Oscar 2019

Oscar Rehberi ’18: En İyi Özgün Müzik & Şarkı

Yayınlandı

on

Oscar Rehberi’nde sıra geldi çalgılı çengili dallara. Hem özgün müzik, hem de özgün şarkı kategorisinin kurallarının konuşup üzerine de yine tahminlerimi yapacağım bildiğiniz üzere. Hemen başlayalım… Daha önceki yıllarda da belirtmiştim bunu, esasında Akademi’nin Özgün Müzikal adında bir kategorisi var. Eğer ki içerisinde minimum 5 orijinal parça bulunduran, aday etmeye layık yeteri kadar müzikal film gösterime girmişse bir takvim yılı içerisinde, bu dalı açıyorlar. Ama tarihlerinde henüz bu hiç gerçekleşmemiş. Efendim bir kere kaydettiğiniz parçanın ya da bestenin kati surette daha evvelden var olmaması gerekiyor. Yani tamamen filmin yapım sürecinde ortaya çıkmış olması şart. AMPAS, filmin müziklerinin içerisinde özgün parçaların az olduğunu düşünüyor ise sizi direkt diskalifiye edebilme ve değerlendirmeye almama hakkına sahip.

Özgün şarkılar için ekstra bir kural mevcut: Filmin içerisinde kullanılma zorunluluğu. Maksimum kapanış sırasındaki ilk şarkıysanız yarışabiliyorsunuz. Ve yine dediğim gibi, orijinal olmanız, daha evvel kaydedilmemiş ve tamamen bahsi geçen film için yazılıp icra edilmiş olmanız şart. Zaten Akademi başvuru yapanları bir değerlendirmeden geçirip, oylama başlamadan evvel tam bir liste çıkarıyor her iki kategori için de. Bu sene gelen değişiklik ise müzik branşının artık kısa listeler çıkarıyor olması. Artık sıralamalı oylama sistemiyle branş üyeleri beşer aday adayı sıralıyor ve buradan 15’lik listeler çıkarılıyor. Sonrasında da kalan 15’ten herkes kafasına göre beş aday adayı seçiyor ve Oscar’ın son beşlisi ortaya çıkıyor. Eskiden şarkılarda 6 ile 10 arası puanlama sistemi de kullanılıyordu; ama artık branşın yönetici komitesinden birilerinin torpil yapılır gibi aday edilmesinden bıkmış olacaklar ki popülerlik müsabakasına tam geçiş yapmışlar.

Şimdi…. 91. Akademi Ödülleri’nde herkesin tahmin etmekte güçlük çektiği bir dal özgün müzik. Çünkü favori olarak gösterilen First Man dışarıda kalınca işler tamamen değişti. Esasında kritikler ve sezonda ödül dağıtan diğer gruplar If Beale Street Could Talk’u işaret etmekte. Ancak Annapurna’nın bu filmi izletemediğine dair ciddi işaretler alıyoruz endüstriden. Öyle ki Regina King’in bile Rachel Weisz’a kaybetmesi mümkün. Dolayısıyla bu popülerlik mücadelesinden Black Panther çıkabilir diyorum ben Jenkins’in filmini alternatif sıraya atıp. BlacKkKlansman’ın oy toplayabileceğine dair işaretler de yok değil hani. Yalnız dikkat ederseniz Akademi, müzikleri bir karakter gibi kullanan yapımları tercih ediyor bu kategoride. Dolayısıyla BlacKkKlansman bestelerinin çok da akılda kalmıyor oluşu dezavantaj.

ÖZGÜN MÜZİK
Kazanacak: Black Panther
Kazanabilir: If Beale Street Could Talk
Kazanmalı: Black Panther
Aday olmalıydı: First Man

Konuşmamıza gerek var mı? Lady Gaga’nın sezon başında filmleri izlemeden alacağını iddia ettiğimiz kadın oyuncu heykelciği, özgün şarkıya evrildi. Akademi üyeleri hayranlık duyduğu bu pop stara borcunu burada vereceği ödülle ödeyecek, ki en koyu hayranlarının bile bu duruma itirazı yok zannediyorum. Zaten Adele, Sam Smith, John Legend derken 2010lar ile birlikte küçük bir Grammy toplaşmasına dönüştü bu dal. Şimdi de Gaga’nın hakkını teslim edecek AMPAS. 2015’teki yarışta “Til It Happens to You” ile alamadığı ödülün intikamı olarak da yorumlanabilir dilerseniz.

ÖZGÜN ŞARKI
Kazanacak:
“Shallow” | A Star Is Born
Kazanabilir: “All the Stars” | Black Panther
Kazanmalı: “All the Stars” | Black Panther
Aday olmalıydı: “Suspirium” | Suspiria


ÖZGÜN MÜZİK

BLACK PANTHER

  • Ludwig Göransson: İlk Oscar adaylığı.

BLACKkKLANSMAN

  • Terence Blanchard: İlk Oscar adaylığı.

https://www.youtube.com/watch?v=iv1XwgVNgtk

IF BEALE STREET COULD TALK

  • Nicholas Britell: İkinci Oscar adaylığı. Britell daha önce Barry Jenkins’in diğer filmi Moonlight (2016) ile aday olmuş ama kazanamamıştı.

ISLE OF DOGS

  • Alexandre Desplat: Dokuzuncu Oscar adaylığı. The Queen (2006), The Curious Case of Benjamin Button (2008), Fantastic Mr. Fox (2009), The King’s Speech (2010), Argo (2012), Philomena (2013) ve The Imitation Game (2014) ile aday edilen Desplat’nın iki Oscar’ı var. Onları da The Grand Budapest Hotel (2014) ve The Shape of Water (2017) ile gelen adaylıklarla aldı.

MARY POPPINS RETURNS

  • Marc Shaiman: Bu sene En İyi Özgün Şarkı dalında da yarışan Shaiman’ın toplamda yedi adaylığı var. The American President (1995), The First Wives Club (1996) ve Patch Adams (1998) ile En İyi Özgün Müzik (Müzikal/Komedi) dallarında aday edilmiş. Sleepless in Seattle (1993) için yaptığı “A Wink and a Smile” ve South Park: Bigger, Longer & Uncut (1999) için bestelediği “Blame Canada” ile de En İyi Özgün Şarkı dalında yarışmış ama hiç kazanamamış.

ÖZGÜN ŞARKI

https://www.youtube.com/watch?v=K91etXNIkaY

“When a Cowboy Trades His Spurs for Wings”, THE BALLAD OF BUSTER SCRUGGS

  • David Rawlings ve Gillian Welch: İkisinin de ilk Oscar adaylığı.

“All the Stars”, BLACK PANTHER

  • Sounwave, Kendrick Lamar, Antony Tiffith ve SZA: Dördünün de ilk Oscar adaylığı.

“The Place Where Lost Things Go”, MARY POPPINS RETURNS

  • Marc Shaiman: Bu sene En İyi Özgün Müzik dalında da yarışan Shaiman’ın toplamda yedi adaylığı var. The American President (1995), The First Wives Club (1996) ve Patch Adams (1998) ile En İyi Özgün Müzik (Müzikal/Komedi) dallarında aday edilmiş. Sleepless in Seattle (1993) için yaptığı “A Wink and a Smile” ve South Park: Bigger, Longer & Uncut (1999) için bestelediği “Blame Canada” ile de En İyi Özgün Şarkı dalında yarışmış ama hiç kazanamamış.
  • Scott Wittman: İlk Oscar adaylığı.

“I’ll Fight”, RBG

  • Diane Warren: Onuncu Oscar adaylığı ve hâlâ kazanmışlığı yok. Bugüne kadar aday edildiği şarkıları da sıralayayım: “Nothing’s Gonna Stop Us Now” – Mannequin (1987), “Because You Loved Me” – Up Close & Personal (1996), “How Do I Live” – Con Air (1997), “I Don’t Want to Miss a Thing” – Armageddon (1998), “Music of My Heart” – Music of My Heart (1999), “There You’ll Be” – Pearl Harbor (2001), “Grateful” – Beyond the Lights (2014), “Til It Happens to You” – The Hunting Ground (2015) ve “Stand Up for Something” – Marshall (2017).

“Shallow”, A STAR IS BORN

  • Lady Gaga: Bu sene En İyi Kadın Oyuncu dalında da yarışan Lady Gaga’nın toplamda üçüncü adaylığı. Daha evvel bu kategoride karşı karşıya geleceği Diane Warren ile The Hunting Ground (2015) için bir parça yazmış, “Til It Happens to You” isimli şarkı aday edilmiş ama kazanamamıştı.
  • Mark Ronson, Anthony Rossomando ve Andrew Wyatt: Üçünün de ilk Oscar adaylığı.

Yorum yazın...Cevabı iptal et

Exit mobile version