Takip et

Tahminler

Emmy Aday Tahminleri ’24: Mini Diziler

tarihinde yayınlandı.

En son 5 yıl önce yaptığım bir şeye kalkışıp Emmy aday tahminlerine girişeceğim bugün izninizle. Başka bir öncü ödül bulunmadığından tahminlerde yanılıp çuvallama ihtimalim bir hayli yüksek. Ama son senelerde ezbercilikte sınır tanımayan ATAS’ın (Televizyon Akademisi) tam olmasa da biraz daha çözmüş gibi hissediyorum. Bu özgüvenle de oturuyorum klavyemin başına. Aman zaten işten eve, evden işte sararıp solmuşum. Bu da eğlencem, kafamı dağıtma etkinliğim olsun fena mı? Kolay yerden, mini dizileri konuşarak girişelim işe. Primetime Emmyleri’nin kapsadığı ana kategorileri konuşalım, buyursunlar…

Baby Reindeer

MİNİ DİZİ

Shōgun’ın “Drama” kategorisine taşınmasıyla birlikte burada Baby Reindeer’a zafer yolları açıldı. Emmy, zeitgeist‘ı yakaladığı anda bırakmıyor biliyorsunuz ki. Böyle dizilerin çaycısına kadar aday etmek ve tüm ödülleri üzerine yığmak gibi bir huyları var. Sadece Succession ve The White Lotus oyuncularının aday edildiği kategoriyi hatırlarsınız belki yakın tarihten. İşte Baby Reindeer’a da benzer bir muamele gösterilecek bana kalırsa. Diziden önemli miktarda rolü olan herkesin aday edileceğini düşündüğüm gibi büyük kategoride de favori olduğunu düşünüyorum.

Harika bir geri dönüş yapan Fargo ve kötü olsa bile seyircisini asla kaybetmeyen True Detective’in yeni sezonu Night Country de ilk beşte kendine yer bulacaktır. Sonrası ise biraz karışık. Lessons in Chemistry tam bir ATAS dizisi. Teknik kategorilerde de sıkça aday edebilecekleri, üst sınıf bir prodüksiyon aslında. Ripley için de aynı şeyi söylemek mümkün, ama tam bir “genel izleyici” dizisi mi emin olamıyorum. Inventing Anna ve Pam & Tommy gibi dümdüz dizilerin aday edildiğini düşününce bu dalda Ripley’i koyasım gelmiyor tahminlerime. The Sympathizer’ın yeterli ilgiyi görmediği, Masters of the Air’ın birilerinin ellerinde patladığı malum. Ryan Murphy de kendini paralasa Feud’un heyecan uyandırmayan Capote vs. the Swans sezonuyla ses getiremezdi.

Ben tüm bunlar sebebiyle iki seçenek arasındayım son koltuk için: Birincisi meslek birliklerinden inanılmaz destek gören All the Light We Cannot See. Sürpriz bir adaylık alabileceğine inanıyorum. İkincisi ise kampanya yapma konusunda çığır açan Fellow Travelers. Wishful thinking yapmıyorumdur umarım.

  1. Baby Reindeer (Netflix)
  2. Fargo (FX)
  3. True Detective: Night Country (HBO)
  4. Lessons in Chemistry (Apple TV+)
  5. Fellow Travelers (Showtime)

Alternatifler: All the Light We Cannot See (Netflix), Ripley (Netflix), Feud: Capote vs. the Swans (FX)


True Detective: Night Country

KADIN OYUNCU

Daha önce 2014’te Orange Is the New Black’in yapımcısı, 1999’da da Stockard Channing ve Laura Dern’ün başrollerinde yer aldığı The Baby Dance isimli bir televizyon filminin prodüktörü olarak aday edilen Jodie Foster, True Detective: Night Country’deki rolüyle ilk Emmy’sini almaya geliyor. Tabii ki de Juno Temple (Fargo) şansını zorlayacak. Ama Ted Lasso’yla aldığı üç adaylığın yanına bir yenisi eklenecekmiş gibi duruyor. Dizisinin favori pozisyonunda bulunmasından sebep Oscar ödüllü aktris Brie Larson’ın da Lessons in Chemistry’deki oyunculuğuyla bu iki favoriye eşlik edeceğine inanıyorum.

