Oscar 2012

Oscar Sohbetleri: Birliklerin ardından…

Yayınlandı

on

Oscar adaylarının açıklanmasına sadece 12 gün kaldı. 12 gün sonra aylardır yaptığımız tahminler sonuçlarına ulaşacak ve artık ödülü kimin kazanacağını tahmin etmeye çalışacağımız başka bir evreye geçeceğiz. Bu haftaki Oscar Sohbetleri’ne önce defalarca yaptığım bir duyuruyla başlamak istiyorum. Ardından son 3 yıldır yaptığım tahminlerin sonuçlarını sizlerle paylaşacağım. Son olarak da birlik ödüllerinin açıkladığı adaylardan bir rapor çıkartacağız.

Duyuruyla başlayalım… Sürekli sorulduğu için tekrar tekrar cevap veriyorum ama bu gece Critics’ Choice Ödülleri’nden live blogging yapamayacağım. Ama Pazar gecesi artık bir gelenek haline dönüşen “Altın Küre Ödülleri – Live Blogging”le burada olacağız. Eğer sabaha kadar ayakta kalacağım, ben de izleyeceğim diyorsanız Oscar Boy sayfalarına uğramayı unutmayın. Altın Küre tahminlerimi merak edenler için de hemen ekleyelim. Yarın televizyon ödülleri, Cumartesi ise film ödülleri için tahminlerim gelecek. Bu arada The Iron Lady ve The Girl with the Dragon Tattoo‘yu da Altın Küre’den önce izleyip yorumlamaya çalışacağım. Umarım bir aksilik çıkmaz.

Gelelim blogumuzun durumuna. Sürekli tekrarlıyorum zaten. Bu yıl benim bir Oscar tahmini blogu yazmanın dördüncü yılı. Ama Oscar Boy henüz üçüncü yaşını bile doldurmadı. Bundan öncesinde “Oscar Predictions of Umua” adıyla başka bir yerde yazıyordum. 2011 için her zamankinden daha donanımlıyım tabi. Tahminlerimi yaparken çok daha kararlı cümleler kurabiliyorum. Lakin insan bu işi yapmasına rağmen hem adaylar, hem de ödüller açıklanırken tahminlerinin doğru çıkmamasını diliyor. Sürprizlerle karşılaşmak istiyorsunuz. Bu yıl da umarım tahminlerimin hepsi doğru çıkmaz ve ben de şaşırıp mutlu olurum. Tabi yine de geçtiğimiz üç yılda yaptığım tahmin sonuçlarını da merak edenler için hemen açıklayalım:

Adaylar (Tüm kategorilerde)
2008 – %70.7 (65/92)
2009 – %77.4 (82/106)
2010 – %79.0 (83/105)

Adaylar (Ana kategorilerde: Film, yönetmen, oyuncular ve senaryo)
2008 – %77.5 (31/40)
2009 – %88.9 (40/45)
2010 – %88.9 (40/45)

Kazananlar
2008 – 18/24
2009 – 17/24
2010 – 16/24

Özellikle kazananlar konusunda her sene belirli bir düşüş yaşamaktayım. Ve geçtiğimiz üç yılda da kısa film, kısa animasyon ve kısa belgesel kategorilerinin kazananını doğru tahmin edemedim! Aynı problemi bir de görüntü yönetimi dalında yaşamaktayım. Son üç senedir henüz hangi görüntü yönetmeninin Oscar’ı alacağını doğru tahmin edemedim. Neyse. Bu aydınlatıcı (!) bilgilerden sonra geçelim asıl konumuza, birliklere…

Evet meslek birlikleri tam gaz adaylarını açıklamaya devam ediyor.  Henüz tamamlanmış sayılmaz ama yolu yarıladık sayılır. SAG, WGA, DGA ve PGA haricinde ASC, ADG ve VES’den gelen adaylıklarla ortalık iyice şenlendi. Adaylarını açıklayacak diğer meslek birlikleri şöyle:

16 Ocak – ACE (Kurgu)
19 Ocak – CAS (Ses Miksajı) ve CDG (Kostüm Tasarımı)
20 Ocak – MPSE (Ses Kurgusu)

Yani geriye pek bir şey kalmadı. Hatta ACE’nin dağıttığı Eddie Ödülleri’nin adayları içlerinde önemli olan tek grup da diyebilirim. Peki adım adım meslek birliklerinden ilerlersek neler söyleyebiliriz? İsterseniz şöyle bir göz atalım.

