Oscar 2019

91. Akademi Ödülleri – Son Aday Tahminleri Part I: İşitsel kategoriler, animasyon & belgesel

Yayınlandı

on

Tüm ödül sezonunun bir anlama ulaşmasına sayılı gün kaldı ahali. Bana ödül töreninden daha çok heyecan veren aday açıklama merasimi/toplantısı bu sene Kumail Nanjiani ve Tracee Ellis Ross’un sunumuyla gerçekleşecek. 22 Ocak Salı günü TSİ 16.20’de önce yardımcı erkek oyuncu, yardımcı kadın oyuncu, kostüm tasarımı, kurgu, özgün müzik, kısa film, kısa animasyon, ses kurgusu ve ses miksajı adaylarını öğreneceğiz. 16.30’da ise film, yönetmen, erkek oyuncu, kadın oyuncu, özgün senaryo, uyarlama senaryo, animasyon, görüntü yönetimi, belgesel, kısa belgesel, yabancı film, makyaj & saç tasarımı, görsel efekt, özgün şarkı ve prodüksiyon tasarımı adayları gelecek. Digiturk’ün birinci kanalından, Youtube’daki Oscar resmi sayfasından ya da direkt Akademi’nin sitesinden canlı yayını takip etmek mümkün. Bu bekleyişi renklendirmek adına, bugün itibariyle son aday tahminlerimi yapmaya başlıyorum. Klasikleşmiş üçlü yazı serim tamamlanınca yeni bir podcast bölümü de gelecek, eğer bir aksilik çıkmazsa. Bu arada neden podcast yapmıyorsunuz diye soranlara da söyleyeyim, yine taşındım! Dolayısıyla toparlanma, ardından gelen hadi artık şu internet nakil olsun yalvarışlarıma rağmen üç haftadan fazladır tık yok. Araya Seda’nın ve benim işle alakalı yoğunluklarımız da girdi tabii. Neyse efendim geç olsun, geç olmasın. Beş buçukuncu sezonumuza kimsenin nazarının değmesine izin vermeyeceğim! Şimdi dönüyorum tahminlerime:

ÖZGÜN MÜZİK

Özgün müzik bu sene 8 kategoriyle birlikte 17 Aralık’ta finalistlerini öğrendiğimiz dallardan biriydi. Bu bilginin tahminlerde epey işimize yarayacağını düşünüyorum. Çünkü söz konusu müzisyenler ve söz yazarları branşı olduğunda BAFTA ya da Altın Küre ile benzerlik göstermek, yapılacak tahminleri bu listeler üzerinden kurmak gibi bir şansımız olmuyor. Peki ilk 15’ten hangi yapımlar öne çıkıyor? Herkesin iki favorisi var: Nicholas Britell’in If Beale Street Could Talk’taki büyüleyici müzikleri ve Justin Hurwitz’in teremin ile yarı müzikale dönüştürdüğü First Man. Yalnız garip bir şekilde biri Altın Küre’ye, diğeri de BAFTA’ya aday olmayı başaramadı. Sorun mu? Hayır. Mutlak liderlerin ardından göze daimi aday Alexandre Desplat çarpıyor. Isle of Dogs animasyon dalındaki varlığını özgün müzik adaylığı ile pekiştirecek. Sonrası biraz muallak. Mary Poppins Returns genel olarak tatsız bir reaksiyon alıyor; fakat neredeyse orijinal bir müzikal, hele ki kurallara uyup yarışabiliyorsa, nasıl dışarıda kalabilir ki? Ben son sıraya filmin kampanyasına ek olarak üzerine özellikle oynanan Terence Blanchard, yani BlacKkKlansman’ı yerleştirdim. Fakat özgün müziklerinden ziyade şarkılarıyla öne çıkan Black Panther ya da birkaç yerde daha karşımıza çıkan A Quiet Place’i de tahminlere dahil etmek mümkün. Mesele kimi dışarı atacağınızda.

[one_fifth]

1. FIRST MAN
Justin Hurwitz
(Universal)

[/one_fifth]

[one_fifth]

2. IF BEALE STREET COULD TALK
Nicholas Britell
(Annapurna)

[/one_fifth]

[one_fifth]

3. ISLE OF DOGS
Alexandre Desplat
(Fox Searchlight)

[/one_fifth]

[one_fifth]

4. MARY POPPINS RETURNS
Marc Shaiman
(Disney)

[/one_fifth]

[one_fifth_last]

5. BLACKkKLANSMAN
Terence Blanchard
(Focus Features)

[/one_fifth_last]

Alternatifler: Black Panther, A Quiet Place
Uzak ihtimaller: Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald, Vice, The Ballad of Buster Scruggs, Ready Player One


ÖZGÜN ŞARKI

Yine, film tanrıları sağolsun, bu sene finalistlerini öğrendiğimiz için rahatladığımız dallardan birine denk geldik. Pek sevdikleri dostlarının adını dahi duymadığımız filmlerden şarkılarını aday etmeyi seven branşın kısa listesinde çok büyük bir sürpriz yoktu açıkçası. Tahmin yaparken de herkesin hemfikir olduğu beşlinin dışına taşamadım. “Shallow”, A Star Is Born’un cepte gördüğüm tek ödülünün sebebi zaten. En büyük rakibi listeleri alt üst eden ve Grammy’de de hak ettiği adaylıkları alan Kendrick Lamar harikası “All the Stars” (Black Panther). Sonra bu ikiliye saygın, daha evvel de ezbere adaylıklar verilmiş iki kadını ekliyorum: “Girl in the Movies” isimli Dumplin’ parçasıyla Dolly Parton ve “I’ll Fight” (RBG) ile buranın vazgeçilmezi, duayen söz yazarı Diane Warren. Aradığımız beşinci aday ise kesinlikle Mary Poppins Returns’ten. Fakat “Trip a Little Light Fantastic” mi olur “The Place Where the Lost Things Go” mu orasını çözemiyorum. Canım dağıtımcı, filmi orijinal dilinde gösterime sokmadığı için izleyemedik, malum. Bu arada Thom Yorke’un da takdir edilmek istediğini dile getirdiği röpörtajları ve Mary Poppins’teki parçalardan daha başarılı bir müzikal hissi veren Ralph Breaks the Internet parçası da şaşırtabilir bana sorarsanız.

[one_fifth]

1. A STAR IS BORN
“Shallow”
Lady Gaga, Mark Ronson, Anthony Rossomando, Andrew Wyatt
(Warner Bros.)

[/one_fifth]

[one_fifth]

2. BLACK PANTHER
“All the Stars”
Kendrick Duckworth, Anthony Tiffith, Mark Spears, Solana Rowe, Al Shuckburg

(Disney)

[/one_fifth]

[one_fifth]

3. RBG
“I’ll Fight”
Diane Warren

(Magnolia)

[/one_fifth]

[one_fifth]

4. MARY POPPINS RETURNS
“The Place Where Lost Things Go”
Marc Shaiman, Scott Wittman

(Disney)

[/one_fifth]

[one_fifth_last]

5. DUMPLIN’
“Girl in the Movies”
Linda Perry

(Netflix)

[/one_fifth_last]

Alternatifler: Trip a Little Light Fantastic (Mary Poppins Returns), Suspirium (Suspiria), A Place Called Slaughter Race (Ralph Breaks the Internet)
Uzak ihtimaller: Revelation (Boy Erased), When a Cowboy Trades His Spurs for Wings (The Ballad of Buster Scruggs), Keep Reachin’ (Quincy)


SES KURGUSU

Tahmin etmekten bu denli nefret ettiğim bir başka dal yok sanırım. Biraz olsun beşliyi oluşturmaya yardımcı olacak MPSE de adaylarını çok geç duyurduğu için kafama yatanlardan bir hediye paketi yaptım yine. Yanılma ihtimalimin oldukça yüksek olduğunu belirterek başlayayım çeneye. A Quiet Place ve First Man, biliyorsunuz ki sezon boyunca ses tasarımlarıyla konuşulmuş yapımlar. İkisinin de bu dalları ıskalama ihtimali olduğunu düşünmüyorum. Dolayısıyla zirveye onları kondurdum. Keza Roma için de aynısı geçerli. Bu dev mastürbasyonu Zorlu’da şahane ses sistemiyle izleyen iki salon dolusu kalabalığın da hatırlayacağı üzere uçağı, süpürgesi, kuşu, böceği derken filmin üzerindeki tüm ses çalışması olmayan müziğin yerini dolduruyor. Sonrasında vurdulu, kırdılı aksiyon kontenjanından yılın en çok konuşulan yapımı olmasını da göz önünde bulundurarak Mission: Impossible – Fallout dedim. Beşinci sırada ise illa ki branşın saygı duyduğu sektörden insanları aday etme alışkanlığını hatırlayıp Ready Player One’la kutsadım tahminlerime. Yalnız MPSE adayları üzerinden düşünürsek Black Panther, Bohemian Rhapsody ve sevmeye doyamadıkları A Star Is Born’un da sürpriz yapma ihtimali mevcut gibi.

[one_fifth]

1. A QUIET PLACE
(Paramount)

[/one_fifth]

[one_fifth]

2. FIRST MAN
(Universal)

[/one_fifth]

[one_fifth]

3. ROMA
(Netflix)

[/one_fifth]

[one_fifth]

4. MISSION: IMPOSSIBLE – FALLOUT
(Paramount)

[/one_fifth]

[one_fifth_last]

5. READY PLAYER ONE
(Disney)

[/one_fifth_last]

Alternatifler: Black Panther, Bohemian Rhapsody, A Star Is Born
Uzak ihtimaller: Avengers: Infinity War, The Favourite, Mary Poppins Returns


SES MİKSAJI

Ses miksajında Akademi’nin CAS (Cinema Audio Society) beşte beş uyum gösterdiği bir yıl olmamış tarihte. Dolayısıyla ben de buna dikkat ederek yaptım tahminlerimi ve CAS’in beşlisindeki zayıf halka olduğunu düşündüğüm Black Panther’ı dışarı alıp Roma’yı soktum içeri. Kalanı aynı zaten. A Star Is Born ve Bohemian Rhapsody müzikal olmaları (+ çok destekçileri bulunması) sebebiyle içeride. A Quiet Place ve First Man zaten ses kurgusu dalında da belirttiğim üzere senenin ses tasarımıyla öne çıkan yapımları. Ödülü alma ihtimalleri olmasa bile, ki bunu ikinci aşamada yarışın dinamiklerine göre tekrar konuşabiliriz bence, kesinlikle ses dallarında Oscar adayı olarak anılacaklar. Black Panther’ın ve hatta Ready Player One’ın tabii ki de sızma ihtimali mevcut. Ancak kime kıyacağıma karar veremediğimden, daha orta yolcu tahminler yapmayı yeğledim ben. Risk almak isteyenler önden buyursun.

[one_fifth]

1. A STAR IS BORN
(Warner Bros.)

[/one_fifth]

[one_fifth]

2. A QUIET PLACE
(Paramount)

[/one_fifth]

[one_fifth]

3. FIRST MAN
(Universal)

[/one_fifth]

[one_fifth]

4. ROMA
(Netflix)

[/one_fifth]

[one_fifth_last]

5. BOHEMIAN RHAPSODY
(20th Century Fox)

[/one_fifth_last]

Alternatifler: Black Panther, Ready Player One
Uzak ihtimaller: Mary Poppins Returns, Mission: Impossible – Fallout, Avengers: Infinity War


ANİMASYON

Animasyonlarla ilgili dikkat etmeniz gereken bir ayrıntı var; eğer bir aday adayı Annie’nin ana kategorilerine aday edilmiyorsa Oscar’da da beliremiyor. Bu sene Annie’nin En İyi Animasyon ve En İyi Bağımsız Animasyon dallarında yer alıp, aynı zamanda AMPAS’a yarışmak için başvuran yapımlarını sayısı dokuz. Hemen sıralayalım: Early Man, Incredibles 2, Isle of Dogs, Ralph Breaks the Internet, Spider-Man: Into the Spider-Verse, MFKZ, Mirai, Ruben Brandt Collector ve Tito and the Birds. Geçiyorum ikinci aşamaya. Annieler’den havuzu yaptık madem, hangileri PGA ve ACE’den gelen endüstri adaylıklarıyla kutsanmış diye bakıyoruz: Spider-Man, Incredibles ve Wes Anderson harikası Isle of Dogs. Gördüğünüz üzere, Top 3 oluştu bile. Sonrasında kopya çekmeye devam ediyoruz. PGA’de yer alıp, ACE’yi ıskalayan Ralph Breaks the Internet’i dördüncü sıraya yerleştiriyoruz. Kalan kısımda doğaçlama yapmak en mantıklısı. Ya beşte beş Yapımcılar Birliği ile benzerlik gösterirler diyecek ve The Grinch’i alacaksınız listenize; ya da yahu GKIDS’i tamamen es geçmezler, illa ki bir yabancı animasyon görürüz orada diyerek kendi Pikachunuz’u seçeceksiniz. Ben bu ikinci gruba dahil olup Mirai dedim, unutmadan ekleyeyim.

