Oscar Boy Özel

4 Senede Ne Yaptım?

Yayınlandı

on

İnternet üzerinde Oscar hakkında yazmaya başlayalı tam olarak ne kadar oldu emin değilim. 4 buçuk ya da 5 yıl sanırım. Ama bu online olarak takip edip yorumladığım beşinci Oscar yarışı olacak, onu biliyorum. Sanıyorum 10-11 senedir de sabahlayıp, okulu ekiyorum altın heykelcik için. Malum Oscar yazınca insanların tepkisi genelde “Tahminlerinin ne kadarı doğru çıktı oluyor?”. Hele ki blogu okumayan, aslında işimizin tahmin etmek değil de bu ödül sezonunun eğlencesinden yararlanmak olduğunu kabullenmek istemeyen aile bireyleri ya da arkadaşların sorduğu tek soru bu. Başladığım günden beri doğru tahmin etme çabam olmadı. Ki sanıyorum bu işe bulaşan herkes, tahminlerinin yanlış çıkmasına razı oluyor. Çünkü Oscar gecesinde her şeyin tahmin edilebilir olduğu sıkıcı bir yarış izlemektense, zarftan hiç beklemediğimiz isimlerin okunması daha da heyecan veriyor.

Peki madem tahminler bu kadar umrunda değil, niye böyle bir yazı yazdım? Çünkü gerçekten de merak edenler var ve hazır son tahminlerimi yazıyorken daha önceki yıllarda neler yaptığımı görmek istiyorlar. Ben aşağıya ihtiyaç duyduğunuz tüm istatistikleri yazdım. Ama kendimce de bir özet vermek istiyorum. Bir kere dikkat ederseniz kazanan tahminlerinde geçmişten bugüne bir düşüş var. Hele ki geçen sene tam bir rezalet yaşamışım. Bunu 84. Akademi Ödülleri’nde çok fazla sürpriz bekleyip, tahminlerimi objektif yapmamış olmama bağlıyorum. Hugo’dan sonra En İyi Film dalındaki aday teknik dalları hak etmese bile silip süpürebilir mantığını kavramış durumdayım. O yüzden nedense bu yıl yaptığım tahminler daha sağlammış gibi geliyor.

Kategori kategori incelediğinizde ise En İyi Görüntü Yönetimi dalında bugüne kadar hiç doğru tahmin yapamadığımı göreceksiniz. Hep duygusal seçimler yapmanın sonucu bu da. Akademi üyelerinin izlemediğini bile bile The Tree of Life’ın sinematografi ödülünü alacağını neden düşündüysem artık… Bu yıl yine korka korka yaptım tahminimi. Bu sefer hak edeni değil, yarışta önde olanı koydum. Lakin Life of Pi yerine Skyfall kazanırsa hem Roger Deakins için sevinip, hem de bu yıl duygusal bir tahmin yapmadığım için kendime kızacağım. Senaryo kategorilerinde de çok başarılı olmadığımı göreceksiniz. İşte o kısmın neden bu kadar başarısız olduğu hakkında en ufak bir fikrim yok. Mesela özgün senaryoyu sadece 2010’da doğru tahmin etmişim. Hoş değil.

Neyse efendim. Şeffaf gazeteciliğin dibine vurdum gördüğünüz üzere. Tahmin yapıp yapıp kenara çekiliyor olmasın sonra. Doğrusuyla yanlışıyla tüm tahminlerim aşağıda. Hepsini doğru bilmek gibi bir iddiam yok ama Oscar yarışını tüm ayrıntılarıyla takip etmek için doğru bir adres olduğumdan şüphe etmiyorum. Söz konusu Oscar’sa pek ala canımı verebilir, ruhumu satabilirim. Öyle bir aşk bizimkisi. Varsın benim sevmediğim film kazansın. Amour şov yapsın, Argo En İyi Film seçilsin. Kimin umrunda? Bir yarış gider, yenisi gelir. Akademi beni kendinden mahrum bırakmasın yeter.

