Oscar 2014
86. Akademi Ödülleri – Son Aday Tahminleri: Part II
Oscar adaylarının açıklanmasına sadece 2 gün kaldı. 16 Aralık, saat 15.30’da artık tüm gizem ortadan kalkacak. Aylardır yaptığımız tahminler bir sonuca varacak ve ne kadar haklı olup olmadığımız ortaya çıkacak. Dün teknik kategorilerin ağırlıkta olduğu ilk tahminlerle başlamıştım. Bugün ise önemli dalların bir arada olduğu son tahmin derlemesini okuyacaksınız. Merak edenler için de hatırlatayım, Gold Diggers’ın listeleri yarın geliyor. Fazla çılgınlık yapmadan, araya ufak sürprizler sıkıştırıp hazırladığım tahminlere buyrun şimdi.
EN İYİ FİLM
Yarışın artık üç film arasında olduğu belli. Birincisi, bence sonuna kadar pozisyonunu koruyacak olan 12 Years a Slave. Altın Küre’den bile ödül almış olması bir şeyler ifade ediyor olmalı. İkincisi, SAG ya da DGA’den zaferle dönmesi sonucunda eli kuvvetlenebilecek American Hustle. The King’s Speech senesinde olduğu gibi bir anda meslek birlikleri sayesinde favoriye dönüşebilir. Üçüncüsü ise Cuaron’un alacağı yönetmen ödülüne bağlı olarak Gravity. Açıkçası American Hustle’ı sollayıp 12 Years a Slave ile mücadele eden tek film olmasını umuyorum. En az bu üçlü kadar adaylığını kesin gördüğüm diğer filmlere gelecek olursak… Endüstrinin gereğinden fazla beğendiği Captain Phillips’in listedeki yeri hazır. Son haftalarda herkesin konuştuğu tek film olan The Wolf of Wall Street için de aynısını düşünüyorum. Her ne kadar negatif eleştiriler almış olsa da unutmayın ki yeni oylama sistemi tutkulu izleyicisi olan her aday adayına kapılarını açıyor. Alexander Payne’in son harikası Nebraska ve yılın en iyi filmlerinden biri olan Her de En İyi Film kategorisinde aday olmaya hazırlanıyor. Bu 7’nin rahat bir şekilde birincilik oyu toplayıp adaylık kapacağından hiç şüphem yok.
1. 12 Years a Slave
2. American Hustle
3. Gravity
4. Captain Phillips
5. The Wolf of Wall Street
6. Nebraska
7. Her
Evvelki sene olduğu gibi kendimi riske atıp 10 aday tahmin etmek varken, kendimi sınırlamak istiyorum. O yüzden ilk 10’u Dallas Buyers Club, Inside Llewyn Davis ve Saving Mr. Banks ile doldurdum. Dallas Buyers Club, meslek birliklerinden inanılmaz bir destek aldı. Bu kadar çok sevildiğini hiç düşünmemiştik; fakat filmin performansları sayesinde fırtına giderek büyüdü. Inside Llewyn Davis de onun aksine doğru düzgün endüstriden destek alamadı. Lakin Akademi’nin Coen Kardeşler’i çok sevdiğini bildiğimiz için bu sefer de listeyi ıskalamayacaklarmış gibi geliyor bana. Saving Mr. Banks ise son alternatif. Bir şekilde En İyi Film listesinin seyirci canlısı vasat bir hikayeyle süslendirilmesi gerek. War Horse ve The Help gibi yapımların daha önceki senelerde yer aldığı koltuğu Saving Mr. Banks dolduracak.
