Oscar 2019

Oscar Rehberi ’18: En İyi Animasyon

Yayınlandı

on

Herkesin epey zayıf bir yıl geçirdiği konusunda hem fikir olduğu En İyi Animasyon kategorisine geldi sıra. Bu beşliye bir altıncı eklemekte sıkıntı çektiğimiz yarışın kazananı gittiği her törenden ödülle dönen Spider-Man olacak gibi dursa da zamanında aynı ekibin The Lego Movie’sini aday etme tenezzülünde dahi bulunmamış Akademi bizi biraz düşündürmüyor değil. Fakat dönemin anlatısına uyumu ve reytingleri her zamankinden daha çok takan hâlleri de düşünülünce daha uygun bir seçenek göremiyorum. Tabii itiraf etmeliyim, bir taraftan Akademi’nin değişen profiline de göz önüne alıp Isle of Dogs atak yapar mı demiyor değilim. Wes Anderson belki sezon içerisinde prodüksiyon tasarımı ve özgün senaryo benzeri ağırlığını koyabileceği kategorilerde varlık gösterebilmiş olsa buna daha bir inanacağım. Şimdilik Spider-Man’e sonuna kadar inanarak önümüze bakalım biz.

Burada bulunma sebeplerinizden biri kategori kategori kuralları da öğrenmek, biliyorum. Bu ihtiyacı da hemen karşılayayım: Bu dalda yarışabilmeniz için öncelikle animasyonunuzun 40 dakikadan uzun olması gerekiyor. Aksi takdirde sizi kısa animasyon kategorisine paslıyorlar. Ve eğer Space Jam, Who Framed Roger Rabbit gibi gerçek oyuncularla çekilmiş sahneleriniz varsa da salt animasyon kısmının, toplam sürenin %75’inden daha fazlası olması gerektiğine dair önemli bir önkoşulları var. Akademi bu dalı açmadan evvel her sene Los Angeles bölgesinde gösterime girmiş minimum 8 animasyon var mı diye kontrol ediyor. Zaten sektörün giderek büyümesi ve animasyon yapan stüdyoların da sayısı artışa geçmesi sebebiyle bu rakamın altına düşme durumuyla pek karşılaşmıyoruz.

Başvuru formu doldurulup gerekli teçhizatla birlikte AMPAS’a postalandıktan sonra branşın başkanı tüm üyelere davetiye gönderiyor. Bu davetiyeyi kabul edenler adayları belirleme komitesine üye olarak alınıyor ve üyelerin de başvuruların (tam olarak rakam verilmemiş) belli bir yüzdesini izlemesi zorunlu koşuluyor. Bu kuralın da yeni geldiğini belirteyim. Eskiden animasyon dalına oy verebilmek için o branşta olmanız gerekiyordu. Şimdi eğer ilgiliyseniz ve gösterimlere katılacaksanız davetiyeye geri dönüş yaparak oy pusulası doldurabiliyorsunuz. Bunun bilhassa uzun vadede bağımsız yapımların önünü keseceği düşünülüyor, ki Incredibles 2 ve Ralph Breaks the Internet gibi vasat yapımları ilk beşe alarak bir kez daha bu kuralın pek işimize yaramadığını kanıtlamış oldular. Belki eski kılavuz kullanılıyor olsaydı ilk beşte Ruben Brandt, Collector ya da Tito and the Birds benzeri ABD dışı işler görebilirdik.

Tekrardan sürece ve kurallara dönecek olursak… Los Angeles’ta o takvim yılı içerisinde 8-12 arası animasyon gösterilmişse 2 ya da 3, 13-15 arası gösterilmişse maksimum 4, 16 ve daha fazla ise 5 aday belirliyor Akademi bu dal için. Merak edenler için de söyleyeyim, 91. Akademi Ödülleri’nde En İyi Animasyon kategorisinde değerlendirmeye 25 film alınmıştı. Bu da 5 aday mecburi demek. Adaylar belirlendikten sonra ise kazananı seçme aşamasında oylama herkese açılıyor. Yani adınız Hayao Miyazaki değil ise bir bağımsız animasyon yaratıcısı/üreticisi olarak Oscar’a kavuşmanız artık hayal denilebilir. İlerleyen yıllarda Amerika’dan ana akımın dışına çıkan ama yine de belli bir kitleye ulaşmayı başarmış birisi gelip ödülü kucaklayacak olursa, konuşuruz. Gerçi Wes Anderson yarışıyor da ne oluyor, değil mi?

Kazanacak: Spider-Man: Into the Spider-Verse
Kazanabilir: Isle of Dogs
Kazanmalı: Isle of Dogs
Aday olmalıydı: ………

INCREDIBLES 2

  • Brad Bird: Beşinci Oscar adaylığı. Bird serinin ilk filmi The Incredibles (2004) ve bir diğer Pixar projesi Ratatouille (2007) ile Oscar almıştı. Ayrıca yine bu animasyonlar ile iki defa En İyi Özgün Senaryo dalında yarıştı.
  • John Walker: İlk Oscar adaylığı.
  • Nicole Paradis Grindle: İkinci Oscar adaylığı. Grindle daha evvel kısa animasyon dalında Sanjay’s Super Team (2015) ile şansını denemişti.

ISLE OF DOGS

  • Wes Anderson: Yedinci Oscar adaylığı. Biriciğimiz Wes Anderson’ın hâlâ bir Oscar adaylığı yok. Daha önce The Grand Budapest (2014) ile film, yönetmen ve özgün senaryo dallarında, Moonrise Kingdom (2012) ile özgün senaryoda, Fantastic Mr. Fox (2009) ile animasyon kategorisinde, The Royal Tenenenbaums (2001) ile de yine ve yine özgün senaryosuyla yarışmış ama ödüle ulaşamamıştı.
  • Scott Rudin: Onuncu Oscar adaylığı. No Country for Old Men (2007) ile bir kez Oscar alan Rudin’in The Hours (2002), True Grit (2010), The Social Network (2010), Extremely Loud & Incredibly Close (2011), Captain Phillips (2013), The Grand Budapest hotel (2014), Fences (2016) ve Lady Bird (2017) ile de aday edildiğini hatırlatayım.
  • Steven Rales ve Jeremy Dawson: İkisinin de ikinci Oscar adaylığı. The Grand Budapest Hotel (2014) ile Anderson’ın yapımcıları olarak aday edilen Rales ve Dawson’ın henüz Oscar’ı yok.

MIRAI

  • Mamoru Hasoda ve Yûichirô Saitô: İkisinin de ilk Oscar adaylığı.

RALPH BREAKS THE INTERNET

  • Rich Moore: Üçüncü Oscar adaylığı. Serinin ilk filmi Wreck-It Ralph (2012) ile de aday edilen Moore, Zootopia (2016) ile ödülü evine götürmüştü.
  • Phil Johnston: İlk Oscar adaylığı.
  • Clark Spencer: İkinci Oscar adaylığı. İlk adaylığını Zootopia (2016) ile alan Spencer’ın bu macerası zaferle sonuçlanmıştı.

SPIDER-MAN: INTO THE SPIDER-VERSE

  • Bob Persichetti, Peter Ramsey, Rodney Rothman, Phil Lord, Christopher Miller: Beşinin de ilk Oscar adaylığı.

Yorum yazın...Cevabı iptal et

Exit mobile version