Oscar 2015

87. Akademi Ödülleri – Son Aday Tahminleri: Part II

Yayınlandı

on

Dün 87. Akademi Ödülleri’yle ilgili son aday tahminlerimin ilk parçasını yayınladım. Adayların tamamı yarın 15.30’da Digiturk ve Akademi’nin resmi sayfasında yapılacak canlı basın toplantısıyla duyurulacak. O yüzden sizleri bu büyük heyecan öncesi yarışa olabildiğince hazırlamaya çalışıyorum. Konuyla alakalı yayınladığım yazıları bir kez daha hatırlatarak kalan kategorilerdeki tahminlerimi paylaşacağım. Kaçırdıklarına bir göz atın bakalım:

Gelelim final kısmına…

EN İYİ FİLM

En İyi Film kategorisinde artık Boyhood, The Imitation Game, Birdman, The Grand Budapest Hotel ve The Theory of Everything beşlisinin kesin olarak aday olacağını bilmeyen kalmamıştır diye umut ediyorum. Boyhood zaten açık ara favori. The Imitation Game ile The Theory of Everything kalıplaşmış Oscar formüllerini kullanarak ödül arayışına girenlerden. The Grand Budapest Hotel doğru kampanyanın bu seneki örneği. Birdman de oyuncuların favorisi. Bunlara ek olarak Selma ve Whiplash’i eklemek doğru olacaktır diye düşünüyorum. Selma; çünkü bu “geç screener” meselesi sebebiyle hem meslek birliklerine bir tepki vermek isteyecektir Akademi, hem de tabii ki de filmi izleyenlerin oranının Akademi’de daha fazla olmasının da faydası görülecektir. Whiplash’i izleyip de oy vermeyecek olan biri olduğuna inanmıyorum. Bence Beasts of the Southern Wild gibi pek çok dalda sürpriz yapmaya hazırlanıyor.

1. Boyhood
2. The Imitation Game
3. Birdman
4. The Grand Budapest Hotel
5. The Theory of Everything
6. Selma
7. Whiplash

En İyi Film kategorisini 10’a tamamlamak isteyenler için elimizde üç alternatif var. Cannes sonrası düşüşte gibi gösterilmesine rağmen pek de önemli bir darbe yemeyen Foxcatcher’ın yeri hazır. Dün gelen DGA adaylığıyla American Sniper’dan da artık hepimiz emin gibiyiz. DGA her daim En İyi Yönetmen kategorisi için iyi bir örnek olmasa da söz konusu En İyi Film dalı olduğunda DGA adayı olup da 10’luk sistemde dışarıda kalan pek bir örnek yok. Ve son olarak da Nightcrawler’ı ekledim. Çünkü filmi bir şekilde sektöre izletmeyi başardılar ve bu avantaj da doğru bir şekilde kullanılarak meslek birliklerinde onlara katkı sağlayıcı yönde geri dönüş yaptı. Tabii bu preferential ballot sisteminde 10 aday çıkması epey zor olduğu için Nightcrawler muhtemelen dışarıda kalacak.

8. Foxcatcher
9. American Sniper
10. Nightcrawler

Gone Girl kesinlikle kapının diğer tarafında sırasını bekliyor. Yalnız Fincher’in filminin durumu çok da iyi değil. Onu en seven birliklerden biri olan DGA bile adaylık vermedi. Üstelik Akademi’nin filmin gösterimlerinden pek de mutlu dönmediği konuşuluyor. Yani aday olsa da olmasa da şaşırmayacağız. Eleştirmenler her ne kadar Angelina Jolie ismini gördüğü için Unbroken’a yüklense de filmin ortalama seyirciyi yakaladığını söylemem gerek. Ve ben hala Extremely Loud and Incredibly Close benzeri bir sürpriz yapabileceğini düşünüyorum. Eğer ki Gone Girl dışarıda kalır da Unbroken adaylar arasına girerse ucuz Oscar bloggerı Sasha Stone’un tepkilerini izlemek çok keyifli olacak!

