÖRÜNTÜ YÖNETİMİ
Ana kategorilerden sonra izlemesi en keyifli yarış görüntü yönetiminde oluyor ve bu sene Akademi üyeleri branşın derneği ile benzer bir aday listesi çıkaracağa benziyor. Şu ana kadar eleştirmen cephesinden tüm sinematografi ödüllerini toplayan La La Land ve Moonlight tabii ki de bu tahminlerimizin de zirvesinde. Zamanında Selma ile adaylığı ucundan kaçıran Bradford Young, görüntü yönetmenlerinden adaylık almayı başarmış ilk siyahi olmak için mücadele veriyor ve Arrival çok iyi bir fırsat oldu Young’ın tarih yazması için. Hemen ardından listeme bu sene Rogue One’da da çalışan ve daha evvel hem Zero Dark Thirty hem de Foxcatcher ile mücadele vermiş Greig Fraser’ı (Lion) ekliyorum. Filmi beğenmeyenler bile Fraser’ın işçiliğini övüyor ne de olsa. Gerçi eleştirmenlerin beğenmemesi çok dert değil. Sektör, Lion’a olan desteğini açıkça belli etti. Ve son olarak da ana kategorilerdense teknik dallarda sesi çıkacağa benzeyen Silence ile Rodrigo Prieto’yu iliştiriyoruz. Nocturnal Animals, Jackie ve Hacksaw Ridge sürpriz yapma haklarını ellerinde tutuyorlar. Üçü de yılın görüntü yönetimi namına en şatafatlı işleri. Abartılı bir sürpriz arayanlar ise bu dalın gediklisi Roger Deakins’e (Hail, Caesar!) ya da gişede batan Live by Night ile Robert Richardson’a ilgi gösterebilir.
[one_fifth]
1. LA LA LAND
Linus Sandgren
(Lionsgate)
[/one_fifth]
[one_fifth]
2. MOONLIGHT
James Laxton
(A24 Films)
[/one_fifth]
[one_fifth]
3. ARRIVAL
Bradford Young
(Paramount)
[/one_fifth]
[one_fifth]
4. LION
Greig Fraser
(The Weinstein Company)
[/one_fifth]
[one_fifth_last]
5. SILENCE
Rodrigo Prieto
(Paramount)
[/one_fifth_last]
İddialılar: Nocturnal Animals, Jackie, Hacksaw Ridge
Uzak ihtimaller: Hail Caesar, Hell or High Water, Live by Night
PRODÜKSİYON TASARIMI
Neden bilmem, prodüksiyon tasarımı tahminlerime epey güveniyorum. Sırayla gidecek olursak… La La Land zaten mümkün olsa yabancı film dalına dahi aday edilecek. O yüzden şimdilik mutlak favori gibi yaklaşılmasını doğal karşılıyorum. Fantastic Beasts and Where to Find Them, daha evvel Harry Potter filmleriyle burada yarışmış ekibin imzasını taşıyor. Onları da hiç çekinmeden tahminlerinize ekleyebilirsiniz. Ardından tahmin stilimizi biraz değiştirip set tasarımcılarının pek sevdiği Jess Gonchor ile Nancy Haigh’i davet ediyoruz sahneye. Hail Caesar, Oscar kampanyasıyla hiç uğraşmadı ama zaten prodüksiyon tasarımı ve kostüm tasarımı dalları tanıtıma çok ihtiyaç duyulan platformlar değil. Nocturnal Animals’ın da modern setlere pek ilgisi yokmuş gibi görülen Akademi tarafından beğenileceğini düşünüyorum. Tom Ford’un filmi IQ seviyesini aşağı çeken bir içeriğe sahip olsa da görsel anlamda tatmin ediyor. Ve son olarak da Silence. Tıpkı Jess Gonchor da yaptığımız gibi Dante Ferretti adını görünce de heyecanlanmadan edemiyoruz. Ne de olsa o da bir duayen ve Scorsese’nin büyük dallara sızamamış filmleriyle bile hakkına düşeni almış. Bu beşlinin haricinde Jackie’nin Beyaz Saray’ından, Arrival’ın uzay gemilerinden ve Doctor Strange’in New York’undan medet umulabilir. Ama paragrafın başında da dediğim gibi prodüksiyon tasarımı tahminlerime çok güveniyorum. Umarım lastikleri patlatmam.
