Oscar 2013

85. Akademi Ödülleri – Son Tahminler: Part I

Yayınlandı

on

Oscar Haftası’na artık girmiş bulunmaktayız. Eski takipçilerimiz bilir, Oscar Boy’un en yoğun olduğu ve en tatlı özel dosyaların arka arkaya geldiği haftadır Oscar Haftası. Dün Readers’ Choice ile heyecana start verdik. Bundan sonraki 3 gün boyunca ise son tahminlerim gelecek. Daha evvel Oscar Rehberi bölümünde tahminlerimi sunmuştum huzurlarınıza. Ama birkaç dalda değişiklik yaptım. Biliyorsunuz Oscar Rehberi de geçtiğimiz senelerdeki gibi değildi. O yüzden son tahmin yazılarımı da farklı bir şekilde ele aldım bu sefer. Her daldaki adayları neden kazanır ya da kazanmaz diye pozitif ve negatif yanlarıyla inceledim. Umarım keyif alırsınız. Bu arada Cumartesi günü Gold Diggers’ın son tahminleri de gelecek. Pazar günü ise yine “10 Olası Sürpriz”i konuşup, bir de üzerine “Gold Diggers bloggerları Akademi üyesi olsa kime oy verirlerdi?” sorusunun cevabını alacağız. Buyrun eğlenceye başlayalım…

EN İYİ ÖZGÜN MÜZİK

ANNA KARENINA | Dario Marianelli
+
Film izleyiciyi tam anlamıyla ikiye bölüyor. Ya aşık oluyorlar ya da nefret ediyorlar. Aşık olanların burada da Anna Karenina’yı destekleyeceğine hiş şüphem yok. Ayrıca kimse kusura bakmasın ama şu dalda Anna Karenina’nin müzikleriyle yarışmayı hak eden tek bir aday olduğuna dahi inanmıyorum.
– Tabii ki de filmin nefret edenleri ve Akademi’nin “farklı” olanı ödüllendirme arzusu. Tabii bir de Marianelli’nin yakın zamanda Oscar almış olduğu gerçeği var.

ARGO | Alexandre Desplat
+
 Argo’ya En İyi Film dalında oy veren Akademi üyeleri büyük ihtimalle birkaç dalda daha filmi ödüllendirmek isteyecektir. Alexandre Desplat’ın da hala altın heykelcikle buluşamadığını düşünürsek, filme buradan bir ödül çıkması söz konusu olabilir.
– Müzikler berbat. Başka da negatif bir yoruma ihtiyacı yok bence. Hele ki Desplat’ın bu sene Orta Doğu esintileriyle buluştuğu diğer işi Zero Dark Thirty’nin müziklerini düşünürsek Argo fazla İMÇ kokuyor.

LIFE OF PI | Mychael Danna
+
 Son günlerde yabancı basında aldığı harikulade eleştirilerle ivmesi artan Life of Pi, bu dalın favorisi. Peki neden? Çünkü Akademi üyeleri özgün müzik dalında farklı olan işleri ödüllendirmeyi seviyor. Son yılların kazananlarına bakmanız yeterli: The Social Network, Slumdog Millionaire, Babel, Brokeback Mountain…
– Filmin müziklerinin, özgün şarkı dalına da aday olan “Pi’s Lullaby” haricinde pek bir esprisi yok.

LINCOLN | John Williams
+
 John Williams’ın borazanlarını Akademi çok seviyor. Başka da pozitif bir yorum da bulunamıyorum. Lincoln’ın bu dalda kazanma ihtimali olduğunu düşünenler var. Bana bu ihtimal sadece komik geliyor.
– Rica ediyorum John Williams’ın daha önceki 48 adaylığına şöyle bir göz atın. Sinema tarihine geçmiş melodilere imza attığına hiç şüphe yok. Ama adaylıklarının yarısı birbirinin aynı müziklerle gelmiş. Lincoln da onlardan biri. Ve Akademi üyeleri de yaşlı olmalarına rağmen, sağır değillerdir diye umut ediyorum. Biraz acımasız mı oldu?

SKYFALL | Thomas Newman
Gerçi kendi anavatanında aldığı bir ödülün Skyfall’a nasıl katkısı olur bilmem ama BAFTA, şarkı dalında ödül vermediği için özgün müzik seçimini Thomas Newman’dan yana kullandı. Bu da filmin kazanma ihtimalini düşündürtüyor doğal olarak. Acaba üyeler de Adele’ın büyüsüne kapılıp burada da Skyfall’a oy verir mi diye düşünmeye başladım.
– Fena olmayan müziklerinin pek çoğu Skyfall şarkısının melodisi üzerine kurulu. Fazla özgün bulunmayabilir.