Sonrasında çok büyük isimler var aslında yarış için. Kate Winslet, Succession’ın senaristlerinden birinin elinden çıkma The Regime ile şansını deneyecek. Ama diziyi gerçekten kimse izlemedi. Jessica Lange, The Great Lillian Hall’da kariyer performansı çıkarıyor, fakat onun filmi de hiçbir şekilde ses getirmedi. Kalan iki koltuğa oturmaya heves etmiş üç isim var bu sebeple: Feud’da canını dişine takarak oynayan Naomi Watts, sempati oylarını toplaması muhtemel Sofia Vergara (Griselda) ve kimsenin izlemediği Painkiller’dan Uzo Aduba. Aduba’ya özellikle dikkat etmenizi tavsiye ediyorum, çünkü ATAS kendisini çok seviyor. 5 kez aday edildi ve 3’ünde ödülle buluştu. Mrs. America’yla nasıl Emmy kazandığı hâlâ çözülebilmiş değil.

Bir rezalet bilgi daha vereyim sizlere: ATAS üyelerine oy pusulaları alfabetik bir şekilde veriliyor. Ve tıpkı SAG’de olduğu gibi soyadının avantajıyla ilk sıralarda olanlar sürpriz adaylıklar alabiliyor. Bakınız Uzo Aduba…

  1. Jodie Foster, True Detective: Night Country (HBO)
  2. Juno Temple, Fargo (FX)
  3. Brie Larson, Lessons in Chemistry (Apple TV+)
  4. Naomi Watts, Feud: Capote vs. the Swans (FX)
  5. Uzo Aduba, Painkiller (Netflix)

Alternatifler: Sofia Vergara (Painkiller), Jessica Lange (The Great Lillian Hall), Kate Winslet (The Regime)


Fargo

ERKEK OYUNCU

Mini dizilere ait diğer kategorilerdeki yarışın aksine erkek oyuncuda net bir beşlimiz olduğuna inanıyorum açıkçası. Mad Men’in yalnızca son sezonuyla Emmy kazanabilen Jon Hamm, 17. adaylığında (yanlış duymadınız) ikinci Emmy’sine kavuşabilirmiş gibi gözüküyor. Tom Holland, Feud: Capote vs. the Swans’da tam da ATAS’ın sevdiği tarzda mübalağalı bir oyun ortaya koymakta. O da Hamm’i zorlayacaktır. Oyunculuğundan ziyade senarist kimliğiyle ödüllendirilmesi kuvvetle muhtemel Richard Gadd (Baby Reindeer), All of Us Strangers’ın intikamını Ripley ile Emmy’de almaya gelen Andrew Scott ve mevcut bütün ödüllere aday edilerek Emmy hazırlığını yapan Matt Bomer (Fellow Travelers) için de yollar açık.

Bir sürpriz arayışındaysanız şayet, iki oyuncu var alternatif olarak. Monk karakteriyle geri dönen Tony Shalhoub ve konuk olduğu Hollywood Reporter’da kendini dinlemekten ne kadar keyif aldığını bir kez daha anladığımız dünyanın en kendine hayran aktörü David Oyelowo (Lawmen: Bass Reeves). Düşük ihtimaller olsa da ATAS’ın üye çeşitliliğini düşününce, tamamı beyaz bir aday listesi çıkmayabilir pekâlâ.

  1. Jon Hamm, Fargo (FX)
  2. Tom Hollander, Feud: Capote vs. the Swans (FX)
  3. Richard Gadd, Baby Reindeer (Netflix)
  4. Andrew Scott, Ripley (Netflix)
  5. Matt Bomer, Fellow Travelers (Showtime)

Alternatifler: Tony Shalhoub (Mr. Monk’s Last Case), David Oyelowo (Lawmen: Bass Reeves)


Feud: Capote vs. the Swans

YARDIMCI KADIN OYUNCU

Önce Emmy’le ilgili önemli bir kuralı konuşarak başlayalım. ATAS, başvuru usulü değerlendirme yapan kurum tıpkı Oscar’ı dağıtan AMPAS ve Grammy’i veren Recording Academy gibi. Aday sayısı da bu başvuruların miktarına göre belirleniyor. Oyunculuk dallarında eğer başvuru sayısı 20 – 80 arasındaysa 5, 81 – 160 arasındaysa 6, 161 – 240 arasındaysa 7, 240’ın üzerindeyse 8 aday çıkarılıyor. Bu sebeple başrol dallarının aksine mini dizilerin yardımcı oyuncularında 7’şer aday çıkacak.