[one_fifth]
1. LA LA LAND
David & Sandy Reynolds-Wasco
(Lionsgate)
[/one_fifth]
[one_fifth]
2. FANTASTIC BEASTS AND WHERE TO FIND THEM
Stuart Craig, James Hambige, Anna Pinnock
(Warner Bros.)
[/one_fifth]
[one_fifth]
3. HAIL, CAESAR!
Jess Gonchor, Nancy Haigh
(Universal)
[/one_fifth]
[one_fifth]
4. NOCTURNAL ANIMALS
Shane Valentino, Meg Everist
(Focus Features)
[/one_fifth]
[one_fifth_last]
5. SILENCE
Dante Ferretti, Francesca Lo Schiavo
(Paramount)
[/one_fifth_last]
İddialılar: Jackie, Arrival, Doctor Strange
Uzak ihtimaller: The Handmaiden, Hidden Figures, Passengers
KOSTÜM TASARIMI
Eli yüzü düzgün dönem filmi eksikliğinden kostüm tasarımı dalında da hesaba kitaba giriştiğimizde epey alternatif çıkıyor önümüze. Jackie kimseler tarafından izlenmese de birkaç görseline bakıp aday edilecek kadar muazzam oyuncularını giydirme konusunda. Keza Fantastic Beasts and Where to Find Them için de durumlar aynı. Bir de zaten kostüm tasarımcıları branşı tanıdıklarını Oscar beşlisine taşımaya bayılıyor ve bu dalın Meryl Streep’i Colleen Atwood ve Sandy Powell biliyorsunuz ki. La La Land’in arkasında Tarantino’nun kadim dostu Mary Zophres var. Zophres’in kostümlerle ilgili verdiği röpörtajların haddi hesabı olmadığı için filmin çağdaşlığına bakmadan tahminlerimize ekliyoruz. Dönem filmidir ne yapsa yeridir diyerek Florence Foster Jenkins’i de dışarıda bırakmamaya gayret ettim. Son sıraya gelindiğinde The Dressmaker ile Allied arasında gidip geliyorum. CDG’den (Kostüm Tasarımcıları Birliği) adaylık alamayan yapımlar eğer En İyi Film kategorisinde ciddi bir favori değil ise Akademi’den pek yüz bulamıyor. O yüzden The Dressmaker’ı branş üyelerine etkinlik düzenleyen Allied’a tercih edeceğim. Ve bir de Kubo and the Two Strings vakası var. Akademi’nin bu dalda bir animasyonu ağırlamaya hazır olup olmadığını hep beraber göreceğiz.
[one_fifth]
1. JACKIE
Madeline Fontaine
(Fox Searchlight)
[/one_fifth]
[one_fifth]
2. FANTASTIC BEASTS AND WHERE TO FIND THEM
Colleen Atwood
(Warner Bros.)
[/one_fifth]
[one_fifth]
3. LA LA LAND
Mary Zophres
(Lionsgate)
[/one_fifth]
[one_fifth]
5. FLORENCE FOSTER JENKINS
Consolata Boyle
(Paramount)
[/one_fifth]
[one_fifth_last]
5. THE DRESSMAKER
Marion Boyce, Margot Wilson
(Amazon & Broad Green)
[/one_fifth_last]
İddialılar: The Dressmaker, Kubo and the Two Strings
Uzak ihtimaller: Hidden Figures, Hail Caesar, Love & Friendship
MAKYAJ & SAÇ TASARIMI
Makyaj & saç tasarımı dalı bu yılın en büyük felaketini yaşatmaya epey yakın. Son 7 finalist arasına kalmayı başarmış Suicide Squad, geçen seneki Fifty Shades of Grey gibi bir dalda Oscar’a aday olabilir. Ama neyse ki ondan çok daha iddialı filmlerle yarışıyor. Florence Foster Jenkins’in dönem saçları, Deadpool’un yanmış Ryan Reynolds suratı ve daha evvel de bu daldan alnının akıyla ayrılmış Star Trek franchise’ının son demi Star Trek Beyond en ideal senaryo gibi durmakta. Yalnız geçtiğimiz yıl da bir kuzey filminin hiç beklenmedik bir şekilde prostetikleriyle kısa listeye kaldığını görmüş, ardından da aday olmasını izlemiştik. O yüzden A Man Called Ove’ye pek kayıtsız kalamıyorum. Bir de Hail Caesar tehditi var tabii ki. Saç & makyaj ekibinin tamamı daha önce Emmy adaylığı alıp rüştünü ispat etmiş isimlerle dolu.