Kazanacak: Life of Pi
Kazanabilir: Anna Karenina
Sürpriz: Skyfall

EN İYİ ÖZGÜN ŞARKI

CHASING ICE | Before My Time – J. Ralph (söz ve müzik)
Şarkıyı Scarlett Johansson söylediği için “starfucker”lık yapıp oy verebilirler. Belki??
Skyfall!

LES MISERABLES | Suddenly – Claude-Michel Schönberg (müzik), Herbert Kretzmer ve Alain Boublil (söz)
+
 Siz tehlikenin tam anlamıyla farkında değilsiniz ama Les Miserables’ın koyu bir hayran kitlesi var. Bu yıl James Bond serisinin 50. yılı haricinde müzikallerin de kutlanacağını unutmayın. Bu filme birkaç yerden ödül çıkacak. Ama burası, orası mı? Tartışılır.
– Çok sıkıcı ve unutulmaya mahkum bir şarkı. Filmin fanatikleri bile iki buçuk saatin en sıkıcı anının “Suddenly”nin söylendiği kısım olduğunu biliyordur bana kalırsa.

LIFE OF PI | Pi’s Lullaby – Mychael Danna (müzik), Bombay Jayashri (söz)
Demin de söylediğim gibi Life of Pi’ın müzikleri içerisinde tek iyi şey “Pi’s Lullaby” aslında. Slumdog Millionaire’ın ezgilerine gözü kapalı ödül veren üyelerden bazıları ve tabii Life of Pi’ın gizli hayranları gözü kapalı bu şarkıya oy verecektir.
– Yine Skyfall!

SKYFALL | Skyfall – Adele Adkins ve Paul Epworth (söz ve müzik)
+
 Bir kere şarkının arkasında Adele gibi, artık rüştünü ispat etmiş, dünya standartlarında bir şarkıcı var. Çağımızın en özel seslerinden biri olduğuna şüphe yok. Şarkı zaten olağanüstü. Bunun haricinde Adele’e gelecek sempati oyları da olacaktır bence. Ki ihtiyacı da yok hani bu oylara.
– Belki şarkıyı sevmemişlerdir. Amaaan, kimi kandırıyorum? Skyfall’u sevmeyen mi varmış?

TED | Everybody Needs a Best Friend – Walter Murphy (müzik), Seth MacFarlane (söz)
+
 Seth MacFarlane gibi dünyanın yarısını Family Guy’da tiye almış bir adamı önce sunucu, sonra da aday yapan Akademi kendisine oy vermek isteyebilir. Bir de şarkıyı Norah Jones yorumluyor. Onun da ne kadar özel bir ses olduğuna hiç şüphe yok.
– Evet, Skyfall.

Kazanacak: Skyfall
Kazanabilir: Suddenly
Sürpriz: Pi’s Lullaby

EN İYİ SES KURGUSU

ARGO | Erik Aadahl ve Ethan Van der Ryn
+
 Yine aynı gerekçe gibi olacak ama En İyi Film ödülünün yanına bir şeyler eklemek isteyeceklerdir diye düşünüyorum. Ses dallarında da durum karmakarışık olduğundan dolayı herkesin izlediği bir film kazanabilir ödülü.
– Biraz filme olan sevgiyle aday oldu buraya. O yüzden tam olarak da ses kurgusu için yılın en iyilerinden biri olduğu iddia edilemez. Eminim bunun farkında olan Akademi üyeleri mevcuttur.

DJANGO UNCHAINED | Wylie Stateman
+
 Ses kurgusu dendiğinde bu yılın akla gelen ilk işi belki de. Ve filmin ve Tarantino’nun sadık hayranları bir yerlerde Django’ya oy vermek isteyebilirler.
– Yarışın çok dışında. Kimse adını dahi anmıyor.

LIFE OF PI | Eugene Gearty ve Philip Stockton
+
 Büyük bir sürpriz yapıp, ses kurgucularından iki ödül birden aldı. MPSE’nin asıl galibi gibiydi, ki sürpriz zaferlerdi her iki dal da. Genelde ses dallarında En İyi Film dalına da aday olan işleri tercih eden Akademi, yine yolundan şaşmayabilir.
– Pek negatif bir yan yok. Aslında ilk tahminlerimde adını dahi anmamıştım. Ama şu an delice bir değişiklik yapıp, Life of Pi’ı ses kurgusunun galibi ilan ettim.

