Oscar 2013

85. Akademi Ödülleri – Son Tahminler: Part II

Yayınlandı

on

Dün başladığımız son tahminlere kaldığımız yerden devam ediyoruz. Bugün yardımcı oyuncularla teknik kategorileri ağırlayacağız. Bir de animasyonu kondurdum yazının sonuna. Dediğim gibi daha evvel tüm dalları Oscar Rehberi bölümünde incelemiştik. Tahminlerde ufak değişiklikler yaparak ve adayların kazanma / kazanmama ihtimallerini inceleyerek yazdım hepsini. Umuyorum keyif alabilirsiniz. Bu arada tahminlerinizi de atmayı unutmayın.

EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU

Alan Arkin | ARGO
Kazanabilmesinin tek ihtimali var. Oylar bölünür ve Argo’yu çok seven Akademi filme her yerde oy verir.
– O kadar çok negatif yanı var ki Arkin’in. Bir kere kimse bu sezon nasıl büyük gruplardan ve Oscar’dan adaylık alabildiğine inanmıyor. Akademi üyelerinin isimsiz olarak yayımladıkları oy pusulalarında bile Alan Arkin’in adaylığına anlam veremeyenler görmek mümkün. İmkansız, ama bir o kadar da korkutucu bir ihtimal.

Robert De Niro | SILVER LININGS PLAYBOOK
Beş adayın da daha önce Oscar aldığını düşünürsek, Robert De Niro tekrardan ödüllendirilme normlarının tamamına uyuyor. Son ödülünün üzerinden 31 sene geçmiş. Üstelik Harvey Weinstein, Christoph Waltz için kampanya yapmayı bırakıp tamamen De Niro’ya oynuyor şu an. Açık bir yarış olduğundan da hala şansı var.
– Tek bir önemli ödül almadı! Eğer kafamızdaki saygı duruşu tablosu fazla uydurmaysa De Niro’nun aslında hiç şansı olmayabilir. Ben hala kazanacağını tahmin ediyorum, o başka.

Philip Seymour Hoffman | THE MASTER
Philip Seymour Hoffman, Akademi tarafından sevilen bir aktör ve The Master’ı bir şekilde takdir etmek isteyebilirler. Bir de hepsi daha önce Oscar aldığı için iş performans olarak değerlendirmeye geldiğinde Hoffman’ı tercih eden çok insan var.
– The Master o kadar çok sevilmedi. Akademi filmi oyuncuları haricinde çok kucaklamadı. Gerçi bu bile bir şey aslında. SAG, sadece Philip Seymour Hoffman’ı aday etmişti ne de olsa.

Tommy Lee Jones | LINCOLN
SAG’de kazanılmış bir ödülü var. Üstelik Lincoln’a bayılmamış olsalar da Spielberg’ün filmine duyulan bir saygı mevcut.
– Kulağa garip gelse de Tommy Lee Jones huysuz ve tatmin edilmesi güç bir adam olduğundan sektörde pek sevilen bir aktör değil. Altın Küre’deki suratsız ifadeleri de epey etkiledi insanları. Şaka yapmıyorum, gerçekten de bu suratsızlığı ikinci Oscar’ına mal olabilir. Kendini sevdirmek ya da düzenli bir kampanya yapmak için çaba sarf etmiyor.

Christoph Waltz | DJANGO UNCHAINED
Aslında kağıt üzerinde en olası isim Waltz. Cebinde Altın Küre ve BAFTA zaferleri var. Gerçi Altın Küre’nin Akademi’yle tek bir ortak üyesi yok. BAFTA ise Avrupa kökenli oyuncuları ayrı bir seviyor. Ama yine de bu ödüller, Waltz’a ivme kazandırdı.
– Diğer adayların da Oscar’ı var ama en yakın zamanda ödül alan isim Christoph Waltz. İkinci Oscar’ını bu kadar hızlı vermeleri için yeteri kadar “Hollywood” mu emin değilim. Ayrıca Django Unchained, üyeler tarafından kolayca hazmedilebilecek bir iş değil.

