Oscar 2014
Oscar Rehberi ’13: En İyi Ses Miksajı & Kurgusu
Geçen sene En İyi Ses Kurgusu kategorisinde tarihte ilk kez iki film (Skyfall ve Zero Dark Thirty) berabere kalıp, ödülü kucakladı.
Geldik aralarındaki fark genelde pek bilinmeyen ses kurgusu ve ses miksajı dallarına… Esasında sadece kategorinin ismine bakarak durumu kavramak mümkün. Ses kurgusu dediğimiz şey ses efektlerinin kaydı, belli seslerin yaratılması ve arkaplandaki sesi kapsıyor. Bunun içerisine yapay sesler de dahil. Stüdyo ortamında kaydedilen patlama seslerinden tutun da patinaj yapan arabalara kadar pek çok örnek saymak mümkün. Ses miksajı ise tamamen düzenleme üzerine. Filmdeki tüm diyalog, müzik, efekt ve arkaplandaki gürültülerin doğru bir şekilde filmin son haline monte edilmesi diyebiliriz. Bu yüzden de iyi yapılmış müzikaller ses miksajı kategorisinde boy gösterirken, bol patlamalı aksiyonlar da ses kurgusu dalının hakkını veriyor.
Bu yıl her iki dala da aday olan dört film var: Gravity, The Hobbit: The Desolation of Smaug, Captain Phillips ve Lone Survivor. Beşinci sırayı ise ses kurgusunda All Is Lost, ses miksajında Inside Llewyn Davis doldurmuş. Genelde bu alanda çalışan yetkin isimler sayılı olduğundan her sene birkaç kişi ikişer filmle yarışır. 2013’ün talihlileri Chris Munro (Captain Phillips ve Gravity) ile Skip Lievsay (Gravity ve Inside Llewyn Davis). Fakat Akademi, kazananları belirlerken tüm kategorilerde oy kullanabildiğinden dolayı teknik kategorilerde herhangi bir istatistik sonuca etki etmiyor. Bu mevzuyu görüntü yönetimi dalına geldiğimizde uzun uzun konuşacağım zaten. Bu arada Wylie Stateman da ses kurgusu dalının ödülsüz müdavimlerinden, hemen ekleyeyim. Her ne kadar Gravity teknik dallarda kimseye yer bırakmayacak olsa da Lone Survivor’ın özellikle ses kurgusunda bir adım önde olduğunu düşünüyorum.
Dediğim gibi iki ödülün de Gravity’ye gitmesi kaçınılmaz. Bir başka En İyi Film favorisi olduğundan dolayı Captain Phillips’in de hatırı sayılır miktarda oy alacağını düşünüyorum. Herhangi bir sürprize mahal vereceklerini de pek sanmıyorum açıkçası. Çok iddialı bir müzikal olduğunda ya da En İyi Film favorisi (mesela 12 Years a Slave) aday olduğunda ses miksajı ödülünü farklı bir adrese göndermek hoşlarına gitse de, 86. Akademi Ödülleri’nde böyle bir şey olmayacak. Rush ve Iron Man 3’nin yokluğu haricinde çok dikkat çekici bir durum yok. Tabii The Hobbit: The Desolation of Smaug’un neden aday olduğunu siz de anlamadıysanız filmi kötülemeye hazırım!
SES MİKSAJI
Kazanacak: Gravity
Kazanabilir: Captain Phillips
Kazanmalı: Gravity
Aday olmalıydı: Rush
SES KURGUSU
Kazanacak: Gravity
Kazanabilir: Captain Phillips
Kazanmalı: Lone Survivor
Aday olmalıydı: Rush
SES MİKSAJI
CAPTAIN PHILLIPS
- Chris Burdon: İlk Oscar adaylığı.
- Mark Taylor: İlk Oscar adaylığı.
- Mike Prestwood Smith: İlk Oscar adaylığı.
- Chris Munro: Dördüncü Oscar adaylığı. Bu yıl aynı zamanda Gravity (2013) ile de yarışıyor bu dalda. Daha evvel The Mummy (1999) ile aday olmuş, Black Hawk Down (2001) ile ise Oscar kazanmış.
GRAVITY
- Skip Lievsay: Altıncı Oscar adaylığı. Bu sene Inside Llewyn Davis (2013) ile de yarışıyor bu dalda. Daha evvel True Grit (2010) ve No Country for Old Men (2007) ile hem En İyi Ses Kurgusu, hem de En İyi Ses Miksajı kategorilerinde aday olmuş. Hiç Oscar’ı yok.
- Niv Adiri: İlk Oscar adaylığı.
- Christopher Benstead: İlk Oscar adaylığı.