8. Dallas Buyers Club
9. Inside Llewyn Davis
10. Saving Mr. Banks
Alternatif olarak ise elimizde birkaç yapım var. Rush’ın gişedeki başarısızlığı ve erken vizyon tarihi görmezden gelinmesine sebep olma ihtimaline sahip; fakat bir yandan da filmi izleyip de oy vermemek konusunda sıkıntı çekecek bir kalabalık var. Bence Perşembe günü pek çok dalda sürpriz yapabilecek bir kapasiteye sahip Rush. Blue Jasmine’in de son anda ilk 10’a sızabileceğini düşünüyorum. Cate Blanchett’e Oscar vermek için illa ki bu filmi izlemek zorunda kalacaklar. Ve biraz olsun beğenmişlerse bence En İyi Film oylarına ekleme ihtimalleri var. Gerisi ise Weinstein filmleri. Saving Mr. Banks ile aynı kitleye hitap eden Philomena, bağımsız film hayranlarının ilgisini çekebilecek Fruitvale Station, 12 Years a Slave olmasa daha çok ilgi çekebilecek Lee Daniels’ The Butler ve sırf kadrosu sebebiyle öne çıkan August: Osage County. Bu yıl ödül sezonunu eli boş geçiren Harvey Weinstein, bakarsınız Akademi üyelerini elindeki filmlerden biriyle kandırmayı başarır.
11. Rush
12. Blue Jasmine
13. Philomena
14. Fruitvale Station
15. Lee Daniels’ The Butler
16. August: Osage County
EN İYİ YÖNETMEN
Önceki yıllarda DGA’in (Yönetmenler Birliği) adaylarına bakarak yapıyordum tahminlerimi. Fakat geçen sene DGA ile Akademi arasında sadece iki ortak aday olması sebebiyle işin rengi biraz olsun değişti. Akademi oylaması bitmeden 24 saat evvel adaylarını açıklayan DGA, yine Oscar adaylarına pek etki etmeyebilir. Fakat kağıt üzerinde Cuaron, McQueen, Russell ve Scorsese adaylıkları cepte gibi duruyor. Gerçi geçen sene de aynısını Kathryn Bigelow ile Ben Affleck için söylemiştik. Ben biraz bunu örnek olarak tutku oylarını düşündüm. Cuaron, McQueen ve Scorsese üçlüsünün bu konuda sıkıntı çekeceğini düşünmüyorum. Fakat David O. Russell, geçen senenin Ben Affleck’ine dönüşebilir. Eğer liste dışı kalırsa inanın hiç şaşırmayacağım. Ama tabii böylesine büyük çapta şokları tahmin etmek güç olabiliyor. DGA’den farklı olarak listeye eklediğim tek isim Spike Jonze. Her’ün etkisinin bu dalda etkisini göstereceğini ve birincilik oyları sayesinde başarılı yönetmenin ilk beşte kendine yer bulacağını düşünüyorum. Yalnız yerinden ettiği isim Paul Greengrass değil, bir başkası da olabilir.
1. Alfonso Cuaron | Gravity
2. Steve McQueen | 12 Years a Slave
3. Martin Scorsese | The Wolf of Wall Street
4. David O. Russell | American Hustle
5. Spike Jonze | Her
Paul Greengrass seçeneğinden uzak durmamakta fayda var. Ben sezon başından beri söylediğim “Bence Bigelow gibi adaylığı kaçıracak.” iddiamı sürdürdüğüm için tahminlerime eklemedim. Alexander Payne’in de Spike Jonze’un yerini alabileceğini söyleyeyim. Tabii Scorsese ile aynı stüdyodan olması, bu konularda pek de yetenekli olmayan Paramount yüzünden imkansıza dönüşebilir. Son birkaç haftada epey destek alan Dallas Buyers Club’ın yönetmeni Jean-Marc Vallee de ihtimaller arasında yer almakta. Asıl merak ettiğim Coen Kardeşler’in bir sürpriz yapıp yapamayacağı. Sezon boyunca bu kadar çok görmezden gelindikten sonra bir tepki olarak Akademi bolca oy verir bakarsınız.