[one_fifth]

1. SPIDER-MAN: INTO THE SPIDER-VERSE
Bob Persichetti, Peter Ramsey & Rodney Rothman
(Sony)

[/one_fifth]

[one_fifth]

2. INCREDIBLES 2
Brad Bird
(Pixar)

[/one_fifth]

[one_fifth]

3. ISLE OF DOGS
Wes Anderson
(Fox Searchlight)

[/one_fifth]

[one_fifth]

4. RALPH BREAKS THE INTERNET
Phil Johnston & Rich Moore
(Disney)

[/one_fifth]

[one_fifth_last]

5. MIRAI
Mamoru Hosoda
(GKIDS)

[/one_fifth_last]

Alternatifler: The Grinch, Early Man
Uzak ihtimaller: Ruben Brandt Collector, Tito and the Birds


BELGESEL

Animasyon kategorisinde yaptığımız ön elemenin bir benzerini belgesel dalında da yapmak mümkün. PGA, DGA ve WGA tarafından ortak olarak aday edilmiş dört yapım var: Free Solo, RBG, Three Identical Strangers ve Won’t You Be My Neighbor. Sezondaki tüm belgesel ödüllerini alan bu aday adaylarından herhangi biri Oscar’a aday edilmezse büyük şok olacak. Won’t You Be My Neighbor okyanusun bu tarafında pek ilgi görmese de Amerikalı izleyici için duygusal değeri oldukça yüksek. RBG, yine ABD’nin son dönemde en çok konuştuğu politik figürlerden birini tüm yönleriyle tanıtma gayretinde. Three Identical Strangers kurgu harikası bir öykü. Free Solo da sezonun en çok kampanya yapan belgesellerinden. Beşinci koltuk için önerdiğim yapım Minding the Gap. Fakat bu branşın kişisel hikâyelere, eğer şov dünyasıyla alakalı değil ise yüz vermeme gibi bir alışkanlığı var. Dolayısıyla Shirkers ya da On Her Shoulders gibi daha önemli hissettiren bir adayla karşılaşabiliriz. Bende risk alacak göz var mı? YOK.

[one_fifth]

1. WON’T YOU BE MY NEIGHBOR?
Morgan Neville
(Focus)

[/one_fifth]

[one_fifth]

2. THREE IDENTICAL STRANGERS
Tim Wardle
(Neon)

[/one_fifth]

[one_fifth]

3. RBG
Julie Cohen & Betsy West
(Magnolia)

[/one_fifth]

[one_fifth]

4. FREE SOLO
Jimmy Chin & Elizabeth Chai Vasarhelyi
(NatGeo)

[/one_fifth]

[one_fifth_last]

5. MINDING THE GAP
Bing Liu
(Hulu)

[/one_fifth_last]

Alternatifler: Shirkers, On Her Shoulders
Uzak ihtimaller: Hale County This Morning This Evening, Dark Money, Crime + Punishment, Of Fathers and Sons


İlave baskı: KISALAR

Her zamanki gibi azıcık Kris Tapley, azıcık Anne Thompson tahmini karıştırıp bir de üzerine birkaç forum gezip, o da yetmezmiş gibi ulaşabildiklerimi izleyip, son olarak da IMDb’de gittikleri festivallerden ödülle dönmüşler mi diye kontrol ederek ortaya karışık bir tahmin listesi çıkardım. End Game ve Bao’yu sonuna kadar desteklemekten başka bir şey gelmiyor elimden. Ama ille de bir şeyler söyle diyenler için eksik kalmayayım diye her yıl üç kategoriyi de ağırlıyorum Oscar Boy sayfalarında. Buyrun bakalım:

[one_third]

KISA FİLM
1. Caroline
2. Fauve
3. Marguerite
4. Chuchotage
5. Wale
Sürpriz: Skin ya da Icare

[/one_third]

[one_third]

KISA ANİMASYON
1. Weekends
2. Lost & Found
3. Bao
4. Late Afternoon
5. Bilby
Sürpriz: Age of Sail ya da Pepe le Morse

[/one_third]

[one_third_last]

KISA BELGESEL
1. Period. End of Sentence
2. End Game
3. Lifeboat
4. Zion
5. Black Sheep
Sürpriz: Women of the Gulag ya da My Dead Dad’s Porno Tapes

[/one_third_last]


Yarın: Görsel kategoriler (kurgu, görüntü yönetimi, prodüksiyon tasarımı, kostüm tasarımı, makyaj & saç tasarımı, görsel efekt), yabancı film tahminleri

1 Comment

  1. Selçuk

    20 Ocak 2019 at 23:15

    Bu ödül sezonu boyunca film müziği dalında Mandy’nin neredeyse yok sayılması, Oscar kısa listesine bile girememesi çok üzücü aynı zamanda şaşırtıcı. Johann Johannsson’a güzel bir veda olabilirdi.
    Şahsi görüşüm First Man ile beraber geçtiğimiz yılın en iyilerinden biri de Mandy’nin müzikleriydi.

Yorum yazın...Cevabı iptal et

Exit mobile version