SKYFALL | Per Hallberg ve Karen Baker Landers
+
 MPSE’den büyük ödülle dönen ikinci film Skyfall. Aslında Life of Pi kadar yakın ödüle. James Bond’un 50. senesini hazır kutluyorlarken, filme oy verip Bond’u taçlandırabilirler.
– Çok büyük bir istisna olmadığı müddetçe Akademi üyeleri bu dalda En İyi Film kategorisine aday olmayan işleri ödüllendirmemiş. Sadece ses anlamında gösterişsiz işlere sahip En İyi Film adayları olduğunda başka işler kazanmış.

ZERO DARK THIRTY | Paul N.J. Ottosson
The Hurt Locker’ı da düşünürsek, Bigelow’un çalıştığı ekibin ses kurgusu anlamında ne kadar başarılı olduğu malum. İlla ki Zero Dark Thirty’ye bu konudaki başarısından dolayı ödül vermek isteyenler olacaktır.
– Birincisi, şu işkence muhabbeti filmin kampanyasına çok zarar verdi. İkincisi ise, bir zamanlar bu dalın favorisi olarak gördüğümüz Zero Dark Thirty, işin içindeki insanların üyesi olduğu MPSE tarafından aday gösterilmedi.

Kazanacak: Life of Pi
Kazanabilir: Skyfall ya da Zero Dark Thirty
Sürpriz: Argo

EN İYİ SES MİKSAJI

ARGO | John Reitz, Gregg Rudloff ve Jose Antonio Garcia
+
 Yine aynı şeyleri tekrarlıyor gibi olsam da Argo’ya En İyi Film dalında oy veren üyelerin diğer dallarda da birkaç ödülü Argo’ya vermek isteyeceğini düşünüyorum. Ses kurgusu ve miksajına hakim olmayan üyeler büyük ihtimalle favori filmlerinden biri aday ise ona oy verecektir nasıl olsa.
 Hak etmiyor ve bunun farkında olan birileri illaki vardır.

LES MISERABLES | Andy Nelson, Mark Paterson ve Simon Hayes
+
 Ses miksajı kategorisinin bahtında aday olan animasyonları ödüllendirmek gibi bir gerçek var. Dolayısıyla bu da Les Miz’i diğer adaylardan bir adım öne çıkarıyor. Üstelik CAS’i de kazandı. Gerçi son 19 yılda sadece 10 kere uyuşmuşlar. Yine de kötü bir rakam değil.
– Bence filmin kazanmasına engel olabilecek bariz bir neden yok. Sadece başka bir filmin hak ettiğini düşünmeleri durumunda Les Miserables kaybedebilir.

LIFE OF PI | Ron Bartlett, D.M. Hemphill ve Drew Kunin
+
 Geçen senenin Hugo’su gibi, En İyi Film dalındaki görsel efektli, sevdikleri bir yönetmen tarafından çekilmiş, yılın iyi eleştiriler almış, hikaye anlatımında zirveye oynayan işi Life of Pi. Dolayısıyla büyük kategorilerde oy vermeyeceklerinden dolayı bu tür ödülleri Life of Pi’a verebilirler.
– CAS’e aday dahi olmadı.

LINCOLN | Andy Nelson, Gary Rydstrom ve Ronald Judkins
+
 Kazanması için geçerli bir sebebim yok. Belki CAS adaylığı.
– Bir filmin kimi dallarda ilk beşte ya da ilk onda olması o filmin favori olduğu anlamına gelmiyor. Bu da Lincoln’ın hikayesi işte. En çok adaylığı alan film olmasına rağmen favori değil. Dolayısıyla buradan da sıyrılabileceğine inanmıyorum.

SKYFALL | Scott Millan, Greg P. Russell ve Stuart Wilson
+
Greg P. Russell!
– Akademi uzun süre ödül vermediği veteranları değerlendirmek konusunda çok başarılı değil. Greg P. Russell artık ödül alması gereken birisi. Ama Akademi üyeleri kendisini ne kadar tanıyor ve bunun farkındalığıyla oy verir mi emin değilim.

