Oscar 2012
84. Akademi Ödülleri’nin ardından… – Part II
84. Akademi Ödülleri sonrası yılın özetini çıkarmaya ve ödüllerden konuşmaya devam ediyoruz. Sıradaki konumuz meslek birliklerinin dağıttığı ödüllerle Akademi’nin seçimleri arasındaki benzerlikler. Özellikle geçtiğimiz yıl birliklerle Oscar arasında inanılmaz bir benzerlik görmüş ve birbirine çok yakın sonuçlar almıştık. Ama bu yıl durum biraz farklı. Eğer VES’in (Visual Effects Society) ve MPSE’nin (Motion Picture Sound Editors) yan dallarını saymazsak benzerlik oranı sadece %58. Farklılıkları teker teker inceleyelim isterseniz…
- EN İYİ KADIN OYUNCU – Viola Davis / Meryl Streep: SAG’in Davis‘e ödülü vermesinin iki sebebi var. Birincisi SAG’in üye sayısı 140 bine yakın, Akademi’de ise oyunculara oy verebilen üye sayısı 3 bin civarlarında. Bu da oy çeşitliliğinde farklılıklar olmasına sebep oluyor. SAG’de siyahi üyenin daha fazla olması da bu çeşitlilik içerisinde açıklanabilir. Tabi Oyuncular Birliği’nin Akademi’den daha tarafsız seçimler yapmak gibi bir tutumu da var. Lakin o kadar da mükemmel olduklarını iddia edemem. Yalnız özellikle ilk yıllarında Oscar’ı belirlemek gibi bir amaçları yokmuş. İkinci sebep ise Meryl Streep‘in daha üç sene evvel Doubt ile SAG’den ödül almış olması. Üyeler kendisine bu kadar kısa bir süre içerisinde tekrardan ödül vermek istememiş olabilirler. Akademi ise Streep‘i 30 senedir bekletiyordu. Sürekli söylüyorum benim seçimim Streep değildi diye. Ama artık ödül kovalamaktan vazgeçecek. O yüzden kazanmasına bir hayli sevindim.
- EN İYİ KURGU – The Artist & The Descendants / The Girl with the Dragon Tattoo: Zaten bu Oscar gecesinin en büyük şokuydu. Kazananı duyunca ağzımız açık kaldı. Hatta The Social Network‘den hemen sonraki yıl bu ödülü ikinci kez alarak tarih yazan Kirk Baxter & Angus Wall da en az bizim kadar şaşkındı. Gecenin en sempatik konuşmalarından birini yaptılar. Bunu nasıl açıklayabiliriz? Şimdi kurgucuların meslek birliği ACE ödüllerini seçerken hak edene önem verdiği gibi koca bir sene içerisinde filmlere verdikleri ödül sayısı topu topu 2 olduğundan biraz daha En İyi Film mantığında hareket ediyorlar. Akademi’de ise filmlere verilen ödül sayısı çok daha fazla. Tamam her daim hak edene ödül veriyorlar demiyorum ama bazen hakikaten canlarının istedikleri gibi oy kullanıyorlar. İşteThe Girl with the Dragon Tattooda bunun en büyük örneği
- EN İYİ KOSTÜM TASARIMI – W.E., Harry Potter & The Girl with the Dragon Tattoo / The Artist: Burada Kostüm Tasarımcıları Birliği’ni (CDG) sorgulamak lazım çünkü ben CDG’den de The Artist zaferi bekliyordum. Siyah-beyaz bir filmde sadece kumaşların renkleriyle oynayarak o farklılık hissiyatını vermek kolay bir iş değil. W.E.‘yi izlemedim gerçi pek de bir şey diyemem. Hazır yeri gelmişken bu kostüm tasarımı dalında sürekli dönem filmlerinin ödüllendirilmesi ne zaman sonlanacak? Birkaç sene evvel Sandy Powell da şikayet etmişti bu durumdan. Akademi’nin bizi şaşırttığı yılları görebilecek miyiz?
- EN İYİ GÖRÜNTÜ YÖNETİMİ, EN İYİ SES KURGUSU VE EN İYİ GÖRSEL EFEKT – Hugo: Ses kurgusu dalını tamamen bir kenara bırakıyorum. Hugo‘nun ödülü almasında çok şaşılacak bir durum yok. Gelelim diğer iki dala. En İyi Görüntü Yönetimi ödülünün Hugo‘ya gitmesi çok şaşılacak bir durum değil, evet. Filmde hakikaten Robert Richardson harikalar yaratmış. Ama Emmanuel Lubezki‘nin kariyerinin ilk işiyle çoktandır hak ettiği Oscar’ı alma vakti gelmemiş miydi? Dediğim gibi Richardson‘ın işi de olağanüstü, sadece Lubezki‘nin hakkını yediği fikrini kafamdan atamıyorum. 3D olması etkilemiş olabilir mi Akademi üyelerini? Tabi bir de görsel efekt ödülü varki. Ona hiç değinmeyeceğim. Rise of the Planet of the Apes ve Harry Potter karşısında Hugo‘nun ödül almasının mantıklı bir açıklaması olmadı, olmayacak da. Görsel efekt dalında En İyi Film’e aday olan adayları bulup oy vermeyi kesmeleri lazım artık.
Aşağıda tüm meslek birliklerinin seçimlerini ve o dalda Oscar’ı alanları bulabilirsiniz.