Kazanacak: Robert De Niro
Kazanabilir: Christoph Waltz ya da Tommy Lee Jones
Sürpriz: Philip Seymour Hoffman

EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU

Amy Adams | THE MASTER
Akademi, Amy Adams’ı çok ama çok seviyor. Kendi jenerasyonunun Meryl Streep’ine dönüştü ufaktan. Bu kadar kısa bir sürede 4 adaylık alması küçümsenecek bir şey değil.
– Filmde bir oyunculuğu yok ve bence üyeler de sırf adı Amy Adams olduğu için buraya sızdığının farkında. Ki zaten Amy Adams’ın The Master’da doğru düzgün bir sahnesi yok. Olanda da parlamayı başaramıyor.

Sally Field | LINCOLN
Üçüncü Oscar adaylığı ve daha önceki iki adaylığında da Oscar’ı almış bir duayen. Anne Hathaway’den kaçmak isteyen, ona oy vermek istemeyenlerin etrafında toplanacağı aday olacaktır diye düşünüyorum.
– Anne Hathaway!

Anne Hathaway | LES MISERABLES
Şu ana kadar kazanmadığı bir ödül yok. Yılın cepte sayılabilecek tek zaferi. Konuşmaya bile gerek yok. Tüm yollar Hathaway’e çıkıyor.
– Filmi gerçekten sevmeyen izleyiciler, Hathaway’e oy vermek yerine başka adaylara yönelecektir ama ciddi bir favori olmadığı için Hathaway’in kazanmaması imkansız gibi gözüküyor.

Helen Hunt | THE SESSIONS
Hunt’ın kazanması için geçerli bir sebep bulamıyorum. Korkusuzca soyundu diye oy veren orta yaşlı kadınlar ve orta yaşlı kadın meraklısı orta yaşlı adamlar olabilir mi?
– Hathaway!

Jacki Weaver | SILVER LININGS PLAYBOOK
LA Times ve Awards Circuit’de yayımlanan oy pusulalarına bakarsak Silver Linings Playbook’u çok seven Akademi üyeleri Jacki Weaver’dan oyunu esirgemeyecek gibi duruyor. Belki de Hathaway’den sonra en çok oy alan aktris olabilir.
– Filmde kısaca kılını kıpırdatmıyor. Hatta rolü bile yok. Nicole Kidman ve Ann Dowd gibi isimler varken Amy Adams ile Jacki Weaver’ı neden aday ettiklerini anlamak güç.

Kazanacak: Anne Hathaway
Kazanabilir: Sally Field
Sürpriz: Jacki Weaver

EN İYİ GÖRÜNTÜ YÖNETİMİ

ANNA KARENINA | Seamus McGarvey
Filmi cidden sevenler, kesinlikle Anna Karenina’yı aday olduğu kategorilerde destekleyecektir. Çoğunu da hak ettiği düşünülürse oy almaması imkansız.
– Yarış iki film arasında ve Anna Karenina onlardan biri değil. Üstelik bizde sevildiği kadar sevilmedi film. “Ama teknik dallarda adaylık aldı.” muhabbeti de yapılmasın rica ediyorum. Alice in Wonderland de aldı. Akademi’nin teknik dallardaki adaylarını seçerken filmden çok, o dalın aradığı niteliklere baktığını bilelim artık.

DJANGO UNCHAINED | Robert Richardson
Robert Richardson adıyla aldı bu adaylığı. Hak ediyor mu? Kesinlikle. Ama aynı işi Richardson haricinde birisi çıkarmış olsa, ilk beşe girebilir miydi emin değilim.
– Daha geçen sene Hugo ile ödül kazandı. İki sene üst üste ödül vereceklerini düşünmüyorum.

