Oscar 2017

89. Akademi Ödülleri – Son Aday Tahminleri Part I: İşitsel kategoriler, animasyon & belgesel

Yayınlandı

on

Oscar adaylarının açıklanma merasimi asıl ödül töreninden daha heyecan verici bir etkinliğe dönüştü yıllar içerisinde. Yarışın içine girdikçe kazananlar kısmında sürpriz namına çok az şey yaşandığı için Şubat sonunda vadesi dolmuş bir sinema yılının taç giyme seremonisini izlemek bir formaliteye dönüşüyor. Bu sebeple Oscar’ın aday tahminlerini yaparken de olması gerekenden birkaç misli daha heyecanlıyım. Yalnız kategori kategori konuşmadan evvel Oscar aday tahmini yaparken dikkate almamız gereken şeyleri hatırlatmak istiyorum. Bir kere her şeyden evvel elimizdeki doneleri çok iyi kullanmamız gerekiyor. Eleştirmen birliklerinin seçimlerine bakmak, Altın Küre’nin aday listelerini karıştırmak yeterli gelmeyebilir. Çünkü Akademi’nin zevkleri kendi üyelerinin maksimize versiyonu meslek birlikleriyle benzerlik taşımakta. Mesela Silence‘ın ölü bir kampanyası olduğunu, Jackie‘nin yeteri kadar sevgi görmediğini, meslek birliklerinin Deadpool‘u gündeme getirdiğini, La La Land‘e duyulan aşırı bağlılığının ekstra adaylıklarla dönüş yapabileceğini kestirmek gerek. Ve en önemlisi de Akademi’nin oylama kurallarını bilmek. Her branşın aday belirleme aşamasında sadece kendi kategorisinde ve En İyi Film dalında oy kullanabildiğini, ayrıca tercihli oy pusulası kullanıldığından tutkulu hayranları olan filmlerin bir adım öne çıkacağını da hatırlamak gerek. Bugün işitsel kategoriler (özgün müzik, özgün şarkı, ses kurgusu, ses miksajı), animasyon, belgesel ve biraz da kısalardan bahsedip girişi yapacağım. Salı gününe kadar da yazılarım devam edecek. İsterseniz başlayalım.

ÖZGÜN MÜZİK

Müzik branşı dışarıya inanılmaz kapalı bir kol Akademi’nin içerisinde. Vaktizamanında Alex Ebert (All Is Lost), Abel Korzeniowski (A Single Man), Daft Punk (Tron: Legacy) gibi isimleri harcamaktan çekinmediler. Dolaylı olarak Justin Hurwitz (La La Land), Dustin O’Hallaran & Hauschka (Lion), Nicholas Britell (Moonlight), Mica Levi (Jackie) ve Abel Korzeniowski’nin (Nocturnal Animals) bir arada bulunduğu bir tahmin yapmak komik kaçıyor. Benim önerim bu dalda önce En İyi Film adaylığı ihtimali olan filmlerin müzikleriyle branşın zaafını bildiğimiz bestecileri buluşturmak. Bir yerden başlayacak olursak… La La Land zaten mutlak favori. Justin Hurwitz’in dışarıda kaldığı bir senaryo yok. Bugüne kadar kampanyasını yaptığı her filme öyle ya da böyle bu kategoride adaylık kazandırmış Harvey Weinstein’in sihirli değneği bana kalırsa Lion’ın müzisyen ikilisine de dokunacak. Keza Moonlight’ın akılda kalan melodileri de Nicholas Britell’e kariyerinin ilk Oscar adaylığını getirecek gibi duruyor. Jackie’nin endüstriden destek görememesine bağlı olarak Mica Levi’yi dışarıda bırakacağım. Nocturnal Animals’ın şaşırtmaya daha yatkın olduğu kesin; ama onu bile listeme koyarken tam emin olamıyorum. Başları sıkıştığında başvurdukları müzisyenlerden Thomas Newman’ın Passengers’ı ve John Williams’ın The BFG’si sezon boyunca radara yakalanamadı. Fakat Hans Zimmer (Hidden Figures) ile Alexandre Desplat (Florence Foster Jenkins) için durumlar farklı. Özellikle Hidden Figures’ın En İyi Film adaylığı alacağı düşünülünce bu tahmine daha da güveniyorum.