11. Gone Girl
12. Unbroken

Bir de hatırları kalmasın diye birkaç sürpriz ekledim; ama hiçbirinin de adaylık alma ihtimali olmadığını bilmenizi isterim. Ancak dünyanın tersine dönmesi durumunda böyle bir şey olabilir. Mr. Turner, Into the Woods, Wild, Interstellar ve A Most Violent Year hayranları kendilerini hüsrana uğramaya şimdiden alıştırsın.

13. Mr. Turner
14. Into the Woods
15. Wild
16. Interstellar
17. A Most Violent Year

EN İYİ YÖNETMEN

En İyi Yönetmen kategorisi muhtemelen bu yıl da tıpkı Ben Affleck senesinde olduğu gibi ciddi bir reform geçirecek. DGA’e aday olan yönetmenlerden sadece Richard Linklater ve Alejandro Gonzalez Inarritu, Oscar’ın ilk beşine girse şaşırmam. Yine de Wes Anderson’ın aldığı ciddi destek görmezden gelinecek gibi değil. Dolayısıyla onu da tahminlerim arasına yerleştirmeden edemedim. Ben bu beşliyi Ava DuVernay ve Damien Chazelle’in dolduracağını düşünüyorum. Selma’nın Akademi’den yana daha başarılı olacağına şüphem yok. Ayrıca iki kadın yönetmenin birden seozn başında ödül sohbetlerine katmışken son dakikada ikisini de dışarıda bırakmazlar diye umuyorum. Damien Chazelle ise tutku oylarını almaya çok müsait bir isim. Bu senenin Benh Zeitlin’i olacağını bir kez daha tekrarlayayım da duymayan kalmasın.

1. Richard Linklater | Boyhood
2. Alejandro Gonzalez Inarritu | Birdman
3. Wes Anderson | The Grand Budapest Hotel
4. Ava DuVernay | Selma
5. Damien Chazelle | Whiplash

DGA’den adaylık alan Morten Tyldum mantıklı seçeneklerden biri. Fakat Akademi’nin kendisini yeteri kadar tanıdığından emin değilim. Bennett Miller son dakikada bir sürpriz yaparak Cannes’daki zaferinin üzerine En İyi Yönetmen adaylığı ekleyebilir. Yine DGA’in listesinde yer alanlardan Clint Eastwood da henüz yarışı bırakmış değil. Fakat American Sniper’ın rüzgarı Akademi’nin oy verdiği dönemde dinmiş gibiydi sanki. Ayrıca Eastwood’u Flags of Our Fathers / Letters from Iwo Jima senesinden beri partiye çağırmadıklarını da unutmamak gerek. Nightcrawler’in yönetmeni Dan Gilroy tıpkı Chazelle gibi pek çok tutku oyu toplayabilecek isimlerden. The Girl with the Dragon Tattoo ile adaylığa çok daha yakın olduğunu düşündüğüm David Fincher’ı da unutmayalım. Ama En İyi Film kategorisinde de söylediğim gibi Akademi’nin Gone Girl’e mesafeli davrandığı söylenmekte.

6. Morten Tyldum | The Imitation Game
7. Bennett Miller | Foxcatcher
8. Clint Eastwood | American Sniper
9. Dan Gilroy | Nightcrawler
10. David Fincher | Gone Girl

James Marsh sürpriz yapmaya en müsait yönetmenlerden biri. BAFTA’dan aldığı adaylık kafaları karıştırıyor. Mike Leigh ve Angelina Jolie de henüz sahneyi terk etmiş değil. Leigh daha evvel sürpriz bir atak yapmıştı hatırlarsanız Vera Drake ile. Bir tekrarını görebiliriz. Angie ise Unbroken’ın seyirci tarafından kucaklanmasının faydasını görebilir.

