Haberler

5. Oscar Boy & Readers’ Choice Film Ödülleri – Kazananlar

Yayınlandı

on

Bu yıl 5. kez düzenlediğimiz Oscar Boy & Readers’ Choice Ödülleri sahiplerini buldu. 19 Şubat’ta başlayan oylamayla 22 dalda ödüllerimizi dağıttık. En İyi Kötü Film ve En İyi Genç Oyuncu dallarının da dahil olduğu listeden pek sürpriz bir sonuç çıkmadı açıkçası. Ayrıca bu yılın şöyle de bir özelliği var, uzun zamandır ilk kez Oscar Boy ve Readers’ Choice Ödülleri bu kadar ortak kazanan içeriyor. 22 daldan 15’inde aynı kararları almışız. Artık kaçıran ya da bilmeyen var mıdır bilmiyorum ama Oscar Boy’un benim ödülüm, Readers Choice’un ise okuyucular tarafından oylanan bir ödül olduğunu ekleyeyim.

Ben zaten yılın en iyi oyuncularını ve filmlerini sıralarken ana kategorilerde kazananlarımı açıklamış gibi oldum. Bugüne kadarki en fazla katılımın olduğu oylamadan Django Unchained ve Silver Linings Playbook, 7’şer ödül alarak ayrıldı. En büyük hüsran ise 7 dalda aday olup, eli boş dönen The Impossible’a ait. Şikayetlere gelecek olursak… Her yıl adayları açıkladıktan sonra doğal olarak aynı fikirde olmayan okuyucuların tepkileriyle karşılaşıyoruz. Ama sanıyorum bu yıl, bu tepkiler minimumdaydı. Daniel Day-Lewis’in olmaması, Argo’nun sıfır adaylık alması gibi pek çok dikkat çeken şey doğru düzgün eleştiri bile almadı.

Bir başka dikkat çeken durum, sıfır çeken tek bir adayımızın dahi olmaması. Genelde hep bu tür tablolarla karşılaşıyorduk. Ama geçen seneki gibi bu yıl da tüm adaylar dibi görmeden tamamladı maratonu. Sonuçlara geçmeden evvel birkaç istatistik daha eklemek istiyorum. Bu yıl en az oyu alan dal En Kötü Film oldu. En İyi Film dalında minimum 3 oy alındığı için onu es geçerek diğer dallara bakacak olursak, en çok oy alan dal da En İyi Yönetmen. En büyük oy farkı ilk film dalında. Kazanan aday %68. 92’ye ulaşırken, ikinci ancak %14.86’yı görebildi. Aynı durum yönetmen, kadın oyuncu, yardımcı kadın oyuncu ve görsel efekt dallarında da mevcut. En ucu ucuna kazanılmış zafer ise ses dalında. Birinci ve ikinci arasında sadece 4 oy fark var.

Efendim, ben bu sefer kendi görüşlerimi uzun uzun “2012’nin En İyileri” derlemelerinde anlattığım için sizin oylarınızın dağılımı üzerine konuştum aşağıda. Umuyorum sonuçlar sizleri mutlu eder. Buyrun bakalım 5. Oscar Boy ve Readers’ Choice Film Ödülleri’nin kazananlarına:

EN İYİ FİLM

READERS’ CHOICE
1. Django Unchained
2. Silver Linings Playbook
3. Moonrise Kingdom
4. Les Miserables
5. Holy Motors
6. Zero Dark Thirty
7. The Perks of Being a Wallflower
8. The Impossible
9. Looper
10. Rust & Bone

OSCAR BOY
1. Zero Dark Thirty
2. Django Unchained
3. Silver Linings Playbook
4. Les Miserables
5. The Perks of Being a Wallflower
6. Moonrise Kingdom
7. Holy Motors
8. Looper
9. The Impossible
10. Rust & Bone