Çok net üç favoriyle girizgahı yapalım madem. Jessica Gunning’de hem sinirlerimizi bozan hem de kalbimizi kıran Jessica Gunning mutlak favori. Jennifer Jason Leigh, Fargo’da seyirciyi de geçen inanılmaz bir keyifle oynadığı rolüyle en büyük rakibi. Kali Reis’ın da True Detective: Night Country’deki performansını beğenenlerin sayısı bir hayli fazla. O yüzden ne yapın edin bu üçlüyü tahminlerinizin zirvesine yerleştirin derim. Sonrasında yapmanız gereken şey ise hangi dizi ne kadar izlendi ve burada aday edilebilecek birileri var mı diye düşünmek.

Baby Reindeer’ın favori pozisyonunda olması Nava Mau’nun işine yarayabilirmiş gibi geliyor bana. Fargo ad keza Richa Moorjani’yle tanıştırıyor bizleri. Gerekli desteği almasına yetecek mi hep birlikte göreceğiz. The Great Lillian Hall’dan Kathy Bates’in adı geçirilse de ben Lily Rabe’in daha çok parladığını düşünüyorum, ama kadın oyuncu dalında da söylediğim gibi bu filmin izlendiği şaibeli. Yalnızca Kathy Bates’in adının oy pusulasında ilk sayfada olması kafamı karıştırıyor. Killers of the Flower Moon’la kariyerinin ilk Oscar adaylığını alan Lily Gladstone da son haftalarda Under the Bridge’le konuşulmaya başlandı. Fakat mevcut bir Emmy kampanyası bile yok ortalıkta. Feud: Capote vs. the Swans’ın birbirinden kıymetli isimlerle dolu yardımcı oyuncu kadrosu, Diane Lane’den Chloe Sevigny’e bu dalın dolurulmasına yardımcı olabilirmiş gibi duruyor. Ve bir de son olarak Aja Naomi King var. Oynadığı her diziyle Emmy tahminlerine adı ilave edilen aktris, Lessons in Chemistry’deki kimsenin hatırlamadığı karakterle aday edilecek mi gerçekten? Bir de bugüne kadar 13 kez Emmy’e aday edilip bir kez olsun ödüle uzanamamış Sandra Oh var. Hadi çıkın bakalım işin içinden.

  1. Jessica Gunning, Baby Reindeer (Netflix)
  2. Jennifer Jason Leigh, Fargo (FX)
  3. Kali Reis, True Detective: Night Country (HBO)
  4. Nava Mau, Baby Reindeer (Netflix)
  5. Diane Lane, Feud: Capote vs. the Swans (FX)
  6. Richa Moorjani, Fargo (FX)
  7. Sandra Oh, The Sympathizer (HBO)

Alternatifler: Aja Naomi King (Lessons in Chemistry), Lily Gladstone (Under the Bridge), Kathy Bates (The Great Lillian Hall), Chloe Sevigny (Feud: Capote vs. the Swans)


Fellow Travelers

YARDIMCI ERKEK OYUNCU

Bazen endüstrinin, bilhassa Emmy tahminlerinde Gold Derby’deki oranlara fazlasıyla takıldığını düşünüyorum açıkçası. Robert Downey Jr.’ın, eğer The Sympathizer’ı izlediyseniz bildiğiniz üzere, övgülere mazhar olmayı çok da hak etmeyen performansının ödülü alacağına inanmıyorum ben. ATAS’ın dişlileri Oscar gibi işliyor. Herhangi birine borçlu hissetme huyları yok. Hele aldığı Oscar’dan sonra Emmy’i de verelimcilik olacağını hiç sanmıyorum. Bence favori harika bir kampanya yürüten Jonathan Bailey. Fellow Travelers’la alamadığı adaylıklarda nasıl isyan çıktığını hatırlarsınız.

