Takip et

Haberler

Wim Wenders’e Avrupa Film Akademisi’nden Yaşam Boyu Başarı Ödülü

tarihinde yayınlandı.

Wim Wenders

Wim Wenders

Bu yıl 37.’si düzenlenecek olan Avrupa Film Ödülleri kapsamında, sinema dünyasına yaptığı eşsiz katkılar dolayısıyla Avrupa Film Akademisi, usta yönetmen Wim Wenders’e “Avrupa Yaşam Boyu Başarı Ödülü”nü takdim edecek.

Düsseldorf doğumlu olan Wim Wenders, Münih Film ve Televizyon Akademisi’nde eğitim aldı, çeşitli Alman yayınları için film eleştirmenliği yaptı ve Filmverlag der Autoren adlı film dağıtım şirketinin kurucu üyelerinden biri oldu. 1975 yılında Berlin’de kendi prodüksiyon şirketi Road Movies’i kurdu. Uluslararası arenada en önemli Alman yönetmenlerden biri olarak kabul edilen Wenders, kariyeri boyunca Alman Film Ödülü (Wrong Move, 1975, The American Friend, 1978, The End of Violence, 1998), Altın Aslan (The State of Things, 1982), Altın Palmiye, İtalyan David di Donatello Ödülü ve BAFTA (Paris, Texas, 1984) gibi birçok uluslararası ödül kazandı. Ayrıca iki kez Avrupa Film Ödülü (Wings of Desire, 1988 / Pina, 2011) ve bir Gümüş Ayı (The Million Dollar Hotel, 2000) kazandı.

Wim Wenders kariyeri boyunca Lightning Over Water (1980), Tokyo-Ga (1985) ve Notebook on Cities and Clothes (1989) gibi birçok sıra dışı belgesel çekti. Wenders’in en ünlü belgeseli olan, Kübalı efsanevi müzisyenleri konu alan Buena Vista Social Club (1999), Avrupa Film Ödülü kazandı ve Oscar’a aday gösterildi. Aynı şekilde, Wuppertal dans topluluğu Pina Bausch ile çektiği 3D dans belgeseli Pina (2011) ve Brezilyalı fotoğrafçı Sebastião Salgado’yu anlatan Tthe Salf ot Earth (2015) de Oscar’a aday gösterildi.

Wenders’in fotoğrafçılığı üzerine kapsamlı bir sergi olan “Yeryüzünün Yüzeyinden Fotoğraflar” dünya çapında müze ve sanat kurumlarını gezdi. Wenders ayrıca birçok deneme ve fotoğraf kitabı yayımladı. 2012 yılında eşi Donata Wenders ile birlikte, tüm yaratıcı çalışmalarını toplamak ve kalıcı olarak halka sunmak amacıyla Wim Wenders Vakfı’nı kurdu. Bu vakıfla işbirliği içinde, Film ve Medienstiftung NRW film fonu her yıl yenilikçi hikaye anlatımını desteklemek amacıyla genç filmcilere Wim Wenders Bursu vermektedir.

Wim Wenders, 1996’dan 2020’ye kadar Avrupa Film Akademisi’nin kurucu üyelerinden biri ve başkanı olarak görev yaptı. Locarno’da Onur Leoparı (2005), 2015 yılında Berlinale’de Onur Altın Ayı ve 2023’te Lyon’da Prix Lumière gibi prestijli ödüllerle de onurlandırıldı. Ayrıca “Pour le Mérite” nişanına layık görüldü.

2023 yılında, Wenders Cannes Film Festivali’ne iki filmle geri döndü: Alman ressam ve heykeltıraş Anselm Kiefer’i konu alan 3D belgesel Anselm ve Tokyo’da bir tuvalet temizleyicisini canlandıran Kōji Yakusho’nun başrolde olduğu, Cannes’da En İyi Erkek Oyuncu Ödülü kazanan ve Oscar’a aday gösterilen uzun metrajlı film Perfect Days.

Avrupa Film Akademisi CEO’su ve Direktörü Matthijs Wouter Knol, “Bu ödülle, Wim Wenders’in meraklı bir gözle ve açık bir zihinle keşfetmeye ve denemeye devam eden olağanüstü çalışmalarını kutluyoruz. Avrupa Film Akademisi’nin kurucu üyelerinden biri, 1990-1995 yılları arasında Başkanı ve 2020’ye kadar Başkanı olarak, Wenders’in Akademi ile olan güçlü bağını da kutluyor ve kendisine bu olağanüstü bağlılığı için teşekkür ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Wim Wenders, Avrupa Film Akademisi Yönetim Kurulu’nun daveti üzerine, 7 Aralık’ta Lucerne’de düzenlenecek olan 37. Avrupa Film Ödülleri Töreni’nde onur konuğu olarak yer alacak.

Devamını oku
Yorum Yapın

Yorum yazın...

Oscar Boy sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin