Oscar 2013
Oscar Rehberi ’12: En İyi Prodüksiyon Tasarımı
Adaylar: Anna Karenina / The Hobbit: An Unexpected Journey / Les Miserables / Life of Pi / Lincoln
Geldik teknik kategorilerin daha heyecan verici ikinci yarısından bahsetmeye. Önümüzdeki dört gün boyunca prodüksiyon tasarımından sonra kostümler, sinematografi ve kurgu dallarını konuşacağız. Sonrasında da ana dallar gelecek tabii. Geçtiğimiz yıla kadar En İyi Sanat Yönetimi dalı altında hem prodüksiyon/yapım tasarımcıları ve set dekoratörleri ödüllendiriliyordu. Sonunda Akademi bu kategoriye doğru bir isim vermeyi akıl etti ve 85. Akademi Ödülleri itibariyle bu dal yeni ismine kavuştu. İlk olarak En İyi İç Dekorasyon adıyla dağıtılan, ardından isim değiştiren, hatta bir dönem hem siyah-beyaz hem de renkli filmler için verilen bir ödül bu.
Görsel efekt merkezli filmlerin bu kategoriye girmesi bana pek mantıklı gelmiyor ama The Hobbit: An Unexpected Journey’nin varlığına pek itiraz eden yok sanırım. Life of Pi ise kafalarda soru işaretleri bırakmıyor değil. The Hobbit’den farklı olarak büyük bir çoğunluğu stüdyoda çekilmiş , tüm gücünü görsel efektlerden alan bir yapımın buraya nasıl dahil olduğu konusunda kafamda soru işaretleri yok değil. Ama Akademi’nin teknik dallarında oy veren üyeler bazen çok sevdikleri filmleri kendi dallarına dahil etmek konusunda çok ısrarcı oluyorlar. O yüzden çok da şaşırmamak gerek.
Les Miserables’ın arkasında The King’s Speech’de harikalar yarattığını düşündüğüm Eve Stewart var. Bu filmde de ince detaylarla dolu, filmin etkileyici kostümleriyle de birleşince iyice devleşen bir iş mevcut. Lincoln diğerlerine oranla daha az gösterişli gibi gözükse de detaylı bir şekilde incelenip, araştırıldığında tarihin çok önemli anlarını, birebir tasarlanmış setiyle huzurlarımıza sunuyor. Övgülerin sonu yok tabii de yine alkışı Anna Karenina hak ediyor sanırım bu dalda. Dün En İyi Özgün Müzik için söylediğim gibi burada da Anna Karenina’nın açık ara farkla ödülü alması lazım. Ki özgün müzik kategorisine göre de çok daha fazla şansı var. Sonunda Joe Wright’ın harika ekibi ilk ödülüne kavuşacak gibi gözüküyor.
Alternatif arayanlar için en doğru yapım Lincoln olacaktır. Hem bu dal için güçlü bir aday, hem de 85. Akademi Ödülleri’nin en büyük favorilerinden biri olması Lincoln’ı bir adım öne çıkarıyor. Yalnız Karenina’nın karşısında çok güçlü olduğunu düşünmüyorum. Kazanırsa, geçtiğimiz yıl Hugo’ya gelen beleş En İyi Görüntü Yönetimi ödülü tarzı bir zafer olacak. Hak edilmemiş değil dikkatinizi çekerim. Sadece aynı dalda kendisinden daha iyi bir aday olmasına rağmen, En İyi Film dalının favorilerinden biri olması Lincoln’ı bir adım öne çıkarabilir. Siz yine de gözünüzü Anna Karenina’nın üzerinde tutun Joe Wright hayranları. Sonuçta hak ettiğine inandıkları için Alice in Wonderland’e oy vermiş üyeler oy kullanacak burada. Filmi sevip sevmemelerinden çok işin teknik yanını düşünüyorlar. Zaten Akademi üyelerinden tek istediğimiz de bu değil mi? Dalın başlığını unutmayıp, ona göre oy kullanmaları.
Kazanacak: Anna Karenina
Kazanabilir: Lincoln
Kazanmalı: Anna Karenina
Aday olabilirdi: Prometheus ya da Cloud Atlas
ANNA KARENINA
Sarah Greenwood (prodüksiyon tasarımı): Dördüncü Oscar adaylığı. Daha evvel Pride & Prejudice (2005), Atonement (2007) ve Sherlock Holmes (2009) ile aday oldu ama hiç kazanamadı.
Katie Spencer (set tasarımı): Dördüncü Oscar adaylığı. Daha evvel Pride & Prejudice (2005), Atonement (2007) ve Sherlock Holmes (2009) ile aday oldu ama hiç kazanamadı.
THE HOBBIT: AN UNEXPECTED JOURNEY
Dan Hennah (prodüksiyon tasarımı): Beşinci Oscar adaylığı. Daha önce The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001), The Lord of the Rings: The Two Towers (2002) ve King Kong (2005) ile aday oldu ama kazanamadı. The Lord of the Rings: The Return of the King (2004) ile aldığı bir ödülü var.
Simon Bright (set tasarımı): İkinci Oscar adaylığı. Daha önce King Kong (2005) ile aday oldu ama kazanamadı.
Ra Vincent (set tasarımı): İlk Oscar adaylığı.
LES MISERABLES
Eve Stewart (prodüksiyon tasarımı): Üçüncü Oscar adaylığı. Bundan önce Topsy-Turvy (1999) ve The King’s Speech (2010) ile aday oldu ama hiç kazanamadı.
Anna Lynch-Robinson (set tasarımı): İlk Oscar adaylığı.
LIFE OF PI
David Gropman (prodüksiyon tasarımı): İkinci Oscar adaylığı. İlk adaylığını The Cider House Rules (1999) ile aldı ama kazanamadı.
Anna Pinnock (set tasarımı): Üçüncü Oscar adaylığı. Daha evvel Gosford Park (2001) ve The Golden Compass (2007) ile ödüle dönüşmemiş adaylıkları var.
LINCOLN
Rick Carter (prodüksiyon tasarımı): Dördüncü Oscar adaylığı. İlk olarak Forrest Gump (1994) ile aday olan Carter, Avatar (2009) ile ödüle kavuşmuş. Geçtiğimiz sene War Horse (2011) ile de aday olmuş ama kazanamamış.
Jim Erickson (set tasarımı): İkinci Oscar adaylığı. Daha önce There Will Be Blood (2007) ile aday oldu ama kazanamadı.
Yarın: En İyi Kostüm Tasarımı
Oğuz Kaygalak
31 Ocak 2013 at 20:00
vasat bir filmin teknik ödül alması bana çok tuhaf geliyor. o yüzden bence bu dalda en iyi film veya en çok sevilen fakat en iyi filmi kazanmayacak filme ödül gidecek gibi geliyor. Lincoln oscar sayısını arttırmak amacıyla ödül alabilir. bense life of pi’nin görsel efektler içerisindeki tasarımının- bana göre bu kategori de teknolojiyle kendini yeniledi- ödüle ulaşmasını istiyorum.
Yavuz EKIN
2 Şubat 2013 at 11:21
Benim oscarda özgünlük ve bagımsız olduğu için klişelerden uzak olarak dagıtılan ve bu nedenle de en sevdigim 2-3 daldan birisi. Vasat bir filmin prodüksiyon tasarımı iyiyse ona verilmeli ki bu da çok yerinde bir karar. Adı üstünde tasarım..