Rooney Mara, The Girl with the Dragon Tattoo

SAG (Oyuncular Birliği)
Adaylar: The Artist / Bridesmaids / The Descendants / The Help / Midnight in Paris

Burada açıkçası kimsenin varlığı ya da yokluğu pek rahatsız etmedi bizleri. Tam da beklendiği gibi geldi liste. Ben ekstradan The Ides of March olmasını da bekliyordum ama onun yerini Midnight in Paris aldı. Tek istediğimiz SAG’den Harry Potter‘a gelecek bir adaylıktı. Ne yazık ki böyle bir tercih yapmadılar.

PGA (Prodüktörler Birliği)
Adaylar: The Artist / Bridesmaids / The Descendants / The Girl with the Dragon Tattoo / The Help / Hugo / The Ides of March / Midnight in Paris / Moneyball / War Horse

Bu aday listesi iki filme zarar verdi. Bunlardan birincisi The Tree of Life. Evet, The Tree of Life‘ın aday olmamasına çok da şaşmamak gerek. Çünkü anaakım sinemanın dışında bir filmdi ve PGA daha önce Star Trek gibi bir yaz filmini yılın en iyi 10’u arasına koymuş bir birlik. Ama Oscar tahminlerine verilen ilk zarar oldu yine de. Extremely Loud and Incredibly Close ise SAG’den sonra ikinci kez devre dışı bırakıldı. Onun aksine sene sonuna saklanan filmlerden The Girl with the Dragon Tattoo aday oldu ve bu Fincher‘a bir nevi özre dönüşen adaylıkların başlangıcına dönüştü.

ADG (Sanat Yönetmenleri Birliği)
Adaylar: Anonymous / The Artist / The Help / Hugo / Tinker Tailor Soldier Spy — Bridesmaids / The Descendants / Drive / Extremely Loud and Incredibly Close / The Girl with the Dragon Tattoo — The Adventures of Tintin / Captain America: The First Avenger / Cowboys & Aliens / Harry Potter and the Deathly Hallows: Part II / Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides

Sanat yönetmenleri dönem filmi, çağdaş film ve fantastik film olarak üç farklı kategoride değerlendirmeye aldıkları için filmleri tabiki de bu kalabalık listeye girme şansını yakalayan pek çok film oldu. Yalnız War Horse‘un liste dışı kalmasına dikkat çekmek gerek. Çünkü hepimiz War Horse‘un adaylar arasında yer almasını bekliyorduk. Bu da yavaş yavaş yeni Spielberg filminin tahmin listelerinde arka sıralara düşmesine sebep oldu.

WGA (Yazarlar Birliği)
Adaylar: 50/50 / Bridesmaids / Midnight in Paris / Win Win / Young Adult — The Descendants / The Girl with the Dragon Tattoo / The Help / Hugo / Moneyball

WGA her sene olduğu gibi bu sene de katı kurallarını uygulayıp birliğe üye olmayan senaristlerin çalışmalarını yarış dışı bıraktı. Bu filmlerin arasında The Artist, Shame, Tinker Tailor Soldier Spy, Beginners, Drive gibi aday olma ihtimali yüksek filmler de bulunmaktaydı. Tahminlerim tamamen doğru çıkmış olsa da War Horse beklentisi olanlar hayal kırıklığına uğradı. Film ADG’den sonra ikinci darbeyi yemiş oldu.

VES (Görsel Efekt Birliği)
Adaylar: Captain America: The First Avenger / Harry Potter and the Deathly Hallows: Part II / Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides / Rise of the Planet of the Apes / Transformers: Dark of the Moon — Anonymous / Hugo / Sherlock Holmes: A Game of Shadows / Source Code / War Horse

Burada ciddiye alınması gereken tek bir durum var, o da The Tree of Life‘ın yokluğu. Açıkçası ben de özellikle filmin dinazorlarını çok yapay bulmuştum. O kadar mükemmel görsel efektler görüyoruz ki artık beyazperdede The Tree of Life‘daki dinazorlar pek de göze hitap etmiyor.