6. Paul Greengrass | Captain Phillips
7. Alexander Payne | Nebraska
8. Jean-Marc Vallee | Dallas Buyers Club
9. Joel & Ethan Coen | Inside Llewyn Davis
Sürpriz yapma ihtimali olanlar arasında ilk yönetmenlik denemesiyle Ryan Coogler ve usta isimlerden Woody Allen var. Belki yarış bu kadar kalabalık olmasa kolayca ilk beşe girebilirlerdi. Özellikle Fruitvale Station’ın vizyon tarihinden dolayı kaybettiğini düşünüyorum. Saving Mr. Banks’in yönetmeni John Lee Hancock ve Rush’ın arkasındaki Ron Howard da akla gelen diğer isimler. Rush fırtınası koparsa eğer Howard’ın, Frost/Nixon benzeri bir çıkış yapabileceği inancındayım.
10. Ryan Coogler | Fruitvale Station
11. Woody Allen | Blue Jasmine
12. John Lee Hancock | Saving Mr. Banks
13. Ron Howard | Rush
EN İYİ ERKEK OYUNCU
Dallas Buyers Club’ın En İyi Film aday olması durumunda McConaughey’nin Oscar alma ihtimali var biliyorsunuz ki. Ama En İyi Film adayı olamazsa zaten cepte olan Jared Leto Oscar’ının yanına McConaughey eklenebilir mi işte ondan emin değilim. O yüzden ben listenin zirvesine Chiwetel Ejiofor’u izledim. Eşit güçte bir performans zaten bana kalırsa. Bu iki ismin arkasından büyük eleştirmen gruplarının favorisi olan Bruce Dern geliyor. Nebraska’nın yıldızı Robert Redford’un dolduramayacağı veteran boşluğunu yerleşecek. The Wolf of Wall Street’de harikalar yaratan Leonardo DiCaprio oylama döneminin en çok konuşulan isimlerinden biriydi. Dolayısıyla ben ilk beşteki yerinin sağlam olduğunu düşünüyorum. Tom Hanks ise en zayıf halka gibi gözüküyor şimdilik. Evet, bugüne kadar En İyi Film adayı yapımlarda yer aldığı zaman hep listeye girmeyi başarmış. Fakat 2013’de En İyi Erkek Oyuncu yarışı o kadar kuvvetli ki her türlü senaryo gerçekleşebilir.
1. Chiwetel Ejiofor | 12 Years a Slave
2. Matthew McConaughey | Dallas Buyers Club
3. Bruce Dern | Nebraska
4. Leonardo DiCaprio | The Wolf of Wall Street
5. Tom Hanks | Captain Phillips
Robert Redford’un hala bir şansı var. Fakat kampanya yapmak yerine son birkaç haftasını Sundance için harcayarak geçirdi. Bu ona bir Oscar adaylığını mal olacak gibi gözüküyor. Christian Bale’ın da American Hustle’ın en zayıf halkası olduğu konusunda çoğunluk hemfikirdir diye umuyorum. Bence Silver Linings Playbook gibi dört oyunculuk dalına da sızamayacak American Hustle. Lakin bu aktörlerin aksine Akademi içerisinde gizli bir hayran kitlesi olduğuna inandığım Joaquin Phoenix’in listeye sızabileceğini düşünüyorum. Captain Phillips’in son 5 dakikası Tom Hanks’in çok da işine yaramayabilir. Oscar Isaac de Inside Llewyn Davis hayranları tarafından illa ki desteklenecektir. Belki daha sakin bir senede yarışmış olsa Gary Oldman gibi son dakikada listelere dahil olabilirdi.
6. Joaquin Phoenix | Her
7. Robert Redford | All Is Lost
8. Christian Bale | American Hustle
9. Oscar Isaac | Inside Llewyn Davis
Weinstein’in siyahi beyleri sürpriz yapma ihtimali olanlar arasında. Nelson Mandela’nın ölümü sebebiyle performansı dikkat çeken Idris Elba, rezalet film Butler’da başından sonuna ekranda olan Forest Whitaker ve Fruitvale Station’da televizyondan sonra sinema çevrelerine de kendini tanıtan Michael B. Jordan. Yeteri kadar oy toplayabileceklerinden emin olmasam da listenin sonuna eklemenin bir problem yaratmayacağını düşünüyorum.