LIFE OF PI | Claudio Miranda
Yıl içerisinde pek çok ödül topladı. Sinematografi denilince “Görüntüleri çok güzel, o zaman buna oy vereyim.” mantığıyla hareket edecek çok insan var.
– Film tüm gücünü görsel efektlerinden alıyor. Miranda’dan daha çok çalışan birileri mevcut yani etrafta. Bunun farkında olan Akademi üyeleri olduğunu da okudum. Tabii bir de Roger Deakins gerçeği var, Miranda’nın oylarını bölecek olan.

LINCOLN | Janusz Kaminski
Yine Spielberg’ün ekibine saygı duyan, bu dalda başka bir filme oy vermek istemeyen ya da Lincoln’a gerçekten aşık olan izleyicinin kaçamak noktası olacaktır.
– Ödül verilecek özel bir durum yok. Zaten Lincoln’ın kurgu ve sinematografi dallarına nasıl girdiğini anlamak pek mümkün değil.

SKYFALL | Roger Deakins
Eğer filmi izledilerse ben başka bir işin görüntü yönetimi ödülünü hak ettiğine inanacaklarını düşünmüyorum. Üstelik yıllardır ödüllendirmedikleri Roger Deakins var burada.
– Deakins’i tüm Akademi üyelerinin tanıdığından emin değilim. Bir James Bond filmine ödül vermek istediklerinden ise hiç ama hiç emin değilim. Sadece kazanmasını çok istiyorum.

Kazanacak: Life of Pi
Kazanabilir: Skyfall
Sürpriz: Anna Karenina

EN İYİ PRODÜKSİYON TASARIMI

ANNA KARENINA | Sarah Greenwood ve Katie Spencer
Öncelikle aday her filmin eşit şansa sahip olduğu bir yıldayız bu dalda. Hepsi için artı bir puan oluyor bu doğal olarak. Anna Karenina ise izleyen herkesin set tasarımlarına aşık olduğu bir yapım. Bu da diğer adaylardan bir adım öne çıkmasına sebep oluyor.
– Düşündüğünüzden daha zayıf bir konumda olabilir. Yeteri kadar izlenmemesi ve filmden gerçekten nefret edenlerin varlığı unutulmamalı.

THE HOBBIT: AN UNEXPECTED JOURNEY | Dan Hennah, Ra Vincent ve Simon Bright
Lord of the Rings serisi sebebiyle Orta Dünya’ya aşina bir Akademi var karşımızda. Bu da The Hobbit’in yararına olabilir.
– Yine aynı problemler… Acaba yeteri kadar üye izledi mi? “Tabii bir de nasıl olsa LOTR serisini yeteri kadar ödüllendirdik, tekrardan Hobbit’e ödül vermenin ne anlamı var?” diye sorgulayanlar da olabilir.

LES MISERABLES | Eve Stewart ve Anna Lynch-Robinson
Müzikalin sadık fanlarının yanı sıra, Eve Stewart’a da oy verecekler illaki olacaktır. Üstelik Les Miz’in sanat yönetimi ve set dekorasyonu yabana atılacak cinsten değil. Bu daldan En İyi Film kategorisine de aday olan tek yapım değil; ama hem prodüksiyon tasarımı anlamında kuvvetli hem de En İyi Film’e aday tek yapım.
– Oylar bir şekilde bölünecek. Dolayısıyla hiç bir yapımın zaferi hakkında kesin konuşamıyoruz. Bu da Les Miz’in zararına olabilir.

LIFE OF PI | David Gropman ve Anna Pinnock
Life of Pi’ın birden fazla dalda kazanacağına hepimiz eminiz. Geçen seneki Hugo hikayesi gibi bir şey bekliyoruz. O yüzden burası da Ang Lee’nin filminin Akademi tarafından takdir edildiği bir başka dala dönüşebilir. Bence ödüle fazlasıyla yakın.
– Filmin tamamı bir tankın içerisinde çekildi ve birkaç sahnesini saymazsak set tasarımı dediğimiz şey tamamen bilgisayar üzerinde yapılmış. Akademi bu konuda fazla tutucu değil gerçi.