- Chris Munro: Dördüncü Oscar adaylığı. Bu yıl aynı zamanda Captain Phillips (2013) ile de yarışıyor bu dalda. Daha evvel The Mummy (1999) ile aday olmuş, Black Hawk Down (2001) ile ise Oscar kazanmış.
THE HOBBIT: THE DESOLATION OF SMAUG
- Christopher Boyes: Ondördüncü Oscar adaylığı. Daha evvel Titanic (1997) ve Pearl Harbor (2001) ile ses kurgusu dalında, The Lord of the Rings: The Return of the King (2003) ve King Kong (2005) ile ses miksajı dalında toplamda dört Oscar kazanmış. Sadece aday olduklarına gelecek olursak… Ses miksajı dalında The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001), The Lord of the Rings: The Two Towers (2002), Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl (2003), Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest (2006), Avatar (2009) ile ; ses kurgusu dalında ise Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl (2003), Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest (2006), Iron Man (2008), Avatar (2009).
- Michael Hedges: Dördüncü Oscar adaylığı. Daha evvel The Lord of the Rings: The Return of the King (2003) ve King Kong (2005) ile yine bu dalda iki Oscar kazanmış. The Lord of the Rings: The Towers (2003) ile de sadece aday olmuş.
- Michael Semanick: Onuncu Oscar adaylığı. Daha evvel The Lord of the Rings: The Return of the King (2003) ve King Kong (2005) ile yine bu dalda iki Oscar kazanmış. Ses miksajı dalında adaylık aldığı diğer yapımlar ise The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001), The Lord of the Rings: The Two Towers (2002), Ratatouille (2007), Wall-E (2008), The Curious Case of Benjamin Button (2008), The Social Network (2010) ve The Girl with the Dragon Tattoo (2011).
- Tony Johnson: Üçüncü Oscar adaylığı. The Chronicles of Narnia: The Lion, the King and the Wardrobe (2005) ve Avatar (2009) ile de aday olmuş; fakat ödülü kazanamamış.
INSIDE LLEWYN DAVIS
- Skip Lievsay: Altıncı Oscar adaylığı. Bu sene Gravity (2013) ile de yarışıyor bu dalda. Daha evvel True Grit (2010) ve No Country for Old Men (2007) ile hem En İyi Ses Kurgusu, hem de En İyi Ses Miksajı kategorilerinde aday olmuş. Hiç Oscar’ı yok.
- Greg Orloff: Dördüncü Oscar adaylığı. Daha evvel Ray (2004) ile Oscar kazanmış. No Country for old Men (2007) ve True Grit (2010) ile ise sadece aday olmuş.
- Peter F. Kurland: Dördüncü Oscar adaylığı. Walk the Line (2005), No Country for Old Men (2007) ve True Grit (2010) ile yine bu dalda aday olmuş; fakat ödülü hiç kazanamamış.
LONE SURVIVOR
- Andy Koyama: İlk Oscar adaylığı.
- Beau Borders: İlk Oscar adaylığı.
- David Brownlow: İlk Oscar adaylığı.
SES KURGUSU
ALL IS LOST
- Steve Boeddeker: İlk Oscar adaylığı.
- Richard Hymns: Dokuzuncu Oscar adaylığı. Indiana Jones and the Last Crusade (1989) ile kazandığı bir Oscar’ı var. Sadece aday olduğu yapımlar Willow (1988), Backdraft (1991), Jurassic Park (1993), Saving Private Ryan (1998), Fight Club (1999), Minority Report (2002) ve War Horse (2011).
CAPTAIN PHILLIPS
- Oliver Tarney: İlk Oscar adaylığı.
GRAVITY
- Glenn Freemantle: İkinci Oscar adaylığı. Daha evvel Slumdog Millionaire (2008) ile aday olmuş; ama kazanamamış.
THE HOBBIT: THE DESOLATION OF SMAUG
- Brent Burge: İlk Oscar adaylığı.
- Chris Ward: İlk Oscar adaylığı.
LONE SURVIVOR
- Wylie Stateman: Yedinci Oscar adaylığı. İlk adaylığını ses miksajı kategorisinde Born on the Fourth of July (1989) ile almış. Daha sonra Cliffhanger (1993), Memoirs of a Geisha (2005), Wanted (2008), Inglourious Basterds (2009) ve Django Unchained (2012) ile ses kurgusu dalına aday olmuş. Hiç Oscar’ı yok.
aserat54
24 Ocak 2014 at 15:38
Ertesi gün hangi dalı mercek altına alacağınızı, yazıların altına yerleştirebilir misiniz acaba?
Bu arada Rush’ın aday olmaması, başlı başına bir skandal…
cemertem
24 Ocak 2014 at 22:26
Rush’daki özellikle araba sahnelerindeki motor sesleri ve filmin ruhuyla olan uyumu muazzamdı gerçekten. O anı yaşamış gibiydim… Bence de çok talihsiz.