11. James Marsh | The Theory of Everything
12. Mike Leigh | Mr. Turner
13. Angelina Jolie | Unbroken

EN İYİ ERKEK OYUNCU

Geldik yarışın en kalabalık olduğu kategorilerden birine… Michael Keaton ve Eddie Redmayne kesin olarak aday olacağına ianndığım iki isim. Ama diğer üçlünün tamamı aday olmayıp yerlerini başkaları alsa şaşırmam. Yine de Jake Gyllenhaal’un birincilik oyları konusunda sıkıntı çekmeyeceğini düşündüğüm için bir adım önde gibi geliyor bana. Lakin David Oyelowo ve Benedict Cumberbatch için aynısını söylemek pek mümkün değil. Selma, sezon boyunca çektiği geç screener sıkıntısının bedelini bir kez daha ödemek zorunda kalabilir. Cumberbatch ise bu yılın “Her yere aday olup Oscar listesini ıskalayan” ismi olmaya çok müsait. Çünkü performansına ölüp bitenlerin sayısı az olduğu gibi Cumberbatch, ABD sınırları içerisinde Avrupa’daki kadar büyük bir star değil.

1. Michael Keaton | Birdman
2. Eddie Redmayne | The Theory of Everything
3. Jake Gyllenhaal | Nightcrawler
4. David Oyelowo | Selma
5. Benedict Cumberbatch | The Imitation Game

Saydığım son üç ismin yerini alabilecek üç farklı alternatif var: Steve Carell, Ralph Fiennes ve Bradley Cooper. Carell ağır makyaj altında oyunculuk görünce kendini kaybeden Akademi üyeleri için biçilmiş kaftan. Ama yardımcı erkek oyuncu dalında ona oy verenler bir bölünmenin kurbanı olup Carell’in tüm Oscar hayallerini suya düşürebilir. Ralph Fiennes filminin favorilerden biri olmasının yardımıyla yıllar sonra Oscar sahnesine geri dönüş yapabilir. Fakat bu sene kampanya namına pek bir şey yapmadı. O yüzden hayaller alemine pek dalmamak lazım. Tıpkı Fiennes gibi kampanya yapamayan Bradley Cooper ise American Sniper’da kimilerine göre filmin en iyi parçası olduğu için üç yıl üst üste yeni bir Oscar adaylığı alma ihtimaliyle karşı karşıya.

6. Steve Carell | Foxcatcher
7. Ralph Fiennes | The Grand Budapest Hotel
8. Bradley Cooper | American Sniper

Channing Tatum’un sürpriz yapabileceğine olan inancım tam. Bunu performansını çok sevdiğimden değil, Carell’in yardımcı erkek oyuncu dalına kayan oyları yüzünden söylüyorum. Timothy Spall bir de burada şansını deneyecek. Fakat Sally Hawkins gibi görmezden gelinen sayılı Mike Leigh oyuncuları arasına katılacak sanıyorum. Ve bir de Oscar Isaac var. A Most Violent Year’ı birileri gerçekten izlemiş olsaydı bir ihtimal olabilirdi de, şu haliyle uzaktan uzaktan oltaya Akademi üyesi gelmesini bekliyor.

9. Channing Tatum | Foxcatcher
10. Timothy Spall | Mr. Turner
11. Oscar Isaac | A Most Violent Year

EN İYİ KADIN OYUNCU

Julianne Moore’un Oscar’ını elinden kimsenin alamayacağını artık Altın Küre sonrası kesinleştirmiş olduk. HFPA bile Jennifer Aniston’ı seçmediyse Akademi’den böyle bir şey beklemek aptallık olur. Rosamund Pike sezon boyunca hamile olmasına rağmen canlandırdığı karakterin tam da ödüllük olması sebebiyle aday listesindeki yerini alacak. The Theory of Everything’in yıldızı Felicity Jones filminin favorilerden biri olmasının yardımıyla sıradan oyunculuğuyla Oscar’ın bu yılki ilk beşine girmeye hak kazanacak bir diğer isim. Bir de son olarak Reese Witherspoon var; ama bana nedense en zayıf halka gibi geliyor. Yine de siz bana güvenmeyin ve tahminlerinizi bu beşli dışına taşırmayın derim.

1. Julianne Moore | Still Alice
3. Rosamund Pike | Gone Girl
3. Jennifer Aniston | Cake
4. Felicity Jones | The Theory of Everything
5. Reese Witherspoon | Wild

Harvey Weinstein, Amy Adams’ın adaylık alması için elinden geleni yapmakla meşgul son birkaç haftadır. Fakat filmden ciddi ciddi nefret eden bir kesim var. Dolayısıyla çok da emin olmayın derim ben. Marion Cotillard ise hepimizin inanmak istediği bir rüyanın baş kahramanıydı. Ama olmadı, olamadı. Two Days, One Night yabancı film finalistleri arasına bile kalamamışken kadın oyuncu dalına gireceğini düşünmek aşırı iyimserlik olur.