LINCOLN | Rick Carter ve Jim Erickson
Lincoln için hep aynı şeyi söylüyorum ama şöyle bir gerçek var, Akademi üyeleri bu kadar çok dalda aday ettikleri bir filmi ödülsüz bırakmak istemeyebilirler. Lincoln’ın en fazla oy alacağı dallardan biri olacaktır burası. Çünkü ciddi bir yarış mevcut değil.
– Rick Carter daha 3 sene evvel ödül aldı. İsmini bildiklerinden şüpheliyim de bu kadar kısa bir sürede tekrar ödül verirler mi dersiniz?

Kazanacak: Les Miserables
Kazanabilir: Life of Pi ya da Anna Karenina
Sürpriz: Lincoln

EN İYİ KOSTÜM TASARIMI

ANNA KARENINA | Jacqueline Durran
Tam bu dal için yaratılmış kaftan. Dönem filmi, kabarık kostümler, akılda kalan pek çok parça… Jacqueline Durran’ın Atonement ile yenen hakkı da cabası.
– Ödülü kazanmaması için geçerli bir sebep göremiyorum. İzlemeyen Akademi üyesi bile resimlere bakıp oy verecektir. Çok salak bir mantık kabul ediyorum; ama Akademi üyeleriyle yapılan röpörtajları gördünüz. Adamlar izlemediği filmlere oy vermek konusunda oldukça rahatlar.

LES MISERABLES | Paco Delgado
En İyi Film dalına aday, gösterişli kostümleri olan bir yapım. Paco Delgado, Akademi’nin çok aşina olduğu bir isim değil belki ama Les Miz tıpkı Life of Pi gibi teknik dallarda birkaç ödül toplayacağını düşündüğüm bir yapım. Hazır Ang Lee’nin filmi yokken atak yapabilir.
– Anna Karenina.

LINCOLN | Joanna Johnston
+
Kazanması için geçerli bir sebep bulamıyorum. Bence şuradaki en zayıf yarışçı. Lincoln’ı çok ama çok sevmeleri takdirinde ödül verebilirler, ki çok sevmediklerini hepimiz gayet iyi biliyoruz.
– Sıkıcı bir film, karanlık kostümler. Anna Karenina ve Les Miserables’ın göz boyayan kostümleri varken kim Joanna’ya oy verir?

MIRROR MIRROR | Eiko Ishioka
İşte üzerinden gözünüzü ayırmamanız gerektiğini düşündüğüm bir aday. Ishioka geçtiğimiz yıl hayatını kaybetti ve bu tür öyküler eğer üyelerin kulağına giderse hep olumlu sonuçlanıyor. Üstelik Mirror Mirror’ın kostümleri hiç de yabana atılacak cinsten değil. Filmdeki tek iyi şey olabilir.
– Film epey kötü ve kaç Akademi üyesi Mirror Mirror’ın sonunu getirebilmiştir emin değilim. Biz bile tahammül edemedik.

SNOW WHITE AND THE HUNTSMAN | Colleen Atwood
Kostüm tasarımının duayenlerinden Colleen Atwood ismini görmeleri takdirinde (ve tabii çok sevdikleri bir başka aday yoksa) kesinlikle Snow White and the Huntsman’a oy vereceklerdir.
– Mirror Mirror gibi Snow White and the Huntsman’in de çok iyi eleştiriler aldığı söylenemez. Üstelik Mirror Mirror’a göre çok gösterişli kostümleri de yok. İki Pamuk Prenses arasında bir seçim yapmaları takdirinde Mirror Mirror karlı çıkacaktır.

Kazanacak: Anna Karenina
Kazanabilir: Les Miserables
Sürpriz: Mirror Mirror

EN İYİ MAKYAJ & SAÇ TASARIMI

HITCHCOCK | Howard Berger, Peter Montagna ve Martin Samuel
Geçen seneki The Iron Lady zaferi geliyor aklıma. Gerçi o filmin makyajları Hitchcock’dan kat kat üstündü ama her ne kadar içinde çok komik dursa da Anthony Hopkins’in makyajı abartıldığı kadar kötü değil.
– Az evvel de söylediğim gibi filmin makyajını kötü bulanlar var. Oy vermek istemeyebilirler. İzlememiş olma ihtimalleri de epey yüksek.