10. Idris Elba | Mandela: Long Walk to Freedom
11. Forest Whitaker | Lee Daniels’ The Butler
12. Michael B. Jordan | Fruitvale Station
EN İYİ KADIN OYUNCU
Sıra geldi sıkıntı bir dala… Biliyorsunuz sezonun başında burada ayrılamaz bir beşli olduğunu düşünüyorduk. Fakat American Hustle’ın atak yapmasıyla Amy Adams’ın listeye girme ihtimalleri konuşulmaya başlandı. Altın Küre’de elde ettiği zaferle birlikte iyice emin olduk kendimizden. Fakat kimin adaylığını elinden alacağı hala belirsiz. Oscar adayları açıklanırken çok büyük bir favoriyi bile liste dışı bırakabileceğinden korkuyorum. Peki Adams’a eşlik edecek “cepte” adaylar kimler? Büyük ihtimalle ikinci Oscar’ını alacak olan Cate Blanchett, yakın zamanda The Blind Side zaferi olmasa Blanchett’e büyük tehdit oluşturabilecek Sandra Bullock, Weinstein’in elindeki en büyük kozlardan Judi Dench ve Saving Mr. Banks’in tek çekilir yanı olan Emma Thompson. İşin garibi eğer böyle bir tahmin listesi çıkacak olursa Adams aralarında Oscar kazanmamış tek aktris olacak. Cate Blanchett’in kabusuna dönüşebilir ilerleyen haftalarda.
1. Cate Blanchett | Blue Jasmine
2. Sandra Bullock | Gravity
3. Judi Dench | Philomena
4. Emma Thompson | Saving Mr. Banks
5. Amy Adams | American Hustle
Meryl Streep birkaç ay evvel adaylığına kesin gözüyle baktıklarımız arasında yer almaktaydı. Ama şu aralar tablo o kadar da net durmuyor. Üstelik Streep’in bu seferki performansından gerçekten rahatsız olan azımsanmayacak bir kalabalık var. Adele’in ise pek şansı yok gibi dursa da, Steven Spielberg tarafından gizlice yapıldığı söylenen kampanya bakarsınız işe yarar. Fakat hayal aleminde yaşamanın anlamı yok. Biz bayılmış olsak da Akademi büyük ihtimalle Exarchopoulos’a hak ettiği değeri vermeyecek.
6. Meryl Streep | August: Osage County
7. Adele Exarchopoulos | Blue Is the Warmest Color
Julia Louis-Dreyfus, Greta Gerwig ve Brie Larson sırf sürpriz alternatifimiz olsun listeye eklediğim, herhangi bir risk teşkil etmeyen aday adayları. Hatta Larson’ın filmi için Akademi üyelerine screener bile gönderilmemiş. Ama işte gönüllerimiz şenlensin, gözümüz doysun…
8. Julia Louis-Dreyfus | Enough Said
9. Greta Gerwig | Frances Ha
10. Brie Larson | Short Term 12
EN İYİ ÖZGÜN SENARYO
Özgün senaryo yarışını şimdilik önde götüren yapımlar American Hustle ve Her gibi gözüküyor. Eğer American Hustle fırtınası büyümeye devam ederse büyük ihtimalle ödülü alır. Ama En İyi Film dalındaki yarış 12 Years a Slave ile Gravity arasına kalırsa, Her’ün burada bir atak yapabileceğini düşünüyorum. Alexander Payne’in son filmi Nebraska ve senarist Akademi üyelerinin çok sevdiği Coen Kardeşler’in Inside Llewyn Davis’i de listeyi dolduracak gibi gözüküyor. Genel kanının aksine ben en zayıf aday adayının Blue Jasmine olduğuna inanmaktayım. Cate Blanchett’in filmdeki performansı çok kuvvetli olsa da Woody Allen’ın en iyilerinden biri değil. Ama yine de listeye eklemekten çekinmedim.
