Oscar Boy Özel
Akademi nasıl oy veriyor?
Ve Akademi’yle ilgili birkaç şey daha söylemek istiyorum bu veriler haricinde. SAG, Altın Küre ya da herhangi bir ödülle Oscar’ın karşılaştırılmaması hakikaten önemli. SAG’de Hilary Swank ismini görmek ya da filmde inanılmaz bir ağırlığı olmasına rağmen Hailee Steinfeld‘in yardımcı kadın oyuncu kategorisinde aday edilmesi Akademi’yi hiçbir şekilde bağlamıyor. Onlar her zaman kendilerine göre iyi olanı seçiyorlar. Bunu yıllar önce Titanic, L.A Confidential‘ın yerine ödül aldığında da gördük, birkaç sene öncesine gittiğimizde Brokeback Mountain-Crash çatışmasında da. Neredeyse tüm kritikler tarafından yardımcı kadın oyuncu dalında değerlendirilen Kate Winslet‘in The Reader performansının En İyi Kadın Oyuncu dalında taçlandırıldığını da biliyoruz. Herkes Invictus‘un aday olmasını beklerken The Blind Side‘ı En İyi Film kategorisine sokan bir Akademi bu. İyi ya da kötü, tercihleri konusunda hep kendilerine göre iyi olanı seçiyorlar.
Bu sene The Social Network‘ün kritiklerden delicesine ödül toplamış olması L.A. Confidential gibi değil de The Hurt Locker gibi kucaklanacağı anlamına da gelmiyor. Burada karakterlerini sevmesi zor, gözyaşı oluşturmayan, farklı, hatta tabir-i caizse marjinal bir yapımdan bahsediyoruz. Sizce The Fighter, Toy Story 3 ya da The King’s Speech‘i izleyen bir Akademi üyesi The Social Network‘ü ne kadar sevmiş olabilir? Tabi şu da bir gerçek ki yıllar geçtikçe Akademi’deki yaş ortalaması da düşüyor. Ama tarih tekerrürden ibarettir, bunu da unutmamak gerek.
Kadın oyuncu kategorisinde de ayrı bir heyecan söz konusu. Genelde yaşı geçmiş veteran aktrisleri ödüllendirmeyi sevmeyen Akademi Annette Bening‘e ödül verecek mi? Bu soruya karşılık Helen Mirren ve Susan Sarandon örnekleri verenler var, doğru. Ama ikisi de kariyerlerinin en iyi işlerini çıkarmışlardı ve kimse onlardan başkasının kazanmasını beklemiyordu. Annette Bening ise ortalama bir filmde kariyerinin sadece iyilerinden birini sergiliyor, en iyisini değil. O yüzden Natalie Portman tarafından nakavt edilmesi mümkün. Tıpkı Julie Christie‘yi ezip geçen Marion Cotillard gibi. Hatta oyların bölünmesinden ötürü Nicole Kidman ve Jennifer Lawrence isimleri bile ön plana çıkabilir. Neyse. Şimdi asıl konumuza geçelim ve oylamanın hangi dallarda nasıl olduğuna bakalım. Yazının devamını tıklayıp verileri görmeniz mümkün…
Oyunculuk ödülleri
Üye sayısı: 1183
Adaylık için gereken oy sayısı: 198
Sanat yönetimi
Üye sayısı: 364 (107’si kostüm tasarımcıları, ama onlar her iki kategori için de oylayabiliyorlar. Yani sanat yönetmeni Akademi üyesi sayısı 257.)
Adaylık için gereken oy sayısı: 43
Görüntü yönetimi
Üye sayısı: 202
Adaylık için gereken oy sayısı: 34
Kostüm tasarımı
Üye sayısı: 107
Adaylık için gereken oy sayısı: 18
Yönetmenler
Üye sayısı: 367
Adaylık için gereken oy sayısı: 62
Kurgu
Üye sayısı: 220
Adaylık için gereken oy sayısı: 37
Özgün müzik
Üye sayısı: 236
Adaylık için gereken oy sayısı: 40
Ses kurgusu, ses miksajı
Üye sayısı: 407
Adaylık için gereken oy sayısı: 68
Özgün senaryo, uyarlama senaryo
Üye sayısı: 375
Adaylık için gereken oy sayısı: 63
En İyi Film
Toplam üye sayısı: 5755
Adaylık için gereken oy sayısı: 524
Animasyon: Gönüllü üyeler tarafından oylanan, istenen herkese açık bir kategori. Yani 343 üyelik kısa film ve animasyon üyeleri oylamıyor. Gönüllülerin aday adayı filmlerden %80’ini izlemiş olmaları gerekiyor (Bu seneyi düşünürsek 15 animasyondan 12’si). Her filmi 6’dan 10’a kadar puanlıyorlar. Gösterimler sonunda 7.5 puanın üzerinde olan filmler aday oluyor.
Belgesel ve kısa belgesel: 157 üyesi olan bu dalların daha farklı bir oylama sistemi var. Komitedeki herkes filmleri izleyip puanlayabiliyor. Ama kısa listeler, yani aday adayları açıklanmadan önce her filmin minimum 20 üyenin katıldığı gösterimleri gerçekleştiriliyor. Sonunda da gösterimlere katılmış olan üyeler oylarını verip puanlayarak kısa listeyi oluşturuyorlar.
Yabancı film: Bu kategori için özel bir üye grubu mevcut değil. Akademi farklı bir komite oluşturmuş bu grup için. Öncelikle 9 filmlik bir kısa liste oluşturuluyor. Bu listedeki 6 film bu dal için oy vermek isteyen gönüllü 200-250 üye tarafından seçiliyor. Geriye kalan üç filmi ise komite seçiyor. Daha sonra da blue-ribbon olarak adlandırdıkları bir başka komite bu 9 filmi 3 günlük bir gösterim süresi içerisinde izliyor ve içinden 5 adayı seçiyor.
Makyaj: Bu daldaki oylama ise 7 filmden oluşan bir kısa liste oluşturulmasıyla başlıyor. 118 üyeden oluşan bu kategorinin üyelerinden minimum 15’i kısa liste oluşturulması için toplanıyor. 7 film seçilince ise üyeler toplaşarak filmdeki makyözlerin çalışmalarıyla ilgili klipler izliyor ve aday adayı makyözlerin konuşmalarına katılıyorlar. Ama bu toplantılara katılamayan üyeler eğer ki tüm filmleri izledilerse mail yoluyla oy kullanabiliyorlar.
Özgün şarkı: Müzik bölümünün 236 üyesi bu kategori için geçerli olan tüm şarkıları oylayabiliyorlar. Üyeler şarkıları 6’dan 10’a kadar puanladıktan sonra 8.25 ortalamayı tutturan şarkılar aday ediliyor. Eğer 8.25’i geçen şarkı sayısı yetmezse en fazla ortalamayı almış şarkılar da aday olabiliyor.
Özel efekt: 289 üyeden seçilmiş olan yönetici komite 7 filmlik bir aday adayı listesi oluşturuyor. Bu grubun aktif tüm üyelerine adaylarla ilgili yazılı açıklamalar gönderiliyor ve filmdeki özel efekt uzmanlarıyla görüşme imkanı sağlanıyor. Daha sonra da adaylar oylanıyor ve seçiliyor.
Pingback: Dogtooth « Oscar Boy