Takip et

Haberler

2025 LUX Seyirci Ödülü adayları açıklandı

tarihinde yayınlandı.

Flow

Flow

Avrupa Film Akademisi, Avrupa Parlamentosu ile işbirliği içinde sunduğu LUX Avrupa Seyirci Ödülü’nün 2025 yılı adaylarını duyurdu. Avrupa Komisyonu ve Europa Cinemas’ın ortaklığıyla gerçekleştirilen ödülde kısa listeye kalan beş film, bugün Strasbourg’daki Avrupa Parlamentosu’nda yapılan bir etkinlikte açıklandı.

İşte 2025 LUX Seyirci Ödülü için aday gösterilen beş film:

ANIMAL (Yön: Sofia Exarchou | Yunanistan, Avusturya, Romanya, Kıbrıs, Bulgaristan)
DAHOMEY (Yön: Mati Diop | Fransa, Senegal, Benin)
FLOW (Yön: Gints Zilbalodis | Letonya, Fransa, Belçika)
INTERCEPTED (Yön: Oksana Karpovych | Kanada, Fransa, Ukrayna)
JULIE KEEPS QUIET (Yön: Leonardo van Dijl | Belçika, İsveç)

LUX Seyirci Ödülü’nün kazananı, Avrupa Birliği genelindeki vatandaşların ve Avrupa Parlamentosu milletvekillerinin ortak oylarıyla belirleniyor. Aday filmleri oylamak için bir platform 18 Eylül’den itibaren Nisan 2025’e kadar açık olacak. Kazanan, Nisan 2025’te Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu’nda yapılacak törende finalist filmlerin temsilcilerinin katılımıyla açıklanacak. Eylül 2024 ve Nisan 2025 arasında, filmlerle ilgili etkinlikler Parlamento tarafından milletvekilleriyle birlikte organize edilecek.

LUX Seyirci Ödülü, 2020 yılından beri Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Film Akademisi tarafından Avrupa Komisyonu ve Europa Cinemas ağının ortaklığıyla veriliyor. Bu ödül, sinema aracılığıyla siyasiler ve halk arasında diyalogu teşvik etmeyi amaçlıyor. Aday filmler, Avrupa değerlerine dikkat çeken, günümüzün mental sağlık, yoksulluk, iklim değişikliği, ifade özgürlüğü, cinsiyet eşitliği ve LGBTİ+ hakları gibi önemli sosyal ve politik meselelerine odaklanan filmler arasından seçiliyor.

Yarışma süresince, Avrupa Parlamentosu, AB’nin 27 üye ülkesinde aday gösterilen beş filmin ücretsiz gösterimlerini organize ediyor. Bu filmler, Avrupa genelinde film profesyonellerinden oluşan bir panel tarafından seçiliyor. 2024 yılında düzenlenen ödülün kapsamında, 70.000’den fazla izleyicinin katıldığı 700’den fazla gösterim ve tartışma etkinliği düzenlendi. Ödüle ayrıca, genç sinema profesyonellerinin Avrupa değerlerini ve LUX Seyirci Ödülü projesini tanıtmasını amaçlayan Genç Yetenek Programı da eşlik ediyor. Bu program ise 16 Eylül 2024’te başlatıldı.

Devamını oku
Yorum Yapın

Yorum yazın...

Oscar Boy sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin