Haberler

3. Oscar Boy TV Ödülleri

Yayınlandı

on

Son birkaç yıldır izlediğim televizyon dizisi sayısındaki artışın hepiniz farkındasınızdır diye düşünüyorum. Filmlerden kalan boş vaktimin tamamını televizyona ayırmak beni biraz asosyalliğe itiyor olsa da halimden şikayetçi değilim. Bu yıl da Haziran 2012 – Mayıs 2013 tarihleri arasında yeni bölümünü izlediğimiz dizileri bir araya getirerek kendi değerlendirmemi yaptım. Siz zaten kendi adaylarınızı belirleyerek ödüllerinizi dağıttınız. Emmy adayları açıklanmadan evvel kendi seçimlerimi de yapıp işin sadece tahmin kısmıyla ilgilenelim istedim. Değerlendirme içerisine aldığım diziler aşağıda. Episodes’un nerede olduğunu merak edenlere de hemen söyleyeyim, söylediğim zaman aralığı için de yeni sezonu başlamadığı için dahil edemedim. Zaten bir ve ikinci sezonu daha önceki ödüllerimde ağırlamıştım. Bakalım benim seçimlerime nasıl yorumlar gelecek…

Değerlendirmeye giren diziler
DRAMA: Bates Motel, Boss, Breaking Bad, Broadchurch, Downton Abbey, The Good Wife, Homeland, Mad Men, Nashville, The Newsroom, Parenthood, Shameless, True Blood, The Walking Dead
KOMEDİ: 2 Broke Girls, 30 Rock, Awkward, Bad Education, Community, Cougar Town, Enlightened, Family Guy, Girls, How I Met Your Mother, Louie, Modern Family, Miranda, The Mindy Project, Nurse Jackie, Parks and Recreation, Saturday Night Live, Threesome, Veep

DRAMA

EN İYİ DİZİ
Broadchurch
Homeland
The Newsroom
Parenthood
The Walking Dead

2011: The Good Wife
2012: Mad Men

Geçtiğimiz sezon epey bir düşüş yaşayan The Walking Dead, üçüncü yılında Governor isimli karakterin de katılımıyla iyi bir ivme yakaladı. Sanıyorum dizinin kendi tarihi içerisindeki en iyi bölümleri arka arkaya izledik. Daryl (Norman Reedus) hepimizin favori adamı olurken, karısını kaybeden Rick’in (Andrew Lincoln) büyük egosunu bir kenara bırakarak aldığı kararlarla tadından yenmez bir hal aldı The Walking Dead. Yine geçtiğimiz yıl zayıf kalan Parenthood, dördüncü sezonda Kristina (Monica Potter) karakterini merkeze koyarak göz pınarlarımızı kurutacak bir yıl sundu bize. Sanıyorum listedeki en az bilinen dizilerden biri. Bu adaylık birkaç okuyucumuzu Parenthood’u izlemeye iterse eğer epey memnun olurum. Homeland’in de sezon finalini görmezden gelecek olursak ikinci sezonunda harikulade bölümler izledik. Bu yıl Emmy’de tekrardan kazanması muhtemel olan En İyi Drama Dizisi ödülünü hak ettiğine şüphe yok. Hele ki Mad Men böylesine zayıf bir yıl geçirmişken bence çok da uzak bir ihtimal değil. Kendi ödülüm için ise Broadchurch ve The Newsroom arasında kaldım. Broadchurch, “Katil kim?” sorusunu soran ve 8 bölüm boyunca heyecanı hep yukarıda tutan çok başarılı bir İngiliz dizisi. İzlemeyenlerin neler kaçırdığını anlatmayacağım. Şimdiden ilgilenseniz iyi edersiniz. Çünkü dizi ikinci sezon onayını almış durumda. Ödülü vermek için seçtiğim iş ise The Newsroom. Aaron Sorkin’in kalemine bu kadar hayran olmamda bir sakınca yoktur umarım.

*****

EN İYİ ERKEK OYUNCU
Jeff Daniels | The Newsroom
Kelsey Grammer | Boss
Jon Hamm | Mad Men
Damian Lewis | Homeland
Andrew Lincoln | The Walking Dead

2011: Jon Hamm | Mad Men
2012: Kelsey Grammer | Boss

Açıkçası buradaki beşliyi doldurmakta epey güçlük çektim. Özellikle beşinci adayımı belirlemekte. Bryan Cranston (Breaking Bad) ve Damian Lewis (Homeland) arasında bir seçim yapmam gerekiyordu ve ben de kötünün iyisine yönelerek Lewis’i ekledim listeme. Cranston’a tahammülümün olmadığını artık biliyorsunuzdur. Lewis’i görmezden gelip diğer adaylardan konuşacak olursak… Demin de söylediğim gibi The Walking Dead’in başarılı geçen sezonunda Andrew Lincoln’ün rolü çok daha anlamlı bir hale geldi. Karısı ve en iyi arkadaşıyla dahil olduğu anlamsız aşk üçgeninden sıyrılıp artık önünü görebiliyor olması ve canlandırdığı karakterin zayıflıklarının gün yüzüne çıkması Lincoln’ın rolünün zenginleşmesine, kendini kanıtlayabilmesine yardımcı oldu. Aynısı Jon Hamm için de geçerli. Don Draper için uzun zamandır cepten yiyen Hamm, sonunda orta yaş krizine giren karakteri sayesinde hayatında radikal kararlar almaya başladı. Bu da Hamm’in farklı yönlerine görmemizi sağladı tabii. Zayıf geçen altıncı sezonun hiç şüphesiz en iyilerindendi. Neden iptal olduğunu hala anlayamadığım Boss’ın yıldızı Kelsey Grammer ise bir kez daha ne kadar usta bir aktör olduğunu kanıtladı bana kalırsa. Dizinin bitmiş olmasını hala hazmedemiyorum. Hele ki bu kadar kuvvetli bir yıl geçirmişken… The Newsroom beni büyülediği için En İyi Erkek Oyuncu ödülünü de Jeff Daniels’a vermekde sakınca görmedim. Kaldı ki The Newsroom’un senaryosuna olan aşkımı bir kenara attığınızda bile, bence şu an televizyondaki en iyi aktör kendisi.

*****

EN İYİ KADIN OYUNCU
Olivia Colman | Broadchurch
Claire Danes | Homeland
Vera Farmiga | Bates Motel
Julianna Margulies | The Good Wife
Elisabeth Moss | Mad Men

2011: Mireille Enos | The Killing
2012: Claire Danes | Homeland

Claire Danes’e ne kadar hayran olsam da ilk sezondaki “deli Carrie”nin beni uzunca bir süre tatmin edemeyeceğinin zaten farkındaydım. Televizyonun en büyük problemlerinden biri de bu galiba. İster istemez oyuncunun kendini tekrar ettiğini düşündürüyorlar. Halbuki tüm güç senaristlerin elinde. Elisabeth Moss’un da sezon sonuna kadar pek sahneye çıkamamasından sonra yeni patronuyla olan ilişkisi Mad Men’in yenilenen karakterlerinden bir başkasına haline dönüştürdü onu. Moss da bu fırsatı iyi değerlendirip güzel bir oyun ortaya koymuş. Geçtiğimiz yıllarda olduğu kadar etkileyebildiğini söylemem yine de. Julianna Margulies televizyon tarihinin gelmiş geçmiş en başarılı kadın oyuncularından biri olduğu için bir şey ekleme gereği duymuyorum. The Good Wife’la ilgili her ayrıntıya hayranım. Margulies’nin yeteneklerinin ise zirvede olduğunu düşünüyorum. Vera Farmiga bu kategorideki ikincim. Colman olmasa kesinlikle ödülü Farmiga’ya verirdim. Eleştirmenlerden pek yüz bulamayan Bates Motel’in en iyisi kendisi. Ne kadar iyi bir aktris olduğunu The Departed ve Nothing But the Truth’dan beri biliyorduk, bir kez daha onaylamış olduk. Bu yıl ödülümü verdiğim isim ise Olivia Colman. Tyrannosaur sonrası İngiliz aktrisler arasında bir anda favorime dönüşen Colman, Broadchurch’de harikalar yaratmış. Sırf katili öğrendiğimiz bölümdeki kusursuz oyunculuğu için bile ödülü hak ediyor. Tekrar söylüyorum, Broadchurch’ü izleyin!

*****

EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU
Josh Charles | The Good Wife
Rob James-Collier | Downton Abbey
Mandy Patinkin | Homeland
Aaron Paul | Breaking Bad
James Wolk | Mad Men

2011: Alan Cumming | The Good Wife
2012: Jared Harris | Mad Men

Bu yıl biraz standartların dışına taşmayı tercih ettim En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında. The Good Wife’da bir düşüp bir yükselerek dengemizi bozan Josh Charles pek çok rol arkadaşına nazaran (Chris Noth, Alan Cumming) daha iyi bir sezon geçirdi. O yüzden ilk beşime eklerken aklımda olan ilk isimlerden biriydi kendisi. Breaking Bad’in en iyisi olan Aaron Paul’ü de listeme eklemeden geçmek istemedim. Dizinin büyük bir hayranı olmasam da Paul’ün oyunculuğunu beğenerek izliyorum. Burada yer almayı hak ettiğine inancım tam. Orijinal adaylarımdan birincisi Downton Abbey’de senelerdir görmezden gelenen Rob James-Collier. “Takdir Edilmeyen TV Yıldızları” listeme de eklediğim James-Collier genel olarak sıkıcı bir sezon geçiren Downton Abbey’nin hiç kuşkusuz en iyisiydi. Kendini tekrarlamaya başlayan Maggie Smith’den bile daha çok öne çıkıyor bana kalırsa. Mad Men’e bu yıl dahil olan James Wolk ise uzunca bir süre ödülü vermek için aklımdan geçen isimdi. Onu daha önce diziye dahil etmedikleri için Mad Men senaristlerine kızgınım sanırım. Gelecke sene büyük efsane sona ereceği için Wolk’u sadece bir sezon daha izleyebilecek olmanın hüznünü yaşıyorum. Mandy Patinkin ise kazanamadığı, hatta aday dahi edilmediği Emmy’nin intikamını almış adeta. Homeland’de yer aldığı her sahnenin yıldızı olmayı başarabilen, üstün niteliklere sahip bir aktör.

*****

EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU
Christine Baranski | The Good Wife
Anna Gunn | Breaking Bad
Connie Nielsen | Boss
Monica Potter | Parenthood
Kiernan Shipka | Mad Men

2011: Monica Potter | Parenthood
2012: Christina Hendricks | Mad Men

Bu yıl bu dalın gediklisi haline gelen Christina Hendricks ve Maggie Smith’i aday etmedim. Çünkü ikisinin de yer aldığı dizilerin son sezonunda çok da dikkate değer bir iş ortaya koyduklarını düşünmüyorum. Ki zaten Hendricks’i Mad Men’in altıncı sezonu boyunca toplamda 15 dakika izledik mi ondan bile emin değilim. Peki kimler var listemde? Hemen konuşalım. İlk sezondan sonra bir kez daha bizleri büyüleyen ve dizi yayından kaldırıldığı için derin bir üzüntü yaşadığımız Connie Nielsen ve The Good Wife’ın büyüleyici kadını Christine Baranski göze çarpan ilk isimler. İkisinin de canlandırdığı karakterlere ayrı ayrı hayranım. Sanırım o yaş aralığındaki güçlü kadınlara ciddi bir zaafım var. Mad Men kadrosunda Jon Hamm ve James Wolk ile beraber en dikkat çekici performansa sahip isim bu yıl Kiernan Shipka idi. Gözümüzün önünde büyüyen Shipka her yıl daha da etkileyici bir aktrise dönüşüyor. Dizi bittikten sonra neler yapacağını çok merak ediyorum. Son iki sezon içerisinde bir anda televizyonun en önemli yardımcı kadın oyuncularından biri haline dönüşen Anna Gunn ise bir sıralama yapmam durumunda kesinlikle ikincilikte yer alacak isim. Ama galip tabii ki de Monica Potter! Bilmeyenler için hemen söyleyelim, Potter’ın bu yıl Emmy’ye aday olma ihtimali çok yüksek. Eğer aday olursa da sırf ailesine hastalığını açıkladığı bölümle bile Emmy’yi alabilir. Gözünüzü üzerinden ayırmayın.

Not: Ne yazık ki Monica Potter’ın diziden bir klibini bulamadım. Onun yerine en iyi bölümlerden birinin fragmanını ekleyeceğim.

*****

KOMEDİ

EN İYİ DİZİ
30 Rock
Enlightened
Girls
Nurse Jackie
Veep

2011: Parks and Recreation
2012: Community

Çok zor bir eleme yapmak zorunda kaldığımı söylemeliyim öncelikle. Parks and Recreation, Miranda, The Mindy Project, Moder Family ve 2 Broke Girls’ü dışarıda bırakmak zorunda kaldım. Ama galiba son beşlim fazlasıyla etkileyici oldu. En azından ben hepsini bir arada gördüğümde yerlerini hak ettiklerinden en ufak bir şüphe duymuyorum. İlk sezondaki başarısından sonra ikinci sezonda çıtayı epey yukarıya taşıyan Veep’i hala izlemeyen kalmamıştır diye umuyorum. Aynısı Nurse Jackie için de geçerli. Galiba televizyonda her sezon kendini baştan aşağıya yenileyebilen tek dizi Nurse Jackie. Buna rağmen de bir an olsun yolunu kaybetmiyor ve seyirciyi sıkmıyor. 30 Rock’ın veda sezonuyla yılın en iyilerinden bir diğeri. Koca bir efsaneye elveda demek zorunda kalsak da 7 sezon sonra, Tina Fey’in bundan sonra ne yapacağını merakla bekliyorum. Sanırım şimdiden NBC ile yeni bir proje için anlaşmış. Girls ise zirveye ortak olan dördüncü aday. Bugüne kadar sadece 20 bölümü yayınlandı ama Sex and the City’nin daha büyük bir diziye dönüştü. Lena Dunham’ın hayranı olmasam da Girls’ü zevkle izliyorum. Galip ise açık ara Enlightened. İptal edilmiş olması bir komedi bana kalırsa. Gerçi öyle bir finalden sonra diziyi nasıl devam ettirebilirlerdi ondan da emin değilim. Son yıllarda izlediğim en kaliteli dizilerden biriydi. İkinci sezonunun her bir bölümü “A+” hak eden cinsten. Keşke ekran ömrü biraz daha uzun olsaydı.

*****

EN İYİ ERKEK OYUNCU
Alec Baldwin | 30 Rock

Louis C.K. | Louie
Joel McHale | Community
Chris Messina | The Mindy Project
Jack Whitehall | Bad Education

2011: Joel McHale | Community
2012: Matt LeBlanc | Episodes

Her yıl tamamlamakta pek güçlük çektiğim En İyi Erkek Oyuncu listemde yine burada olmayı hak etmeyen ama beşe tamamlayabilmek için listeye dahil olan isimler var. Berbat bir sezon geçiren Community’nin Joel McHale’ı kesinlikle “en iyi” denilmeyi hak etmeyenlerden biri. Diğeri ise The Mindy Project’in Chris Messina’sı. Messina şimdiye kadar sayısız dizide konuk oyuncu ve milyonlarca bağımsızda başrol oynamasına rağmen ilk kez bir projede devamlı olarak karşımıza çıkıyor. Kesinlikle beğenmiyor değilim, ama çok özel bir iş yapmıyor bence dizide. Koca yıl beklediğimiz olayı sezon finaline koymaları sebebiyle de Messina’yı tam sevecekken, her şeyin yarıda kalması ayrı bir üzücü. İlk üçe gelirsek… Bu yıl ilk kez izlediğim Louis C.K.’in Louie’de oyunculuktan ziyade, her türlü katılımıyla harikalar yarattığını düşünüyorum. Galiba uzunca bir süre yeni sezonu çekilmeyecekmiş dizinin. Umarım daha fazla arayı açmazlar. İngiliz komedisi Bad Education’ın yıldızı Jack Whitehall ise gelecek yıl Baldwin’in yokluğunda ödülü alması muhtemel isim gibi duruyor. Graham Norton’ın programında keşfettiğim bir komedyendi kendisi. Şimdi bağımlılık yapan dizisinin ikinci sezonunu beklemekle meşgulüm. Ve Alec Baldwin… Veda sezonunda bir ödülü kesinlikle hak etmişti. Yarattığı Jack Donaghy portresi için her türlü takdiri hak ediyor. Liz Lemon’a yaptığı akıl oyunlarını bile özleyeceğim.

*****

EN İYİ KADIN OYUNCU
Laura Dern | Enlightened
Edie Falco | Nurse Jackie
Miranda Hart | Miranda
Julia Louis-Dreyfus | Veep
Amy Poehler | Parks and Recreation

2011: Amy Poehler | Parks and Recreation
2012: Laura Dern | Enlightened

Geldik yine azaltması en zor olan kategoriye. Tina Fey (30 Rock), Kat Dennings (2 Broke Girls) ve Mindy Kaling’i (The Mindy Project) listeye dahil edemediğim için epey üzgünüm. Keşke daha çok yerim olsaydı. Ama beş adaya sadık kalmak konusunda fazlasıyla inatçıyım. Hemen başlayalım adayları saymaya… Parks and Recreation’da her zaman kahkaha garantisi veren Amy Poehler ilk aday. Televizyonun ve belki de Amerika’nın en komik kadını. Diğer yanda ise İngiltere’nin en iyisi Miranda Hart var. Tıpkı Jack Whitehall gibi onu da Graham Norton’ın programında konuk olduğunda keşfetmiştim. Hala izlemeyen varsa klasik İngiliz sitcomu olan Miranda’yı öneririm. Kendini yenileme konusundaki uzman dizi Nurse Jackie’nin muhteşem aktrisi Edie Falco diğer aday. Her sene “Acaba Falco biraz geriler de birilerine yer açılır mı?” diye düşünüyorum ama her sezon sonrası yine harikalar yaratıp ilk beşteki yerini garantilemeyi başarıyor. ATAS üyelerinin diziye hayran olmamasına şaşmamalı. Ve Julia Louis-Dreyfus! Geçen sene Emmy’yi Amy Poehler’dan çaldığı için kızgındım kendisine ama ikinci sezonda o kadar mükemmeldi ki Laura Dern eğer ATAS’dan beklediği ilgiyi göremezse ödülü almasına ses çıkaracağımı zannetmiyorum. Benim favorim görüldüğü üzere Laura Dern. Tekrardan Enlightened’ın iptalinden şikayet etmeyeceğim, merak etmeyin. O da Louis C.K. gibi hem yapımcı hem de senarist olarak katkıda bulunuyor Enlightened’a. Yani verdiğim ödülü sadece oyuncu başlığı altında yorumlamamanızı rica ediyorum.

*****

EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU
Ty Burrell | Modern Family
Jesse Tyler Ferguson | Modern Family
Tony Hale | Veep
Chris Pratt | Parks and Recreation
Luke Wilson | Enlightened

2011: Nick Offerman | Parks and Recreation
2012: Jim Rash | Community

Bu sefer Modern Family beylerinden sadece Ty Burrell ve Jesse Tyler Ferguson’a yer açtım. Eleştirmenler Ferguson’ın zayıf bir yıl geçirdiğini iddia etse de “gay karakteri canlandıran hetero aktör” Eric Stonestreet’den daha iyi olduğunu düşünüyorum kendisinin. Ty Burrell zaten Modern Family’nin en iyisi. O yüzden adaylığı dizi yayında olduğu müddetçe cepte gibi gözüküyor. Veep’in en iyilerinden olan Tony Hale listemdeki üçüncü isim. Bu sene Arrested Development’da yer aldığı için oyları bölünmeyecek olsa bence Emmy listesinde görebilirdik kendisini. Ama haftaya adaylar belli olana kadar Hale’ın durumu hakkında kesin bir şey söylemeyeceğiz. Kariyerinin en iyi işini ortaya koyan Luke Wilson ise dördüncü aday. Hep daha iyi olmasına rağmen Owen Wilson’ın gölgesinde kalan Luke Wilson’ın rehabilitasyonda geçen bölümdeki performansının mutlaka izlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Eğer Enlightened yapımcıları ATAS’a o bölümü gönderirse bir şansı olabilir kendisinin. Favorim ise Chris Pratt. Yer aldığı sahnelerin yarısından fazlasının doğaçlama olduğuna inandığım Pratt, Parks and Recreation’ın en iyilerinden. Ödülü de sonuna kadar hak ediyor. Herkesin hayranı olduğu Nick Offerman’ın bile önüne geçti artık.

*****

EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU
Rashida Jones | Parks and Recreation
Jane Krakowski | 30 Rock
Cecily Strong | Saturday Night Live
Sofia Vergara | Modern Family
Allison Williams | Girls

2011: Busy Phillips | Cougar Town
2012: Kristen Wiig | Saturday Night Live

Ve son kategoriye geldik. Ally McBeal’dan beri hayran olduğumuz, 30 Rock’ın en komik karakterine can veren Jane Krakowski veda sezonunda benim adaylarıma dahil olan isimlerden. 7 yılı tek bir Emmy dahi almadan geçirmiş olması utanç verici. Parks and Recreation’da artık komedi konusunda daha uzman bir hale dönüşen Rashida Jones listemdeki en özgün isim gibi duruyor. Daha da ilerleyeceğini umuyorum kendisinin. Bağımsız sinemada da ufaktan bir kariyer çabasına başladı. Umuyorum başarılı olur. Girls’ün tek güzel kızı, rüyalarımızın baş kahramanı Allison Williams üçüncü aday. Pek yorum yapmayacağım. Varlığına ilgisiz kalamıyorum çünkü. Zirveye en yakın olarak ise Sofia Vergara var. Modern Family’nin ilk yıllarında pek ısınamadığım Sofia Vergara yine çok başarılı bir sezon geçirdi. Yine konuyu Emmy’yi getirmiş olacağım, ama umarım Julie Bowen’ı solladığı günleri gelebiliriz. Benim seçimim ise geçen sene olduğu gibi, bu sene de Saturday Night Live ekibinden biri. Cecily Strong büyük ihtimalle Fey, Poehler, Rudolph ve Wiig’in oluşturduğu efsane SNL kadınlarına dahil olacak. Daha ilk sezonunda ne kadar başarılı olduğunu gösterdi. Kate McKinnon’ı da es geçmemek lazım ama Strong hepsinden bir adım önde.

0 Comments

  1. aserat54

    11 Temmuz 2013 at 15:38

    Emmy adayları, bu sene ne zaman açıklanacak acaba?

    • Umur Çağın Taş

      11 Temmuz 2013 at 15:39

      18 Temmuz’da. Önümüzdeki hafta birkaç tahmin yazısı yazmayı planlıyorum hatta.

  2. Metin

    11 Temmuz 2013 at 18:15

    Happy endings’i bir tek ben mi izliyorum?

    • Umur Çağın Taş

      11 Temmuz 2013 at 23:51

      Etrafımda izleyen çok ama ben pek ısınamadım o diziye. Dolayısıyla birkaç bölüm haricinde hiç izlemedim.

  3. aserat54

    12 Temmuz 2013 at 00:11

    Peki Emmy ödül töreni ne zaman olacak? Ödüller ne zaman sahiplerini bulacak acaba?

    • Umur Çağın Taş

      12 Temmuz 2013 at 00:13

      22 Eylül Pazar akşamı.

Yorum yazın...Cevabı iptal et

Exit mobile version