DGA (Yönetmenler Birliği)
Adaylar: Allen (Midnight in Paris) / Fincher (The Girl with the Dragon Tattoo) / Hazanavicius (The Artist) / Payne (The Descendants) / Scorsese (Hugo)

İşte Steven Spielberg‘in meslek birlikleri tarafından resmi olarak dışlandığının en büyük kanıtı. Geçtiğimiz yıl ödülü Tom Hooper‘a vererek adeta David Fincher‘ı hiçe sayan DGA bu sene sanki özür dilermişçesine yeni filmiyle David Fincher‘ı adaylar arasına koymuş. Tabi bunu pek de özür olarak da görmemek lazım. Çünkü The Girl with the Dragon Tattoo geç gösterim tarihiyle eleştirmenlerden yüz bulamamış olsa da meslek birliklerinden epey iyi sonuçlar almakta. Acaba ödülü alması mümkün müdür dersiniz?

ASC (Görüntü Yönetmenleri Birliği)
Adaylar: The Artist / Hugo / The Girl with the Dragon Tattoo / Tinker Tailor Soldier Spy / The Tree of Life

Birincisi, The Girl with the Dragon Tattoo sezona bomba gibi devam ediyor. İkincisi, The Tree of Life sonunda bir birlikten hak ettiği ilgiyi gördü. Üçüncüsü, Tinker Tailor Soldier Spy‘ın adaylığını çok da abartmamak lazım. Buradaki adaylığı En İyi Film dalındaki tahminlerimize pek etki etmiyor. Zaten filmin sinematografisinin iyi olduğunun hepimiz farkındaydık. Peki gözler kimi arıyor? Tabiki de War Horse ile Janusz Kaminski‘yi. Yalnız ben buradan TTSS ya da Fincher‘ın filmini yarış dışı bırakarak Oscar’a aday olacağını düşünüyorum.

***

Peki sonuç ne? The Girl with the Dragon Tattoo Arap atı gibi sonradan açıldı, orası kesin. War Horse dediğim kadar var, yani vasat bir film. Akademi Spielberg‘i sevdiği için filme yüz verir mi, orasından emin değilim. Bir de ACE adaylarını öğrendikten sonra sanırım kafamızdaki tablo tam olarak şekillenmiş olacak. Yazımı bitirmeden önce bir de ACE, yani kurgu tahminlerimizi yapalım bakalım…

  • The Artist; Anne-Sophie Bion ve Michel Hazanavicius
  • Contagion; Stephen Mirrione
  • The Girl with the Dragon Tattoo; Kirk Baxter ve Angus Wall
  • Hugo; Thelma Schoonmaker
  • Moneyball; Christopher Tellefsen

Alternatifler: War Horse (Michael Kahn), The Descendants (Kevin Tent)

Peki ya sizin tahminleriniz?

8 Comments

  1. TigerBlood

    12 Ocak 2012 at 15:41

    The Girl with the Dragon Tattoo’nun bu kadar destek bulmasına acayip seviniyorum.
    Hem kitabın büyük bir hayranıyım hem de Fincher’ın

  2. onur

    12 Ocak 2012 at 16:19

    Critic’s Choice ödüllerini nereden izleyebiliriz acaba?Bu gece izlemeyi düşünüyorumda bildiğiniz bir link var mı acaba?

  3. Emel

    12 Ocak 2012 at 17:19

    Bu sene filmlerin bir çoğu kaliteli bu nedenle hem eleştirmen grupları hemde meslek grupları herkesin kafasını karıştırma konusunda başarıya ulaştı…The Girl with the Dragon Tattoo ve D.Fincher ın sonradan açılmasına ve oscar adaylığı için güçlenmiş olmasına bende çok çok seviniyorum…Sanırım ACE den alacağı bir adaylık bunu daha da kesinleştirecektir…

  4. Erşah

    13 Ocak 2012 at 00:52

    Sonunda Fincher’a Se7en, Fight Club ve The Game’in borcunu ödeyecekler sanırım, bu senenin süprizi de Fincher olabilir. Geçen seneki Tom Hooper gibi büyük bir süpriz olmaz ama, sanki geçen senenin borcunu da ödeyecekler gibi.

    Scorsese, Spielberg ve Allen bundan daha iyi filmleri ile bile Oscar’ı kazanamazken, yine şaşırtacak bizleri Akademi.

    Kurgu konusunda pek iyi birşey söyleyemem. Tinker Tailor Soldier Spy’ın sonu tamamen bir klişeydi, eğer ona giderse “bak ne güzel bağlamışlar sonunu” diye, vallahi küfür kıyamet saydırırım sitelerine. Bence:

    The Artist
    The Girl with the Dragon Tattoo
    Hugo
    The Descendants
    Moneyball

    Benim de yedek olarak; War Horse ve The Tree of Life var.

Yorum yazın...Cevabı iptal et

Exit mobile version