1. American Hustle | David O. Russell ve Eric Singer
2. Her | Spike Jonze
3. Nebraska | Bob Nelson
4. Inside Llewyn Davis | Joel & Ethan Coen
5. Blue Jasmine | Woody Allen
Blue Jasmine’in yerini alabilecek yapımlar arasında Dallas Buyers Club, Gravity ve Saving Mr. Banks’in adını saymak mümkün. Dallas Buyers Club’ın WGA’den aldığı adaylık bize bir şeyler söylemeye çalışıyor olabilir. Gravity ise çok sevilmesi halinde aday olacaktır. Fakat daha evvel Avatar’ı görmezden gelen üyelerin Gravity’ye de senaryo dolunda prim yaptıracağını pek zannetmiyorum. Saving Mr. Banks ise aylar evvel senaryosu internette düştüğünden çok konuşulmuş ve güzel tepkiler toplamıştı. Belki bunun ekmeğini yemeyi başarır.
6. Dallas Buyers Club | Craig Borten ve Melisa Wallack
7. Gravity | Alfonso & Jonas Cuaron
8. Saving Mr. Banks | Kelly Marcel ve Sue Smith
Uzak ihtimaller arasından The Butler’a değil de, özellikle Enough Said ve Fruitvale Station’a dikkat etmenizi öneririm. İkisi de atak yapıp ilk beşe sızabilecek kalitede yapımlar. Malum son dönemlerde kadın yönetmenler ve senaristlere özel ilgi göstermeye çalışan Hollywood, Holofcener’i aday ederek tartışmalara sebep olmaktan kaçabilirler. Gerçi ellerinde bir başka kadın senaryosu olarak Saving Mr. Banks de var.
9. Enough Said | Nicole Holofcener
10. Fruitvale Station | Ryan Coogler
11. Lee Daniels’ The Butler | Danny Strong
EN İYİ UYARLAMA SENARYO
Buradaki beşlinin kolay kolay oynayacağını düşünmüyorum. 12 Years a Slave zaten kategorinin favorisi. Geoffrey Fletcher’dan sonra bir kez daha siyahi bir senarist ödül alacak gibi gözüküyor. Before Midnight hepimizin favorisi. İlk iki film gibi o da adaylığı kaçırmayacaktır. Captain Phillips’in senaryosu berbat olsa da çok beğenildiği için aday edilir diye düşünüyorum. Terence Winter şu beş film arasındaki en prestijli isim. Scorsese’nin filminin de gündemde olduğunu düşününce Winter’ın adaylığı kaçınılmaz oluyor. Sonuncu sıraya ise Philomena’yı yerleştirdim. Filmi yaş ortalaması yüksek olan Akademi üyelerinin çok beğendiği söylüyor. Buradan başka Philomena’ya ağırlayabilecekleri pek kategori yok. Judi Dench’in adaylığı haricinde uyarlama senaryoda da kendini gösterecektir.
1. 12 Years a Slave | John Ridley
2. Before Midnight | Julie Delpy, Ethan Hawke ve Richard Linklater
3. Captain Phillips | Billy Ray
4. The Wolf of Wall Street | Terence Winter
5. Philomena | Steve Coogan ve John Pope
August: Osage County ve Mandela: Long Walk to Freedom iki büyük alternatif. İkisinin de senaristleri sektör tarafından sevilip sayılan isimler. Fakat ilk beş bir şekilde fikslenmeyi başardığından dolayı Weinstein filmlerine sıra gelecek mi merak ediyorum.
6. August: Osage County | Tracy Letts
7. Mandela: Long Walk to Freedom | William Nicholson
Belki Short Term 12 ve The Spectacular Now sürprizleri görürüz diyeceğim; fakat ikisi de Oscar’a aday olmak için gereğinden fazla küçük yapımlar. Üstelik Akademi üyelerinin 50/50 ve (500) Days of Summer gibi alternatifleri nasıl görmezden geldiğini de unutmadık. Short Term 12’in kampanyasızlığı ve The Spectacular Now’ın vasatlığı göz önünde bulundurulunca ihtimaller daha da azalıyor.
8. Short Term 12 | Destin Cretton
9. The Spectacular Now | Scott Neustadter ve Michael H. Weber
EN İYİ KURGU
Kurgu kategorisinin En İyi Film dalının belirleyicisi olduğu söylenir, biliyorsunuz. Buraya aday olamayan yapımın En İyi Film kategorisine sızması zordur. Bu yıl da zaten Gravity ve 12 Years a Slave ile geçecek yarış En İyi Kurgu dalında da tekrarlanacak. Sırf burada Gravity’nin kazanacağına çok inandığım için hala En İyi Film ödülünde büyük iddiası olduğunu düşünüyorum zaten. Kategoriyi dolduracak yapımlardan ilki pek beğenilen Captain Phillips. Greengrass filmlerinin anlamadığım bir şekilde kurgusuna bayılıyor Amerikalılar. Bana göre United 93 ve Bourne serisinden daha zayıf; ama adaylığı kaçırmayacak galiba. Kurgu denince akla gelen ilk isimlerden Thelma Schoonmaker’ın da The Wolf of Wall Street ile yeri hazır. David O. Russell filmlerinin de kurgu masasında kimlik kazandığını düşünürsek American Hustle’ın da ilk beş için büyük bir iddiası var. Şahsi görüşüme göre filmin en zayıf yanı kurgusuydu. Dolayısıyla burada da başka bir yapım tarafından yeri kapılabilecek tek film American Hustle gibi geliyor.
1. Gravity | Alfonso Cuaron ve Mark Sanger
2. 12 Years a Slave | Joe Walker
3. Captain Phillips | Christopher Rouse
4. The Wolf of Wall Street | Thelma Schoonmaker
5. American Hustle | Jay Cassidy ve Crispin Struthers
Rush’ın muazzam kurgusu ACE tarafından aday edilmediği için ne yazık ki ilk beşe giremeyecek gibi gözüküyor. Ama sürpriz yapırsa da şaşırmamak lazım. Nebraska ve Her genel yarışın favorilerinden olduğu için En İyi Kurgu dalında da bir iddiaya sahipler. Fakat onlardan önce Rush geldiğinden dolayı, hayal kırıklığı yaşanabilir.
6. Rush | Daniel P. Henley ve Mike Hill
7. Nebraska | Kevin Tent
8. Her | Jeff Buchanan ve Eric Zumbrunnen
Uzak ihtimaller arasında Inside Llewyn Davis ve Saving Mr. Banks var. Birisi sektörün görmezden geldiği, ama Akademi tarafından kucaklanmasını beklediğimiz yeni Coen Kardeşler filmi. Diğeri ise dedikodulara göre Akademi üyelerinin gereğinden fazla beğendiği orta halli bir yapım.
9. Inside Llewyn Davis | Roderick Jaynes
10. Saving Mr. Banks | Mark Livolski
EN İYİ GÖRÜNTÜ YÖNETİMİ
Tahmin etmesi en güç kategorilerden birine geldi sıra. Son yıllarda 3D kullanımında iyi olan yapımlar ödüllendirildiği için bu dalda, bir türlü hak ettiği Oscar’ı alamayan Lubezki favori gibi görünüyor. Mum ışığından muhteşem bir şekilde yararlanan Sean Bobbitt de kategorinin en iddialılarından biri. Eleştirmen gruplarından Lubezki ile birlikte epey ödül toplayan Bruno Delbonnel’in de Inside Llewyn Davis ile ilk beşe gireceğini düşünüyorum. Siyah beyaz film tutkunları için altın bir maden olan Nebraska’yla Phedon Papamichael, dördüncü sıraya yerleştirdiğim isim. Son olarak ise Captain Phillips’in Barry Ackroyd’unu koydum. Ama pek emin değilim alacağı adaylıktan. Sırf filmi favori diye böyle bir seçim yapmıştım. Daha gösterişli sinematografiler öne çıkabilir.
1. Gravity | Emmanuel Lubezki
2. 12 Years a Slave | Sean Bobbitt
3. Inside Llewyn Davis | Bruno Delbonnel
4. Nebraska | Phedon Papamichael
5. Captain Phillips | Barry Ackroyd
Captain Phillips’in yerini alabilecek yapımlar arasında Rush başı çekiyor. Tıpkı kurgu dalında olduğu gibi adaylık almayı sonuna kadar hak etmekte. Sinematografların çok sevdiği, lakin tıpkı Lubezki bir türlü Oscar’a kavuşamayan Roger Deakins bir diğer alternatif. Yalnız Prisoners’ın ödül sezonunda herhangi bir yer edineceğini düşünmek şu saatten sonra yanlış olurmuş gibi geliyor bana. Filmi izlediklerinden bile şüpheliyim. Her’ün tahminlerimde ilk beşte yer alan pek çok filmden adaylığı daha çok hak ettiğini düşünsem de ASC’nin (Amerikalı Sinematograflar Birliği) adaylık vermemesi kafamı karıştırdı.
6. Rush | Anthony Dod Mantle
7. Prisoners | Roger Deakins
8. Her | Hoyte Van Hoytema
All Is Lost ve The Grandmaster’ın akıbeti izlenmelerine bağlı. Eğer Akademi üyesi görüntü yönetmenleri vakit ayırırlarsa ikisinden biri sürpriz yapabilir. Hatta The Grandmaster’ın ASC adaylığı da tezimizi kuvvetlendiriyor.
9. All Is Lost | Frank G. DeMarco
10. The Grandmaster | Philippe Le Sourd
YABANCI DİLDE EN İYİ FİLM
Yabancı film kategorisinde kısa listeye kalan yapımlar arasından The Broken Circle Breakdown ve The Hunt tam Akademi’nin ağzına layık yapımlar. Bana göre bu ikisinden biri zafere ulaşacak. Omar’ın da listedeki Avrupa fazlalığını dağıtmak için orada yer almaya ihtiyacı var. Ki Farhadi kadar olmasa da melodramın üstesinden gelmeyi başarmış çok yönlü bir yapım. Ben The Great Beauty’nin o kadar iddialı olduğunu düşünmüyorum diğer arkadaşlarım gibi. Filmi ben de çok beğendim; fakat Akademi’nin anlayacağından şüpheliyim. Eğer liste dışı kalırsa hiç şaşırmayacağım. The Great Beauty ile birlikte The Grandmaster’ın da ilk beşe kalma ihtimali kulağa çok uzak geliyor. Malum bu listedeki 6 yapım daha ana akım işler olarak öne çıkarken, 3’ü de komite tarafından seçildiği için sanat yönü ağırlıklı oluyor. O yüzden o üçlüden ikisinin aday olacağını düşünmek biraz riskli. Lakin The Grandmaster’ın arkasında Harvey Weinstein var ve epey uğraşıyorlar. Daha geçen gün Scorsese film için bir gösterim düzenledi.
1. The Broken Circle Breakdown (Belçika)
2. The Hunt (Danimarka)
3. Omar (Filistin)
4. The Great Beauty (İtalya)
5. The Grandmaster (Hong Kong)
The Notebook ve Two Lives söylenenlere göre aday olma ihtimali yüksek, ortalamanın üzerinde yapımlarmış. İzlemediğim için mi artık bilmiyorum, ben listeme koymaktan çekindim. Bir belgesel olan The Missing Picture ve ilk 9’a kalması bile şaşırtan An Episode in the Life of an Iron Picker’ın şansı pek yok gibi gözüküyor.