6. Amy Adams | Big Eyes
7. Marion Cotillard | Two Days, One Night

Weinstein’in elindeki bir diğer Cotillard filmi The Immigrant şansını denemeye devam edecek olsa da yine çok bel bağlamamanızı önerdiğim yapımlar arasında. Hilary Swank, The Homesman için bir taraflarını yırtacak kadar çok çaba sarf etse de hiçbir yerden adaylık alamadı. Bir de Emily Blunt var. Yalnız onun da aldığı Altın Küre adaylığına şükrederek köşesine çekilmesi en doğrusu.

8. Marion Cotillard | The Immigrant
9. Hilary Swank | The Homesman
10. Emily Blunt | Into the Woods

EN İYİ ÖZGÜN SENARYO

Whiplash’in bir anda uyarlama senaryo dalına alınmasıyla birlikte burada tahmin yapmak epey kolaylaştı. The Grand Budapest Hotel ve Birdman kesin favorilerimiz arasında. Boyhood da olmayan senaryosuyla tabii ki de beleşten adaylığını alacak. Nightcrawler’ın favori olması durumu onu bu kategoride de üst sıralara taşıyacaktır diye düşünüyorum. Ki zaten filmin en güçlü yanlarından biri de senaryosu. Beşinci sırayı kimle dolduracağınıza karar vermek ise tamamen size kalmış. Ben Selma dedim; fakat içimden bir ses Foxcatcher’ın onun yerini alabileceğini söylüyor. Umarım içimdeki ses yanılır ve Selma ilk beşe girer.

1. The Grand Budapest Hotel | Wes Anderson ve Alec Guinness
2. Birdman | Alejandro González Iñárritu, Nicolas Giacobone, Alexander Dinelaris ve Armando Bo
3. Boyhood | Richard Linklater
4. Nightcrawler | Dan Gilroy
5. Selma | Paul Webb

Foxcatcher yukarıda da belirttiğim gibi en önemli alternatiflerden biri. Film sanki yarışta geriye düşmüş gibi bir algı yaratılmaya çalışılsa da sapasağlam yoluna devam ediyor. Mr. Turner ise bir Mike Leigh filmi olması sebebiyle senarist branşının ezbere oylarını toparlayabilir. Eğer yarın sürpriz yaparsa pek şaşırmayacağım.

6. Foxcatcher | E. Max Frye ve Dan Futterman
7. Mr. Turner | Mike Leigh

Uzaktan uzaktan şansını deneyecek filmler arasında A Most Violent Year ve The Lego Movie var. Ama altını çizerek tekrarlayayım: Uzaktan uzaktan.

8. A Most Violent Year | J.C. Chandor
9. The Lego Movie | Phil Lord, Christopher Miller, Kevin Hageman ve Dan Hageman

EN İYİ UYARLAMA SENARYO

The Imitation Game kesin olarak aday olacağına inandığım senaryolardan birine sahip olmasına rağmen adaylar açıklandıktan sonra ilk beşte olması durumunda Gone Girl ve Whiplash’in ödülü almak için çok daha fazla şansı olacağını söylemek isterim. The Theory of Everything berbat içeriğiyle burada ezbere adaylık alacak yapımlar arasında. Hatta bu berbatlık acaba senaristler branşının da ilgini çeker ve sürpriz bir şekilde dışarıda kalır mı diye düşünmedim değil. Son olarak American Sniper’ı ekledim. Çünkü alternatif olarak yerine koyabilecek iddiada başka bir film yok bana kalırsa.

