Takip et

Dizi Eleştirisi

Rötarlı Sezon Günlükleri: Hâlâ İzlemediğiniz Müthiş Diziler

tarihinde yayınlandı.

Emmy oylama dönemi yaklaşırken diziler hakkında çene çalma hızımı da artırdım bir güzel. Televizyonda ne varsa tüketen bloggerınız olarak klavyemin başından hâlâ izlemediğiniz müthiş dizilerle bildiriyorum…

[one_third]

[/one_third]

[two_third_last]

AS WE SEE IT (1. Sezon)
Otizm spektrumunda yer alan üç oda arkadaşının hayatını konu alıyor Prime’da ekrana gelen bu tatlı dizi. Derdi de çok açık ve net: Kim olduğuna dair sorularına henüz cevap bulamadığı için ergenliğini yaşayamanların, yirmilerini bu rötar yemiş büyüme sancılarına ayırmak zorunda kalmasını “çok farklı” bir şeymiş gibi göstermeden, bütün evrenselliğiyle masaya koyuyor. Bir iş sahibi olmak, belli motivasyonlar için kendinden feragat etmek, sözünü sakınmak gibi hepimizin içselleştirdiği pek çok gündelik hayatta kalma eylemleri bu gençler için dev bir tümsek olsa da kapılar hep aynı yere açılıyor. Jack, Harrison ve Violet karakterlerini spektrumda yer alan oyuncuların canlandırması zaten başlı başına mucizevi bir kasting harikası ama As We See It sadece bununla yetinmekle kalmıyor, pozitifliğini hep doğru olmaktan almayan, gerçek ve çok iyi temsiller koyuyor ekrana. Hikâyede bu üçlüye göz kulak olan ve spektrumda yer almayan tarafların yaşamlarını birincilleştirmemesi de cabası. Bir İsrail dizisinden uyarlanan yapımın arkasında Parenthood ve Friday Night Lights gibi acılara yürüyüp korkmayan yapımlara el atmış Jason Katims var ayrıca. Yani bu da ne demek? Herhangi bir bölümü yüreğinize taş oturmadan tamamlarsanız kalp transplantı yapılıyor…

[/two_third_last]


[one_third]

[/one_third]

[two_third_last]

ABBOTT ELEMENTARY (1. Sezon)
Birkaç seneye Modern Family, The Office, Parks and Recreation gibi televizyon klasikleri arasında adı sayılmaya başlayacak bir mockumentary Abbott Elementary. Parodi maksadıyla yapılan kurgusal belgesel türünün başarılı örnekleri arasına kısacık ilk sezonuyla şimdiden adını yazdıran yapım, Amerikan eğitim sisteminin devlet okullarında yarattığı, kimseye yararı dokunmayan manzara içerisinde yapıyor şakalarını. İşini seven ancak kaynakların dağılımı sağolsun asla o ideal temeli atamayan öğretmenlerimiz biraz Amy Poehler’ın Leslie Knope’unu hatırlatmakta. Ama hepsi hayatın farklı alanlarında pişmiş ve hayatta kalmış insanlar. Siyah kültürün ağırlıkta olduğu okul çatısının altında da bazen omuz omuza, bazen de karşı karşıya mücadelelerini verip gurur duyacakları yeni bir jenerasyon yetiştirmekle meşguller. Abbott Elementary’nin işlemesinin esas sebebi ise zamanlı şakalarından, her karakterinin şahsına münhasır olmasından, ilgiyi ayakta tutacak devamlılığı bulunan yan hikâyeler anlatmasından daha öte bir yerde. İnanılmaz bir kimya var ekibin arasında. Dizinin aynı zamanda yaratıcısı olan başroldeki Quinta Brunson, “düz” tiplemeyi canlandırırken rol arkadaşları (bilhassa Janelle James ve Sheryl Lee Ralph) her hafta harikalar yaratıyor. İkinci sezon da yolda, yetişin!

[/two_third_last]


[one_third]

[/one_third]

[two_third_last]

THIS IS GOING TO HURT (Mini Dizi)
Adam Kay adındaki bir doktorun jinekolog olarak görev yaptığı ilk hekimlik yıllarını anlatan kitap serisi, kısa bir süre önce televizyona uyarlandı. Ben Whishaw’un başrolünde olduğu yapımın devamının da gelmesi söz konusu hatta. Çünkü bu yedi bölümlük ilk tadımlıkta henüz kitaptaki materyalin tamamı tüketilmiş değil. Ölüm kavramıyla karanlık ama bir taraftan da mizahi bir yerden ilişki kuran dizi ana karakterinin, sağlık sistemi içerisinde kimliğini, benliğini, akıl sağlığını kaybedişiyle ilgileniyor. Ama bir taraftan da henüz kendisiyle barışmamış, iş arkadaşlarına eşcinsel olduğunu söyleyemeyen, erkek arkadaşının varlığından bahsedemeyen biri Adam. Özel hayatıyla profesyonel iş hayatı arasındaki denge bozuldukça da şirazesi giderek kayıyor tabii. Hekimliğin kasaplıktan makas aldığını asla sakınmayan ama hayatımızı teslim ettiğimiz insanların da en nihayetinde kusurlu, sen ben gibi fâniler olduğunu hatırlatan, küstah ve tempolu bir iş her şeyden önce This Is Going to Hurt. Hastaneye mesken etmiş dizilerden de bazen koşullar bizi kötü insanlar olmaya zorlar diye sorguluyor. Ama tabii insan faktörünün büyük olduğu bir meslekte insanlığını da kaybetmeden. Ben Whishaw’un kariyer zirvesinde rol arkadaşı Ambika Mod’a ayırdığı yere de dikkat! Umuyorum yolu çok açık olarak Shruti’mizin.

[/two_third_last]


[one_third]

[/one_third]

[two_third_last]

THE RIGHTEOUS GEMSTONES (2. Sezon)
Danny McBride fikir fabrikasının HBO’da seyirci karşısına çıkan son alameti farikası, yıllansa da eskimeyen ve çağa ayak uyduran komedisiyle ünlü komedyenin kaleminin ne kadar güçlü olduğunu hatırlatıyor bir kez daha. Pek sakin geçirdiği ilk yılının ardından bütçe büyümüş, yatırım yapılması gereken karakterlerin ekran süresi artmış ve soyları giderek tükenen televanjelistlerin ipliğini tamamen pazara çıkarmış ikinci sezonunda. Absürt komedisinin sınırları gözle görülebilecek gibi değil. İşin güzel tarafı, çalıştığı kadronun da çılgın fikirlerle dolu senaryoya ucu bucağı olmayan doğaçlama yetenekleriyle dahil olması. Belki televizyonun en çok izlenen değil ama en komik dizisi olma ünvanını gururla taşıyan yapımın sürpriz konuk oyuncuları da cilayı iyice artırmış bu arada. Danny McBride, bu oyunda uzun senelerdir var olduğunu hatırlatan bir anlatıcı rolünü bürünmüş biraz da. İlk kez bir dizisini izlerken sadece senarist olarak değil yapımcı kimliğini de pek hisseder olduk The Righteous Gemstones’ta. Özel bir parantezi de Edi Patterson için açmak istiyorum izninizle. Abbott Elementary ile aynı başlık altına gelmiş olması nasıl bir tesadüftür bilinmez. Fakat Janelle James’in elinden bir Emmy çalınacaksa eğer, bunu yapan Edi Patterson’dan başkası olmamalı!

[/two_third_last]

Devamını oku
Yorum Yapın

Yorum yazın...

Oscar Boy sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin