Takip et

Haberler

13. Suç ve Ceza Film Festivali’ne geri sayım başladı!

tarihinde yayınlandı.

Bu yıl 17 – 23 Kasım tarihleri arasında 13. defa düzenlenecek Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali için geri sayım başladı! Kadıköy Sineması, Atlas 1948 Sineması ve el değiştirip İBB’nin devraldığı Beyoğlu Sineması’nda gerçekleşecek festivalin biletleri gündüz seansları 40 TL, akşam seansları 60 TL, öğrenciler için tüm seanslar ise sadece 20 TL gibi özlediğimiz fiyatlarla satışa çıktı. Film festivaline doyamayan, sevdiğimiz sinema salonlarının fuayelerinde tanıdık yüzleri görmeyi alışkanlık hâline getirenler Biletinial‘a koşup harekete geçebilirler. Peki programdan neyi seçelim Umurcuğum, var mı kuir yapımlar ya da Oscar’a bizi hazırlayacaklar sorusuna cevabım da hazır.

KUİR ESİNTİLER

ORLANDO, SİYASİ BİYOGRAFİM (Orlando, My Political Biography)
Yön & Sen: Paul B. Preciado | Oyn: Oscar-Roza Miller, Janis Sahraoui, Liz Christin, Elios Levy | 98′ | Fransa

73. Berlin Uluslararası Film Festivali’ni En İyi Belgesel ödülüyle tamamlayan “Orlando, Siyasi Biyografim”, Virgina Woolf’un kurgusal karakterini canlandırırken aynı zamanda kendi hayatlarını anlatan tamamı trans, 25 kişiyi konu alıyor. Berlin’deki alternatif jürilerin de ödüllendirdiği yapım, Virginia Woolf’un romanıyla aynı yapıyı takip eden, kişisel ve politik bir seyahat günlüğü de aynı zamanda.

BURASI CENNET OLABİLİR (Le Paradis)
Yön: Zeno Graton | Sen: Zeno Graton, Clara Bourreau | Oyn: Khalil Gharbia, Julien De Saint Jean, Amine Hamidou | 83′ | Belçika, Fransa

17 yaşındaki Joe, ıslahevinden salıverilmek üzeredir. Hâkim serbest bırakılmasını onaylarsa, kendi başına yaşamasına izin verilecektir. Ancak kaldığı tesise yeni bir tutuklu geldiğinde, Joe özgürlük arzusunu sorgulamaya başlar. İngilizce adı The Lost Boys olan film, prömiyerini 73. Berlin Uluslararası Film Festivali’nin Generation 14 plus seçkisi dahilinde yapmıştı.

GECE, MELEK VE BİZİM ÇOCUKLAR
Yön: Atıf Yılmaz | Sen: Yıldırım Türker | Oyn: Derya Arbaş, Deniz Türkali, Uzay Heparı, Deniz Atamtürk | 101′ | Türkiye

Geçtiğimiz Onur Ayı’nda Türkiye’den 70’in üzerinde sinema emekçisi ve sinema yazarının katkıda bulunduğu Tüm Zamanların En İyi Kuir Filmleri dosyasında da 3 farklı listede karşımıza çıkan Gece, Melek ve Bizim Çocuklar, 30. yıldönümü anısına Suç ve Ceza’da! Türkiye kuir sinema tarihinin en nadide yapımlarından birini perdede izleme şansını kaçırmamalısınız diye düşünüyorum. Seks işçisi Serap, evini paylaştığı doğduğu kentten kaçıp İstanbul’a gelen Fulya, bar işletmecisi Remzi’ye platonik âşık hapisten yeni çıkmış Melek ve Serap’ın aşığı Hakan’la bir gece yarısı Beyoğlu’nda yollarınız kesişmesin mi?

OSCAR’IN YABANCILARI

SHAYDA – Kapanış Filmi
Yön & Sen: Noora Niasari | Oyn: Zar Amir Ebrahimi, Osamah Sami, Mojean Aria, Jillian Nguyen | 117′ | Avustralya

Festivalin kapanışını yapacak Shayda, bu sene Oscar’ın En İyi Uluslararası Film kategorisinde Avustralya’yı temsil etmeye hazırlanıyor. Holy Spider’dan hatırladığımız Zar Amir Ebrahimi’nin yürek burkan oyunculuğuyla öne çıktığı yapım Sundance ve Locarno gibi iki büyük festivali de İzleyici Ödülü’yle tamamlamıştı. Konusuna gelirsek… Avustralya’da yaşayan İranlı kadın Şeyda, korku içindeki 6 yaşındaki kızı Mona ile kadın sığınma evine sığınır. Kocası Hüseyin’den kaçıp boşanma davası açan Şeyda, kızı için yaşamlarını normalleştirmeye çabalamaktadır. Ancak hâkim, Hüseyin’e ziyaret hakkı verince, Hüseyin hayatlarına yeniden girer ve Mona’yı İran’a geri götürmeye çalışacağı korkusu Şeyda’yı sarar.

20 Days in Mariupol

MARIUPOL’DA 20 GÜN (20 Days in Mariupol)
Yön: Mstyslav Chernov | 94′ | Ukrayna

Hem Oscar’ın En İyi Uluslararası Film dalında Ukrayna’yı temsil eden, hem de En İyi Belgesel dalına aday olmak için mücadele verecek Mariupol’da 20 Gün, sezonun en iddialı yapımlarından. Ukraynalı sinemacı ve gazeteci Mstyslav Chernov, Rus saldırısı sırasında kuşatma altındaki Ukrayna şehri Mariupol’da 20 gün geçirmiş ve Kamerasıyla Ukrayna halkının sergilediği direnci birinci elden filme çekmiş. Ana akım medya haberlerinde asla yer almayan görüntülerle hayatlarını her daim tehlikeye atan savaş muhabirlerinin gerçekliğini konu alıyor.

Behind the Haystacks

SAMAN ALTINDA SU (Behind the Haystacks)
Yön & Sen: Asimina Proedrou | Oyn: Stathis Stamoulakatos, Lena Ouzounidou, Evgenia Lavda, Christos Kontogeorgis | 118′ | Yunanistan, Almanya, Kuzen Makedonya

Yunanistan’ın Oscar adayı olarak seçtiği film bir ailenin yaşamından toplumsal sorunlara uzanan hikâyesini anlatıyor.  Yunanistan’ın kuzey sınırında yaşayan borç içindeki orta yaşlı bir balıkçı, yüklü bir ücret karşılığında göçmenleri sınırdaki gölden geçirmeye başlar. Dindar eşi ve baskıdan bunalan yetişkin kızı ile sürdürdükleri yaşam, ailenin başına gelen trajik bir olay sonrası sekteye uğrar ve onları kendileri ile yüzleşmeye, eylemlerinin bedellerini ödeme konuşunda düşünmeye zorlar.

EDEBİYATTAN, SİNEMAYA ORLANDO!

Tüm bunlara ek olarak Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali kapsamında, 18-22 Kasım 2023 tarihleri arasında, endüstrideki gelişmelerin tanıtıldığı, tartışıldığı ve iletişim toplantılarının düzenlendiği VisionIST de beşinci yılında Beyoğlu Metrohan’da gerçekleşecek. Toplamda 21 etkinliğin düzenleneceği programa katılım için festivalin resmî sitesine uğramanız yeterli.

Harika etkinlikler içerisinde en çok dikkatimi çeken ise benim de önerdiğim yapımlar arasında yer alan Orlando üzerine düzenlenecek panel. Bu sene uzun metraj film direktörü olarak festivalde görev alan, Kuir Palmiye ödülünün mimarı Franck Finance-Madureira’nın moderatörlüğünde Anna Margarita Albelo (yönetmen/yapımcı/senarist), Şenay Kara (akademisyen) ve Bulut Sezer’in (kasting direktörü) paneli kaçırılmasın.

18 Kasım Cumartesi | 14.45 – 15.50 | Beyoğlu Metrohan
Konuşmacılar: Anna Margarita Albelo, Şenay Kara, Bulut Sezer
Moderatör: Franck Finance-Madureira

13. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali’yle ilgili daha fazla bilgi için >>>

Devamını oku
1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: 13. Suç ve Ceza Film Festivali Günlükleri #1 - Oscar Boy

Yorum yazın...

Oscar Boy sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin