Oscar 2013

Oscar Rehberi ’12: En İyi Görsel Efekt

Yayınlandı

on

Eveeeet… Özlediğimiz bir Oscar Boy bölümü daha karşınızda. Biliyorsunuz her yıl adaylar açıklandıktan sonra 24 kategoriyi teker teker inceleme altına alıp üzerine konuşuyoruz. Bu yıl adayların daha önceki Oscar geçmişleri haricinde genel olarak kategoriden de konuşalım istedim. Yani Oscar Rehberi eskisinden daha geniş bir içeriğe sahip olacak, öyle söyleyeyim. Önümüzdeki 3 hafta boyunca 24 kategoriyi de her gün Oscar Boy’da bulabileceksiniz. İçeriği genişletmemize rağmen 85. Akademi Ödülleri öncesi yapacağım geniş tahminlerden de vazgeçmeyeceğimi hatırlatayım. Kısacası Oscar Rehberi genel olarak bilgilendirme, ufak çaplı da tahmin etme amacına sahip. Sadece meslek birlikleri ödüllerini dağıtmadan evvel kesin cümleler kurmamaya gayret edeceğim. Şimdi başlayalım En İyi Görsel Efekt kategorisinden konuşmaya…

ADAYLAR: The Avengers / The Hobbit: An Unexpected Journey / Life of Pi / Prometheus / Snow White and the Huntsman

Görsel Efekt dalının çok uzun bir tarihi var aslında. Her ne kadar teknoloji geliştikten sonra En İyi Görsel Efekt adayları evrime uğramış olsa da Akademi ilk yıllardan beri Özel Efekt ve Mühendislik Efektleri adıyla bu ödülünü dağıtmaya devam etti. Star Wars ve Close Encounters of the Third Kind’ın kıyasıya mücadele ettiği 1977 yılında son adını aldı bu kategori. Uzun yıllar boyunca 3 aday kuralı vardı. 2010 itibariyle ise aday sayısı 3’den 5’e çıkarıldı. Ayrıca bir filmin görsel efekt ekibinden maksimum 4 kişinin aday olması gibi de bir kuralı var.

Kasım ayı sonunda kısa listesini açıklayan Akademi, elimizdeki 5 adayın yanına The Amazing Spider-Man, Cloud Atlas, The Dark Knight Rises, John Carter ve Skyfall’ı da eklemişti. Lakin En İyi Görsel Efekt kategorisinin daha görkemli işlere karşı bir sempatisi var. Dolayısıyla The Dark Knight Rises ve Skyfall’un yarış dışı kalması kaçınılmaz oldu. İyi eleştiri almayan filmlerin olağanüstü bir durum olmadığı müddetçe bu kategoriye de giremediği bir gerçek. Tabii Cloud Atlas’ı da burada görmek istemedik değil. Sadece hangisini çıkarıp yerine Cloud Atlas’ı koyabilirdik onu bilmiyorum.

Görsel efektin meslek birliği olan VES’in aday listesi de Akademi’den pek farksız değil. Sadece Snow White and the Huntsman’i çıkarıp yerine Battleship’i eklemişler. VES’in filmlerin aldığı eleştirilerden çok işin sadece teknik kısmına yoğunlaştığını söylememe gerek yoktur umarım. Ki Battleship, Oscar’ın 10 finalisti arasına bile kalamamıştı. Tahmin etmesi zor bir kategori de değil bu arada En İyi Görsel Efekt. Geçtiğimiz yıl Rise of the Planet of the Apes ve Harry Potter and the Deathly Hallows: Part II karşısında Hugo’nun kazanmasına bile mantıklı bir açıklama getirebiliyoruz. Mantıklı dediysem, Akademi’nin kendi bünyesinde mantıklı. Hemen açıklayalım…

En İyi Görsel Efekt dalında oy veren üyelerin adaylar arasında En İyi Film kategorisine de girmiş olan bir yapım varsa dayanamayıp o filmi oy vermek gibi bir huyu var. Yani devrim niteliği taşıyan görsel efektlere sahip bir film aday olabilir. Ama onun karşısında En İyi Film listesinde olan ve görsel efekti sadece yardımcı etken olarak kullanan bir başka yapım varsa dengeler hemen değişiyor. İşte geçen sene Hugo’nun başına da gelen bu. Neyse ki bu sene favori Life of Pi ve kategoride En İyi Film dalına aday olan tek yapım da Life of Pi. Galibimiz şimdiden belli. İkinciyi konuşmaya gerek var mı? Pek sanmıyorum. Bir de sonuna “şimdilik” tahminlerimizi ekleyelim.

Kazanacak: Life of Pi
Kazanabilir: The Hobbit: An Unexpected Journey
Kazanmalı: Life of Pi
Aday olabilirdi: Cloud Atlas

THE AVENGERS

Janek Sirrs: Üçüncü Oscar adaylığı. İlk adaylığını The Matrix (1999) ile almış ve kategorinin galibi olmuştu. Diğer adaylığı ise Iron Man 2 (2010) ile geldi.
Daniel Sudick: Beşinci Oscar adaylığı. Bugüne kadar hiç kazanamayan Sudick’in önceki adaylıkları Master and Commander: The Far Side of the World (2003), War of the Worlds (2005), Iron Man (2008) ve Iron Man 2 (2010) filmlerindeki çalışmasıyla geldi.
Jeff White: İlk Oscar adaylığı.
Guy Williams: İlk Oscar adaylığı.

THE HOBBIT: AN UNEXPECTED JOURNEY

David Clayton: İlk Oscar adaylığı.
Joe Letteri: Yedinci Oscar adaylığı. 2004 yılında Akademi’den Teknik Başarı Ödülü alan Letteri’nin The Lord of the Rings: The Two Towers (2002), The Lord of the Rings: The Return of the King (2003), King King (2005) ve Avatar (2009) ile kazandığı dört Oscar’ı var. I, Robot (2004)  ve Rise of the Planet of the Apes (2011) filmleri ile sadece aday olabilmiş.
Eric Saindon: İlk Oscar adaylığı.
R. Christopher White: İkinci Oscar adaylığı. Geçtiğimiz yıl Rise of the Planet of the Apes (2011) ile adaylık alan White ne yazık ki kategorinin galiplerinden olamadı.

LIFE OF PI

Erik De Boer: İlk Oscar adaylığı.
Donald Elliott: İlk Oscar adaylığı.
Guillaume Rocheron: İlk Oscar adaylığı.
Bill Westenhofer: Üçüncü Oscar adaylığı. The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe (2005) ile ilk adaylığını alan Westenhofer, The Golden Compass (2007) ile ödülü kazanmıştı.

PROMETHEUS

Charley Henley: İlk Oscar adaylığı.
Martin Hill: İlk Oscar adaylığı.
Richard Stammers: İlk Oscar adaylığı.
Trevor Wood: İkinci Oscar adaylığı. The Golden Compass (2007) ile aldığı ilk adaylıkta ödülü kazanmıştı.

SNOW WHITE AND THE HUNTSMAN

Phil Brennan: İlk Oscar adaylığı.
Neil Corbould: Üçüncü Oscar adaylığı. Gladiator (2000) ile aldığı ilk adaylıkta ödülü kazanan Corbould, Superman Returns (2006) ile sadece aday olarak kalabildi.
Michael Dawson: İlk Oscar adaylığı.
Cedric Nicolas-Troyan: İlk Oscar adaylığı.

Yarın: En İyi Makyaj & Saç Tasarımı

Yorum yazın...Cevabı iptal et

Exit mobile version