Oscar 2014

Oscar Rehberi ’13: En İyi Prodüksiyon Tasarımı

Yayınlandı

on

– Tom Hanks, Alice in Wonderland’e En İyi Sanat Yönetimi ödülünü veriyor. –

Oldukça basit kuralları olan bir başka kategoriye geldi sıra: En İyi Prodüksiyon Tasarımı. Geçtiğimiz yıl adı sanat tasarımından prodüksiyon tasarımına dönüşen bu kategori, Akademi’nin günah çıkardığı dallardan biri oluyor bazen. Eğer ki Alice in Wonderland, Sweeney Todd ya da Pan’s Labyrinth gibi kesin bir favori yoksa Lincoln, The Curious Case of Benjamin Button ve The Aviator gibi En İyi Film ödülünü alamayacağı belli olan yapımlara bir teselli armağanı oluyor. Bu yıl da benzer bir sonuçla karşılaşacak mıyız hakikaten merak ediyorum. Çünkü Oscar yarışının en önemli 3 favorisi (Gravity, 12 Years a Slave ve American Hustle) bu kategoride karşı karşıya gelecek. Dikkat ettiniz mi bilmiyorum; ama film, yönetmen ve kurgu dalları haricinde bu üçlünün çarpışacağı tek yer burası.

Ben Gravity’nin en önemli favori olduğu düşüncesindeyim. Geleneksel set tasarımı normlarına çok uymasa da daha evvel Avatar’ın da ödül aldığını gördük bu dalda. Eğer ki kimilerinin tahmin ettiği gibi Gravity tüm ödülleri silip süpürecek olursa zaten ciddiye alınacak bir rakibi olacağını sanmıyorum. Fakat ben bu senaryoya kendimi inandıramadığım için, 3 favori arasında oyların bölünmesine bağlı olarak The Great Gatsby’nin öne çıkabileceği inancındayım. Ki zaten buranın da prodüksiyon tasarımı anlamında en güçlüsü. 12 Years a Slave ve American Hustle son dakikada bir sürpriz yapabilir. Hatta American Hustle’a ana kategorilerde hiç ödül vermeyecekleri için, kostüm tasarımının yanına bunu da ekleyebilirler. Her ise aday olduğunda sevinmekle yetinecek gibi görünüyor. Diğer yapımlara göre daha minimalist bir tasarımı olan Spike Jonze filminin burada ilk beşe kalmış olması bile mutluluk verici.

Peki kimleri görmek isterdim? Açıkçası 12 Years a Slave’in çok da etkileyici olmayan setleri yerine The Lone Ranger’ın epik tasarımları oldukça hoş olabilirdi. Benim hayal dünyamda The Best Offer’ın da burada yer almaya fazlasıyla hakkı var. Liste Inside Llewyn Davis, Elysium, Oz the Great and Powerful ve Stoker diye uzayıp gidiyor tabii. Yine de çoğu dala göre daha hakkaniyetli seçimler yapıldığını inanıyorum adaylar açısından. Bu yılın sonucunu en merak ettiğim dallardan biri olduğunu da tekrardan ekleyeyim.

Kazanacak: Gravity
Kazanabilir: The Great Gatsby
Kazanmalı: The Great Gatsby
Aday olmalıydı: The Lone Ranger

AMERICAN HUSTLE

  • Judy Becker (prodüksiyon tasarımı): İlk Oscar adaylığı.
  • Heather Loeffler (set tasarımı): İlk Oscar adaylığı.

GRAVITY

  • Andy Nicholson (prodüksiyon tasarımı): İlk Oscar adaylığı.
  • Rosie Goodwin (set tasarımı): İlk Oscar adaylığı.
  • Joanne Woollard (set tasarımı): İkinci Oscar adaylığı. Daha evvel yine bu dalda Hope and Glory (1987) ile aday olmuş. Hiç Oscar’ı yok.

THE GREAT GATSBY

  • Catherine Martin (prodüksiyon tasarımı): Altıncı Oscar adaylığı. Daha önce Moulin Rouge! (2001) ile hem En İyi Kostüm Tasarımı, hem de En İyi Sanat Yönetimi ödülünü almıştı. Bu yıl aynı zamanda En İyi Kostüm Tasarımı kategorisinde de aday. Romeo + Juliet (1996) ile sanat yönetimine, Australia (2008) ile de kostüm tasarımına aday olmuş; ama ödülü kazanamamış.
  • Beverly Dunn (set tasarımı): İlk Oscar adaylığı.

HER

  • K.K. Barrett (prodüksiyon tasarımı): İlk Oscar adaylığı.
  • Gene Serdena (set tasarımı): İlk Oscar adaylığı.

12 YEARS A SLAVE

  • Adam Stockhausen (prodüksiyon tasarımı): İlk Oscar adaylığı.
  • Alice Baker (set tasarımı): İlk Oscar adaylığı.

0 Comments

  1. Mert.

    30 Ocak 2014 at 19:11

    Gravity tüm ödülleri toplasa da, En İyi Film’i de alsa buradan zafer elde edeceğini düşünmüyorum. Bu demek değil ki kötü ama bence bu dalın hakedenide, galibi de The Great Gatsby..

  2. aserat54

    30 Ocak 2014 at 20:46

    1- The Great Gatsby (Kazanamassa çok kötü olur. Fazlasıyla hak ediyor çünkü.)
    2- American Hustle
    3- Gravity
    4- 12 Years a Slave
    5- Her

  3. cemertem

    30 Ocak 2014 at 22:29

    Bu kategorinin isminin değişmesine cidden uyuz oldum. Elbette bu kategori ekseriyetle prodüksiyon işi ancak oradaki sanatsallığı ortadan kaldırıp işin yine ticari boyutuna parmak basmış gibi bir izlenim doğuruyor. Gravity çok iyi filmdi ama sahne kısırlığı nedeniyle tercih edileceğini düşünmüyorum. Yine de en önemli kozu bu alanda uzay mekiklerinin iç çekimleri olsa gerek. Ama The Great Gatsby gerçekten de hak ediyor. O şatafatı o görkemi mükemmel bir uyumla sundu seyirciye. Başkasına giderse haksızlık olur. “Her” ise yaratıcı ve oldukça orijinal bir sanat tasarımına sahip. İkinci favorim o’dur. 12 Years a Slave ise ortalamanın üzerinde ama yeterince güçlü değil gibime geliyor…

Yorum yazın...Cevabı iptal et

Exit mobile version