Başından beri Django Unchained’in birinci olduğu bir oylamaya şahit olduk. Açık ara farkla kazandı. İkinci olan Silver Linings Playbook’la arasında 8.5 puanlık oy farkı var. Sonrasında da oy farkı yine büyüyor. Üçüncü olan Moonrise Kingdom, Silver Linings Playbook’un 7 puan aşağısında. Ardından gelenler arasında ise oylar birbirine oldukça yakın. Sonunca Rust & Bone’un ise sadece 8 oy alabildiğini ekleyeyim. Hatta uzunca bir süre sıfır oyla devam etti. Neyse ki sonuçta bir hüsran yaşamadık. İlgimi çeken diğer şeyler arasında Les Miserables’ın gösterime girmesi sonrası bir anda artış göstermesi var. Ve tabii Moonrise Kingdom’a hiç beklemediğim bir ilgi gösterildi. Benim favorim Zero Dark Thirty altıncı olurken, Türkiye’de henüz gösterime girmeyen The Perks of Being a Wallflower ise yedinci sıraya yerleşti.

EN İYİ YÖNETMEN

Adaylar: Wes Anderson (Moonrise Kingdom) / Kathryn Bigelow (Zero Dark Thirty) / Leos Carax (Holy Motors) / Tom Hooper (Les Miserables) / Quentin Tarantino (Django Unchained)
READERS’ CHOICE: Quentin Tarantino | Django Unchained
OSCAR BOY: Kathryn Bigelow | Zero Dark Thirty

Burada da çok büyük bir oy farkına şahit olduk. Birinci Quentin Tarantino’nun yüzdesi %51.31 iken, ikinci Wes Anderson’ın yüzdesi %15.71. Ayrıca Tarantino bugüne kadar aldığı dört adaylığı da ödüle çevirerek ayrıca bir rekora imza attı bizim ödüllerimizde. 2 Oscar Boy, 4 Readers’ Choice zaferi mevcut. Kategori sonuncusu ise Tom Hooper. Ama büyük bir fark yok diğerleriyle arasında. Yine de %7.33 çok da yüksek sayılmaz. Oscar beşlisinden tamamen farklı olan listemizde Leos Carax’ın üçüncü, Kathryn Bigelow’un ise dördüncü olduğunu da ekleyeyim.

EN İYİ ERKEK OYUNCU

Adaylar: Bradley Cooper (Silver Linings Playbook) / Denis Lavant (Holy Motors) / Joaquin Phoenix (The Master) / Matthias Schoenaerts (Rust & Bone) / Denzel Washington (Flight)
READERS’ CHOICE & OSCAR BOY: Bradley Cooper | Silver Linings Playbook

Joaquin Phoenix ile Bradley Cooper arasındaki savaştan, Cooper sağ çıktı. Ama aralarında sadece 10 oy fark var, ki bu da En İyi Erkek Oyuncu dalında oy kullananların sayısına baktığınızda çok da fazla sayılmaz. Phoenix’in yarısı kadar bile oy alamayan Denis Lavant’ı, Denzel Washington dördüncülükle, Matthias Schoenaerts ise beşincilikle takip ediyor. Yalnız Cooper zaferine sevinmeme rağmen şaşırdığımı söylemeden geçemeyeceğim. Ben DDL’in yokluğunda Joaquin Phoenix’e büyük bir yığılma olacağını tahmin ederken, Silver Linings Playbook sevdalıları genç aktörü yalnız bırakmadı.

EN İYİ KADIN OYUNCU

Adaylar: Jessica Chastain (Zero Dark Thirty) / Marion Cotillard (Rust & Bone) / Jennifer Lawrence (Silver Linings Playbook) / Naomi Watts (The Impossible) / Michelle Williams (Take This Waltz)
READERS’ CHOICE & OSCAR BOY: Jennifer Lawrence | Silver Linings Playbook

Çok ciddi bir farkın olduğu dallardan bir diğerindeyiz. Birinci Lawrence %52.84’lük oy oranına ulaştı. İkinci olan Jessica Chastain ise ancak %18.18’i görebildi. Lawrence’ın kazanacağını tahmin etsem de bu kadar fark çıkacağını düşünmemiştim. Oyuncu kategorilerinizdeki oylarınızdan bu kadar mutlu olduğum bir başka sene hatırlamıyorum bu arada. 2009’daki 4’te 3 uyumumuzdan beri ilk kez böyle bir şey oluyor. Bu yılın oyuncu performansları anlamında daha zayıf geçmesine bağlıyorum bunu. Ya da benim genel beğeniye en yakın olduğum yıl olmasıyla da alakalı olabilir.

EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU

Adaylar: Jason Clarke (Zero Dark Thirty) / Leonardo DiCaprio (Django Unchained) / Robert De Niro (Silver Linings Playbook) / Ewan McGregor (The Impossible) / Christoph Waltz (Django Unchained)
READERS’ CHOICE: Christoph Waltz | Django Unchained
OSCAR BOY: Leonardo DiCaprio | Django Unchained

Sadece 9 oy farkla kazandı Christoph Waltz. Son ana kadar Leonardo DiCaprio’nun atak yapacağını düşünüyordum, çünkü 2-3 oy fark vardı aralarında sadece. Ne olduysa oldu, son günlerde gelen oylarla Waltz arayı biraz da olsa açtı. Böylece Akademi’yle aynı sonuç çıktı karşımıza. Django Unchained beylerinin toplam oy oranı %79.43 olduğu için diğer 3 aday oy almadı desek doğru olur. Ki zaten Jason Clarke ve Ewan McGregor sefilleri oynadılar. Robert De Niro onlara nispeten daha fazla destek görse de pek dahil olamadı yarışa. Sizin ödülünüzü de DiCaprio’nun kazanmasını çok istiyordum bu arada. Bakarsınız seneye The Wolf of Wall Street ile oylarınızı yağdırırsınız, belli mi olur?

EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU

Adaylar: Ann Dowd (Compliance) / Sally Field (Lincoln) / Anne Hathaway (Les Miserables) / Nicole Kidman (The Paperboy) / Alicia Vikander (Anna Karenina)
READERS’ CHOICE & OSCAR BOY: Anne Hathaway | Les Miserables

Birinci Anne Hathaway %64.5, ikinci Sally Field %12.43… Yine açık ara fark mevcut. Ayrıca dört dal içerisinde sayı olarak da en fazla oya ulaşan isim oldu Hathaway. Burada bana “Favorilerden biri kazanmasın diye aday etmedin.” çemkirmesi de yapamayacağınız için içim rahat. Hathaway hep favoriydi. Sıralamanın devamını merak edenler için de Nicole Kidman’ın üçüncü, Ann Dowd’ın dördüncü, Alicia Vikander’in ise sonuncu olduğunu ekleyeyim.

EN İYİ ÖZGÜN SENARYO

Adaylar: Django Unchained / Holy Motors / Looper / Moonrise Kingdom / Zero Dark Thirty
READERS’ CHOICE & OSCAR BOY: Django Unchained | Quentin Tarantino

Şimdi derinlikli olarak tüm kategorilerdeki sonuçları incelerken fark ettim, her dalda büyük bir oy farkı mevcut. Sürekli aynı şeyi tekrarlıyor gibi olsam da burada da birincimiz rakiplerine fark atmış. Django Unchained’in %47.40 oy oranına karşı Moonrise Kingdom %26.59’da. Zero Dark Thirty ise ancak 7 oy alabilmiş. Ben yine Moonrise Kingdom’ın aldığı desteğe şaşırdığımı söylemek istiyorum. Dünyadaki tek Wes Anderson fanı benmişim gibi geliyordu. Sayenizde Anderson evreninde yalnız olmadığımı fark ettim.

EN İYİ UYARLAMA SENARYO

Adaylar: Beasts of the Southern Wild / Life of Pi / The Perks of Being a Wallflower / Rust & Bone / Silver Linings Playbook
READERS’ CHOICE & OSCAR BOY: Silver Linings Playbook | David O. Russell

Rust & Bone’a sadece 4 oy gelirken, Silver Linings Playbook %36.75 ile birinci olmasına elbette itiraz edenler olacaktır. Çünkü Beasts of the Southern Wild, Life of Pi ve The Perks of Being a Wallflower’a da hatırı sayılır miktarda oy gelmiş. Görüldüğü üzere iki senaryo kategorisinde de favorilerimiz aynı. Yazının en başında dediğim gibi 22’de 15’i gördük bu sene ortak kararda. Bana en çok kızdığınız yılda, bu kadar benzer sonuçlar çıkması şaşırtıcı.

EN İYİ İLK FİLM

Adaylar: Arbitrage (Nicholas Jarecki) / Beasts of the Southern Wild (Benh Zeitlin) / Broken (Rufus Norris) / Chronicle (Josh Trank) / Wreck-It Ralph (Rich Moore)
READERS’ CHOICE & OSCAR BOY: Beasts of the Southern Wild | Benh Zeitlin

Beasts of the Southern Wild haricinde tek bir adayın dahi esamesi okunmadı. Wreck-It Ralph diğer adaylara göre daha çok oy aldı ama Benh Zeitlin ile Rich Moore’un oylarını oranlarsak beşte biri görüyorsunuz. Bu arada bu kategoriden özellikle Broken’ı izlemenizi çok istiyorum. Ne yazık ki gösterime girmedi ve sadece Filmekimi’nde Broken’ı beyazperdede izleme şansına nail olabildik. Ama ne yapın edin, 2012 faslını Broken’ı izlemeden kapatmayın derim.

EN İYİ TOPLU PERFORMANS

Adaylar: Django Unchained / Les Miserables / Lincoln / The Perks of Being a Wallflower / Silver Linings Playbook
READERS’ CHOICE: Silver Linings Playbook
OSCAR BOY: Django Unchained

Silver Linings Playbook’a ödülümü vermek istesem de ben toplu performansı, ana kadronun da dışına taşarak düşününce Django Unchained’e haksızlık ettiğimi düşündüm. Dolayısıyla Tarantino’nun oyuncularını tercih ettim. Readers’ Choice Ödülü ise SLP’ye gitti. Ama ikincilikte Django var. Üçüncü Les Miserables’ın da çok geride kaldığı söylenemez. Yalnız Lincoln ve The Perks of Being a Wallflower tam anlamıyla dipteydi. Lincoln’ın ülkemizde pek sevilmediğini düşünmeye başladım ufaktan. Hele şu oylara bakınca…

EN İYİ GENÇ OYUNCU

Adaylar: Pierce Gagnon (Looper) / Jared Gilman (Moonrise Kingdom) / Tom Holland (The Impossible) / Logan Lerman (The Perks of Being a Wallflower) / Quvenzhane Wallis (Beasts of the Southern Wild)
READERS’ CHOICE: Quvenzhane Wallis | Beasts of the Southern Wild
OSCAR BOY: Logan Lerman | The Perks of Being a Wallflower

Benim Logan Lerman hayranlığımı zaten bilen biliyor. Kendi en iyiler derlememde de konuşmuştum. Sizin seçimlerinizde ise beklediğimin aksine büyük bir oy farkı mevcut değil. Evet, Quvenzhane Wallis kazandı ama Tom Holland ve Logan Lerman hemen arkasından takip ediyor Oscar adayı Wallis’i. Pierce Gagnon ve Jared Gilman’ın ise çok oy aldığını söylemeyeceğim. Hatta Moonrise Kingdom’ın aday olup da yeterli desteği göremediği tek dal olabilir burası.

EN İYİ KURGU

Adaylar: The Impossible / Les Miserables / Moonrise Kingdom / Silver Linings Playbook / Zero Dark Thirty
READERS’ CHOICE & OSCAR BOY: Zero Dark Thirty | Dylan Tichenor ve William Goldenberg

İşte buna çok ama çok sevindim. Bu yıl kurgu anlamında pek orijinal bir iş yok açıkçası. Ki zaten “kurgu” denilen şeyi kavramakta çok güçlük çektiğimizi, hatta kavradığımızın bile tam olarak doğru olmadığını düşünmekteyim. Bence kurgunun tam olarak ne olduğunu bilenler dışında kimse ödül dağıtmamalı bu konuda. Tabii durum böyle diye duruyor muyuz? Hayır. Ben de uzmanmış gibi ödül dağıtmaa devam ediyorum. Sonuç? Silver Linings Playbook’un iki katı oy alarak birinci olan Zero Dark Thirty var elimizde. Sizin verdiğiniz tek, benim verdiğim ise dört ödülden üçüncüsü.