1. The Imitation Game | Graham Moore
2. Gone Girl | Gillian Flynn
3. The Theory of Everything | Anthony McCarten
4. Whiplash | Damien Chazelle
5. American Sniper | Jason Dean Hall

Wild elbette ki şansını deneyecek. Fakat Nick Hornby, An Education gibi önemli bir yarışçı ile aday olamamışken doğru düzgün kimsenin izlemediği Wild’la adaylar arasına kalır mı ondan pek emin değilim. Inherent Vice, Paul Thomas Anderson sebebiyle kesinlikle bir risk oluşturmakta. Tek problem Akademi üyeleri muhtemelen bu filmi anlamak için pek çaba sarf etmeyecek. Still Alice ise Julianne Moore’un performansını merak edenler izlediği takdirde oy toplayabilir. Malum ilk kez hastalığı etrafındakilerin değil, hastanın gözünden anlatan bir film var karşımızda.

6. Wild | Nick Hornby
7. Inherent Vice | Paul Thomas Anderson
8. Still Alice | Richard Glatzer ve Wash Westmoreland

Unbroken tabii ki de uzak ihtimaller arasındaki yerini hala koruyor. Fakat bu iki taslak üzerine gelen Coen Kardeşler düzeltmeleri meselesi senaristlerin oy vermesine engel olabilir. Snowpiercer, Harvey’nin elindeki marifetlerden bir diğeri. O da Tilda Swinton haricinde aday listeleri için pek bir risk oluşturmayacak gibi.

9. Unbroken | Joel Coen, Ethan Coen, Richard LaGravenese ve William Nicholson
10. Snowpiercer | Bong Joon-ho ve Kelly Masterson

EN İYİ KURGU

Ben burada biraz risk alarak değişik tahminler yapmaya ittim kendimi. Ama pek de emin değilim. Birdman ve Whiplash’in ilk beşteki yerini alacağına hiç şüphem yok. Çünkü kurgu kategorisinin favorileri bu iki film gibi gözüküyor. The Imitation Game’i William Goldenberg isminin hatrına buraya koymam şarttı. O yüzden içim rahat bir şekilde adaylar arasına yerleştirdim. Nightcrawler keskin kurgusuyla bir sürpriz yapar diyerekten onu da koydum. Ve son olarak da The Grand Budapest Hotel’i son haftalarda yükselişe geçtiği için beşinci sıraya yerleştirdim. En büyük sürpriz tabii ki de Boyhood’u dışarıda bırakmam.

1. Birdman | Douglas Crise ve Stephen Mirrione
2. Whiplash | Tom Cross
3. The Imitation Game | William Goldenberg
4. Nightcrawler | John Gilroy
5. The Grand Budapest Hotel | Barney Pilling

Boyhood’u dışarıda bıraktım; çünkü Akademi’nin editör üyeleri daha parlatılmış işleri tercih ediyor bu dalda ve Boyhood’un pek de ahım şahım bir özelliği yok. Ama muhtemelen adaylık alacak ve ben yanıldığımla kalacağım. Olsun, böyle risk almanın da tadı başka oluyor. Selma, American Sniper ve Gone Girl şansını deneyecek diğer işler arasında. Hatırlarsanız Gone Girl’in editörü Kirk Baxter (ve Angus Wall), daha evvel The Girl with the Dragon Tattoo ile sürpriz bir zafer elde etmişti. Bu sefer de sürpriz bir adaylık elde ederse pek şaşırmayacağım.

6. Boyhood | Sandra Adair
7. Selma | Spencer Averick
8. American Sniper | Joel Cox ve Gary Roach
9. Gone Girl | Kirk Baxter

Uzak ihtiamller arasında The Theory of Everything ve ikinci kez kurgulanmak üzere William Goldenberg’e teslim edilen Unbroken var. Özellikle The Theory of Everything’in son dakikada atak yapma ihtimali beni çok korkutuyor.

10. The Theory of Everything | Jinx Godfrey
11. Unbroken | William Goldnberg ve Tim Squyres

EN İYİ GÖRÜNTÜ YÖNETİMİ

Bir başka riskli dala daha geldik. Birdman buranın açık ara favorisi gibi gözüküyor. Lubezki, The Tree of Life ile kaybettiği Oscar’ın intikamını Gravity’den sonra bir kez daha kazanarak alacak. Mr. Turner’daki Dick Pope işçiliğini de görmezden gelmezler diye umut ediyorum. Bu branşın pek sevdiği Roger Deakins, Oscar yarışının tamamen dışında kalan Unbroken ile hala gündemden düşmüş değil. Eleştirmen birliklerinden bir sürü ödül alan Robert D. Yeoman yarışa sonradan, ama kesin olarak dahil oldu. O da kesin olarak aday olacak dörtlü arasında bana kalırsa. Son olarak ben yine risk alarak Nightcrawler dedim, umarım yanılmam. Robert Elswit daha evvel de kendini ispat etmiş bir isim. Umuyorum ilk beşteki yeri hazırdır.