6. The Notebook (Macaristan)
7. Two Lives (Almanya)
8. The Missing Picture (Kamboçya)
9. An Episode in the Life of an Iron Picker (Bosna Hersek)
EN İYİ ANİMASYON
En İyi Animasyon kategorisindeki beşli sanıyorum tahmin listelerindeki en kesin beşlilerden biri. Gerçi her yıl bu dalda en az bir sürprizle karşılaşıyoruz. Ödülü almak için Frozen, The Croods ve The Wind Rises arasında bir yarış olacağını düşünüyorum ben. Üç film de Oscar kampanyaları için canla başla çalışıyor. Üstelik eleştirel anlamda da başarılı olan yapımlar. Tabii Frozen’ın şimdiden alacağı Oscar heykelciği için kendisini hazırlaması daha doğru olacaktır. Despicable Me 2 ve Monsters University ise listeyi dolduracağını düşündüğüm yapımlar. Ama Monsters University’nin birileri tarafından üzülebileceğini ve son dakikada dışarıda kalacağına dair şüphelerim var. Sürekli olarak ilk filmle karşılaştırılıyor olması sıkıntı yaratabilir.
1. Frozen
2. The Croods
3. The Wind Rises
4. Despicable Me 2
5. Monsters University
Monsters University’den açılan yer için Ernest & Celestine ve Epic önerilebilir. İkisi de kendince bir hayran kitlesi olan; fakat ilk beşte sıraladığım yapımlar kadar öne çıkmayan işler. A Cat in Paris ve The Secret of Kells’in yarattığı şok etkisini bu ikiliden biri tekrarlayabilir.
6. Ernest & Celestine
7. Epic
Uzak ihtimaller arasında ise A Letter to Momo, Free Birds ve Cloudy with a Chance of Meatballs 2 var. Ama hakikaten de çok uzak ihtimaller hepsi. Hem gişede, hem de eleştirel olarak başarısız yapımlar. Doğru düzgün bir kampanya da yapılmıyor herhangi birisi için. Bir mucize olursa ilk beşe girmeyi başarabilirler belki.
8. A Letter to Momo
9. Free Birds
10. Cloudy with a Chance of Meatballs 2
EN İYİ BELGESEL
Bu yıl hiç olmadığı kadar çok belgesel izlediğim için yarışa biraz daha hakimim bu dalda. Blackfish ve Stories We Tell’in Akademi üyelerinin gönlünü çalacağına şüphem yok mesela. 20 Feet from Stardom’ın da çok iyi bir kampanya yapıyor olması kesinlikle işine yarayacak. The Square’i hala izleyemedim. Gelen eleştiriler olağanüstü olduğu için listeme eklemekte yarar var diye düşündüm. The Act of Killing ise eleştirmenlerin favorisi. Fakat izledikten sonra filmle ilgili fikrim çok değişti. Eğer aday olamazsa hiç şaşırmayacağım. Ağır temposu ve çoğu Akademi üyesine hitap etmeyecek konusu sıkıntı yaratabilir.
1. Blackfish
2. Stories We Tell
3. 20 Feet from Stardom
4. The Square
5. The Act of Killing
Alternatifler arasında yine The Square kadar iyi eleştiriler alan Tim’s Vermeer, benim favorilerimden Cutie and the Boxer, izlemeleri takdirinde etkilenmeme ihtimalleri olmadığını düşündüğüm The Crash Reel, epey bir destekçisi olan Dirty Wars ve yakın zamanda filme adını veren çocuğun ölmesi sebebiyle gündeme gelen Life According to Sam var. Herhangi biri atak yaparsa şaşırmayın.
6. Tim’s Vermeer
7. Cutie and the Boxer
8. The Crash Reel
9. Dirty Wars
10. Life According to Sam
***
Tahmin listelerime göre 1’den fazla adaylık alacak yapımlar
11 – 12 Years a Slave
10 – Gravity
9 – American Hustle, Captain Phillips
6 – The Wolf of Wall Street
5 – Dallas Buyers Club, Inside Llewyn Davis, Nebraska, Saving Mr. Banks
3 – The Great Gatsby, Her, Rush
2 – Blue Jasmine, Frozen, The Hobbit: The Desolation of Smaug, Lone Survivor, Philomena