FİLM
PGA: The Artist
Oscar: The Artist
YÖNETMEN
DGA: Michel Hazanavicius, The Artist
Oscar: Michel Hazanavicius, The Artist
OYUNCULAR
SAG: Jean Dujardin, Viola Davis, Christopher Plummer ve Octavia Spencer
Oscar: Jean Dujardin, Meryl Streep, Christopher Plummer ve Octavia Spencer
SENARYOLAR
WGA: The Descendants ve Midnight in Paris
Oscar: The Descendants ve Midnight in Paris
KURGU
Eddie: The Artist ve The Descendants
Oscar: The Girl with the Dragon Tattoo
GÖRÜNTÜ YÖNETİMİ
ASC: Emmanuel Lubezki, The Tree of Life
Oscar: Robert Richardson, Hugo
KOSTÜM TASARIMI
CDG: W.E., Harry Potter ve The Girl with the Dragon Tattoo
Oscar: The Artist
SANAT YÖNETİMİ
ADG: Hugo, The Girl with the Dragon Tattoo ve Harry Potter
Oscar: Hugo
SES MİKSAJI
CAS: Hugo
Oscar: Hugo
SES KURGUSU
MPSE: War Horse
Oscar: Hugo
GÖRSEL EFEKT
VES: Rise of the Planet of the Apes
Oscar: Hugo
Yavuz EKİN
28 Şubat 2012 at 01:38
umur, merly streep i nerdeyse dilenci konumuna düsürdün gibi geliyor. 3.oscarını aldı diye kadını öldürüceksin nerdeyse. İnsallah 4.cüsüne de alır, 5nciyi de. iyi oynadıysa bu ödül aldı mantıgını her zaman yanlıs buldugumu söylüyorum burda da tekrarlıyorum..
metin
28 Şubat 2012 at 12:26
Katherine Hepburn 4. Oscar (12 adaylık), Ingrid Bergman (7 adaylık) ve Jack Nicholson 3 Oscar(12 adaylık) , Bette Davis (10 adaylık) ve Marlon Brando (8 adaylık) 2 Oscar almıştı. Laurence Olivier ise 9 oyunculuk adaylığından 1 tane ödül kapabilmişti. Meryl Streep 3. oscarını aldığı için şanslı zaten, 4 veya 5 için çabalamasın hiç.
Yavuz EKİN
28 Şubat 2012 at 14:23
Katherine Hepburn a bence fazlasıyla verdiklerini düsünüyorum. İnanılmaz torpilli buluyorum bu kadını.Hatta oscar tarihinde bir ilk ve su ana kadar son olan bir olay var ki o da 68 yılında ödülü barbara streisand ile paylastırmalarıydı.
Evet ıngrid bergman 7 adaylık aldı ama 3 oscarı var.Streep in bu 4.ödülü olabilirdi. Nihayetinde doubt ve seytan marka giyerdeki performansları cok iyiydi. Temennim 4.cüyü alamasa da, adaylıklarıyla en azından 20 yi bulurda kendıne has özel yerini altın harflerle yazar..
Emel
28 Şubat 2012 at 13:16
Görüntü yönetmeni dışında hiç bir kategoride büyük düş kırıklığı yaşamadım…Emmanuel Lubezki yıllardır çok iyi iş çıkarıyor ki bu sene de çok iyiydi ve akademi yine görmezden geldi…
Akademi bana göre görüntü yönetmenliğinde ne kadar yanlış yaptıysa kurguda da o kadar doğru karar verdi…The Girl with the Dragon Tattoo kurgu olarak çok iyiydi, benim favorim olmasına rağmen en iyi filmle aynı mantıkta oy verirler diye düşünerek şansının sıfıra yakın olduğunu düşünüyordum..
Kadın oyuncuda kazanmasını istediğim isimler farklıydı ama bu Meryl nin haksız ödül aldığını kanıtlamaz…The Iron Lady filmini baştan sona kadar muhteşem oyunculuğu sayesinde izlettiriyor ki ben filmde çok başarılı bulmuştum ses tonundan duruşuna kadar çok iyiydi…Konuşması sırasında söylediği gibi herkes “Yine bu kadın! Neden?” derken o umursamadığını söyledi ki haklı 😀
Yavuz EKİN
28 Şubat 2012 at 14:30
çünkü o kadar sıkılmıştı ki bu yorumlardan. yine mi bu bıktık artık gibi cümlelerde kim olsa kırılır,gücenir. Filmdeki oyunculugu o kadar iyiydi ki, filmin bircok kişi tarafından albenili cicili bulunmasa bile izlettiriyordu.
Kadının tek yaptığı iyi bir performansla filmde yer almak ki bunun meyvesini de oscar alarak bütünlemesi kadar dogal birsey yok sanırım. 4.oscarı kazanması zor tabi 30 yıl sonra kabız olmus gıbı ödülü verdiklerine göre. En azından adaylıkları 20 ye taşır..
Emel
29 Şubat 2012 at 11:23
İyi oynadığı sürece -kii her zaman iyi- her sene aday olsun kendi adıma sevinirim…Ancak ödül için önümüzdeki bir kaç sene gençlere yol verse ne güzel olur :D…Örneğin Michelle artık bir ödül alsın…
Yavuz EKİN
29 Şubat 2012 at 12:41
Emel, michelle böyle giderse yakında ödül alır gibi geliyor. Yaşı daha genc zaten. Önünde uzun bir yol var. Biliyorsun ki 6-7 adaylığı olupta hic alamayan oyuncular var (Glenn Close gibi)
Bu arada 2012 oscar da glenn close merly streep in kazanmasına çok sevinmiş görünüyordu. Umarım Glenn Close da oscar ödülü alır. 80 lı yıllarında aday oldugu fılmlerde daha iyiydi ama ben onun yine radara girmesini isterim.
Radar demişken Cate Blanchett nerede yaw? oscar alması ıcın ne kadar beklememız lazım..