1. Birdman | Emmanuel Lubezki
2. Mr. Turner | Dick Pope
3. Unbroken | Roger Deakins
4. The Grand Budapest Hotel | Robert D. Yeoman
5. Nightcrawler | Robert Elswit

ASC adaylarından biri olan Oscar Faura kesinlikle adaylık almaktan uzak değil. Hatta benim kadar deli değilseniz Nightcrawler yerine koymanıza öneririm. Interstellar’ın görüntü yönetmeni Hoyte Van Hoytema da Her’den sonra bir kez daha şansını deneyecek. Ama Her ile aday olamamışken Interstellar ile listeye girer mi emin değilim. Belki adı Wally Pfister olsaydı farklı konuşuyor olabilirdik. Bu yıl iki filmle birden (diğeri A Most Violent Year) başarılı bir iş çıkaran Bradford Young da her an atak yapabilir. Durumu Akademi’nin Selma’yı izleyip izlemediğine bağlı.

6. The Imitation Game | Oscar Faura
7. Interstellar | Hoyte Van Hoytema
8. Selma | Bradford Young

Ida, siyah beyaz film görünce aklını yitiren branş için ideal uzak ihtimallerden biri. Daha evvel de Fincher filmleriyle Oscar yolunda şansını deneyen Jeff Cronenweth henüz gündemi tamamen terk etmiş değil. Ama tabii Gone Girl’dek işçiliğinin çok da gösterişli olmadığı malum.

9. Ida | Ryszard Lenczewski ve Lukasz Zal
10. Gone Girl | Jeff Cronenweth

YABANCI DİLDE EN İYİ FİLM

Ida zaten kesin favori olarak yarıştaki yerini çoktan aldı. Yalnız Altın Küre’deki Leviathan zaferi biraz olsun kafaları karıştırmadı değil. Bir de bu ikiliye eleştirmen favorilerinden Force Majeure’ü eklemek şart. Üçü de ödülü almak için kıyasıya rekabet edecek. Wild Tales başlarda favori olarak gözüküyordu; ama şimdilik adaylık aldığıyla mutlu olmak zorunda. Ki o bile çok da kesin değil. Ben son olarak Timbuktu’yu Akademi’nin üçüncü dünya ülkelerindeki hikayelere olan düşkünlüğünden koydum. Ama başkası onun yerine girerse de pek şaşırmayacağım.

1. Ida (Polonya)
2. Leviathan (Rusya)
3. Force Majeure (İsveç)
4. Wild Tales (Arjantin)
5. Timbuktu (Moritanya)

En keskin uyku hapından bile daha keskin olan Tangerines sürpriz yapma potansiyeli en yüksek olan film gibi gözüküyor. Geriye kalan üç finalist için ise bence pek bir adaylık ihtimali yok. The Liberator, Corn Island ve Accused listede adlarının geçmesi sayesinde daha çok izleyiciye ulaşacak, o kadar.

6. Tangerines (Estonya)
7. The Liberator (Venezuela)
8. Corn Island (Gürcistan
9. Accused / Lucia de B. (Hollanda)

EN İYİ ANİMASYON

Altın Küre’de The Lego Movie’yi deviren How to Train Your Dragon 2, bir kez daha geleneksel anlatımın büyük ödül grupları tarafından daha çok kucaklandığını kanıtladı. İkisi de adaylık alacak hiç şüphesiz. Ama kimin kazanacağını kestirmekte şimdilik güçlük çekiyorum. En az onlar kadar sevilen ve güzel eleştiriler alan Big Hero 6, kesin olarak aday olacağına inandığım animasyonlardan bir diğeri. Son yıllarda bu listeye her daim ABD yapımları dışında bir şeyler ekleyen animasyon branşı bu sefer de The Tale of the Princess Kaguya’ya yönelecek gibi gözüküyor. Bir de stop motion özelliği sebebiyle diğer aday adaylarının önüne geçeceğine inandığım The Boxtrolls’ı ekledim. Ama yeri başkaları tarafından kapılmaya çok müsait duruyor.

1. How to Train Your Dragon 2
2. The Lego Movie
3. Big Hero 6
4. The Tale of the Princess Kaguya
5. The Boxtrolls

The Secret Life of Kells’in yönetmeninin yeni filmi Song of the Sea tıpkı Kells gibi bir sürpriz yapabilir. The Book of Life ise ihtimaller dahilinde olmasına rağmen yarışın bir adım daha geride duruyor. Yine de adaylar arasına girerse çok sevineceğimi belirtmek isterim.

6. Song of the Sea
7. The Book of Life

Rio 2 ve Penguins of Madagascar henüz şansı tükenmeyen yapımlar arasında. Fakat animasyon dalında bu yıl tüm odak yukarıda saydığım 7 filmde olduğu için uzak ihtimallere sıra geleceğini pek sanmıyorum.

8. Rio 2
9. Penguins of Madagascar

EN İYİ BELGESEL

Ve geldik son kategoriye… Bu yıl belgesel dalına pek de bir şey bilmeden giriyoruz. O yüzden ben şöyle kısa kısa neden tahmin listeme bu beş filmi koyduğumu anlatayım: Citizenfour ve Life Itself tüm eleştirmen ödüllerini toparladı. Sırf bu yüzden zaten listenin en üst sıralarındalar. Büyük ihtimalle de Oscar bu ikisinden birine gidecek. Keep On Keepin’ On biraz halkın favorisi gibi. Özellikle ortalama seyircinin filme çok güzel tepkiler verdiğini görüyorum. The Overnighters’ın ciddi destekçileri mevcut. Ayrıca belgeselle ilgili her ödülde adı geçti. Bir de son olarak Virunga’yı ekledim. Çünkü Netflix ve Leonardo DiCaprio ortaklığı çılgınca kampanya yapmakta olan bu filmi ilk beşe taşıyacakmış gibi geliyor bana.

1. Citizenfour
2. Life Itself
3. Keep On Keepin’ On
4. The Overnighters
5. Virunga

The Case Against 8 ve Last Days in Vietnam iyi eleştiri alan belgesellerden sadece ikisi. Çok da emin olmadığım tahminlerimden birini atarak aday olabilirler. Yakın tarihte izlediğim Finding Vivian Maier daha duygusal bir tercih olabilir Akademi üyeleri için. Ama onlara çok da “önemli” bir mevzu gibi gelmeyecek bence filmin içeriği.

6. The Case Against 8
7. Last Days in Vietnam
8. Finding Vivian Maier

Tales of the Grim Sleeper ve The Salt of the Earth şansını deneyecek yapımlardan diğer ikisi. Fakat tanıtım amaçlı pek bir şey yaptıklarını göremediğimden uzak ihtimaller arasına koydum. Diğer finalistlerden daha şanslı gibi dursalar da adlarını anan pek yok.

9. Tales of the Grim Sleeper
10. The Salt of the Earth


Tahminlerime göre adaylık sayıları
10 | The Grand Budapest Hotel
9 | Birdman
7 | The Imitation Game
6 | Nightcrawler
5 | Boyhood, Selma, The Theory of Everything, Whiplash
4 | American Sniper, Interstellar, Into the Woods
3 | Foxcatcher, Gone Girl, Guardians of the Galaxy, Mr. Turner, Unbroken
2 | The Lego Movie, Transformers: Age of Extinction
1 | Begin Again, Big Eyes, Big Hero 6, The Boxtrolls, Cake, Dawn of the Planet of the Apes, Force Majeure, Fury, Glen Campbell: I’ll Be Me, The Hobbit: The Battle of the Five Armies, How to Train Your Dragon 2, Ida, The Judge, Leviathan, Maleficent, Still Alice, The Tale of the Princess Kaguya, Timbuktu, Wild, Wild Tales

Yorum yazın...Cevabı iptal et

Exit mobile version