[one_fifth]

1. LA LA LAND
Justin Hurwitz
(Lionsgate)

[/one_fifth]

[one_fifth]

2. LION
Volker Bertelmann, Dustin O’Halloran
(The Weinstein Company)

[/one_fifth]

[one_fifth]

3. MOONLIGHT
Nicholas Britell
(A24 Films)

[/one_fifth]

[one_fifth]

4. HIDDEN FIGURES
Hans Zimmer, Pharrell Williams, Benjamin Wallfisch
(20th Century Fox)

[/one_fifth]

[one_fifth_last]

5. NOCTURNAL ANIMALS
Abel Korzeniowski
(Focus Features)

[/one_fifth_last]

İddialılar: Jackie, Hacksaw Ridge, The BFG
Uzak ihtimaller: Kubo and the Two Strings, Florence Foster Jenkins, Rogue One, Hell or High Water


ÖZGÜN ŞARKI

Racing Extinction, Chasing Ice, Glen Campbell: I’ll Be Me, Paris 36… Bu filmlerden bir tanesini geçtim izlemeyi, hatırlayan var mı? Halbuki hepsi özgün şarkı dalının anlamsız kuralları sayesinde Oscar adayı olma şerefine erişmiş filmler. Akademi’nin müzik branşı özgün şarkı dalında yarışmaya hak kazanmış parçaları teker teker dinleyip 6 ile 10 arasında bir rakamı seçerek oyluyor ve en yüksek ortalamaya ulaşan beş şarkı adaylar arasına giriyor. Tabii ki de La La Land’in dillere pelesenk olmuş “City of Stars” ve “Audition”ıyla başlıyoruz tahmin listesinin temellerini atmaya. Ardından Disney’in agresif bir şekilde kampanyasını yaptığı Moana evreninden “How Far I’ll Go” geliyor. Kalan iki koltuk için ise risk almak size kalmış. Ben geçen sene Fifty Shades of Grey’i aday etmekten çekinmeyenlerin Trolls’e de bir şans vereceğine ve “Can’t Stop the Feeling”i ilk beşe taşıyacağına kendimi inandırdım. Son olarak da Pharrell Williams’ı Happy ile yıllar evvel kulübe dahil edenlerin “Runnin'”e de yer ayıracağını düşündüm. Yalnız daha evvel altı kere Oscar’a aday olmuş Burt Bacharach adını kimsenin duymadığı Po isimli bir film için Sheryl Crow’un seslendirdiği “Dancing with Your Shadow”u yazmış ve Scott Feinberg bu tahminine fena halde güveniyor. Bu arada John Carney’nin bir önceki filmi Begin Again’i aday ettiren dağıtımcı firma (tabii ki de Weinstein) Sing Street’in de “Drive It Like You Stole It” ile muvaffak olduğunu görebilir pek âlâ.

[one_fifth]

1. LA LA LAND
“City of Stars”
(Lionsgate)

[/one_fifth]

[one_fifth]

2. LA LA LAND
“Audition”
(Lionsgate)

[/one_fifth]

[one_fifth]

3. MOANA
“How Far I’ll Go”
(Disney)

[/one_fifth]

[one_fifth]

4. HIDDEN FIGURES
“Runnin'”
(20th Century Fox)

[/one_fifth]

[one_fifth_last]

5. TROLLS
“Can’t Stop the Feeling”
(20th Century Fox)

[/one_fifth_last]

İddialılar: Drive It Like You Stole It (Sing Street), Dancing with Your Shadow (Po)
Uzak ihtimaller: The Rules Don’t Apply (Rules Don’t Apply), Letter to the Free (13th), The Empty Chair (Jim: The James Foley Story), Faith (Sing)


SES KURGUSU

Ses kurgusu tahminlerimizde bize yardımcı olmasını istediğimiz MPSE (Motion Picture Sound Editors) henüz adaylarını açıklamadı. Bu yüzden sıfır teknik bilgiyle doğru yere ateş etmeyi deneyeceğim. Yalnız uyarayım tarihte ses dallarını beşte beş doğru bilmişliğim yok. Standart olarak önce elimizdeki savaş filmiyle, Hacksaw Ridge ile başlayacağım. Peter Berg’ün mesai arkadaşları bu dalın aday olup olup ödül alamayanlarından. Neredeyse görüntü yönetimi ve özgün müzik dalları gibi dışarı kapalı, dostlarına saygılı insanlarla dolu bir branşın da Deepwater Horizon’ı es geçeceğini düşünmüyorum. Arrival yılın bilimkurgusu ve lo lo lo uzaylı sesleriyle bu dalı işgal eden filmlerden bir diğeri olacak gibi gözüküyor. Star Wars geleneğinin izinden Rogue One’ı da eklediniz mi geriye bir filmlik boş yer kalıyor zaten. Aklımda Deadpool ve Hell or High Water gibi iki farklı seçenek var. Lâkin ben PGA dahil pek çok gruptan beklenmedik bir şakşaklama geldiği için gözümü Ryan Reynolds’ın lateks kokulu gişe canavarına değil minör No Country for Old Men’e diktim. Biraz Kris Tapley’nin etkisinde de kalmış olabilirim. PGA, ACE ve WGA gibi majör derneklerin aday listesinde olması savımı güçlendiriyor.

[one_fifth]

1. HACKSAW RIDGE
(Lionsgate)

[/one_fifth]

[one_fifth]

2. ARRIVAL
(Paramount)

[/one_fifth]

[one_fifth]

3. DEEPWATER HORIZON
(Lionsgate)

[/one_fifth]

[one_fifth]

4. ROGUE ONE: A STAR WARS STORY
(Disney)

[/one_fifth]

[one_fifth_last]

5. HELL OR HIGH WATER
(Lionsgate)

[/one_fifth_last]

İddialılar: Deadpool, La La Land, Fantastic Beasts and Where to Find Them
Uzak ihtimaller: Sully, Doctor Strange, 13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi, The Jungle Book


SES MİKSAJI

Geldik ses miksajına. Yıllar yılı burada yılın müzikalleri ve müzikli filmleri egemenliğini ilan etmiş. Bu sebeple hazır yılın favorisi çalgılı çengili bir kumpanya iken ilk sıradan aday olacağını düşünmemek delilik olur. La La Land’in yanına CAS adaylarından birkaçını da eklemek şart. Bugüne kadar Oscar’la minimum 3 adayları ortak olmuş. CAS’in Sully ve Doctor Strange’i de barındıran listesinden gözüme sadece Hacksaw Ridge ile Rogue One’ı kestirdim. Ama özellikle Sully’nin adını tekrardan anıp sırf uçağın düşme sahnesinin hatrına bir sürpriz yapılabileceğinin altını çizmek istiyorum. Deepwater Horizon ile Arrival benim listeyi doldurmayı tercih ettiğim diğer yapımlar. Birisi bu branşın daha evvel de takdir etmekten çekinmediği bir ekiple yarışıyor. Diğeri ise yılın en önemli bilimkurgu olayı ve söz konusu ses kategorileri olduğunda bu janrın ne kadar şanslı olduğunu unutmamak gerek. Yine uzaylı lo lo lolamalarını hatırlatmış gibi olacağım, ama durum ortada.

[one_fifth]

1. LA LA LAND
(Lionsgate)

[/one_fifth]

[one_fifth]

2. HACKSAW RIDGE
(Lionsgate)

[/one_fifth]

[one_fifth]

3. ROGUE ONE: A STAR WARS STORY
(Disney)

[/one_fifth]

[one_fifth]

4. DEEPWATER HORIZON
(Lionsgate)

[/one_fifth]

[one_fifth_last]

5. ARRIVAL
(Paramount)

[/one_fifth_last]

İddialılar: Fantastic Beasts and Where to Find Them, Sully, Doctor Strange, Deadpool
Uzak ihtimaller: Hell or High Water, 13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi, The Jungle Book


ANİMASYON

Her şeye bir sektörün Oscar’ı demeye bayılan basın, malumunuz Annie’yi de animasyonların Oscarlar’ı olarak lanse ediyor. Bu mühim kurum da bu yıl animasyon havuzundan esas kategorisinde Finding Dory, Kubo and the Two Strings, Kung Fu Panda 3, Moana ve Zootopia’ya; bağımsız animasyon dalında ise Long Way North, Miss Hokusai, My Life as a Zucchini, The Red Turtle ve Your Name’e yer verdi. Yarışın bu beşlinin dışına taşacağını pek sanmıyorum. Fakat Akademi’nin animasyon branşındaki üyeler çok izlenmemiş ithal projelere eleştirmenlerden bile daha sıcak yaklaşıyorlar. Bir yerden başlayacak olursak… Eli en güçlü aday adayımız tabii ki de Zootopia. Ödülün şimdilik favorisi olarak gözüküyor; fakat son haftalarda Kubo and the Two Strings çılgınca bir kampanyanın startını verdi. Kostüm Tasarımcıları Birliği’nden aldığı adaylık ve görsel efekt dalında finalistler arasına kalması Kubo’nun rekorlarından birkaçı. O yüzden Oscar gecesi zarftan Kubo’nun adının çıkma ihtimalini çok göz ardı etmeyin demek istiyorum. Moana da tabii ki de Disney’in kaotik müzikallerinden biri olarak beşli arasındaki yerini alacaktır. Sırf projenin arkasındaki isimler bile oy almasına yeter. Geri kalan iki boşluğu ise bağımsızlarla doldurmayı tercih ettim ben. Sürpriz bir şekilde 9 yabancı film finalisti arasına giren My Life as a Zucchini ile Cannes’da kusursuz eleştirilere boğulan The Red Turtle aklıma gelen ilk ikili. Özellikle sırasıyla arkalarında GKIDS ve Sony Classics gibi oyunun kurallarına hakim şirketlerin olması bana bu tahminle ilgili epey güven veriyor. Your Name’in de yadsınamaz derecede çok sevildiğini ve gözünden kaçıranları hazırlıksız yakalayabileceğini belirteyim. Boy & the World, Song of the Sea, A Cat in Paris derken bu dalın şaşırtı efekti bitmez oldu biliyorsunuz.

[one_fifth]

1. ZOOTOPIA
(Disney)

[/one_fifth]

[one_fifth]

2. KUBO AND THE TWO STRINGS
(Focus Features)

[/one_fifth]

[one_fifth]

3. MOANA
(Disney)

[/one_fifth]

[one_fifth]

4. MY LIFE AS A ZUCCHINI
(GKIDS)

[/one_fifth]

[one_fifth_last]

5. THE RED TURTLE
(Sony Classics)

[/one_fifth_last]

İddialılar: Your Name, Finding Dory, April and the Extraordinary World
Uzak ihtimaller: The Little Prince, Sing, Miss Hokusai


BELGESEL

Bu yıl 15 belgeselden 13’ünü izleyerek kendi rekorumu ihlal ettim. Yalnız izleyemediklerimden I Am Not Your Negro’nun aday olmasını herkes bekliyor, The Eagle Huntress’ın ise gizli taraftarları olduğu söyleniyor. O yüzden iki noksanım tahminlerimde batırmama yol açabilir. Neyse, konuya dönelim biz. Belgeseller adına yılın film olayı olarak lanse edilen O.J.:Made in America her ne kadar televizyonda beş bölümlük mini dizi gibi gösterilse de mühim olan finalistler arasına kalmasaydı ve bunu da başardı. Bu saatten sonra kimsenin önüne geçebileceğini sanmıyorum. Benim hiç hoşlanmadığım Cameraperson’ın en büyük avantajı ise branştaki yönetmenlerin yarısından fazlasıyla çalışmış olması. Yani yine nepotizm bir koldan yürüyecek ve görsel kasınç Cameraperson ilk beşe girecek gibi gözüküyor. Weiner da fazlasıyla popüler ve New York bazlı üyelerin oy verebileceği bir iş. Bir de son olarak filmlerle ilgili şeylere salyalarını akıtan, The Artist ve Argo’yu ödüllendirmiş La La Land için de sıraya girmiş Akademi’nin tarzına uygun Life, Animated kondurdum tahminlerime. Tabii Ava DuVernay’in sosyal sorumluluk projesi tadındaki belgeseli 13th, Meryl Streep’in başında olduğu bir jüriden büyük ödül almış Fire at Sea ve duygusal oyları bünyesinde toparlayabilecek Gleason’ı da unutmadan anmak istiyorum.

[one_fifth]

1. O.J.: MADE IN AMERICA
(ESPN)

[/one_fifth]

[one_fifth]

2. WEINER
(Sundance & Showtime)

[/one_fifth]

[one_fifth]

3. CAMERAPERSON
(Janus Films)

[/one_fifth]

[one_fifth]

4. I AM NOT YOUR NEGRO
(Magnolia)

[/one_fifth]

[one_fifth_last]

5. LIFE, ANIMATED
(The Orchard)

[/one_fifth_last]

İddialılar: Gleason, Fire at Sea, 13th
Uzak ihtimaller: The Eagle Huntress, Tower, The Witness


İlave baskı: KISALAR

Ne yazık ki ABD’de yaşamadığımız için kısaların çok ama çok az bir kısmına ulaşabiliyoruz. Animasyonlardan sadece Piper, Pearl ve Borrowed Time’ı izleyebildim. Pearl’ün 360 derecede izlenebiliyor olması büyük bir handikap ve yararına olacağını pek zannetmiyorum. Piper ile Disney’in kısası Inner Workings aday adayları arasında öne çıkmakta. Borrowed Time’ın da tekniğiyle oraya sızabileceği düşüncesindeyim.

Kısa belgesellere dönüyorum, orada da yine üçüne ulaşabilmişim. The White Helmets’ın özelliği dünya gündemini iyi yakalamış olması. Extremis duygusal oyların gidebileceği bir yer olabilir. Joe’s Violin ise soykırım muhtevasıyla buram buram Akademi zaafı kokuyor. Kısa bir araştırma sonrası The Mute’s House’un da epey beğenildiğini öğrendim.

Kısa filmlere geldiğimde ne yazık ki söyleyeceklerim epey sınırlı, çünkü hiçbirini izleyemedim. Nocturne in Black ile Timecode’un mücadele etmesini bekliyor herkes, sadece bunu biliyorum. Teşekkürler Gold Derby!

Kısa film tahminlerim: Nocturne in Black, Timecode, Graffiti, The Way of Tea, Sing
Kısa animasyon tahminlerim: Piper, Inner Workings, Sous tes doigts, Borrowed Time, The Head Vanishes
Kısa belgesel tahminlerim: Joe’s Violin, The White Helmets, The Mute’s House, Watani: My Homeland, The Other Side of Home


Yarın: Görsel kategoriler (kurgu, görüntü yönetimi, prodüksiyon tasarımı, kostüm tasarımı, makyaj & saç tasarımı, görsel efekt), yabancı film tahminleri.

Yorum yazın...Cevabı iptal et

Exit mobile version