Bu ikiliden sonra Fargo’nun son sezonunda harikalar yaratan Sam Spruell ve Joe Keery gelmekte. İkisi de Emmy adaylığını sonuna kadar hak etmekte. İzleyen durumu biliyor vakası tam. Fargo’nun ilk sezonunda Allison Tolman’ın ne derece büyük bir favori olduğunu da izlemeyen bilmiyordu mesela. Aynısının bir tekrarını yaşıyoruz. True Detective’in izlenmiş olmasının ekmeğini John Hawkes da yiyecek gibi gözüküyor. Baby Reindeer’ın favori pozisyonunda yer alması da Tom Goodman-Hill’e yarayacak muhtemelen. Korkunç bir karakter, fakat ATAS’ın böyle rollere Emmy vermek gibi bir huyu da var.

Yedinci koltuğa oturabilecek isimler ise bir hayli az. Lessons in Chemistry’nin en iyi parçalarından biri Lewis Pullman’dı. Kimileri favori olarak bile görüyor ama ben bu kalabalıkta kaybolmasından bir hayli korkuyorum. Feud: Capote vs. the Swans kadrosunda yer alan Treat Williams’ı da tam oylama döneminde kaybettik. Sürpriz bir adaylık gelebilir. Yalnız rolü çok etli değil. John Hawkes olmasa, True Detective kadrosundan Finn Bennett’ı da görebilirdik listede belki. Gerçi ihtimaller bitmiş değil. Malum, soyadı sayesinde oy pusulasının en başlarında kendisi. Benzer bir vaka olarak Jelani Alladin de var Fellow Travelers’dan. Fargo’dan iki bey yarışta olmasa Lamorne Morris’in adını da anabilirdik. Belki aşkları devasalaşır da sürpriz yapar, neden olmasın?

  1. Jonathan Bailey, Fellow Travelers (Showtime)
  2. Sam Spruell, Fargo (FX)
  3. Joe Keery, Fargo (FX)
  4. Robert Downey Jr., The Sympathizer (HBO)
  5. John Hawkes, True Detective: Night Country (HBO)
  6. Tom Goodman-Hill, Baby Reinder (Netflix)
  7. Lewis Pullman, Lessons in Chemistry (Apple TV+)

Alternatifler: Finn Bennett (True Detective: Night Country), Treat Williams (Feud: Capote vs. the Swans), Jelani Alladin (Fellow Travelers), Lamorne Morris (Fargo)


The Great Lillian Hall

EKSTRA…

TV Filmi kategorisi uzun zamandır kimsenin umurunda olmasa da Mr. Monk’s Last Case ve The Caine Mutiny Court-Material gibi favorilerden sonra The Great Lillian Hall aday edilecek mi merak içerisindeyim. Jessica Lange ve Lily Rabe o kadar iyi oynuyorlar ki, sırf onların hatırına ilk beşe girmeli. Red, White and Royal Blue’nun da epey agresif bir Emmy kampanyası yürüttüğü unutulmasın. Bu Wattpad filmi, iki oyuncusunun cazibesi sayesinde aday edilebilir.

Yönetmen kanadında olağan şüpheliler Baby Reindeer, Fargo ve Ripley haricinde William Friedkin (The Caine Mutiny Court-Martial), Steven Soderbergh (Full Circle), Dee Rees (Masters of the Air), Stephen Frears (The Regime), Park Chan-wook (The Sympathizer) ve Gus Van Sant (Feud: Capote vs. the Swans) arasından kimleri göreceğiz meraktayım. ATAS’ın sinemadan televizyona gelen yönetmenlere karşı inanılmaz bir sempatisi oluyor. Bir isim ne kadar büyükse, onlar için o kadar iyi anlamına gelebiliyor bazen.

Devamını oku
2 Comments

2 Comments

  1. Pingback: Emmy Aday Tahminleri ’24: Komediler - Oscar Boy

  2. Pingback: Emmy Aday Tahminleri ’24: Dramalar - Oscar Boy

Yorum yazın...

Oscar Boy sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin