Oscar 2019
Oscar Rehberi ’18: En İyi Özgün & Uyarlama Senaryo
Her sene bunu tekrarlıyorum ama yine söylemeden geçemeyeceğim: Oscar sezonuna yabancı olanların ya da ilgilenip de Oscar’ı 10 kişilik bir jürinin dağıttığını düşünenlerin özgün senaryo dalını “En Özgün Senaryo” olarak almasını epey gülünç buluyorum açıkçası. Halbuki Türkçe’nin azizliğinden başka bir şey yok burada. Çevirirken uyarlama ile direkt beyazperde için yazılmış, daha evvel tiyatroda ya da başka bir uzun/kısa metrajlı filmde kullanılmamış metinleri ayırabilmek için bu başlık. Akademi her yıl oturup yarışın içerisindeki filmlerin hangi kategoride değerlendirmeye alınacağına karar veriyor biliyorsunuz iş senaryolara geldiğinde. Bu sene tüm sezon boyunca farklı bir dalda yarışıp Moonlight ve Whiplash gibi sıra Oscar’a geldiğinde yer değiştiren The Ballad of Buster Scruggs var mesela. Alın mesajı!
WGA (Senaristler Birliği) ödüllerini bu gece dağıtacağı için esasında bir gün daha beklemek yararlı olabilirdi. Üyesi olmayanları aday etmeyen sendikanın bu aptal kuralı yüzünden The Favourite dışarıda kaldı mesela. Bu da Green Book’un önünü epeyce açmışa benziyor. Ben aynı durumun Oscar’da da tekrarlanacağı kanaatindeyim. En İyi Film ödülünün favorilerinden Green Book, çok daha iyi bir senaryosu olmasına rağmen The Favourite’ı devirecek gibi duruyor. Burada sürpriz arayanlara First Reformed’un adını da vermek mümkün. Ama Schrader’ın sektör tarafından pek sevilmediği ve filminin de doğru düzgün izlenmediği kaçınılmaz bir gerçek. Dolayısıyla çok da ümitlenmenizi önermem.
ÖZGÜN SENARYO
Kazanacak: Green Book
Kazanabilir: The Favourite
Kazanmalı: The Favourite
Aday olmalıydı: Private Life
Uyarlama senaryo kanadında BlacKkKlansman’ın ipi göğüslediğine şahit olacağız sanıyorum hepimiz. If Beale Street Could Talk, Fences gibi “uyarlanmamış uyarlama” desteği görse de Spike Lee’ye bir türlü ödül veremeyen Akademi için büyük bir fırsat. Eminim sahneye çıktığında koca salon ve tabii ki evlerimizde bizler de ayağa kalkıp alkışlarımızla eşlik edeceğiz Lee’nin kariyer ödülüne. Belki Akademi zamanında hak yememiş olsa Can You Ever Forgive Me kazanmalı isyanlarımla başınızı da ağrıtabilirdim. Ancak ben de Lee’yi altın heykelcikle o sahnede görmeyi çok istiyorum.
UYARLAMA SENARYO
Kazanacak: BlacKkKlansman
Kazanabilir: If Beale Street Could Talk
Kazanmalı: Can You Ever Forgive Me?
Aday olmalıydı: Burning
ÖZGÜN SENARYO
THE FAVOURITE
- Deborah Davis ve Tony McNamara: İkisinin de ilk Oscar adaylığı.
FIRST REFORMED
- Paul Schrader: İlk Oscar adaylığı.
GREEN BOOK
- Nick Vallelonga, Brian Hayes Currie ve Peter Farrelly: Yapımcı kimlikleriyle En İyi Film dalında da yarışan üçlünün ilk Oscar adaylığı.