EN İYİ GÖRÜNTÜ YÖNETİMİ

Adaylar: Anna Karenina / Life of Pi / The Master / Skyfall / Zero Dark Thirty
READERS’ CHOICE: Life of Pi | Claudio Miranda
OSCAR BOY: Skyfall | Roger Deakins

Life of Pi beklediğim gibi birinci geldi. Yine ciddi bir oy farkıyla. %52.60 gibi bir orana ulaşan Miranda’yı, benim favorim Roger Deakins takip ediyor. Skyfall’un daha fazla oy alabilmesini isterdim. Ama Life of Pi kadar gösterişli olmadığından dolayı geriye düştü tabii. Zero Dark Thirty ise sadece 4 oy alabildi bu arada. Madem bu kadar açıkladık, Anna Karenina’nın da küçücük bir oy farkıyla üçüncü, The Master’ın ise dördüncü olduğunu da söyleyeyim.

EN İYİ SANAT YÖNETİMİ

Adaylar: Anna Karenina / Cloud Atlas / Les Miserables / Lincoln / Prometheus
READERS’ CHOICE & OSCAR BOY: Anna Karenina | Sarah Greenwood ve Katie Spencer

Akademi’den En İyi Prodüksiyon Tasarımı ödülünü alan Lincoln’ın sonuncu olduğu dalda, hak eden yapım Anna Karenina her iki ödülün de galibi oldu. Bu dalın favorilerinden olduğunu düşündüğüm Les Miserables, Anna Karenina’nın en büyük rakibiydi. Cloud Atlas’ın oy oranları da hiç fena değil. Ama ikinciyi zorlayacak kadar da değil tabii. Prometheus ise Lincoln’ı sollayarak dördüncülüğe yerleşti. Beni şaşırtıyorsunuz Oscar Boy okuyucuları. Seviniyor muyum? Kesinlikle!

EN İYİ KOSTÜM TASARIMI

Adaylar: Anna Karenina / Django Unchained / Les Miserables / A Royal Affair / Snow White and the Huntsman
READERS’ CHOICE & OSCAR BOY: Anna Karenina | Jacqueline Durran

Akademi’nin aday dahi etmediği Django Unchained’in Sharen Davis’i bu dalda kazanan Jacqueline Durran’in en büyük rakibi oldu. Django’nun renkli kostümlerini de neden es geçtiklerini hala anlayabilmiş değilim zaten. Akademi’nin 2012’de yaptığı haksızlıkları sayarken Ben Affleck ve Kathryn Bigelow’un yanına, Django Unchained’den çalınan sayısız adaylığı da ekleyebilir miyiz? Sanıyorum Django’ya En İyi Film ödülünü veren sizlerin de buna bir itirazı olmayacaktır.

EN İYİ ÖZGÜN MÜZİK

Adaylar: Anna Karenina / Beasts of the Southern Wild / The Master / Silver Linings Playbook / Zero Dark Thirty
READERS’ CHOICE & OSCAR BOY: Anna Karenina | Dario Marianelli

Eğer Anna Karenina olmasa gözümü kırpmadan ödülü vereceğim Silver Linings Playbook’un ikinci olmasına çok sevindiğimi belirteyim öncelikle. Hem de Marianelli ile Elfman arasında öyle büyük bir oy farkı da mevcut değil. Zero Dark Thirty’nin yine sonuncu olduğu bir başka kategori burası. The Master da hiç tahmin etmemiştim, ama çok az oy aldı. Beasts of the Southern Wild zorla ilk üçe girdi.

EN İYİ ÖZGÜN ŞARKI

Adaylar: Ancora Qui (Django Unchained) / Freedom (Django Unchained) / Never Had (10 Years) / Skyfall (Skyfall) / Who Did That to You? (Django Unchained)
READERS’ CHOICE & OSCAR BOY: “Skyfall” | Skyfall

Şöyle diyeyim, Django Unchained’den aday üç şarkının toplamda aldığı oy bile Skyfall’a yetişmeye yetmiyor. Crazy Heart’ın “The Weary Kind”ından beri iyi bir şarkıya bu ödülü vermeye hasret kalmıştık. Sonunda Adele sinema tarihine geçecek bir melodiyle karşımıza çıktı ve kuraklık sona erdi. 10 Years’in “Never Had”i ise sadece 3 oy alarak rekor kırdı. Broken’dan sonra 10 Years’ı da önersem olur mu acaba? Büyük beklentilerle izlemenize gerek yok da keyifli vakit geçirmeniz açısından güzel bir alternatif.

EN İYİ MAKYAJ

Adaylar: Hitchcock / The Hobbit: An Unexpected Journey / Holy Motors / The Impossible / Les Miserables
READERS’ CHOICE & OSCAR BOY: The Hobbit: An Unexpected Journey

Hitchcock sadece 3 oy alabildi. Önce bunu söyleyelim. The Hobbit: An Unexpected Story ise beklediğimiz gibi galip geldi. Holy Motors ikinci, bu dalda Oscar’ı kazanan Les Miserables üçüncü ve Cloud Atlas’ın yerini çaldı diye azar işittiğim The Impossible dördüncü oldu. Sürprizsiz, aynı adayı seçtiğimiz bir başka kategori daha.

EN İYİ SES

Adaylar: The Dark Knight Rises / Django Unchained / The Impossible / Skyfall / Zero Dark Thirty
READERS’ CHOICE: Skyfall
OSCAR BOY: Zero Dark Thirty

En İyi Ses kategorisinde oy kullanan okuyucu sayısı çok fazla değil. Kullananlar ise Skyfall ve onu sadece 4 oy geriden takip eden The Dark Knight Rises etrafında toplanmış. Ben Zero Dark Thirty’yi seçtim ama Skyfall’a da isyan edecek değilim. Ayrıca Oscar’daki En İyi Ses Kurgusu dalındaki beraberliğin bir benzerine de bakıyoruz şu an. Yine ses dalında ve yine kazananlar Skyfall ile Zero Dark Thirty. Bu arada Nolan hayranları ayrıca bir ilke imza atmış oldu. Bugüne kadar listelerimize dahil ettiğimiz diğer Nolan filmleri neredeyse tüm dalları süpürmüştü Readers Choice’da. İlk kez bir Nolan filmi, tek adaylık almasına rağmen galip gelemedi.

EN İYİ GÖRSEL EFEKT

Adaylar: The Avengers / The Hobbit: An Unexpected Journey / Life of Pi / Prometheus / Snow White and the Huntsman
READERS’ CHOICE & OSCAR BOY: Life of Pi

Life of Pi %64.83 ile birinci, The Hobbit: An Unexpected Journey %16.55 ile ikinci, The Avengers ise %8.28 ile üçüncü. Adaylar arasında öyle büyük oy farkları var ki, kendi ödül tarihimizde böyle bir tabloyla hiç karşılaşmamış olabiliriz. Yine diyecek fazla bir şeyim yok. Hem Oscar Boy, hem de Readers’ Choice Ödülü aynı adrese gitti.

EN İYİ ANİMASYON

Adaylar: Brave / Frankenweenie / Le Tableau / ParaNorman / Wreck-It Ralph
READERS’ CHOICE & OSCAR BOY: Wreck-It Ralph

Uzun zamandır izlediğim en iyi animasyon olan Wreck-It Ralph, Brave karşısında yenilmesini beklerken galip geldi. Aslında oylamanın başlangıcında çok daha büyük bir oy farkı mevcuttu ama Brave ile Frankenweenie son haftalarda arayı epey kapattı. Yalnız Le Tableau ve ParaNorman’ın pek destekçisi yoktu. Özellikle eleştirmenlerden büyük destek gören ParaNorman’a sadece 4 oy gelmesine epey şaşırdım.

EN KÖTÜ FİLM

Adaylar: House at the End of the Street / Keep the Lights On / Savages / Vamps / The Watch
READERS’ CHOICE & OSCAR BOY: Vamps

Veeeee En Kötü Film! Sizlerden bu dal için çok fazla öneri aldım ama kabul edersiniz ki kötü filmlerin sonu yok. Ben kendi izlediğim 130 adet 2012 yapımı film arasından en kötü beşliyi sundum huzurlarınıza. Oldukça da yakın oranlarda oylar çıktı. Keep the Lights On beşinci, House at the End of the Street dördüncü, The Watch üçüncü, Savages ikinci olurken Vamps galip geldi. Bizden ödül diye izlememenizi, hatta kaçarak uzaklaşmanızı öneriyorum. 2009’dan beri ilk kez bu dalda aynı filmi seçmiş olduk böylece. Sonuna kadar hak ettiği konusunda da en ufak bir şüphemiz yok.

ÖDÜL KARNESİ

  • Django Unchained – 3 Oscar Boy & 4 Readers’ Choice (11 adaylık)
  • Silver Linings Playbook – 3 Oscar Boy & 4 Readers’ Choice (8 adaylık)
  • Anna Karenina – 3 Oscar Boy & 3 Readers’ Choice (5 adaylık)
  • Zero Dark Thirty – 4 Oscar Boy & 1 Readers’ Choice (9 adaylık)
  • Skyfall – 2 Oscar Boy & 2 Readers’ Choice (3 adaylık)
  • Beasts of the Southern Wild – 1 Oscar Boy & 2 Readers’ Choice (4 adaylık)
  • Life of Pi – 1 Oscar Boy & 2 Readers’ Choice (3 adaylık)
  • Les Miserables – 1 Oscar Boy & 1 Readers’ Choice (8 adaylık)
  • The Hobbit: An Unexpected Journey – 1 Oscar Boy & 1 Readers’ Choice (2 adaylık)
  • Wreck-It Ralph – 1 Oscar Boy & 1 Readers’ Choice (2 adaylık)
  • The Perks of Being a Wallflower – 1 Oscar Boy (4 adaylık)

0 Comments

  1. serter

    7 Mart 2013 at 17:56

    Bu ne ya hollywood disinda film izlemiyo musunuz siz? Bunlar mi bu yilin en iyileri yani? Azicik ufkunuzu genisletmenizi tavsiye ederim…

    • Metin

      7 Mart 2013 at 18:23

      🙂 Vallaha benim de oy verdiğim filmler ön plana çıkmamış (Holy Motors ve Rust and Bone ödüle alamamış) Anna Karenina ve Beasts of the Southern Wild ise ödül almış. Ne var ki sitenin adı “oscarboy” yani evet, Amerikan ana akım filmlere odaklanan bir site burası. Site sahibi sitesine uygun olarak filmleri seçip, yorumlar ve kendi ödül ve aday listelerini oluşturuyor. Oscarboy isimli bir sitede Bela Tarr filmleri eleştirileri ve övgüleri beklenmemeli zaten. Bence o nedenle beklentiniz ile içinde bulunduğunuz sitenin uyuşmamasından site sahibini veya okurlarını değil kendinizi sorumlu tutmalısınız.

      Kendi adıma konuşursam, ben bu sitede anaakım amerikan sineması hakkında bir şeyler okumak için bulunuyorum. Sitede genelde ön plana çıkan filmler benim beğenimin çok uzağında. Hatta daha önce de site sahibinin yönetmenleri değerlendirdiği bölümde Terrence Mallick filmlerine “çok fısıltılı” diyerek karşı çıkarken Nolan filmlerine hayranlık beslemesiyle dalga geçmiştim. Çünkü site orada amacını aşıyordu. Ne var ki sitenin amacı belli; oscar ödülleri ve bu ödüllerin dikkate aldığı filmler… Bence siteden ne beklediğinize karar vermeniz gerekir. Daha farklı filmler ve daha doyurucu yorumlar istiyorsanız size önerebileceğim başka başka siteler olabilir mesela.

      Gelelim ödüllere; vallaha dediğim gibi çok da benim oylarımla örtüşmemiş 🙂 Hatta uyarlama senaryo dalında Rust and Bone’a gelen 4 oydan bir tanesi de benim olsa gerek 🙂 Aday olduğu her dalda Holy Motors’a oy veren başkası da yok sanırım. Ne yapayım filmi çok sevdim 🙂

  2. aserat54

    7 Mart 2013 at 18:05

    Yine çok güzel bir oylama olmuş. Bence, herkes hak ettiği ödülleri aldı. Gelecek sene de oy vermek için sabırsızlanıyorum. Yazı da çok güzel, ellerinize sağlık… Bize böyle bir imkan sağlamış olduğunuz için de teşekkür ederiz…

    • faruk

      7 Mart 2013 at 18:44

      asıl hak edenleri görmek istiyorsan sinema blogger ödüllerini bekle bence.listelerde avrupa filmleri görürsünüz.bradley cooper omg diyorum..