THE HOBBIT: AN UNEXPECTED JOURNEY | Peter Swords King, Rick Findlater ve Tami Lane
Kuşkusuz bu daldaki en iyi makyajlara ve saç tasarımına sahip. Tartışılacak bir yanı olduğunu düşünmüyorum.
– Film eğer daha fazla adaylık almış olsaydı daha kesin cümleler kurabilirdik ama sadece birkaç teknik dalda destek gördü The Hobbit ve bu da kendisinden daha zayıf bir adayı, sırf En İyi Film listesine dahil olduğu için öne çıkarıyor.

LES MISERABLES | Lisa Westcott ve Julie Dartnell
Akademi üyelerinden makyaj dalındaki görüşlerini açıklayan birkaç isim özellikle Hugh Jackman ve Anne Hathaway’e yapılan makyaja hayran kaldığını belirtmiş. Ki zaten kötü olduğunu da iddia eden yok. En İyi Film dalına da aday. Zaten araştıracak olursanız En İyi Film’e aday olup da burayı kaçaran birilerine rastlamak pek mümkün değil tarihte.
– The Hobbit oyları bölecektir. Başka da negatif bir durum söz konusu değil.

Kazanacak: Les Miserables
Kazanabilir: The Hobbit
Sürpriz: Hitchcock

EN İYİ GÖRSEL EFEKT

THE AVENGERS | Janek Sirrs, Daniel Sudick, Jeff White ve Guy Williams
+
Hulk.
Life of Pi.

THE HOBBIT: AN UNEXPECTED JOURNEY | David Clayton, Joe Letteri, Eric Saindon ve R. Christopher White
Jackson’ın ekibini nasıl olsa iki film daha gelecek mantığıyla zaten ödüllendirmeyeceklerdir.
– Life of Pi.

LIFE OF PI | Erik De Boer, Donald Elliott, Guillaume Rocheron ve Bill Westenhofer
En İyi Film dalına aday bir yapım, görsel efekti filmde sadece yardımcı olarak kullansa bile bu ödülü alıyor. Ki zaten sırf Richard Parker için bile bu ödülü Ang Lee’nin filmine verseler olur.
– Kıyamet koparsa kazanmaz belki.

PROMETHEUS | Charley Henley, Martin Hill, Richard Stammers ve Trevor Wood
“Ridley Scott’ın Alien’ı da ne güzeldi be birader.” diye oy kullanan var mıdır?
– Life of Pi.

SNOW WHITE AND THE HUNTSMAN | Phil Brennan, Neil Corbould, Michael Dawson ve Cedric Nicolas-Troyan
Bu dalın en gösterişsiz adayı. Ama Life of Pi olmasa benim favorim. Bu filme bir katkı sağlıyor mu? Hayır.
– Life of Pi.

Kazanacak: Life of Pi
Kazanabilir / Sürpriz: Sahne ortadan ikiye ayrılıp parçalanmadığı sürece başka bir alternatif yok.

EN İYİ ANİMASYON

BRAVE | Mark Andrews ve Brenda Chapman
+
Gelenekçi olduğunu bildiğimiz Akademi için bence çok ideal bir seçenek. Üstelik filmin arkasında Pixar var ve bugüne kadar Pixar ciddi bir favoriye çarpmadığı müddetçe ödülü kaçırmamış. İlk kadın baş kahramanlı Pixar animasyonu olması sebebiyle de garip bir şekilde filme tutulanlar var. Halbuki feministlerin yıllardır kadınları arka plana attığı için filme sinirlenip, oy vermemeleri gerekmiyor mu?
– Pixar’ın genel kalitesinin altında olduğu düşünülüyor film. Yarış uzun zamandır ilk kez bu kadar belirsiz olduğu için oyların bölünmesi de kötü etkileyecektir tabii.