ROMA
- Alfonso Cuarón: Bu yıl En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Görüntü Yönetimi dallarında da yarışan Cuarón’un toplamda onuncu Oscar adaylığı. Cuarón, Gravity (2013) ile yönetmen ve kurgu ödüllerini evine götürmüş, En İyi Film kategorisinde ise avucunu yalamıştı. Ayrıca Childen of Men (2006) ile uyarlama senaryo ve kurgu kategorilerinde yarıştığını, Y tu mamá también (2001) ile de özgün senaryo dalında adaylık elde ettiğini ekleyeyim.
VICE
- Adam McKay: Bu sene En İyi Film ve En İyi Yönetmen dallarında da yarışan McKay’in toplamda beşinci adaylığı. The Big Short (2015) ile de uyarlama senaryo ve yönetmen kategorilerinde yarışmış, hatta uyarlama senaryo ödülünü eve götürmüştü.
UYARLAMA SENARYO
THE BALLAD OF BUSTER SCRUGGS
- Joel Coen: On beşinci Oscar adaylığı. No Country for Old Men (2007) ile üç (film, yönetmen, uyarlama senaryo), Fargo (1996) ile bir ödül (özgün senaryo) kazanmış. Ayrıca Fargo (1996) ile yönetmen ve kurgu; O Brother Where Art Thou? (2000) ile uyarlama senaryo; No Country for Old Men (2007) ile kurgu; A Serious Man (2009) ile özgün senaryo ve film, True Grit (2010) ile yönetmen, film ve uyarlama senaryo, Bridge of Spies (2015) ile ise uyarlama senaryo adayları arasına girmiş.
- Ethan Coen: On beşinci Oscar adaylığı. No Country for Old Men (2007) ile üç (film, yönetmen, uyarlama senaryo), Fargo (1996) ile bir ödül (özgün senaryo) kazanmış. Ayrıca Fargo (1996) ile film ve kurgu; O Brother Where Art Thou? (2000) ile uyarlama senaryo; No Country for Old Men (2007) ile kurgu; A Serious Man (2009) ile özgün senaryo ve film, True Grit (2010) ile yönetmen, film ve uyarlama senaryo, Bridge of Spies (2015) ile ise uyarlama senaryo adayları arasına girmiş.
BLACKkKLANSMAN
- Charlie Wachtel, David Rabinowitz ve Kevin Willmott: Üçünün de ilk Oscar adaylığı.
- Spike Lee: Film ve yönetmen kategorilerinde de yarışan Lee’nin toplamda beşinci Oscar adaylığı. Do the Right Thing (1989) ile özgün senaryo, 4 Little Girls (1997) ile belgesel kategorilerinde yarışmasına rağmen ödülü kazanamamış. Ancak 2016’da Akademi’den aldığı bir Onur Ödülü bulunmakta.
CAN YOU EVER FORGIVE ME?
- Nicole Holofcener ve Jeff Whitty: İkisinin de ilk Oscar adaylığı.
IF BEALE STREET COULD TALK
- Barry Jenkins: Üçüncü Oscar adaylığı. Moonlight (2016) ile büyük bir başarı elde eden Jenkins uyarlama senaryo ödülünü evine götürmüş, yönetmen kategorisinde ise ödülü La La Land’e kaptırmıştı.
A STAR IS BORN
- Eric Roth: Beşinci Oscar adaylığı. Bugüne kadar hep uyarlama senaryo kategorisinde yarışan Roth, Forrest Gump (1994) ile Oscar kazanmış, The Insider (1999), Munich (2005) ve The Curious Case of Benjamin Button (2008) ile de aday edilmişti.
- Will Fetters: İlk Oscar adaylığı.
- Bradley Cooper: Film ve erkek oyuncu dallarında da aday edilen Cooper’ın toplamda yedinci Oscar adaylığı. Daha evvel Silver Linings Playbook (2012) ve American Sniper (2014) ile erkek oyuncu, American Hustle (2013) ile yardımcı erkek oyuncu, American Sniper (2014) ile film dallarında yarışmıştı. Henüz Oscar’ı yok.