Kazanacak: Les Miserables
Kazanabilir: Skyfall ya da Life of Pi
Sürpriz: Argo

EN İYİ BELGESEL

  • 5 Broken Cameras | Emad Burnat ve Guy Davidi
  • The Gatekeepers | Dror Moreh, Philippa Kowarsky ve Estelle Fialon
  • How to Survive a Plague | David France ve Howard Gertler
  • The Invisible War | Kirby Dick ve Amy Ziering
  • Searching for Sugar Man | Malik Bendjelloul ve Simon Chinn

Diğer dallardaki gibi konunun ayrıntılarına hakim olmadığımdan genel bir yorum yapıp kenara çekileceğim. Sadece üç adayı izleyebildim. Favorinin Searching for Sugar Man olmasını da gayet iyi anlıyorum. Akademi üyeleri genelde bu dalda mantığıyla hareket etmeyi seviyor ama geçtiğimiz yıl sürpriz yapıp duygularıyla oy verdiler. Bu sene bir tekrar olur mu emin değilim. Eğer yeteri kadar üyeye ulaştıysa, ki filmin arkasında zaten Sony Pictures var, Searching for Sugar Man kazanır. Gördüğümüz kadarıyla How to Survive a Plague de favorilerden biri ve ona oy vermek isteyenler mevcut. O yüzden How to Survive a Plague belgeselini de ikinci sıraya koyma gereği hissettim. The Invisible War ise benim favorim. Aynı zamanda da bu dalın duygusal oylarını çalacak yapım. Bu arada 5 Broken Cameras’ın üzerinden gözünüzü ayırmayın derim ben. Michael Moore bile filme destek veriyor. Şaşırtabilir.

Kazanacak: Searching for Sugar Man
Kazanabilir: How to Survive a Plague
Sürpriz: The Invisible War ve 5 Broken Cameras

KISALAR

KISA FİLM
Asad | Bryan Buckley ve Mino Jarjoura
Buzkashi Boys | Sam French ve Ariel Nasr
Curfew | Shawn Christensen
Death of a Shadow | Tom Van Avermaet ve Ellen De Waele
Henry | Yan England

KISA ANİMASYON
Adam and Dog | Minkyu Lee
Fresh Guacamole | PES
Head Over Heels | Timothy Reckart ve Fodhla Cronin O’Reilly
Maggie Simpson in “The Longest Daycare” | David Silverman
Paperman | John Kahrs

KISA BELGESEL
Inocente | Sean Fine ve Andrea Nix Fine
Kings Point | Sari Gilman ve Jedd Wider
Mondays at Racine | Cynthia Wade ve Robin Honan
Open Heart | Kief Davidson ve Cori Shepherd Stern
Redemption | Jon Alpert ve Matthew O’Neill

Her yıl olduğu gibi bu yıl da sadece kısa animasyonları izleyebildik. O yüzden kısa animasyonlar haricinde yaptığım tahminlerin hepsini yabancı basında okuduklarımdan yola çıkarak oluşturdum. Hiç uzatmayacağım. Ki artık bence kısalar için de ayrı bir tören yapıp, bizi tamamen bu fasıldan kurtarma zamanı geldi Akademi’nin. Tamam iyi, hoş da o hengame arasında hiç çekilmiyor. Hele ki ABD sınırları dışında yaşayan herhangi bir kimsenin izleyemediğini düşünürsek tahammülü daha da güçleşiyor. Buyrun animasyon haricinde tamamen şansıma güvenerek yaptığım tahminlerime:

ANİMASYON Kazanacak: Paperman / Kazanabilir: Adam and Dog
FİLM Kazanacak: Curfew / Kazanabilir: Death of a Shadow
BELGESEL Kazanacak: Open Heart / Kazanabilir: Inocente

YARIN: Yardımcı erkek oyuncu, yardımcı kadın oyuncu, görüntü yönetimi,
sanat yönetimi, kostüm tasarımı, makyaj, görsel efekt, animasyon
CUMA: Film, yönetmen, erkek oyuncu, kadın oyuncu, uyarlama senaryo, 
özgün senaryo, kurgu, yabancı film
CUMARTESİ: Gold Diggers'dan son tahminler
PAZAR: "Gold Diggers oy veriyor olsaydı...", 10 Olası Sürpriz

0 Comments

  1. oguz kaygalak

    20 Şubat 2013 at 18:38

    teknik dalları bence de life of pi süpürecek 4 ya da 6 ödül almasını bekliyorum toplamda( müzik, ses kurgusu, görüntü, görsel efekt garanti gibi yanına ses ile prodüksiyon tasarımı da gelebilir)

  2. oguz kaygalak

    20 Şubat 2013 at 20:51

    http://blogs.suntimes.com/ebert/2013/02/outguess_ebert_in_an_easy_year.html
    bu arada roger ebert de tahminlerini yayınlamış. ilginç tahminleri var özellikle senaryo dalllarında

  3. Pingback: 85. Akademi Ödülleri – Son Tahminler: Part II | Oscar Boy

Yorum yazın...Cevabı iptal et

Exit mobile version