FRANKENWEENIE | Tim Burton
Tim Burton, filmleri bırakıp sadece animasyon çekmeye başlasa kimsenin şikayet etmeyeceği bir dünyada yaşıyoruz. Dolayısıyla Burton’a vermek isteyebilirler ödülü. Hem böylece ünlü yönetmenin hayal dünyası da ödüllendirilmiş olur. Ne de olsa Frankenweenie, Burton filmografisinin bir özeti gibi.
– Eleştirmenler haricinde pek destek almadı Frankenweenie. The Nightmare Before Christmas ve Corpse Bride kadar orijinal olmadığını düşünenler mevcut.

PARANORMAN | Chris Butler ve Sam Fell
Bu yılın en zayıf animasyonlarından biri olmasına rağmen sırf içerisinde gay karakter var diye yere göğe sığdıramadılar ParaNorman’ı. Bu mevzu oy almasını sağlayabilir, benim aklım almasa da.
– İyi ama sıkıcı bir animasyon. Bu dalın Lincoln’ı kısacası.

THE PIRATES! BAND OF MISFITS | Peter Lord
Nasıl aday olduğu hakkında en ufak bir fikrim yok. Bakarsınız nasıl kazandığı hakkında da bir fikrim olmaz.
– Filmin kötü olması geçerli bir sebep sayılıyor mu?

WRECK-IT RALPH | Rich Moore
Bu yılın en orijinal çalışması. İzleyip de beğenmeyen pek insan yok. Brave’i tercih edenler bile Wreck-It Ralph’in ne kadar iyi bir animasyon olduğunu kabullenmiş durumdalar. Bence yarış bu iki film arasında geçecektir zaten.
– Sadece gereğinden fazla genç işi kaçabilir mi Akademi’ye diye düşünüyorum. Şöyle bir bakarsanız geçmişe, ödüllendirdikleri işlerin çizgisi belli. Wreck-It Ralph onların arasında fazla “yeni” kalıyor.

Kazanacak: Wreck-It Ralph
Kazanabilir: Brave
Sürpriz: Frankenweenie

YARIN: Film, yönetmen, erkek oyuncu, kadın oyuncu, uyarlama senaryo, 
özgün senaryo, kurgu, yabancı film
CUMARTESİ: Gold Diggers'dan son tahminler
PAZAR: "Gold Diggers oy veriyor olsaydı...", 10 Olası Sürpriz

0 Comments

  1. onur

    21 Şubat 2013 at 17:31

    Alan Arkin nasıl aday oldu ben de bir anlam vermiyorum doğrusu, Sadece oynadığı rolün süresi kısa olduğu için böyle düşünmüyorum, gerçekten ödüllük bir performans yoktu bence. Mesela Anne Hathaway de çok az bir role sahip filmin 150 küsür dakika olduğunu düşünürse ama, oynadığı sahnelerde devleşti bence. Ellerinize sağlık, çok iyi bir yazı olmuş yine.

  2. Yavuz EKIN

    21 Şubat 2013 at 20:20

    Bu kısımda sıralamayı kendime göre > ( büyüktür), = (eşit) işaretleriyle fazla yer işgal etmeden yapacağım. Ilk kişi bana göre kazanması gereken en doğru adaydır.

    En iyi yrd. Kadın Oyuncu Field > Hunt > hathaway

    En iyi yrd. Erkek Oyuncu Waltz > Jones > De Niro

    En iyi Görüntü Yönetimi Life of pi = Skyfall > Anna Karenina

    En iyi prodüksiyon Tasarımı Karenina > Les Miserables > Life of Pi

    En iyi kostum tasarımı Anna Karenina > mirror mirror

    En iyi görsel efekt Life of pi ( umur yorumun beni güldürdü. Sahne ortadan ikiye ayrılıyormuş birde :))) )

    İzlemedigim animasyon filmi var.O yüzden onu pas geciyorum simdilik.

Yorum yazın...Cevabı iptal et

Exit mobile version