[one_third]
1. DEADPOOL
(20th Century Fox)
[/one_third]
[one_third]
2. STAR TREK BEYOND
(Paramount)
[/one_third]
[one_third]
3. A MAN CALLED OVE
(Music Box)
[/one_third_last]
İddialılar: A Man Called Ove, Hail Caesar
Uzak ihtimaller: Suicide Squad, The Dressmaker
GÖRSEL EFEKT
Bugüne kadar En İyi Film dalında adaylık ihtimali olup da burayı es geçen bir film olmadı. Ama Arrival’ın gösterişsiz efektleri, adaylık almak için branş üyelerine sunum yapılırken pek ilgi görmedi deniyor. Hatta dedikodulara bakılırsa en iyi reaksiyonları Deepwater Horizon almış. Geçtiğimiz yıl Ex Machina’yı sürpriz bir şekilde aday edip aynı zamanda da ödüle layık gören Akademi’nin yine oylama sistemindeki farklılıklar sebebiyle büyük sürprizler yapacağına inancım tam. Mesela epey agresif bir kampanya yürüten Kubo and the Two Strings için epey umutluyum. The Jungle Book ve Rogue One ikilisi zaten teknik anlamda çığır açan efektleriyle epey iddialı duruyor. Bir de Doctor Strange her ne kadar Oscar yarışının içerisinde Deadpool’dan daha geride kalmış bir gişe filmi gibi dursa da görsel efekt adaylığının yanına ses miksajı ve prodüksiyon tasarımı adaylıklarını da ekleyebilir. Hatta Arrival benim tahmin ettiğim gibi gerçekten kategori dışında kalırsa ciddi bir tehdide bile dönüşebilir.
[one_fifth]
1. THE JUNGLE BOOK
(Disney)
[/one_fifth]
[one_fifth]
2. ROGUE ONE: A STAR WARS STORY
(Disney)
[/one_fifth]
[one_fifth]
3. DOCTOR STRANGE
(Disney)
[/one_fifth]
[one_fifth]
4. DEEPWATER HORIZON
(Lionsgate)
[/one_fifth]
[one_fifth_last]
5. KUBO AND THE TWO STRINGS
(Focus Features)
[/one_fifth_last]
İddialılar: Arrival, Fantastic Beasts and Where to Find Them
Uzak ihtimaller: Passengers, The BFG, Captain America: Civil War
YABANCI FİLM
Yabancı film yarışından o kadar bezdim, o kadar sıkıldım ki… Elle adaylık alamadığı için yarış tamamen Toni Erdmann’a kaldı ve rakipleri de birbirinden zayıf filmler. Kuzeyden ihraç edilmiş Land of Mine ve A Man Called Ove, kolay hazmedilebilir ana akım örnekleri olduğundan özellikle bu dalın gönüllülerince mutlak surette aday edilecektir. My Life as a Zucchini de 60 dakikalık kalp ısıtan formülüyle buram buram Oscar adaylığı kokuyor. Zamanında Waltz with Bashir’in çifte adaylıkla rekor kırmasını beklemiştik. Şimdi bunu Claude Barras’ın filmi hem yabancı film hem de animasyon dalına sızarak başaracak. A Separation sayesinde okyanusun diğer tarafında adını ezberleten Asghar Farhadi de önümüzdeki hafta Türkiye’de de vizyona girecek The Salesman’iyle iddialı aday adayları arasında. Burada herkesin tek korktuğu şey Xavier Dolan’dan gelecek çirkin bir sürpriz. The King’s Choice’un tarih dersi ya da Tanna’nın egzantrikliği oy toplayabilir mi bilmiyorum.
1. TONI ERDMANN
Maren Ade
(Almanya)
[/one_fifth]
2. LAND OF MINE
Martin Zandvliet
(Danimarka)
[/one_fifth]
[one_fifth]
3. A MAN CALLED OVE
Hannes Holm
(İsveç)
[/one_fifth]
[one_fifth]
4. MY LIFE AS A ZUCCHINI
Claude Barras
(İsviçre)
[/one_fifth]
[one_fifth_last]
5. THE SALESMAN
Asghar Farhadi
(İran)
[/one_fifth_last]
İddialılar: The King’s Choice, Paradise
Uzak ihtimaller: Tanna, It’s Only the End of the World
Yarın: Ana kategoriler (film, yönetmen, erkek oyuncu, kadın oyuncu, yardımcı erkek oyuncu, yardımcı kadın oyuncu, özgün senaryo, uyarlama senaryo).