    • Umur Çağın Taş

      7 Mart 2013 at 18:48

      Faruk, Sinema Bloggerları oylarında Bradley Cooper üçüncü 🙂 Bu kadar kesin konuşma bence. Kazanma durumu var çünkü. Cumartesi açıklayacağım sonuçları.

    • faruk

      7 Mart 2013 at 18:50

      Hayır ben bu ödüller için Cooper’ın birinciliğini kastettim.Sinema bloggerları ödüllerinde birinci olacağını sanmıyorum.bakalım

  3. mukadder

    7 Mart 2013 at 18:38

    Gayet tatmin edici bir liste olmuş bence her ikiside..

    Teşekkürler. 🙂

  4. faruk

    7 Mart 2013 at 18:40

    Yine berbat bir oylama olmuş.Bence hak etmeyenler ödülleri aldı.Ortalık Hollywood filmlerinden geçilmiyor.Yaşasın Amerikan emperyalizmi.Argo’ya ödül verenlerden ne farkınız var şimdi ? Neyse salla ya..

  5. Batuhan Şahin

    7 Mart 2013 at 21:44

    Bana kalırsa gerçekten kaliteli bir oylama olmuş.Sadece beni tatmin etmeyen hususlar argo nun tek bir adaylık bile alamaması(kurgu da bile) ve dark knight rises ın tek bir ödül alamaması.Önceden bütün Nolan filmleri ödülleri süpürürdü.

  6. aserat54

    8 Mart 2013 at 16:30

    Terrence Malick’in son şaheseri “To the Wonder”, ABD’den önce, bugün vizyona girdi. Ben çok beğendim, bu 2012 yapımı filmi. Ben Affleck, Olga Kurylenko, Rachel McAdams ve Javier Bardem var başrollerde… Tavsiye ederim… Bir de bilgi vereyim: Jessica Chastain, Rachel Weisz, Michael Sheen, Amanda Peet ve Barry Pepper, kesilen sahnelerde rol almışlar. Yani kurgu masasının kurbanları olmuşlar 🙂
    Bir de vizyonda Sam Raimi’nin yönettiği, James Franco, Michelle Williams, Mila Kunis ve Rachel Weisz’ın başrolde olduğu, “Oz: The Great and Powerful” var. ABD ile aynı anda vizyona giren yapım, hiç de fena bir film değildi bana göre. Görselliğiyle öne çıkıyor. O görsellik, sizi de etkileyebilir bence… Belki de 86. Akademi Ödülleri’nde görsel efekt, prodüksiyon tasarımı, kostüm tasarımı, ses kurgusu / miksajı gibi dallarda boy gösterir, hiç belli olmaz… Bir kere “Take This Waltz” eleştirinizde Michelle Williams’ın başrolde olduğu bir filmi görmezden gelmeyeceğinizi söylemiştiniz de, ondan önerdim bunu 🙂
    Son olarak, gelecek hafta Reha Erdem’in son filmi “Jin” vizyona girecek. Filmi !f İstanbul’da izledim ve çok beğendim. Çok etkileyiciydi. Şapka çıkarılacak türdendi yani… “Kelebeğin Rüyası” gibi bu yılın en iyi filmlerinden bana göre…
    Bu 3 filmin eleştirilerini Oscar Boy’da da görmek istiyoruz doğrusu… Hem 2013 filmlerine de (ama “To The Wonder”, 2012 yapımı) hazırlık olur bence 🙂

  7. aserat54

    9 Mart 2013 at 13:36

    Ayrıca, vizyon tarihi ertelenen filmlerden “The Gangster Squad” da var vizyonda. Sean Penn, Josh Brolin, Ryan Gosling, Nick Nolte ve Emma Stone var başrollerde. Yer yer ortalamanın üzerine çıkabilen bir film olmuş “TGS”.
    Onun da eleştirisi olsa iyi olur. Bir de “Movie 43” eleştirisi olsa…

Yorum yazın...Cevabı iptal et

Exit mobile version