2008

Aday tahminleri (Tüm kategoriler): %70.7
Aday tahminleri (Ana dallarda): %77.5
Kazanan tahminleri (Tüm kategoriler): 18/24
Kazanan tahminleri (Kısalar hariç): 18/21

2009

Aday tahminleri (Tüm kategoriler): %77.4
Aday tahminleri (Ana dallarda): %88.9
Kazanan tahminleri (Tüm kategoriler): 17/24
Kazanan tahminleri (Kısalar hariç): 17/21

2010

Aday tahminleri (Tüm kategoriler): %79.0
Aday tahminleri (Ana dallarda): %88.9
Kazanan tahminleri (Tüm kategoriler): 16/24
Kazanan tahminleri (Kısalar hariç): 16/21

2011

Aday tahminleri (Tüm kategoriler): %68.3
Aday tahminleri (Ana dallarda): %75
Kazanan tahminleri (Tüm kategoriler): 14/24
Kazanan tahminleri (Kısalar hariç): 12/21

2012

Aday tahminleri (Tüm kategoriler): %69.2
Aday tahminleri (Ana dallarda): %72.7

****

ADAY TAHMİNLERİ

En İyi Film: %86
En İyi Yönetmen: %72
En İyi Erkek Oyuncu: %84
En İyi Kadın Oyuncu: %88
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: %80
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: %84
En İyi Özgün Senaryo: %76
En İyi Uyarlama Senaryo: %76
En İyi Kurgu: %80
En İyi Görüntü Yönetimi: %72
En İyi Kostüm Tasarımı: %72
En İyi Prodüksiyon Tasarımı: %60
En İyi Özgün Müzik: %68
En İyi Özgün Şarkı: %66.7
En İyi Makyaj & Saç Tasarımı: %46.7
En İyi Görsel Efekt: %80
En İyi Ses Kurgusu: %60
En İyi Ses Miksajı: %56
Yabancı Dilde En İyi Film: %80
En İyi Animasyon: %76.2
En İyi Belgesel: %55

KAZANAN TAHMİNLERİ

En İyi Film: 4/4
En İyi Yönetmen: 3/4
En İyi Erkek Oyuncu: 3/4
En İyi Kadın Oyuncu: 3/4
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: 4/4
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: 4/4
En İyi Özgün Senaryo: 1/4
En İyi Uyarlama Senaryo: 2/4
En İyi Kurgu: 3/4
En İyi Görüntü Yönetimi: 0/4
En İyi Kostüm Tasarımı: 4/4
En İyi Prodüksiyon Tasarımı: 2/4
En İyi Özgün Müzik: 3/4
En İyi Özgün Şarkı: 4/4
En İyi Makyaj & Saç Tasarımı: 4/4
En İyi Görsel Efekt: 3/4
En İyi Ses Kurgusu: 2/4
En İyi Ses Miksajı: 3/4
Yabancı Dilde En İyi Film: 3/4
En İyi Animasyon: 4/4
En İyi Belgesel: %55

0 Comments

  1. Yavuz EKIN

    21 Şubat 2013 at 19:54

    Gerçekten emek vererek bir analiz çıkarmışsın bu yüzden tebrik ediyorum seni. ( Her ne kadar bazen saçma bir tartışma ya da karar verdigini düsünsemde bakınız. geçen yılki readers choice meryl streep i aday etmemen)

    Ancak burada yabancı basını takip edip ona göre fikirlerinin şekillenip tahminleri yapmak biraz kolaycılığa giriyor bu yola her başvuran gibi. Bir nevi koyun sürüsü mantığı. Zaten özellikle oscarlarda beni en çok rahatsız eden de bu mantık. Birisi şu iyi dediği zaman ya da reklamı kim fazla yapıyorsa sürü mantığı işliyor. Ve kazanacak olanları tahmin etmekte her ödül birliğinin kazananları açıklanınca tahmin etmek çok zor olmuyor.

    • Umur Çağın Taş

      21 Şubat 2013 at 20:12

      Şimdi şöyle bir şey var. Oscar ya da diğer ödüller, benim ya da senin oyladığın şeyler değil. 6000 kişiden oluşan, Hollywood endüstrisinde çalışmış ya da hala çalışmakta olan insanlar ödül dağıtıyor. Akademi dediğimiz oluşum tam olarak bu. Doğal olarak da “benim seçimlerim” değil, “tahmin” başlığı altında olan her yazıda endüstrinin ne düşündüğünü, daha önce neyi ödüllendirdiğini takip etmek zorundasın. Bu koyun mantığı sürüsü belki onlar ödülleri dağıtırken işliyor olabilir, ama tahmin yapanlar için aynı şeyi söyleyemeyeceğim ben. Ben de isterim Bradley Cooper’ın Oscar almasını. Lakin Akademi’nin maksimize edilmiş hali olan meslek birliklerinden ve diğer büyük ödül törenlerinden ödül alamamışken Cooper tahmini yapmak mantıklı olmuyor. Tebriğin için çok teşekkür ediyorum. Yorumunun kolaya kaçma ve koyun sürüsü mantığı kısımlarına ise katılmıyorum. Bence herkes oyunu kuralına göre oynuyor, olan bu.

  2. Yavuz EKIN

    21 Şubat 2013 at 20:22

    kirli oyunlar..

    • Metin

      22 Şubat 2013 at 08:03

      @Yavuz; evet kirli oyunlar ama akademinin tarihinde bu hep vardı; Bette Davis’in mücadele ederek kaptığı iki oscarı aslında üç veya dört tane olmalıydı ama stüdyo patronlarına kendi kontratı için savaşmış olan Davis’e oscar vermeyi kimse istemiyordu. Norma Shearer’ın da sürekli adaylık ve ödül alması karşısında Joan Crawford şöyle demişti: “Ne bekliyorsunuz ki kendisi patronla yatıyor”. Doğruydu, çünkü Shearer MGM’in patronlarından Irving Thalberg’le evliydi.

      Sandra Bullock nasıl oscar aldı? Harvey Weinstein’in ahlaksız politikaları Shakespeare in Love’a en iyi film ve Gywenith’e en iyi aktrist ödüllerini getirmedi mi? Bu sene de David O. Russel ve Robert de Niro, kendi çocuklarını pazarlayarak ödül için çabalamıyorlar mı? Evet, mide bulandırıcı ama reklamlar, verilen rüşvetler, eş-dost-akraba ilişkileri, basınla kurulan sıkı ilişkiler sonuçta oscar heykelciği ile bir anda akça pakça kılınıveriyor. Les Miserables veya Silver Linings Playbook aslında hiç de iyi filmler değil, ama rüzgarı kaptılar gidiyorlar. Bradley Cooper kendini geliştirdi diye oscar adayı oluyor -daha evvel yeteneksizse banane- ama harika performanslarına rağmen yüzüne bakılmayan yabancı oyuncular var; Matthias Schoenearts veya Denis Lavant… onların yüzüne bakan yok. Emmanuelle Riva bütün filmi aldı götürdü ama iki üç sahnede parladı diye Jennifer Lawrance bu senenin yıldızı oluverecek. Evet, akademi tarihi, akademi üyelerinin altyazılı film izleyemeyecek kadar cahil olduklarını kanıtlar niteliktedir, ve evet, yetmişler boyunca Fellini, Truffaut, Bergman gibi yönetmenler adaylıklar almıştır ama yetmişler geride kaldı ve akademi doğrudan bir pazarlama aracına dönüştü. Arkasında dönen pislikleri herkes biliyor. Akademinin son on yılda verdiği doğru düzgün kararlar da var elbette ama kimsenin unutamadığı ve unutamayacağı saçmalamaları da çok fazla. O nedenle ödülleri çok önemsemeyip işin eğlencesine takılmak yeterli olacaktır.

  3. Yavuz EKİN

    22 Şubat 2013 at 23:39

    Metin tesekkür ederim ki sayende de bilmedigim davis mevzusunu da ögrenmıs oldum. Dedigin gibi iyi olmayan filmler sırf birileri itekliyor diye öne cıkıyor. Gerci ödül sezonu sadece oscarla bitmiyor başka ödüllerde var.

    Umarım popüler bir ödül töreni olup aynı zamanda adaletli ve hak edenin kazandıgı bır ödül birliği olur da oscardan kurtuluruz.

Yorum yazın...Cevabı iptal et

Exit mobile version